Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 23. 09:36

Európai szuperszámítógépek Intel Itanium processzorokkal

[HWSW] A Silicon Graphics szállítja a müncheni Leibniz-Rechenzentrum új szuperszámítógépét, amely eleinte 2560, később 3328 processzort tartalmaz majd. A konfiguráció az Intel kétmagos, Montecito és Montvale kódnevű Itanium lapkáira épül, várható teljesítménye másodpercenként 60 milliárd művelet (teraFLOPS).

Az LRZ a német tudományos közösséget szolgálja, számítógépes rendszerének feladatai közé tartozik földrengésekkel kapcsolatos jelenségek szimulációja, valamint számos fizikai, biológiai és kémiai kutatás segítése. A "Höchstleistungsrechner in Bayern" ("Bajorország legnagyobb teljesítményű számológépe") becenévre hallgató SGI szuperszámítógép egy Hitachi SR8000-F1 rendszert vált majd le. Ez a konfiguráció 1,68 teraFLOPS teljesítményével jelenleg a világ 168. leggyorsabb szuperszámítógépe. Telepítésekor, 2002-ben még az előkelő 14. helyet foglalta el a Top500 listán, azonban azóta már nyilvánvalóan eljárt felette az idő.

Új SGI rendszerek jövőre

A szuperszámítógépeiről és vizualizációs rendszereiről ismert Silicon Graphics az első szervergyártók egyike lesz, amely felveszi a kínálatába a Montecito és Montvale magos Itanium processzorokat. A Montecito várhatóan a jövő év második felében kerül piacra, a Montvale-re pedig még tovább kell várni. Dave Parry, a vállalat szerverekért felelős vezetője szerint az új chipekre épülő Altix kiszolgálók akkor jelennek meg, amikor az Intel bejelenti az Itanium sorozat új tagjait.

Parry elmondása szerint az SGI jelenleg egy új chipkészleten dolgozik, ugyanis a kétmagos Montecito működését jelentősen visszafogná a cég jelenlegi chipkészlete, amelyet az egymagos Madisonhoz fejlesztettek ki. "A jelenlegi rendszereinkben két Madison 9M processzor ül egy front side buszon. Ha a Montecitót tennénk ide, négy magot kapnánk, mind erősebb a Madison 9M-nél, mégis ugyanazon a front side buszon osztoznának" -- mondta Parry, rámutatva arra, hogy az SGI ügyfelei által futtatott, nagy teljesítményt és sávszélességet igénylő alkalmazásokhoz ez a megoldás szóba sem jöhet.

További Itanium-alapú szuperszámítógépek Európában

Az SGI mellett a francia Bull is bejelentett egy új európai szuperszámítógépes projektet. A vállalat egy Tera10 névre keresztelt rendszert épít a Francia Atomenergia Ügynökség katonai részlege számára. A számítógép az előzetes tervek szerint 8704 darab Montecito magos Itanium processzort és 27 ezer gigabájt memóriát tartalmaz, teljesítménye megközelítheti a 60 teraFLOPS-ot. A Tera10 telepítése 2005 végén fejeződik be.

A napokban az Intel egy újabb európai szuperszámítógép megépítéséről számolt be. A chipgyártó vállalat, tizenkét lengyel akadémiai központ és a Czestochowa Műszaki Egyetem bemutatták a nemzeti Linux-fürtöt, a Clusterixet. A 802 darab Itanium 2 processzorra épülő rendszer teljesítménye 4,4 teraFLOPS, ezzel a világ ötven legerősebb rendszere közé sorolható, az európai szuperszámítógépek között pedig vitathatatlanul az egyik leggyorsabb. A Clusterixet tudományos célokra használják majd.


Pawel Gepner, az Intel munkatársa elindítja a Clusterixet

"A Clusterix projekt több mint a lengyel akadémiai közösség egyedi kezdeményezése, hiszen nemzetközi szinten is innovatív megoldást jelent. Ezért az Intel Corporation a projekt támogatása mellett döntött" -- mondta Pawel Gepner, az Intel EMEA régiós architektúrákért felelős specialistája. "Támogatásunk nem kizárólag pénzügyi vonatkozásra korlátozódott, hiszen tapasztalatainkkal és tudásunkkal is támogattuk, illetve támogatni fogjuk a kezdeményezést."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról