Szerző: Budai Péter

2004. december 16. 11:50

Tovább csúszhatnak a legújabb Microsoft szoftverek

[Microsoft Watch/BetaNews/HWSW] A Microsoft Watch információi szerint megjelent a Visual Studio 2005 -- kódnevén Whidbey -- legfrissebb előzetes változata, ami a CTP (Community Technical Preview) kezdeményezés keretében két béta közötti állapotot mutat be. A fejlesztőeszköz második bétája a legújabb hírek szerint 2005. februárjára csúszhat, ellentétben azokkal a korábbi tervekkel, melyek 2004 végét jelölték meg a béta kiadásának időpontjaként.

Csúszik a Visual Studio 2005 második bétája

A Whidbey és a hozzá szorosan kapcsolódó SQL Server 2005 "Yukon" már több mint fél éves késésben van az eredetileg felvázolt ütemtervvel szemben, bár az is igaz, hogy a végleges termékek jóval több képességgel fognak rendelkezni, mint ahogy arra a tavaszi/nyári megjelenés esetében számítani lehetett.

A Whidbey CTP elérhető az MSDN-előfizetők számára, akik hamarosan a Visual Studio Team System decemberi előzeteséhez is hozzájuthatnak, mely a fejlesztőeszköz csoportos munkát segítő megoldásait foglalja magában, beleértve a munkafolyamat-támogatást és a fejlett verziókövetést is. Ezzel a Microsoft tovább erősíti pozícióját a fejlesztőeszközök piacán, mivel képes lesz megfelelő alternatívát nyújtani többek között az IBM Rational és a Borland jelenlegi termékpalettájának ellenében is.

A legtöbb panasz a Microsoft Visual SourceSafe verziókövetési rendszert éri; ennek leváltására a Visual Studio Team System teljesen új komponenseket mutat be. A fejlesztéssel kapcsolatos folyamatok és a csoportos munkatevékenységek fejlesztési környezetbe integrálása gyakorlatilag hiányzott a Visual Studio korábbi kiadásaiból, és ilyen célokra eddig szinte kizárólag más cégek termékei nyújtottak megfelelő segítséget.

Sok a termékek közti függőség

A Microsoft fejlesztőeszközével és adatbázis-szerverével kapcsolatos csúszások még messzebre tolhatják el a Longhorn termékek megjelenését. A Whidbey nemcsak egy jelentős mérföldkő a Longhorn felé vezető hosszú úton, hanem a Visual Studio 2005 részét képezik olyan komponensek is, melyek a Longhorn fejlesztése során készülnek csak el.

A Whidbey késése magával vonja a Yukon és további fejlesztőeszköz-családok megjelenésének eltolódását is, így ismét kérdésessé válik, hogy az Orcas -- a Visual Studio Longhorn-specifikus feladatok elvégzésére kibővített verziója -- és az Office 12 mikor fog ténylegesen megjelenni. A vállalati szervertermékek területén is kérdésessé válnak a megjelenési időpontok, mivel ezek az adattároláshoz az SQL Server 2005-öt, testre szabáshoz pedig a Visual Studio 2005 eszközeit vennék igénybe.

Az új szervertermékek megjelentetése csak marketing-stratégia?

A Microsoft álláspontja szerint a késés oka a termékek szoros összekapcsolódásában keresendő. Ezzel szemben a Jupiter Research elemzője, Joe Wilcox szerint a szoftveróriás termékstratégiája lényegesen eltérő mintákat követ.

"A Visual Studio .NET csoportmunkára alkalmas verziója újabb példája annak, hogy a Microsoft hogyan készíti el ugyanannak a szoftvernek többféle változatát is. Például a Project eredetileg egyszerű kliensoldali alkalmazásként üzemelt, ma viszont a vállalkozásoknak a szoftver képességeinek teljes körű kihasználásához már a megfelelő szerverkomponenseket is meg kell vásárolniuk. A szerveroldali komponensek alapvetően két ok miatt jelentenek többletkiadásokat a vállalatok számára: egyrészt a szerverkomponens megvásárlása, másrészt a kapcsolódáshoz szükséges kliens-licencek révén" -- ismertette véleményét Wilcox a BetaNews kérdésére.

"Az Office 2003 új képességeket mutatott be, többek között a csoportos munkával és a jogosultságkezeléssel kapcsolatosan; ezek mind szerveroldali komponenseken nyugszanak. Véleményem szerint várható, hogy a Microsoft további szerverkomponensek megjelentetését tervezi a Longhorn termékvonal megjelenésének idejére. A jelöltek közt már számon tartják az Excel, az InfoPath, a OneNote, és jó néhány, a Business Solutions részleg fennhatósága alá tartozó üzleti alkalmazás szerveroldali verzióját is" -- tette hozzá Wilcox.

A Longhorn megjelenésekor jelentkező Office 12 fejlesztésében az egyik alappillért a Whidbey egyik modulja képezi, így a fejlesztőeszköz késlekedése a vállalat szoftvereinek nagy részét befolyásolja. A BetaNews egyértelmű írásos bizonyítékok birtokában támasztja alá Wilcox állításait, és kiemeli, hogy az Office 12 a szervertermékek teljesen új családjával karöltve jelenik majd meg. A tudomásukra jutott adatok alapján biztosnak mondható, hogy lesz Excel Server és Visio Server elnevezésű termék, és az InfoPath Server megjelenésére is jelentős esély mutatkozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról