Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 8. 11:31

Négy év alatt tízszeresére nőhet az Intel processzorok teljesítménye

Az Intel májusban leköszönő elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett beismerte, a cége az utóbbi hónapok során számos baklövést követett el, de a fejlesztés alatt álló termékek és gyártástechnológiák magabiztosságra adnak okot. Barrett a vállalat szokásos őszi elemzői konferenciáján elmondta, az Intel hamarosan el fog húzni vetélytársaitól.

[HWSW] Az Intel májusban leköszönő elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett beismerte, a cége az utóbbi hónapok során számos baklövést követett el, de a fejlesztés alatt álló termékek és gyártástechnológiák magabiztosságra adnak okot. Barrett a vállalat szokásos őszi elemzői konferenciáján elmondta, az Intel hamarosan el fog húzni vetélytársaitól.

A legfejlettebb gyártástechnológia

A világ legnagyobb chipgyártójának elnök-vezérigazgatója szerint egyértelmű, hogy az Intelé a világ legfejlettebb félvezetőgyártási technológiája: a 90 és 65 nanométeres csíkszélességű eljárásban alkalmazott tranzisztorok fogyasztási adatai messze kedvezőbbek az összes versenytárs hasonló számainál. Barrett szerint a CMOS-korszak még legalább 15 évig tart majd, azonban a chipgyártóknak a korábbiaknál összetettebb trükköket kell majd alkalmaznia, ha olyan félvezetőket akarnak gyártani, amelyek ára, teljesítménye és fogyasztása egyaránt kedvező.

Az Intel jövőre megjelenő kétmagos processzorai megfelelnek ezen elvárásoknak -- mondta Barrett, hozzátéve, hogy 2005-ben a cég mind asztali gépek, mind szerverek, mind pedig noteszgépek számára gyárt majd kétmagos processzorokat. 2006 végére az Intel által gyártott asztali és mobil processzorok 70 százaléka, a szerver-processzoroknak pedig 85 százaléka készül majd két vagy több maggal. Barrett szerint amennyiben az Intel ragaszkodott volna az egymagos chipekhez, akkor 2008-ra csak négyszeresére tudta volna növelni azok teljesítményét, a két- vagy többmagos megközelítés azonban akár tízszeres gyorsulást is jelenthet.

Az egyre nagyobb teljesítményű processzorok előállítását egyre fejlettebb gyártástechnológia teszi lehetővé. A félvezetőgyártók közül az Intel rendelkezik a legnagyobb kutatás-fejlesztési költségvetéssel, az idei évben ez mintegy 4,7 milliárd dollárra rúgott. "Alapvetően gyártócég vagyunk" -- mondta Barrett. "Az elmúlt évtizedben ez juttatott minket a csúcsra és továbbra is jelentős befektetéseink lesznek ezen a területen." Az Intel jelenleg már olyan gyártástechnológiai eljárásokat is fejleszt, amelyeket legkorábban 2011 körül vezethet be a tömegtermelésben.

Főszerepben a digitális otthon

Paul Otellini, az Intel elnöke és Barrett utóda szerint a vállalatnál sokkal nagyobb szerepet kap a "platformizáció", vagyis az Intel négy különféle piaci szegmenst -- digitális otthon, digitális iroda, mobil gépek, fejlődő piacok -- teljesen eltérő termékekkel kíván meghódítani. "A mikroprocesszorok mellé chipkészletet, kommunikációs és grafikus szoftvereket csomagolunk és ezeket kínáljuk a négy piaci szegmensnek" -- mondta Otellini, aki rámutatott, hogy a kommunikációban a Wi-Fi mellett a Wi-MAX hozhatja meg az áttörést a fejlődő piacoknak, mint amilyen India vagy Kína.

Az Intel igen gyengén teljesítő kommunikációs részlege jelentős hasznot húzhat a vezeték nélküli technológiák terjedéséből. A vállalat az első helyen áll a Wi-Fi vezérlőchipek piacán és hasonlóan vezető szerepre tör a Wi-MAX esetében is. 2006-ra az Intel tervei szerint a Wi-MAX chipek már a noteszgépekben is megtalálhatóak lesznek. Az új generációs, szélessávú vezeték nélküli technológia még gyorsabban terjedhet el, mint a Wi-Fi.

A vállalat jövőbeli terveiben nagyobb szerepet kap majd a digitális otthon, azon belül pedig olyan megoldások, amelyek inkább a fogyasztói elektronikához, mint a számítástechnikához vannak közel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról