Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tovább csúszhatnak a legújabb Microsoft szoftverek

Budai Péter, 2004. december 16. 11:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Microsoft Watch/BetaNews/HWSW] A Microsoft Watch információi szerint megjelent a Visual Studio 2005 -- kódnevén Whidbey -- legfrissebb előzetes változata, ami a CTP (Community Technical Preview) kezdeményezés keretében két béta közötti állapotot mutat be. A fejlesztőeszköz második bétája a legújabb hírek szerint 2005. februárjára csúszhat, ellentétben azokkal a korábbi tervekkel, melyek 2004 végét jelölték meg a béta kiadásának időpontjaként.

Csúszik a Visual Studio 2005 második bétája

A Whidbey és a hozzá szorosan kapcsolódó SQL Server 2005 "Yukon" már több mint fél éves késésben van az eredetileg felvázolt ütemtervvel szemben, bár az is igaz, hogy a végleges termékek jóval több képességgel fognak rendelkezni, mint ahogy arra a tavaszi/nyári megjelenés esetében számítani lehetett.

A Whidbey CTP elérhető az MSDN-előfizetők számára, akik hamarosan a Visual Studio Team System decemberi előzeteséhez is hozzájuthatnak, mely a fejlesztőeszköz csoportos munkát segítő megoldásait foglalja magában, beleértve a munkafolyamat-támogatást és a fejlett verziókövetést is. Ezzel a Microsoft tovább erősíti pozícióját a fejlesztőeszközök piacán, mivel képes lesz megfelelő alternatívát nyújtani többek között az IBM Rational és a Borland jelenlegi termékpalettájának ellenében is.

A legtöbb panasz a Microsoft Visual SourceSafe verziókövetési rendszert éri; ennek leváltására a Visual Studio Team System teljesen új komponenseket mutat be. A fejlesztéssel kapcsolatos folyamatok és a csoportos munkatevékenységek fejlesztési környezetbe integrálása gyakorlatilag hiányzott a Visual Studio korábbi kiadásaiból, és ilyen célokra eddig szinte kizárólag más cégek termékei nyújtottak megfelelő segítséget.

Sok a termékek közti függőség

A Microsoft fejlesztőeszközével és adatbázis-szerverével kapcsolatos csúszások még messzebre tolhatják el a Longhorn termékek megjelenését. A Whidbey nemcsak egy jelentős mérföldkő a Longhorn felé vezető hosszú úton, hanem a Visual Studio 2005 részét képezik olyan komponensek is, melyek a Longhorn fejlesztése során készülnek csak el.

A Whidbey késése magával vonja a Yukon és további fejlesztőeszköz-családok megjelenésének eltolódását is, így ismét kérdésessé válik, hogy az Orcas -- a Visual Studio Longhorn-specifikus feladatok elvégzésére kibővített verziója -- és az Office 12 mikor fog ténylegesen megjelenni. A vállalati szervertermékek területén is kérdésessé válnak a megjelenési időpontok, mivel ezek az adattároláshoz az SQL Server 2005-öt, testre szabáshoz pedig a Visual Studio 2005 eszközeit vennék igénybe.

Az új szervertermékek megjelentetése csak marketing-stratégia?

A Microsoft álláspontja szerint a késés oka a termékek szoros összekapcsolódásában keresendő. Ezzel szemben a Jupiter Research elemzője, Joe Wilcox szerint a szoftveróriás termékstratégiája lényegesen eltérő mintákat követ.

"A Visual Studio .NET csoportmunkára alkalmas verziója újabb példája annak, hogy a Microsoft hogyan készíti el ugyanannak a szoftvernek többféle változatát is. Például a Project eredetileg egyszerű kliensoldali alkalmazásként üzemelt, ma viszont a vállalkozásoknak a szoftver képességeinek teljes körű kihasználásához már a megfelelő szerverkomponenseket is meg kell vásárolniuk. A szerveroldali komponensek alapvetően két ok miatt jelentenek többletkiadásokat a vállalatok számára: egyrészt a szerverkomponens megvásárlása, másrészt a kapcsolódáshoz szükséges kliens-licencek révén" -- ismertette véleményét Wilcox a BetaNews kérdésére.

"Az Office 2003 új képességeket mutatott be, többek között a csoportos munkával és a jogosultságkezeléssel kapcsolatosan; ezek mind szerveroldali komponenseken nyugszanak. Véleményem szerint várható, hogy a Microsoft további szerverkomponensek megjelentetését tervezi a Longhorn termékvonal megjelenésének idejére. A jelöltek közt már számon tartják az Excel, az InfoPath, a OneNote, és jó néhány, a Business Solutions részleg fennhatósága alá tartozó üzleti alkalmazás szerveroldali verzióját is" -- tette hozzá Wilcox.

A Longhorn megjelenésekor jelentkező Office 12 fejlesztésében az egyik alappillért a Whidbey egyik modulja képezi, így a fejlesztőeszköz késlekedése a vállalat szoftvereinek nagy részét befolyásolja. A BetaNews egyértelmű írásos bizonyítékok birtokában támasztja alá Wilcox állításait, és kiemeli, hogy az Office 12 a szervertermékek teljesen új családjával karöltve jelenik majd meg. A tudomásukra jutott adatok alapján biztosnak mondható, hogy lesz Excel Server és Visio Server elnevezésű termék, és az InfoPath Server megjelenésére is jelentős esély mutatkozik.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.