Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 14. 11:36

Megjelent az első idei karácsonyi féregvírus

[VírusHíradó] Terjedésnek indult az idei első karácsonyi féreg, a magyar erdetű Zafi legújabb, "D" változata -- derül ki a VírusHíradó hírleveléből. A Zafi.D féreg egy "Merry Christmas!" tárgyú elektronikus levélben érkezik, a levél törzse a "DOME" feliratot és egy animált grafikát tartalmaz, amely két, illetlen dolgokat művelő smiley-t ábrázol. A levélhez csatolt melléklet rejti a kártékony kódot.

"A karácsony közeledtével minden évben megugrik a vírustámadások száma, erre idén is számítani kell" -- mondta Fórján Tamás, a 2F Kft. műszaki igazgatója. "A vírusírók jellemzően kihasználják ezt az időszakot, amikor vélhetően kevesebb szakember, rendszergazda dolgozik, így az ünnepi időszakban a nem megfelelő felügyelettel ellátott rendszerek védettsége gyengül, a reakcióidő lassul. Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy az elmúlt hónapok viszonylag eseménytelenek voltak a kártevők szempontjából, így a számítógép-felhasználók is kevésbé óvatosak."

A Zafi.D férget jelen információink szerint az F-Prot keresőmagot tartalmazó termékek, általános néven történő felismeréssel (heurisztikusan) máris detektálják. A Kaspersky Lab keresőmotorjain alapuló termékekhez (AVP és az újabb kiadású FSAV szoftverekez) már megkezdődött a sürgős frissítés kiadása, ez a Trend Micro antivírus szoftverrel kapcsolatban is hamarosan várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról