vállalati it archívum - 2004 szeptember

2004
szeptember

0

Már magyar internetes boltban is kaphatók a Sun termékei

2004. szeptember 30. 15:54

Az Axiom-IT Kft., mint az AVNET kizárólagos Business Partnere, szeptember 28-án elindította a Sun Microsystems Kft. termékeit kínáló internetes oldalát. A www.sunshop.hu oldal a termékskála bemutatása mellett teljeskörű információt nyújt az akciós vásárlási lehetőségekről és a legfrissebb szolgáltatásokról. Az idelátogatóknak a részletes dokumentációk és termékleírások tanulmányozását követően módja nyílik akár on-line megrendelésre is.

0

Hamisíthatatlan DDR2 memóriamodulok a Kingmaxtól

2004. szeptember 30. 12:39

A tajvani Kingmax bejelentette DDR2-533 memóriamoduljait, amelyek a vállalat szerint nem hamisíthatóak. Ezt a Kingmax által kidolgozott, szabadalmaztatott chiptokozási technológia garantálja: a modulokon középen található lapka speciális, vöröses színű tokozásban található, amely teljesen egyedi és a Kingmax szerint utánozhatatlan. Vera Chien, a cég sajtókapcsolati munkatársa lapunknak elmondta, több mint egy évet vett igénybe annak kifejlesztése, miként lehet a chipeket egyedi színű tokozásba építeni úgy, hogy a felhasznált anyagok és alkalmazott módszerek környezetbarátak és egyszerre költséghatékonyak is legyenek.

0

A kalózkodáshoz vezető út Linuxszal van kikövezve?

2004. szeptember 30. 11:05

A Gartner piackutató cég szerint részben azért növekszik a Linuxot futtató PC-k népszerűsége, mert ezekre az olcsóbb számítógépekre megvásárlásuk után a vevők a Windows kalózváltozatát telepítik fel.

0

Ötödik előtöltési szakaszához érkezett a Half-Life 2

2004. szeptember 30. 08:52

Felgyorsultak a várva-várt Half-Life 2 körüli események: az év játéka cím egyik várományosának újabb részletét tölthetjük le a Steamen keresztül. A hét elején a Half-Life 2-höz kapcsolódó multiplayer játék, a Counter-Strike: Source főbb grafikus elemeit, hangjait és modelljeit tölthették le a Steam regisztrációval rendelkezők, most pedig a multiplayer pályák érkeznek meg gépünkre, teljessé téve, valószínűleg végleg letöltve a játékot. Az ötödik előtöltést követően elméletileg már csak a játék jövő heti felszabadítására kell várnunk.

0

Már a jövő héten játszhatunk a Source motorra ültetett Counter-Strike-kal!

2004. szeptember 29. 12:43

A legfrissebb hírek szerint a Half-Life 2 megjelenése előtt elérhetővé teszi a Valve saját online rendszerén, a Steamen keresztül a HL2 motorjára, a Source grafikus motorra ültetett Counter-Strike-ot. A Half-Life Fallout oldal információi szerint a Half-Life 2 a jövő héttől lesz megvásárolható bankkártya segítségével a Steamen keresztül és akik ilyen módon megvásárolják a játékot, avagy ATI kuponnal rendelkeznek, azonnal játszhatnak majd a hét elején előtöltött CS:Source-szal.

0

Játéktermi gépeken is játszható lesz a Counter-Strike

2004. szeptember 29. 10:47

A következő generációs arcade játéktermi gépek hardverének folyamatos szállítására kötött együttműködési megállapodást az NVIDIA és a japán Namco. A teljes PC architektúrán alapuló, N2 Arcade Platform névű gép egy nForce2 alaplappal fog rendelkezni, melybe egy GeForce chipes videokártyát helyeznek bele. Az OpenGL rendszert használó játékprogramok speciális Linux környezetben fognak futni.

0

Lemondott a Gartner elnöke

2004. szeptember 29. 10:11

Távozik a Gartner piackutató cég éléről Maureen OConnel elnök és operatív igazgató, feladatait a jövőben Gene Hall, a vállalat elnök-vezérigazgatója látja majd el. Az amerikai cég ezután megszünteti az elnöki és operatív igazgatói posztokat. OConnell szűkszavúan csak annyit árult el távozásának okáról, hogy más jellegű kihívásokat keres.

0

Új mobil processzorral jelentkezett az Intel

2004. szeptember 29. 08:47

Az Intel tegnap új mobil Pentium 4 processzort jelentett be az asztali gépeket kiváltó, úgynevezett desktop replacement noteszek számára. A mobil Pentium 4 548 processzor a 90 nanométeres csíkszélességű Prescott magra épül, 533 MHz-es front side busszal jár, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és támogatja a Hyper-threading technológiát. A chip órajele 3,33 GHz.

0

Kvízjáték két csúcskategóriás ASUS alaplapért

2004. szeptember 28. 16:11

Az ASUS legújabb, P5 AI Proactive sorozatú alaplapjai népszerűsítésére online nyereményjátékot hirdet, amelyben 2 darab ASUS P5AD2 Premium csúcskategóriás alaplap kerül kisorsolásra.

0

Megkezdődött a Half-Life 2-höz kapcsolódó Counter-Strike: Source előtöltése

2004. szeptember 28. 10:47

Negyedik részéhez érkezett a Half-Life 2 előtöltése: míg eddig az akciójátékhoz tartózó programrészeket tett letölthetővé a Valve, most a HL2-höz kapcsolódó multiplayer játék, a Counter-Strike: Source főbb részeit tölthetjük le internetkapcsolatunk segítségével. Az előtöltés lehetővé teszi, hogy a játék megjelenésekor telepítgetés és nagyobb állományok letöltése nélkül azonnal elkezdhessünk játszani a játékkal.

0

Saját grafikus kártyákkal jelentkezik az XGI

2004. szeptember 28. 09:47

A pletykák igaznak bizonyultak, a tajvani XGI Technology hamarosan belép a grafikus kártyák piacára. A vállalat több piaci szegmenst céloz meg annak érdekében, hogy növelje részesedését. Az XGI közleménye szerint hamarosan megérkeznek a boltokba a Volari V8, Volari V5, Volari V3XT és Volari V3 videochipekre épülő kártyák, a cég emellett noteszgépek számára is kínál majd megoldásokat.

0

Népszerűek a chello Arena játékszerverei

2004. szeptember 28. 08:57

A chello kábeles internetszolgáltatást nyújtó UPC játékszervereket helyezett üzembe az online játékok szerelmeseinek. A chello Aréna szobái mindenki számára ingyenesek és nyitottak. A játékosok a chello oldalán informálódhatnak a szerverekről és rajtuk futó játékokról.

0

Szegeden nyílt meg a Bluefish új üzlete

2004. szeptember 27. 16:15

A Bluefish Computers Kft. Szegeden nyitotta meg tizenkettedik üzletét. A vállalat ez alkalomból egy komplett számítógép-konfigurációt ajánlott fel a városi vezetésnek.

0

Online zeneboltot indított a Virgin Digital is

2004. szeptember 27. 11:39

A Virgin vállalatcsoporthoz tartozó Virgin Digital ma indítja el online zeneáruházát, mely másolásvédett, magas minőséget biztosító Windows Media formátumban teszi elérhetővé a megvásárolt dalokat, hasonlóan a hazánkban működő Origo Zenebolthoz.

0

.NET keretrendszert követelő meghajtóprogramot fejleszt az NVIDIA is?

2004. szeptember 27. 10:43

A The Inquirer informatikai bulvárlap értesülései szerint az ATI lépését követően hamarosan az NVIDIA is bemutatja .NET Framework környezetet követelő, grafikus kártyákat vezérlő meghajtóprogramját. Az ATI sokat kritizált Catalyst Control Center alkalmazása amellett, hogy egy több 10 megabyte-os futtatási környezet telepítését követeli, lassabb is, mint a korábban megismert, egyszerű(bb) vezérlőpult.

0

Elodázható az AGP-s videokártya cseréje a Gigabyte új, PCI Expresses Athlon64-es alaplapjával

2004. szeptember 27. 09:37

[Clubic.com] A VIA új chipkészletének bemutatását követően a Gigabyte is bejelentette új, K8T890-re épített Athlon64 alaplapját. A GA-K8VT890G-939 típusjelzésű alaplap Socket 939 tokozású AMD processzorokat fogad és PCI Express bővítőhellyel rendelkezik. A K8T890 chipkészletet a VIA általánosan használt, integrált Serial ATA vezérlőt tartalmazó 8237-es déli hídja egészíti ki.

0

VIA chipkészlet PCI-Express támogatással

2004. szeptember 24. 14:06

A VIA bejelentette K8T890 chipkészletét, amely Athlon 64, Opteron és Sempron processzorokat támogat. A K8T890 legfontosabb újdonsága elődeihez képest, hogy PCI-Express interfészt tartalmaz a különféle bővítőkártyák csatlakoztatásához. A K8T890-hez egy PCI-Express x16 kivitelű grafikus kártya és legfeljebb négy PCI-Express x1 felületű, más bővítőkártya csatlakoztatható.

0

Új kiadás lesz elérhető a Visual Studio 2005-ből

2004. szeptember 24. 13:32

[ENTNews] A Microsoft következő évben jelentkező Visual Studio 2005 fejlesztőeszközei elérhetőek lesznek a korábban nem létező Express és az ebben a hónapban bejelentett Standard kiadásban is. Ezekben egyes funkciók nem lesznek elérhetők, azonban lényegesen olcsóbb megoldást nyújtanak a valamennyi új képességet felvonultató Professional, és a Team System kiadásokkal szemben.

0

Új AMD Athlon 64 processzorok új gyártástechnológiával

2004. szeptember 24. 10:31

Az Advanced Micro Devices úgy tűnik igazat állított, amikor közölte, hogy sikeresen bevezette a 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártásához szükséges technológiát: különösebb hírverés nélkül megkezdte az új gyártástechnológiával készített Athlon 64 processzorok forgalmazását.

0

Megjelent az Ogg Vorbis audiokodek 1.1.0 változata

2004. szeptember 24. 09:55

A Free-Codecs.com elérhetővé tette az Ogg Vorbis audiokodek 1.1.0-ás verziószámú, végleges változatát. Az Ogg Vorbis az MP3-hoz hasonló veszteséges audiotömörítő kodek, azonban az MP3-nál hatékonyabb, kisebb méretet és alacsony bitrátán hallhatóan jobb hangminőséget nyújt.

0

Az eTel Csoport felvásárolta az osztrák comquest vállalatot

2004. szeptember 24. 09:30

[Vision] Az eTel Csoport felvásárolta a comquest communication services GmbH nevű osztrák távközlési vállalatot. Az akvizícióval egy jelentős ügyfélkörrel és kompetens munkatársakkal rendelkező vállalatot integrálunk -- mondta Dr. Achim Kaspar, az eTel Austria AG vezérigazgatója hozzátéve, hogy mindez újabb lépés a pozitív növekedés szempontjából, valamint egy sor olyan szinergia megteremtésében, amelyeknek ügyfeleink látják hasznát.

0

A HP befejezi Itanium-alapú munkaállomásainak értékesítését

2004. szeptember 24. 09:15

Az x-bit labs információi szerint az Intel Itanium kifejlesztésében is közreműködő Hewlett-Packard hamarosan befejezi a processzorra épülő munkaállomások értékesítését, helyettük a 64 bites Xeonok kerülnek előtérbe. A HP leveszi kínálatából az Itanium-alapú munkaállomásokat. A partnereinkkel és vevőinkkel folytatott párbeszédből az derül ki, hogy ebben a szegmensben a 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86 lapkákra kerül a hangsúly -- mondta Nita Miller, a HP szóvivője.

0

Növekszik Kína szerepe a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos kutatásokban

2004. szeptember 24. 08:54

[Reuters] A világ számos szoftvergyártója Kínában alakítja ki a legújabb technológiák fejlesztőközpontjait, kihasználva az olcsó munkaerő adta pénzügyi előnyöket. Igaz, hogy az országban a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatban sok a vitás kérdés, ez mégsem riasztja el a vállalatokat a költségcsökkentés ezen módozatától. Nagy eséllyel a világon itt a legolcsóbb a munkaerő, és mégis, itt vannak a legtehetségesebbek -- nyilatkozta Javen Tang, a kínai technológiai kiadások elemzője egy multinacionális, J. P. Morgan Fleming által támogatott vállalat munkatársa a keddi, Reuters Asia Technology Summit rendezvényen.

0

Microsoft technológia a mobil multimédiában is

2004. szeptember 24. 08:49

[infoSync] A Qualcomm bejelentette, hogy licenceli a Microsoft Windows Media Audio (WMA) és Windows Media Video (WMV) formátumait, melyeket QTV szoftverrendszerében alkalmaz majd. A Qualcomm WCDMA és CDMA2000 1xEV-DO hálózatokon nyújt majd streaming szolgáltatásokat, online mobil közvetítéseket.

0

Hazai szoftverfejlesztőket támogat az IBM

2004. szeptember 23. 14:39

[Mmd] Az IBM Magyarország bejelentette, hogy október elsejétől elindítja hazai független szoftverfejlesztőket támogató kezdeményezését, az IBM ISV Incubator Programot.

0

Javítva: Egy hibásan megírt alkalmazás miatt maradt irányítás nélkül 800 repülőgép az elmúlt héten

2004. szeptember 23. 09:16

[Neowin.net] A Microsoft Windows 2000 Serveren futó szoftvernek és egy emberi mulasztásnak köszönhető az elmúlt héten történt eset, amikor több levegőben tartozkodó repülőgép került veszélybe, miután Los Angeles, Észak-Kalifornia és Nevada térségében leállt a rádióösszeköttetés az irányítóközponttal. Azóta kiderült, az üzemben lévő Windows 2000 Server szerveren futó alkalmazás hibázott, valamint az a technikus, aki nem indította újra a gépet, amikor kellett volna.

0

Felgyorsítja a Microsoft Exchange környezetek működését az EMC új megoldása

2004. szeptember 23. 09:04

[Hill and Knowlton] Az EMC Corporation bejelentette egy egyszerű, mégis nagy teljesítményű megoldás megszületését, amelynek segítségével a közepes méretű informatikai szervezetek leszoríthatják költségeiket és megnövelhetik a Microsoft Exchange Serverre épülő e-mail környezetek hatékonyságát. Az új EMC Express Solution for E-Mail az első a kis- és középvállalatoknak szánt EMC Express megoldások sorában, amelyek egy csomagban tartalmazzák a hardvert, szoftvert és szolgáltatásokat.

0

Új Intel termékek olcsó PC-k számára

2004. szeptember 23. 08:56

Az Intel tegnap egy új processzort és egy új alaplapi chipkészletet jelentett be olcsó PC-k számára. A Celeron 340 névre hallgató processzor a 90 nanométeres Prescott magra épül, 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, órajele 2,93 GHz. Utóbbi adatból az is kiderül, hogy a chip nem 400, hanem 533 MHz-es front side busszal jár.

0

Megnyerte első fokon a Sony ellen indított szabadalomsértési pert az Immersion

2004. szeptember 23. 08:49

A force-feedback (erővisszacsatolásos) joystickeket fejlesztő Immersion bejelentette, hogy a kaliforniai bíróság a cég javára döntött ítéletével, melyben elmarasztalta a Sony PlayStation divízióját két, a vállalat által birtokolt szabadalom megsértésében, és egyben 82 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. Az ítélet még nem jogerős.

0

Új eszköz jelent meg a Microsoft Project Server 2003 és az SAP implementációk integrálásának megkönnyítésére

2004. szeptember 22. 14:20

[ENTNews/HWSW] A Microsoft megjelentette azt az eszközt, mellyel a rendszerintegrátorok könnyedén építhetik egymásra az Office Project Server 2003-at és a meglévő SAP implementációkat. A Microsoft Office Project Server 2003 egy a vállalat kevésbé ismert szervertermékei közül; elsősorban nagyobb vállalkozások projektmenedzsmenttel kapcsolatos tevékenységeinek összefogására nyújt megoldást.

0

Frissített meghajtóprogram a Realtek audiochipjeihez

2004. szeptember 22. 10:27

Frissített meghajtóprogramot tett elérhetővé a Realtek az alaplapokra integrált, vagy bővítőkártyán található audiochipjeihez. A 3.631-es meghajtóprogram-csomag minden ALC-sorozatú megoldást támogat az ALC100-tól az ALC850-ig.

0

Kis és közepes méretű vállalatok számára nyújt biztonsági szolgáltatást a TeliaSonera

2004. szeptember 22. 09:46

A finn F-Secure Corporation és a TeliaSonera, a skandináv és balti régió vezető telekommunikációs vállalata bejelentette partneri együttműködésének további bővítését. Ezentúl a TeliaSonera amellett, hogy vírusvédelmi és tűzfalszolgáltatásokkal látja el az otthoni felhasználókat, kis és közepes vállalatok számára is kínál munkaállomás-alapú szolgáltatásokat. Mindezek alapja az F-Secure Security as a Service koncepciója, mely automatikus adatbiztonsági frissítéseket biztosít közvetlenül az F-Secure szerveréről.

0

A kormányzatok betekinthetnek a Microsoft Office forráskódjába

2004. szeptember 22. 09:45

[News.com] A Microsoft az Office programcsomagot is részévé kívánja tenni annak a programnak, ami a kormányzatok számára lehetőséget biztosít a termékek forráskódjának vizsgálatára. A bejelentést a szoftveróriás hétfőn, Párizsban ejtette meg, ezáltal a Microsoft Office 2003 a továbbiakban a Government Security Program (GSP) részét képezi.

0

Mesterséges intelligenciát kapnak az ATI Catalyst meghajtóprogramjai

2004. szeptember 22. 09:10

Új képességgel bővül a Catalyst meghajtóprogram-csomag 4.10-es verziójától kezdve az ATI nemrég bemutatott Catalyst Control Center finomhangoló alkalmazása. Az új, Catalyst AI (AI, mint mesterséges intelligencia) névre keresztelt funkció további optimalizációkat végez a játékok futtatása során, mellyel némi többletteljesítményt csikarhatunk ki a videokártyánkból. Az optimalizáció mértékét két fokozatban állíthatjuk, de akár ki is kapcsolhatjuk.

0

Októberben ismét tuning és modding kiállítás lesz Budapesten

2004. szeptember 22. 08:49

Október 9-én nyitja meg kapuit a HardwareOC.hu és a radikalmod weboldalak közös rendezésében készülő mod-tech Hall kiállítás, amelyet immáron harmadszor szerveztek meg a számítógép-átalakítás és túlhajtás hazai szerelmesei. A kétnapos rendezvény főszereplői azonban a házilag átalakított számítógépek lesznek, amelyek alkotói élőben is bemutatják, hogyan lehet az egyszerű szürke dobozból valóságos műalkotást készíteni.

0

Elkészült a Mortal Kombat legújabb része

2004. szeptember 22. 08:08

A Midway kiadó bejelentette, hogy elkészült a Mortal Kombat: Deception című játékuk, így hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártás. A program PlayStation 2 és Xbox változata október 4-től vásárolható meg az üzletekben, a GameCube verzió januárban érkezik. Az új részben összesen 24 választható karakter szerepel. A régi szereplők mellett új, eddig sosem látott harcosok is részt vesznek majd a küzdelmekben.

0

Szállítja 16 Mbyte pufferrel ellátott merevlemezeit a Maxtor

2004. szeptember 22. 07:36

A Maxtor Corporation bejelentette, hogy szállítja új Maxtor SATA Ultra16 Hard Drive Kitjeit, melyek 16 MByte pufferrel és 7200 fordulat/perces sebességgel rendelkeznek. A kitekben a Maxtor nemrég bejelentett DiamondMax 10 merevlemezei találhatóak meg, melyeket már szállít a vállalat az OEM partnerek számára is.

0

AMD64 architektúrára optimalizálja Shadow Ops: Red Mercury akciójátékát az ATARI

2004. szeptember 21. 16:34

[Clubic.com] Az AMD bejelentette, hogy októberben készül el az ATARI gondozásában a Shadow Ops: Red Mercury akciójáték 64 bites, AMD64 architektúrára optimalizált változata. A speciális optimalizációnak köszönhetően az AMD64-es verzió nem csak nagyobb teljesítményt, simább futást, hanem ezzel együtt gazdagabb grafikát is nyújthat a vállalat sajtóközleménye szerint.

0

Csupán könyv méretű az új PlayStation 2

2004. szeptember 21. 15:43

Ahogy azt sejteni lehetett, mai stratégiai tájékoztatóján Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke bemutatta a PlayStation 2 utódát, a PStwo konzolt. Az elődjénél kisebb és olcsóbban gyártható készülék képességeit tekintve megegyezik a PlayStation 2-vel, leszámítva, hogy alapkiépítésben tartalmazza az internetes kapcsolódáshoz szükséges modemet és hálózati vezérlőt.

0

A kisvállalatok érdeklődnek leginkább a Linux iránt

2004. szeptember 21. 11:01

A Yankee Group által hétfőn közzétett jelentés szerint az elkövetkező években a Linux lassan de biztosan terjed majd a kisvállalati asztali gépeken is. Az ötszáz főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalatok körében a Linuxnak még 1 százaléknál is kevesebb a piaci részesedése, azonban a megkérdezett cégek 4 százaléka azt állította, az elkövetkező 6-12 hónapban a PC-ik többsége már Linuxot futtat majd. A legnagyobb lelkesedést a 20 vagy kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalatok mutatják a Linux iránt, nyilván költségtakarékossági okok miatt.

0

Nem gyerekjáték a Nintendo új konzolja

2004. szeptember 21. 09:36

A Nintendo új, két kijelzővel felszerelt konzolja nem gyerekjáték: a japán vállalat kifejezetten az idősebb tinédzsereket és a fiatal felnőtteket célozza meg a készülékkel.

0

Új AMD processzorok régi gyártástechnológiával

2004. szeptember 20. 14:48

Noha az AMD állítása szerint sikeresen bevezette a 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártásához szükséges technológiát, az október elején debütáló csúcskategóriás asztali processzorok még a régi, 130 nanométeres eljárással készülnek.

0

Új mobil Athlon 64 processzort dobott piacra az AMD

2004. szeptember 20. 14:20

Az AMD hivatalosan is bejelentette új mobil Athlon 64 processzorát, melyet felsőkategóriás noteszgépekbe, notebookokba ajánl. Az új AMD Athlon 64 3000+ természetesen támogatja az AMD PowerNow! technológiáját -- mellyel jelentős mennyiségű energia spórolható -- és 90 nanométeres gyártástechnológiával készül.

0

Könyvelési szabálytalanságra bukkantak a Hynixnél

2004. szeptember 20. 12:05

A dél-koreai hatóságok ma bejelentették, hogy a Hynix Semiconductor chipgyártó vállalat 1996 és 1999 között összesen 1,98 billió wont, azaz mintegy 1,7 milliárd amerikai dollárt szabálytalanul könyvelt el. A Legfelsőbb Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (FSS) szerint a vállalat túlértékelte vagyonát és alulértékelte kiadásait.

0

Hamarosan piacon az új, olcsóbb PlayStation 2

2004. szeptember 20. 11:50

A Sony Computer Entertainment várhatóan a héten lebbenti fel a fátylat a PlayStation 2 utódáról, a PStwo konzolról, amely a pletykák szerint még az idén a boltokba kerülhet. A PStwo nem egy új konzol, a készülék a PlayStation 2 kisebb, olcsóbban előállítható, képességeiben azonos változata, az egyetlen különbség, hogy a PStwo várhatóan már beépítve tartalmazza az internetes csatlakozáshoz szükséges adaptert, amelyet a PlayStation 2-höz külön kellett megvásárolni.

0

Az Amazon kedvezményeket kínál A9 keresőmotorját használó ügyfeleinek

2004. szeptember 20. 10:42

[Reuters] Az Amazon.com internetes bolt 1,57 százalékos kedvezményt kínál termékei vásárlásakor új, webes keresőszolgáltatására regisztráló felhasználóinak. Az A9 névre hallgató keresőmotor népszerűsítését, valamint a forgalom növelését megcélzó akció csütörtök este vette kezdetét. Az Amazon honlapján megemlíteti, hogy a kedvezmény nyújtásának költségeit ellensúlyozza az A9 reklámbevétele.

0

Ingyenes fájlmegsemmisítő alkalmazás a VIA-tól

2004. szeptember 20. 10:38

[News.com] A Via processzorainak népszerűsítése érdekében kiadott egy nyílt forrású szoftvert, melynek segítségével a fájlok végérvényesen törölhetőek. A tajvani vállalat Intel-kompatibilis chipjei, így a C3, az Eden és az Antaur tartalmaznak egy beépített véletlenszám-generátort, ami egyes kódolási műveletek gyorsításához ideálisan alkalmazható. A vállalat ezt a képességet kihasználva hozta létre a Tru-Delete alkalmazást, ami véletlenszerű számokkal tölti fel a törlendő fájl által foglalt területet az adathordozón.

0

Egyelőre nem lesz Intel chipgyár Brazíliában

2004. szeptember 17. 13:10

Craig Barrett, az Intel hamarosan nyugdíjba vonuló elnök-vezérigazgatója szerint a közeljövőben valószínűtlen, hogy vállalata Brazíliában építsen gyárat. Az AP jelentése szerint Barrett elsősorban a magas bérköltségekre hivatkozott, az elnök-vezérigazgató úgy véli, sok szempontból nagyobb az esélye egy kínai, indiai vagy akár orosz üzemnek is. Craig Barrett szerint Brazíliának nagyobb esélye lenne, ha inkább a technológiai fejlesztésekre, kutatásokra koncentrálna és nem magára a chipgyártásra.

0

Hamarosan bearanyozódhat a Half-Life 2 akciójáték

2004. szeptember 17. 11:30

Gabe Newell mellett Doug Lombardi is megerősítette a Valve részéről, hogy 15-én, szerdán postázásra került a várva-várt Half-Life 2 akciójáték első megjelenésre szánt (release candidate, RC) változata a Vivendi Universal Games részére. Amennyiben a kiadó rábólint erre a változatra, végre bearanyozódhat, aranylemezre kerülhet a játék, ellenben ha nem üti meg a kiadó által elvárt szintet, újabb csúszás(ok)ra számíthatunk.

0

Már az alaplapgyártóknál vannak az nForce4 első példányai

2004. szeptember 17. 10:26

A The Inquirer informatikai bulvárlap szerint két jelentős tajvani alaplapgyártó, az ASUS és az MSI már rendelkezik nForce4 chipkészletekkel. A chipset és a rá épülő alaplapok hivatalos premierje október közepén esedékes.

0

Negyedmillió djuice-felhasználó Magyarországon

2004. szeptember 17. 10:15

Megduplázta előfizetői számát a március vége óta eltelt alig fél évben a Pannon GSM nemzetközi mobilmárkája, a számlás és kártyás tarifacsomagot is kínáló djuice, így szeptember közepére a magyar djuice-osok száma negyedmillió fölé emelkedett.

0

Szeptember végén érkezik az ATI új chipkészlete K8 processzorokhoz

2004. szeptember 17. 10:13

Tajvani értesülések szerint már zajlik az ATI RX480 sorozatgyártása a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company üzemeiben és az ATI Technologies még ebben a hónapban hivatalosan is bejelenti nyolcadik generációs AMD processzorokhoz szánt chipkészletét.

0

Az Intel immerziós litográfiai berendezést rendelt?

2004. szeptember 16. 15:01

A pletykák szerint az Intel megrendelt egy immerziós -- ún. merítéses -- litográfiai berendezést, amelyet várhatóan az év végére szállít le a holland ASML Holding. Noha a világ legnagyobb chipgyártójának hivatalos technológiai tervében egyelőre nem szerepel az immerziós litográfia használata, a cég vizsgálja, a 45 nanométeres, illetve annál kisebb csíkszélességű eljárásokban hogyan alkalmazható az eljárás.

0

A jövő év elején érkezik a VIA C7 processzor

2004. szeptember 16. 14:10

A VIA Technologies bejelentette, hogy az eddig Esther kódnéven ismert chipje végül C7 márkanéven kerül forgalomba, a mobil változatát pedig C7-M néven árulja.

0

Új szerverek és adattárolási eszközök a HP kínálatában

2004. szeptember 15. 16:29

A Hewlett-Packard ma bejelentette új kétprocessszoros ProLiant szervereit, amelyek az Intel Nocona magos Xeon chipjeire épülnek. A számítógépek a legújabb Intel szerver-platformra épülnek, ennek megfelelően támogatják a 800 MHz-es rendszerbuszt, a PCI-Express eszközöket, valamint a DDR2 memóriát. A gépekben közös vonás az előlapi USB-port, amelyről akár operációs rendszer is indítható, illetve hogy a floppy-meghajtó már csak opcionálisan rendelhető, nem képezi az alapfelszereltség részét. Az új ProLiant szerverek elődeiknél fejlettebb menedzsment-funkciókat sorakoztatnak fel, valamint a rendelkezésre állás növelése érdekében redundáns táppal és hűtéssel rendelkeznek.

0

A Transmeta szállítja 90 nanométeres csíkszélességű Efficeon chipjét

2004. szeptember 15. 12:15

A Transmeta bejelentette, hogy megkezdte 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Efficeon processzorainak szállítását. A TM8800 lapkák a vállalat állítása szerint elődeiknél nagyobb teljesítményt nyújtanak, kevesebbet fogyasztanak, tartalmazzák az AMD által már bevezetett NX-bit technológiát, azonban egyelőre csak korlátozott darabszámban érhetők el.

0

Chaintech-disztribútor lett az EMJ Hungary

2004. szeptember 15. 09:17

Az EMJ Hungary Kft. megkezdi a Chaintech termékeinek disztribúcióját. A tajvani vállalatot Magyarországon elsősorban alaplapjairól, grafikus kártyáiról ismerhetjük, de a cég weboldalának tanúsága szerint a termékkínálatban emellett szerepelnek még hangkártyák, modemek, TV-tunerek , valamint egy kifejezetten nappaliba szánt szórakoztató PC is. A vállalatot 1986-ban alapították, azóta a Chaintech a legnagyobb alaplapgyártók és grafikuskártya-gyártók közé emelkedett. A cég világszerte több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat.

0

Elkészült a Rome: Total War stratégiai játék

2004. szeptember 15. 08:39

Elkészült a Creative Assembly stúdió által fejlesztett Rome: Total War stratégiai játék. A program sorozatgyártása már meg is kezdődött, ugyanis a tengerentúlon szeptember 22-én, Európában pedig néhány nappal később kerül a boltok polcaira az Activision kiadásában.

0

PC-re is megjelenik a Grand Theft Auto következő része

2004. szeptember 14. 10:16

A Take-Two Interactive soron következő üzleti jelentésében közölte, hogy az eddig csak PlayStation 2 konzolra készülő Grand Theft Auto: San Andreas játékprogram PC-re is meg fog jelenni. A megjelenés dátumát a harmadik üzleti negyedévre tette a kiadó, ami azt jelenti, hogy május 1. és július 31. között fog boltokba kerülni a program. A PlayStation 2 változat Európában egy hónap múlva, október 22-én érkezik.

0

Utólag módosította negyedéves nyereségadatait a Sun

2004. szeptember 14. 10:08

A Sun Microsystems módosította legutóbbi pénzügyi negyedévének nyereségre vonatkozó adatait. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott adatok szerint a Microsofttal kötött megállapodás, valamint bizonyos bérleti díjak végleges összegének kiszámítása után kiderült, hogy a Sun júliusban a valósnál 12 millió dollárral, azaz részvényenként 1 centtel magasabb előzetes eredményről számolt be.

0

Új processzor a Sun terméktervében

2004. szeptember 13. 10:56

Miközben a Sun Microsystems legújabb processzora, az UltraSPARC IV egyre több rendszerben kerül alkalmazásra, a vállalat terveiben feltűnt egy teljesen új lapka, amelyet Olympus néven emlegetnek. Az Olympus várhatóan 2006-ban kerül piacra. A jelenlegi információk szerint a chip nem más, mint két Fujitsu SPARC processzormag egy lapkára integrálva. Az Olympust a Sun a közép- és felső kategóriás gépeibe szánja.

0

Virtualizációs technológián dolgozik az AMD

2004. szeptember 13. 08:27

Az Intel Vanderpool és Silvervale kódnevű virtualizációs technológiához hasonlón dolgozik az AMD is, a világ második legnagyobb processzorgyártója a saját megoldásának a Pacifica kódnevet adta. A processzorokba épített virtualizációs technológiák lehetővé teszik több operációs rendszer egyidejű futtatását, lényegében a számítógép egyszerre több, egymástól teljesen független rendszernek látszik.

0

Lassuló hazai ERP piac mellett ért el jelentős árbevételnövekedést a Megatrend 2000 Rt.

2004. szeptember 10. 14:20

[Morpho Communications] A Megatrend 2000 Rt. 79 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2004. első félévében, miközben a magyar ERP piac bővülése meglehetősen lelassult. A Megatrend 1117 millió forint árbevétel mellett 259 millió forint adózás előtti eredményt jegyzett a 2004. január-júniusi időszakban. A teljes árbevétel 78 százaléka, azaz 873 millió forint származott szoftverértékesítésből, ezen belül az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer értékesítéséből; az IT Infrastruktúra üzletág tevékenységéből pedig 242 millió forint folyt be.

0

Kétmagos Opteron is ültethető majd az IBM új szerverébe

2004. szeptember 10. 12:37

[Computerworld/HWSW] Az IBM jövő héttől kezdve szállítja Opteron-alapú eServer 325 kiszolgálójának továbbfejlesztett változatát, az eServer 326-ot. Az új modell legfőbb ismérve, hogy hivatalosan támogatja az Advanced Micro Devices (AMD) kétmagos processzorát, melynek megjelenése jövő év első felére esedékes. Az AMD ígéretei szerint a kétmagos, valószínűleg Opteron márkanéven piacra kerülő lapka illeszkedni fog a jelenlegi alaplapok foglalatába, így rendkívül egyszerűen és költséghatékonyan válik lehetővé a szerverek nyers számítási teljesítményének megduplázása.

0

Célegyenesben a következő generációs konzolok grafikus chipjeinek fejlesztése

2004. szeptember 10. 09:28

Terry Nickerson, az ATI pénzügyi vezérigazgatója egy New Yorkban megrendezett technológiai konferencián elmondta, hogy célegyenesbe érkezett a Microsoft és a Nintendo következő generációs konzoljaihoz készülő grafikus chipek fejlesztése. Ennek ellenére azonban még most is bizonytalan, hogy mikor fognak megjelenni a gépek, mivel a két óriáscég valószínűleg a Sony PlayStation 3 konzoljához igazítja majd a piacra kerülés idejét.

0

Megjelent a DivX videotömörítő kodek és a Dr. DivX alkalmazás új változata

2004. szeptember 9. 13:19

Megjelent és a fejlesztő DivXNetworks weboldaláról letölthető a DivX videotömörítő kodekek, valamint a Dr. DivX tömörítő alkalmazás legújabb, 5.2.1-es, valamint 1.0.6-os változata. Az új verziók kiadására elsősorban azért volt szükség, mert a nemrég megjelent változatok nem voltak kompatibilisek az időközben megérkezett Windows XP második szervízcsomaggal.

0

A jövő héten jelenik meg a Microsoft Virtual Server 2005

2004. szeptember 9. 12:25

[Microsoft Watch] A Microsoft a jövő hétre tervezi a Virtual Server 2005 megjelentetését, amivel a korábbi Windows szervereket használó ügyfelek is könnyedén áttérhetnek a Windows Server 2003-ra. A szeptember 13-án megjelenő szoftver lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását Windows Server 2003 alól -- a Unix és Linux alapúakat is beleértve.

0

Partneri megállapodást kötött a Dolby és az Intel

2004. szeptember 9. 12:23

A Dolby Laboratories és az Intel szerdán bejelentették, hogy közösen hoznak létre eszközöket a fejlesztők számára. Ezek a segédletek alkalmasak lesznek arra, hogy a különféle Intel chipkészlettel rendelkező PC konfigurációkra csúcskategóriás audio-megoldásokat lehessen készíteni.

0

Új formában adja ki klasszikus játékait és konzoljait az Atari

2004. szeptember 9. 09:50

Az Atari kiadó vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a jövőben a cég nagyobb hangsúlyt fog fektetni a klasszikusnak számító játékok újrakiadására. Ennek első lépéseként idén novemberben fog megjelenni az Atari Anthology nevű csomag, amely közel 90 régi programot foglal magába. A Digital Eclipse fejlesztőcsapat által készített gyűjtemény PlayStation 2, illetve Xbox konzolokon lesz elérhető, és egyaránt tartalmazni fog játéktermi, valamint otthoni gépekre fejlesztett programokat is, melyek közt olyan legendás címek is megtalálhatóak, mint a Saboteur, az Asteroids, a Centipede, a Pong, a Battlezone, vagy a Missile Command. A csomag ára 20 dollár lesz.

0

BlackBerry támogatást kap a Symbian Series 80 mobilplatform

2004. szeptember 8. 12:09

Amint azt a ma bemutatott Nokia 9300 okostelefon képességlistáján is észrevehettük, a Symbian operációs rendszeren alapuló Series 80 mobilplatform Blackberry támogatással is bővült. A Research In Motion (RIM) push technológiája elsősorban üzleti felhasználók körében tarthat nagy érdeklődésre számot.

0

Ezúttal az NVIDIA miatt nem kezdheti meg új terméke értékesítését az Apple?

2004. szeptember 8. 11:16

A The Inquirer informatikai bulvárlap értesülései szerint az IBM után újabb gyártó tartja vissza az Apple-t az eredeti ütemtervek teljesítésétől, tartásától. Bár a cég 20 és 23 hüvelykes LCD-monitorokkal szerelt új számítógépei már piacon vannak, a 30 hüvelykes panellel szerelt konfiguráció piacra dobását ismét szállítási problémák hátráltatják.

0

A Samsung leelőzte a Nokiát a francia mobiltelefon-piacon

2004. szeptember 7. 14:18

A Samsung Electronics, a világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártója bejelentette, hogy az utóbbi két hónapban leelőzte a Nokiát a francia piacon. A GFK piackutató vállalat 550 francia elektronikai kiskereskedelmi áruházra kiterjedő felmérése szerint a dél-koreai óriásvállalat 20 százalékos piaci részesedést ért el.

0

Mégis lesz ATI Radeon X800 SE videokártya a boltokban?

2004. szeptember 7. 10:40

A kínai HKEPC.com értesülései szerint -- a kezdeti tervekkel ellentétben -- hamarosan mégis kiskereskedelmi forgalomba kerülhet az eredetileg csak OEM-ek, rendszerintegrátorok számára készített Radeon X800 SE videokártya.

0

Fél gigányi memóriával rendelkező kártyákat dob hamarosan piacra az ATI?

2004. szeptember 6. 08:41

A teamradeon.com információi szerint az NVIDIA GeForce 6600-as kártyák ellenfelének szánt X700 mellett újabb videokártyákat is piacra dob az ATI még ebben a hónapban. Az új kártyák a megnövelt memóriaméret miatt tarthatnak nagy érdeklődésre számot, az 512 MByte-nyi memóriával szerelt kártyákon lassan több memória lesz megtalálható, mint egy átlagos PC-ben.

0

Megjelent a PearPC PowerPC-emulátor új verziója

2004. szeptember 6. 07:56

Újabb hivatalos, 0.3.1-es verziószámú változat tölthető le a PearPC nevű PowerPC emulátorból. Az alkalmazás segítségével Windows operációs rendszereken emulálhatunk PowerPC processzoros virtuális gépet, melyre akár Mac OS X-et is telepíthetünk. Az új változat főleg processzorokkal kapcsolatos optimalizációkat, valamint merevlemez kezelésével és billentyűzettel kapcsolatos problémákat orvosol.

0

Újabb két Socket 754 foglalatú Sempron processzort dob piacra az AMD?

2004. szeptember 6. 07:48

Alaplapgyártóktól és viszonteladóktól kapott információkra hivatkozva több online lap nyilvánosságra hozta, hogy az AMD nem egy, hanem rögtön három Socket 754-es tokozású Sempron processzort dob hamarosan piacra. Az eddig ismert 3100+-os jelölésű modell (1,8 GHz-es) mellett egy 3000+-os és egy 3200+-os -- 1,7 és 1,9 GHz-es órajelű -- processzor is kapható lesz az Athlon 64-es platformhoz.

0

Csődöt jelentett az Acclaim kiadó

2004. szeptember 3. 16:20

Ahogy arra már számítani lehetett, az Acclaim játékkiadó csütörtökön bejelentette a csődhelyzetet, mivel a vállalat vezetősége nem tudott megfelelő forrást találni az adósságok és a működési költségek finanszítozására. A cég most értékesíteni fogja vagyonát, hogy rendezze tartozásait.

0

Küszöbön az i925XE chipkészlet megjelenése

2004. szeptember 3. 14:51

[x-bit labs] A tajvani Gigabyte Technology szerint korántsem lesz akkora durranás az Intel i925XE chipkészlete, mint amekkorának a közvélemény várja. Az alaplapgyártó szerint a chipset specifikációjába bekerül az 1066 MHz-es front side busz támogatása, azonban a jelenleg elérhető információk szerint az i925XE nem támogatja a 667 MHz-es DDR2 SDRAM-ot, noha ezt a szabványt a JEDEC már elfogadta.

0

Megjelent és letölthető az ATI Catalyst Control Center

2004. szeptember 3. 10:19

Megjelent és az ATI weboldaláról 19 MByte terjedelemben letölthető a Radeon kártyák beállítását könnyebbé tévő Catalyst Control Center szoftvercsomag. Az alkalmazás használatához szükség lesz a .Net Framework telepítésére is, melyet a WindowsUpdate-en keresztül szerezhetünk be.

0

Folytatódik a Half-Life 2 előtöltése

2004. szeptember 3. 09:23

[Steampowered.com] Újabb körülbelül 1 GByte-nyi, jellemzően audioanyagot tartalmazó részt lehet letölteni a Half-Life 2 előtöltésének folytatása során a Valve Steam rendszerén keresztül. Az előtöltés során olyan adatok tölthetők le a még jelenleg is fejlesztett játékból, melyek már nem fognak változni a játék megjelenéséig: textúrák, hangok és egyéb adatok. Az újabb adaggal már 2 GByte-ra nőtt az előtölthető állományok mérete.

0

Letölthető a Microsoft .Net Framework 1.1 SP1

2004. szeptember 2. 11:11

Két napja elérhető a Microsoft .Net Framework programozási keretrendszer 1.1-es változatához az első javítócsomag, ami több bosszantó hibát is orvosol. A frissítés két csomagban érhető el: az egyik kizárólag Windows Server 2003-ra, a másik pedig valamennyi támogatott operációs rendszerre alkalmazható.

0

Három év gyári garancia a Maxtor merevlemezeire

2004. szeptember 2. 10:41

Néhány héttel a Seagate lépését követően a Maxtor is bejelentette, hogy kiterjeszti merevlemezei gyári garanciáját. Az eddig csupán egy éves garanciával szállított modellekre mostantól három év garanciát vállal a vállalat, bárhol is találjon gazdára a merevlemez a világon.

0

Kínában a Motorola vezeti a mobilpiacot

2004. szeptember 1. 16:43

Az első félév során a Motorola 4,08 millió mobiltelefont értékesített, ezzel a piac 12 százalékát szerezte meg és olyan cégeket utasított maga mögé, mint a Nokia és a Samsung. A finn cég 11,9 százalékos, a koreai pedig 9,8 százalékos részesedést szerzett. A dobogós helyezettek után kínai gyártók -- Ningbo Bird, TCL Mobile, Konka, Dbtel, Amoi, Guangzhou -- következtek, a tizedik helyet pedig a Sony Ericsson birtokolta.

0

Lézeres egér a Logitech kínálatában

2004. szeptember 1. 15:05

A Logitech a mai napon bemutatta a Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse-t, az első egeret a világon, amely lézeres megvilágítással és követéssel működik.

0

Tíz számítógépből egynek problémái vannak a Windows XP SP2-vel

2004. szeptember 1. 14:37

A Windows XP második javítócsomagjának telepítése vagy használata tíz számítógépből legalább egynél problémába ütközik -- állítja a kanadai AssetMetrix, amely közel 350 vállalat 44 ezer PC-jét kezeli. A Windows XP-t futtató gépeknek átlagosan 10,3 százalékánál lesz gond az SP2-vel, vagy legalábbis a lehetősége adott -- mondta Steve OHalloran, az AssetMetrix Research Labs ügyvezetője.

0

Fürtözött munkaállomás Transmeta processzorokkal

2004. szeptember 1. 11:39

Egyedülálló munkaállomással jelentkezett a kaliforniai Orion Multisystems. A toronyházba szerelt, akár egy asztal alatt is elférő számítógép nem kevesebb, mint 96 Transmeta Efficeon processzort tartalmaz és legfeljebb 192 Gbyte memória és 9,6 Tbyte-nyi merevlemez építhető bele. A számítógépből készül egy kisebb változat is, amely maximálisan 12 processzort és 24 Gbyte memóriát támogat. A Transmeta új processzorára a kedvező fogyasztási és hőtermelési adatok miatt esett a választás.

0

Megkezdődött az új Pirates! játék tesztelése

2004. szeptember 1. 11:09

Sid Meier és a Firaxis Games az 1987-ben megjelent Pirates! játékprogram új változatával jelentkezik. A szoftver kiadója, az Atari bétateszterek jelentkezését várja a huszonegyedik század igényei szerint felújított játék kipróbálására.

0

Veszteséges negyedéven van túl az SCO Group

2004. szeptember 1. 11:02

Veszteséggel zárta idei harmadik pénzügyi negyedévét az SCO Group. Az IBM ellen indított milliárdos peréről, no meg a Linux-felhasználók és disztribútorok megfenyegetéséről ismert amerikai vállalat a július 31-én véget ért időszakban 11,2 millió dollár bevétel mellett 7,3 millió dollár nettó veszteséget ért el. Egy évvel korábban a cég 20,1 millió dollár forgalomról és 3,1 millió dollár nyereségről adott számot.

0

Pentium 4 processzorok 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárral

2004. szeptember 1. 10:42

A japán PC Watch weboldal információi szerint az Intel hamarosan új Pentium 4 processzorokkal jelentkezik. A 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárral szerelt lapkák piaci premierje a jövő év elején várható. A japán lap úgy tudja, a processzorok 3,2 és 3,8 GHz közötti órajeleken lesznek elérhetők és 6XX modellszámot viselnek.