Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 16. 09:32

Négy év múlva az európai PC-k közel tizedén Linux fut majd

Az IDC piackutató vállalat előrejelzése szerint 2008-ra a linuxos PC-k forgalma eléri a tízmilliárd dollárt. Négy év múlva világszerte 17 millió olyan PC-t adnak el világszerte, amelyen a szabad operációs rendszer fut, az összes telepített linuxos PC-k száma pedig meghaladja a 42 milliót. A Linux részesedése az asztali gépek piacán jelenleg 3 százalék körüli, 2008-ban azonban már 7 százalékot tesz ki -- véli az IDC.

A fenti előrejelzések az IDC teljes linuxos piacra vonatkozó tanulmányából származnak, amelyet az Open Source Development Labs (OSDL) támogatott. A piackutató cég prognózisa szerint a teljes linuxos "ökoszisztéma" évi átlagban 25,9 százalékkal fog növekedni és 2008-ra a forgalom eléri a 35,7 miliárd dollárt. Ebből a szoftverek 14 milliárd dollárral, a szerverek 11 milliárd dollárral, a PC-k pedig mintegy 10 milliárd dollárral részesednek.

Az IDC úgy látja, a Linux elsősorban Európában és Ázsiában lesz népszerű: Amerikában a szabad operációs rendszer piaci részesedése 2008-ban csupán 4 százalék lesz, Európában és Ázsiában azonban több mint 9 százalékot tesz ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról