Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 15. 10:01

A filmstúdiók pereket indítottak a BitTorrent és az eDonkey szervereket üzemeltetők ellen

[HWSW] Az amerikai filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) bejelentette, hogy több mint száz internetező ellen indított pert szerzői jogok megsértése miatt. A szóban forgó felhasználók BitTorrent, eDonkey és Direct Connect (DC) szervereket üzemeltetnek, amelyek segítségével más internetezők jogvédett anyagokat tölthetnek le a világhálóról. A pereket amerikai és európai személyek ellen indították. Az amerikai ügyek polgári eljárások, Európában azonban büntetőjogi perek.

A BitTorrent és az eDonkey fájlcserélők népszerűsége az utóbbi időben látványosan növekedett, a hálózatok azért kerültek a filmstúdiók látókörébe, mert mindkettőt kifejezetten úgy alakították ki, hogy könnyen lehessen rajtuk nagyméretű fájlokat, például teljes filmeket cserélni. Az MPAA várakozásai szerint a perek eltántoríthatják az internetezőket attól, hogy eDonkey vagy BitTorrent segítségével jogvédett anyagokat osszanak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról