vállalati it archívum - 2004 november

2004
november

0

Hiány alakult ki az Intel chipkészleteiből

2004. november 19. 14:40

Kedvezőtlenül befolyásolhatja a tajvani alaplapgyártók negyedik negyedéves eredményeit az Intel chipkészletek szűkös mennyisége: a DigiTimes információi szerint az Intel a 865-ös and 845-ös sorozatú chipkészletekből képtelen elegendő mennyiségben szállítani az alaplapgyártók számára.

0

Megjelent az Adobe Acrobat és az Adobe Reader 7-es változata

2004. november 18. 12:46

Az Adobe bemutatta az Adobe Acrobat 7.0 programot, amelynek képességei már messze túlszárnyalják a PDF-dokumentumok szerkesztését. A munkacsoportok az Acrobat 7.0 és az Adobe PDF felhasználásával már számos fontos üzleti tevékenységet végezhetnek, így például dokumentumokat állíthatnak elő több forrásból, intelligens űrlapokat készíthetnek, és biztonságosabban dolgozhatnak projektjeiken a tűzfal mindkét oldalán.

0

A Sun ismét meggondolta magát az Itaniummal kapcsolatban

2004. november 18. 10:50

[News.com] A Sun Microsystems legújabb bejelentése szerint nem kívánja Itanium processzorra portolni Solaris operációs rendszerét -- jelentette be Scott McNealy, a cég elnök-vezérigazgatója. Semmilyen tervünk nincs az Itaniummal -- mondta McNealy. A Sun vezetése úgy látja, az Itaniumra való fejlesztések nem méretgazdaságosak, ugyanis a processzorra épülő rendszerek nem fogynak akkora számban, hogy a cégnek megérje velük foglalkozni. Az Intel tájékoztatása szerint tavaly mintegy 100 ezer Itanium került leszállításra.

0

Kétszeresére duzzadt a Google keresési adatbázisa

2004. november 12. 08:22

[BetaNews] Szinte a Microsoft MSN Search keresőmotor béta verziójának megjelenésével egyidőben jelentette be a Google, hogy keresőindexe közel a duplájára nőtt a legutóbb ismertetett adatokhoz képest. Jelenleg legalább 8 milliárd dokumentum található a Google adatbázisában, ezzel szemben a Microsoft tesztelés alatt álló szolgáltatása 6 milliárd dokumentumban keres.

0

Távozik a Novelltől az egyik linuxos élharcos

2004. november 5. 15:35

Bejelentette lemondását Chris Stone, a Novell igazgatótanácsának alelnöke, a vállalat linuxos stratégiájáért felelős vezető. Stone kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a Novell 2003-ban felvásárolt a Ximiant, idén pedig a SuSE Linuxot és hogy a vállalat hosszú távon a Linux elkötelezettje lett.

0

Informatikai vállalatoknál vizsgálódik kartell gyanúja miatt a versenyhivatal

2004. november 5. 14:52

[Index] Három hazai informatikai vállalkozás, az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary Kft. és az International System House Kft. (ISH Kft.) ellen indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) árkartell gyanúja miatt. Az Index értesülése szerint négy, az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázaton indult a három vállalat, s valamennyi esetben egyeztettek egymással -- legalábbis, mint a GVH szóvivője megerősítette: kartell-ügyben folytatnak vizsgálatot.

0

Az Acer erős forgalomnövekedésre számít 2005-ben

2004. november 5. 14:37

A tajvani Acer, a világ ötödik legnagyobb PC-gyártója közölte, hogy jövőre a globális eladások 30-40 százalékos emelkedésére számít. J.T. Wang, a cég elnöke a laptopok és asztali PC-k forgalmát 2-2 millióval 10-10 millióra, míg az LCD monitorok eladásait 3 millióval tervezi növelni. 2005-ben a vállalat várható forgalma 6,6 milliárd dollár körül lesz.

0

Új hangkártyát mutatott be a Hercules

2004. november 5. 13:14

[Clubic.com] Bár az alaplapra integrált hangkeltő chipek minőségének jelentős emelkedése miatt egyre kevesebben vásárolnak különálló hangkártyát, s emiatt hatalmasat zuhant a hangkártyák piaca, a gyártók még mindig látnak fantáziát ezekben a termékekben. A Hercules hosszú idő után most új hangkártyát jelentett be.

0

Tarolt a Grand Theft Auto: San Andreas

2004. november 5. 13:01

A népszerű Grand Theft Auto játéksorozat legújabb része, a San Andreas a bemutatkozó hétvégén az Egyesült Királyságban 677 ezer példányban kelt el annak ellenére, hogy csak a PlayStation 2-re írt változat került a boltokba, a PC-s verzióra még 2005-ig várni kell. A szoftver három nap alatt 44 millió font (~15 milliárd forint) bevételt termelt és ezzel minden idők legjövedelmezőbb hétvégéjét produkálta, beleértve az összes többi számítógépes és konzolos játékot, valamint mozifilmeket és lemezeket.

0

Ismét az IBM-é a szuperszámítógépes korona

2004. november 5. 09:55

Az IBM bejelentette, hogy az amerikai Energiaügyi Minisztérium részére szállított Blue Gene/L szuperszámítógép a Linpack tesztprogram szerint másodpercenként 70,72 billió lebegőpontos művelet végrehajtására képes és ezzel a világ legnagyobb teljesítményű rendszere. A Blue Gene szeptember végén vette át a vezetést a szuperszámítógépek versenyében, az akkori rendszer 16 ezer processzort tartalmazott és 36 billió műveletet hajtott végre egy másodperc alatt.

0

Kiváló negyedéves eredményekről számolt be az NVIDIA

2004. november 5. 09:31

Az NVIDIA közzétette folyó pénzügyi évének harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi adatait. A vállalat az október 24-én véget ért időszakban 515,6 millió dollár bevétel mellett 25,9 millió dollár nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a cég mindössze 486,1 millió dollár forgalomról és 6,4 millió dollár profitról számolt be. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató elmondása szerint a vállalatnak két éve nem volt ilyen erős negyedéve.

0

Összehajtható mobiltelefonokkal erősít a Nokia

2004. november 5. 09:11

Pénzügyi szakemberek számára rendezett konferenciáján a Nokia közölte, jövőre a mobilpiac növekedésének lassulására számít. A finn cég megtépázott piaci részesedésének növelése érdekében 2005-ben 40 új mobiltelefont mutat be. A vállalat idén összesen 35 készüléket dob piacra.

0

2006-ban érkezik a Microsoft Office 12

2004. november 5. 08:55

[Microsoft-watch] A Microsoft nemrégiben tájékoztatta egyes kiválasztott partnereit az Office 12 megjelenésével kapcsolatosan. A vállalat belső naptárában az Office 12 első bétája 2005 augusztus 29-én, a második pedig December 5-én jelenne meg. Ugyancsak a vállalat saját ütemtervében szerepel, -- ha lehet hinni a kiszivárogtatott információknak -- hogy az Office 12 végleges változata 2006 július 17-én kerül a boltok polcaira.

0

Magyarországon is gyorsan terjed a Windows XP második javítócsomagja

2004. november 4. 15:42

A Microsoft Windows XP második javítócsomagja 2004 szeptembere óta magyarul is elérhető a felhasználók számára. Az azóta eltelt másfél hónap alatt körülbelül kétszázezren töltötték le a szervizcsomagot és több mint 90 ezer hazai PC-re telepítették azt. A terjedés sebességét tekintve hazánk a közép-európai országok élvonalába tartozik.

0

Tizenhat éve jelent meg az első internetes féreg

2004. november 4. 14:49

Tizenhat évvel ezelőtt, 1988 november 2-án jelent meg az első internetes féreg. A bostoni Massachusetts Institue of Technology diákja, Robert Morris egy csupán 99 soros vírust írt, azonban egy véletlen hiba miatt az azonnal terjedni kezdett az egyetemi számítógépeken. Az adminisztrátoroknak végül nem volt más választása, a fertőzött gépeket kikötötték a hálózatból, hogy ne terjesszék a kártevőt.

0

Megduplázódik az Externet 3 megabites üzleti ADSL-szolgáltatásának sávszélessége is

2004. november 4. 12:04

Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, az Externet egy különleges megoldás segítségével jelenleg 3 megabites (3 Mbit le- és 768 kbit feltöltési sebességű) ADSL-hozzáférést nyújt üzleti előfizetőinek. A sávszélességbővítés azonban erre a hozzáférésre is érvényesnek bizonyult; a vállalat bejelentette, hogy még ebben a hónapban megduplázódik e csomag sávszélessége is.

0

SSE3 támogatást kap az Athlon 64 processzorok következő revíziója?

2004. november 4. 11:45

Az Anandtech információi szerint az AMD 2005 elején megjelenő új, E jelöléssel ellátott Athlon64 processzor-revíziója nem csak javított memóriavezérlővel, hanem SSE3 támogatással is rendelkezni fog. A korábbi információk szerint az AMD csupán kétmagos processzoraiban támogatta volna elsőként az Intel továbbfejlesztett multimédiás utasításkészletét.

0

A Nokiával közösen fejleszti autós kihangosítóit a Nissan és a Ford

2004. november 4. 10:56

A Nokia sajtóközleményekben jelentette be, hogy két gyártó, a Ford és a Nissan is előre telepített mobiltelefon-linkekkel, gyárilag beépített csatlakozásokkal látja el a jövőben egyes autóit. A Ford a jelenleg kapható Focus és C-Max, valamint a jövőben megjelenő új típusokat látja el a Nokia által fejlesztett eszközökkel.

0

EU: piros lámpa a Deutsche Telekom szlovákiai terjeszkedéséhez

2004. november 4. 09:36

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a német távközlési óriásnak további információkkal kell szolgálnia a szlovák Eurotel mobiltelefon-szolgáltató fennmaradó 49 százalékának tervezett felvásárlásával kapcsolatosan. Az ügylet befejezetlen volta egyben azt is jelenti, hogy a Deutsche Telekom (DT) kénytelen lesz újra benyújtani kérelmét az EB antitröszt engedélyezéshez. Az Eurotel északi szomszédunk második legnagyobb mobilszolgáltatója, 1,7 millió előfizetővel.

0

Jövőre érkeznek a chipkészletbe integrált vezeték nélküli hálózati vezérlők

2004. november 4. 09:28

Az Intel jövőre megjelenő chipkészleteibe végre bekerül a vezeték nélküli hálózati vezérlő -- jelentette ki Sunil Kumar, a cég chipkészletekért felelős marketing vezetője Tajvanon. Ez azt jelenti, hogy a Lakeport és Glenwood kódnevű chipkészletek köré épített számítógépek külső eszközök és bővítők nélkül képesek vezeték nélküli kommunikációra, illetve akár vezeték nélküli hozzáférési pontként is használhatók.

0

Elképesztő ütemben nő a kínai félvezetőipar berendezésigénye

2004. november 4. 09:27

Az Applied Materials, a félvezetőgyártásban használatos berendezések világelső szállítója bejelentette, hogy az októberben zárult évben eladásai túlszárnyalták az 1 milliárd dollárt a világ legnépesebb országában, ami tízszeres növekedést jelent 4 év alatt. Ez az amerikai vállalat évi forgalmának 10-15 százalékát teszi ki és jól jelzi a kínai félvezetőipar elképesztő ütemű fejlődését, különösen Sanghaj környékén.

0

A Sun a titokzatos Phantom konzol mellé áll

2004. november 4. 09:05

Az Infinium Labs és a Sun Microsystems közzétette közös tervét, amelynek eredményeképp a Phantom játékkonzolra a Sun által kifejlesztett hálózati infrastruktúrán át érkeznek meg a szoftverek, játékok. A Sun az átfogó megoldás részeként architektúra-tervezést és háttér-infrastruktúrát biztosít az Infinium számára.

0

Corel kontra Microsoft: ez a harc lesz a végső?

2004. november 4. 08:49

A kanadai Corel szoftvergyártó újabb kísérletet tesz a Microsoft Office uralkodó szerepének csökkentésére. A most bejelentett WordPerfect Office 12 Home Edition csomagban a névadó szövegszerkesztőn és a Quattro Pro 12 táblázatkezelőn kívül a Symantec Norton Internet Security 2005 programjai, a Pinnacle Systems Instant CD/DVD v8LE multimédiás szoftvere, a Corel saját digitális fotóalbuma és személyi pénzügyi megoldása van, valamint az Encyclopedia Britannica Online 2005 ingyenes egyéves előfizetése. A csomag ára Észak-Amerikában 69 dollár (~ 13 ezer Ft), míg a vetélytárs Microsoft Works Suite 100 dollárért kapható.

0

A Matsushita plazmakijelzőkkel kapcsolatos szabadalomsértéssel vádolja az LG-t

2004. november 3. 13:31

[News.com] A Matsushita Electric Industrial kedden bejelentette, hogy jogi lépéseket kezdeményezett az LG Electronics ellen szabadalomsértés miatt, s a bíróság segítségét kéri, hogy függesszék fel az LG érintett plazmakijelzőinek forgalmazását Japánban. A Panasonic márkanévről ismert Matsushita szóvivője szerint az LG Eletronics plazmakijelzői megsértik a vállalat hőelvezetéssel kapcsolatos technológiáját, szabadalmát.

0

Fotók megjelenítésére is képes a BenQ hordozható audiolejátszója

2004. november 3. 10:50

[Clubic.com] A főként szerződéses gyártással foglalkozó tajvani BenQ bemutatta legújabb hordozható audiolejátszóit, melyek közül a Joybee 720 modell tűnik a legpiacképesebb modellnek. A mindössze 99 x 58,4 x 14,7 mm méretű, 114 gramm súlyú lejátszó színes kijelzőjével és 5 Gbájt méretű beépített merevlemezével akár közvetlen konkurenciája is lehet a piacot vezető Apple minap bemutatott iPod Photo lejátszójának.

0

Növelte piaci részesedését az AMD

2004. november 3. 10:26

Növelte piaci részesedését az AMD -- derül ki a Mercury Research piackutató vállalat által minap közzétett adatokból. A cég a harmadik negyedévben eladott PC-processzorok 15,8 százalékát adta, szemben a második negyedéves 15,5 százalékkal és az első negyedéves 15 százalékkal. Egy éve az AMD részesedése 15,1 százalék volt.

0

Az iTunes új verziójával már nem lehet kimásolni a számokat az iPod lejátszóból

2004. november 3. 09:34

[News.com] Az Apple az elmúlt héten, a fotók tárolására és megjelenítésére is képes iPod Photóval együtt mutatta be iTunes zenemenedzselő és zenebolt-szoftver legújabb, 4.7-es változatát. Az új verzió feltelepítését követően azonban bosszúságot okozhat sok felhasználónak, ugyanis nem működik együtt azzal a külső kiegészítő pluginnel, mely lehetővé teszi a készülékre feltöltött számok visszatöltését a számítógépre.

0

1600 internetkávézót zártak be Kínában

2004. november 2. 16:51

Február és augusztus között nem kevesebb mint 1600 internetkávézót zártak be a világ legnépesebb országában, valamint 12,1 millió dollárnyi büntetés szabtak ki illegális játékok űzéséért és más kihágásokért. Zhang Xinjian, a kultuszminisztérium piaci főosztályvezetője szerint a pornó, a szerencsejáték, az erőszak és hasonló problémák hátrányosan érintik az internet egészséges fejlődését Kínában.

0

Az USA legnagyobb elektronikai áruházvállalata is elindította digitális képfeldolgozási szolgáltatását

2004. november 2. 15:34

A Best Buy, az első számú amerikai elektronikai áruházvállalat pénteken elindította új szolgáltatását, amelynek keretében a vásárlók a cég weboldalán keresztül feltölthetik digitális képeiket, amelyeket azután a lánc bármelyik áruházában átvehetnek. A 10x15 cm-es képek ára 29 centnél (körülbelül 56 Ft-nál) indul, külön díj fejében házhozszállítást is vállal a cég.

0

Az EU jóváhagyta a Deutsche Telekom lengyelországi akvizícióját

2004. november 2. 15:09

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta a Deutsche Telekom AG (DT) lengyelországi terjeszkedését. Az 1,3 milliárd eurós ügylet keretében a német távközlési óriásvállalat a mobiltelefonos T-Mobile International AG-n keresztül megvásárolja a még kinnlévő 51 százalékos részesedést a Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) mobiltelefon-szolgáltatóban.

0

A Computer Associates felszabadítja az Ingres adatbáziskezelő forráskódját

2004. november 2. 13:41

[News.com] A Computer Associates szoftvergyártó cég hétfőn bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi Ingres r3 adatbázisszoftverét. Az Ingres r3 windowsos és linuxos változata ezentúl ingyen letölthető, a program forráskódja szabadon tanulmányozható, valamint beépíthető más, nyílt forrású alkalmazásokba. A CA a szoftverért ezentúl nem kér pénzt, a támogatásért azonban igen. A vállalat adatai szerint világszerte mintegy 15 ezer ügyfél használja az Ingres r3-at. A CA tervei szerint a jövő év elejére az Ingres r3 Solaris, AIX, HP-UX, Treu64 és OpenVMS operációs rendszereken futó változata is elérhető lesz.

0

Hamarosan piacon a Nokia első PDA stílusú mobilja

2004. november 2. 11:45

A Nokia a mobiltelefonok világa után a tenyérgépek piacát is meg szeretné hódítani. A vállalat ma mutatja be 7710 készülékét, amelyet a hagyományos kézigépekhez hasonlóan érintőképernyővel láttak el és apró műanyag ceruzával lehet működtetni. A Nokia 7710 a tervek szerint még az idén megjelenik az európai és ázsiai piacon.

0

Végső ajánlatot tett a PeopleSoft részvényeire az Oracle

2004. november 2. 09:39

Az Oracle tegnap bejelentette, hogy 24 dollárra növeli a PeopleSoft részvényeire tett ajánlatát, így az esetlegesen létrejövő tranzakció értéke 8,8 milliárd dollár lenne. A vállalat közleménye szerint ez a legmagasabb és egyben utolsó ajánlat az üzleti szoftvereket gyártó cégre. A PeopleSoftnak november 19-ig kell eldöntenie, hogy elfogadja-e az Oracle ajánlatát.

0

Új processzorok az Inteltől

2004. november 2. 08:56

Az Intel tegnap új processzort és hozzá új chipkészletet jelentett be. A 3,46 GHz-es órajelen működő Pentium 4 Extreme Edition érdekessége, hogy már nem 800, hanem 1066 MHz-es front side busszal jár. A korábbiaknál magasabb front side busz órajelet hivatalosan egyelőre csak az i925XE chipkészlet támogatja, amelyet szintén tegnap jelentett be az Intel. Az i925XE a magasabb front side busz támogatásától eltekintve nem különbözik a már jól ismert i925X-től: együttműködik a PCI Express eszközökkel és kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt tartalmaz. Az Intel bejelentése szerint a 3,46 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition szállítása már megkezdődött, ezer darabos közvetlen rendelés esetén a listaára darabonként 999 dollár (~200 ezer forint).