Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 13. 14:24

Az Oracle tízmilliárd dollárért bekebelezi a PeopleSoftot

[HWSW] A PeopleSoft igazgatótanácsa elfogadta az Oracle részvényenkénti 26,50 dolláros felvásárlási ajánlatát, így közel másfél éves huzavona után egyesülhet a két vállalat. Az Oracle mintegy 10 százalékkal fizet többet a PeopleSoft részvényekért, mint amennyit azok a pénteki tőzsdezáráskor értek. Az összességében 10,3 milliárd dolláros ügylet várhatóan januárban zárul le. A cégek egyúttal megszüntetik az összes, az akvizícióval kapcsolatos peres ügyet.

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója szerint a létrejövő vállalatnak több ügyfele lesz, amely lehetőséget ad arra, hogy több erőforrást fordítsanak a fejlesztésekre és a támogatásra. Az Oracle szilárdan eltökélt amellett, hogy továbbra is fejlessze a PeopleSoft, valamint a PeopleSoft által korábban felvásárolt JD Edwards termékeit, valamint javítsa a már meglevő PeopleSoft és JD Edwards szoftverek támogatását. A PeopleSoft korábban azzal riogatta ügyfeleit, hogy az Oracle egy esetleges akvizíció esetén megszüntet bizonyos terméktámogatásokat, és törli néhány szoftver további fejlesztését.

Az ügylet eredményeképp jelentős erő jön létre az üzleti szoftverek piacán; az Oracle nagymértékben növelheti az ügyfelei létszámát, illetve bevételeit. A PeopleSoftnak világszerte közel 13 ezer ügyfele van.

Az Oracle egyúttal bejelentette legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeit is. A vállalat az adatbáziskezelő iránti erős keresletnek köszönhetően tizedével növelte bevételét, és harmadával emelte nettó nyereségét. A novemberben véget ért időszakban az Oracle 2,76 milliárd dollár bevétel mellett 815 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent profitot ért el. Az új szoftverlicenc-eladások 14 százalékkal emelkedtek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról