Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 14. 10:03

Az Electronic Arts szerezte meg az NFL-játékok kizárólagos jogait

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts bejelentette, hogy kizárólagos jogot szerzett a National Football League (NFL) alapján készülő játékokra. A megállapodás exkluzív jogot biztosít az EA számára, hogy a liga csapatait, játékosait, stadionjait számítógépes és videojátékokban szerepeltesse. A mobiltelefonos játékokra a szerződés nem vonatkozik.

Jelentős esemény

Az ügylet jelentőségét jól mutatja, hogy a bejelentés után az EA részvényeinek árfolyama 5 százalékkal emelkedett. Az NFL-játékok elsősorban az Egyesült Államokban népszerűek, az EA "Madden NFL" sorozatból története során már több mint 42 millió talált gazdára.

Az EA a kizárólagos jogok megszerzésével jelentős csapást mért két nagy ellenfelére, a Segára és a Take-Two Interactive játékkiadókra, amelyek az utóbbi időkben egyre nagyobb sikert elért "ESPN" sportjátékok mögött állnak. Az "ESPN" játékok lényegesen olcsóbbak az EA sportjátékainál, ezért utóbbi cégnek jelentősen csökkentenie kellett az árait.

Míg korábban az EA által kiadott "Madden NFL" játékból közel tízszer annyit adtak el, mint a Sega és a Take-Two hasonló programjából, az idén már csak másfélszeres volt a különbség a két szoftver között. A Sega és a Take-Two játékának jelenlegi verziója még az eredeti neveket, csapatokat, stadionokat tartalmazza, azonban az EA által megkötött exkluzív szerződés ezt a jövőben nem teszi lehetővé.


Madden NFL 2004

A vevők jártak rosszul?

A Take-Two szerint az EA által megkötött exkluzív szerződés kellemetlen helyzetbe hozza a vásárlókat. "A kizárólagos jogokat biztosító megállapodás árt a vevőknek, a sportrajongóknak, akiktől elveszik a választás lehetőségét, korlátozzák a kreativitásukat és szinte biztosan magasabb játékárakat eredményeznek" -- áll a Take-Two által kiadott közleményben. A bejelentést követően a cég részvényeinek árfolyama 7 százalékkal esett.

Az Electronic Arts több kizárólagos joggal rendelkezik a sportjátékok területén, a cég a világon egyedüliként készíthet olyan szoftvereket, amelyek a NASCAR autóversenyeket, illetve a PGA Tour golfbajnokságot dolgozzák fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról