:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 10. 17:21

Új mobil adatátviteli rekord a Siemens laboratóriumában

A Siemens Communications ágazatának kutatólaboratóriumában új világcsúcsot állítottak fel, most először sikerült mobilkommunikáció útján egy gigabit/s-os valós adatátviteli sebességet elérni. A jelenlegi mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek körülbelül huszadrésze, mely WLAN, Wi-Fi technológiával érhető el.

[HWSW] A Siemens Communications ágazatának kutatólaboratóriumában új világcsúcsot állítottak fel, most először sikerült mobilkommunikáció útján egy gigabit/s-os valós adatátviteli sebességet elérni. A jelenlegi mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek körülbelül huszadrésze, mely WLAN, Wi-Fi technológiával érhető el.

A gigászi sebességet három adó- és négy vevőantennából álló intelligens antennarendszer és OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) eljárás kombinációjával érte el a vállalat. Az intelligens, összetett antennarendszereket másképpen MIMO azaz Multiple Input– Multiple Output rendszereknek hívjuk, amelyben az antennák egyidejűleg visznek át adatfolyamokat ugyanazon a rádiócsatornán és frekvenciasávban.

A MIMO rendszerek kivitelezéséhez olyan nagy számítási teljesítmény szükséges, amellyel a jelenleg mobiltelefóniában használatos chipek még nem rendelkeznek.

Ezeket a technológiákat, amelyek a frekvencia-spektrumot különösen hatékonyan használják ki, a kutatók az UMTS/WCDMA utáni mobiltelefónia-generáció, azaz a negyedik generáció ígéretes építőköveinek tekintik. Óvatos becslések szerint a következő tíz évben legalább tízszeresére növekedhet a mobilhálózatok hang-, adat-, kép- és multimédia-átviteli kapacitásával szemben támasztott igény. A kísérleti rendszer 100 MHz-es sávszélességgel működött.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.