Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 20. 11:22

Szerverekbe és notebookokba szánt chipkészlet az NVIDIA műhelyéből

Intel-alapú szerverek és noteszgépek számára is tervez alaplapi chipkészletet az NVIDIA -- hangzott el a cég elnök-vezérigazgatójának a szájából. A vállalat nemrég jutott hozzá azokhoz a licencekhez, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy Intel processzorokkal kompatibilis chipkészleteket gyárthassanak. A cég a legmesszemenőbbig ki szeretné aknázni a lehetőséget. "Nincs semmilyen indok arra, miért is ne célozzuk meg az összes szegmenst" -- mondta az NVIDIA vezetője, Jen-Hsun Huang.

Februárban érkezik a C19

Huang megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint már elkészültek az első mintadarabjai a C19 kódnevű chipkészletnek, amely Intel Pentium 4 processzorokat támogat. A C19 sorozatgyártása jövő februárban indulhat el. Huang elmondta, hogy a C19-et a cég elsősorban a számítógépes megszállottaknak szánja. Egyelőre nem nyilvános azon alaplapgyártók listája, amelyek felkarolják az NVIDIA chipkészletét, azonban a cég első számú embere szerint a legnagyobb gyártók egytől egyig ott lesznek köztük.

A C19 egészen biztosan lehetővé teszi majd két PCI Express grafikus kártya használatát SLI módban. A vélt specifikációk között található még az 1066 MHz-es front side busz, valamint a 667 MHz-es DDR2 memóriák támogatása. A chipkészlet déli hídja biztosan együttműködik majd a Serial ATA eszközökkel, valamint tartalmazni fogja az NVIDIA ActiveArmor tűzfalat és az NVIDIA Gigabit Ethernet-vezérlőt is. A C19 minden valószínűség szerint az IBM East Fishkill-i chipgyárában készül majd, mint ahogy az utódai is.

Nem lesz egyszerű

Jen-Hsun Huang nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, vállalata hogyan szeretne betörni a szerverek és notebookok piacára. A vállalatnak bizonyosan nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a szerverpiac igen konzervatív, és a felhasználók ódzkodnak minden váltástól, főleg, ha teljesen új, eddig még nem bizonyított platformról van szó. Az egy- és kétprocesszoros, Pentium- vagy Xeon-alapú szerverek szinte egytől egyig Intel chipkészlettel működnek. Ezt a piacot célozza meg az NVIDIA is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.