vállalati it archívum - 2005 november

2005
november

0

Harmincnégy éves a Pong

2005. november 30. 14:16

[Wikipedia/HWSW] Tegnap ünnepelte 34. születésnapját a legendás Pong videojáték. Noha nem ez volt a világ első videojátéka, az első volt azok között, amelyek kereskedelmileg is sikeresek lettek. A Pong alapozta meg a máig legendás Atari hírnevét is.

0

Relax díjcsomagok a T-Mobile társkártyásoknak is

2005. november 30. 14:05

A T-Mobile december 1-től bevezeti a népszerű Relax csomagok társkártyás változatait. Ezek egyik legfontosabb előnye, hogy kevesebb havonta megvásárolt perc esetén is alacsonyabb percdíjakat biztosítanak. A társkártyás Relax csomagok bármely Relax díjcsomagú főkártya mellé igényelhetők.

0

Magyarul 'beszélő' NOD32 a látáskárosultaknak

2005. november 29. 14:38

Elkészült az első magyar nyelven beszélő antivírus rendszer. A NOD32 vírusirtóhoz a vakok és gyengénlátók igényeinek figyelembevételével készített segédanyagok lehetővé teszik, hogy a látásukban korlátozott személyek is biztonságossá tegyék számítógépeik használatát.

0

Könnyű, strapabíró műanyag LCD-kijelző a Samsungtól

2005. november 29. 13:27

Két hüvelykkel és jónéhány pixelnyivel feljebbtornászta műanyag, hajlékony kijelzőjének képátlóját és felbontását a Samsung Electronics, miután bemutatta 7 hüvelykes, könnyű és strapabíró kijelzőjét. A szokás szerint a világ legnagyobb műanyagalapú TFT LCD-kijelzőjeként bemutatott panel akár már arra is képes lehet, hogy televízióadásokat bemutasson. A koreai vállalat korábban egy 5 hüvelykes prototípussal demonstrált.

0

Ismét lesz Kódpárbaj

2005. november 29. 13:15

A Microsoft Magyarország a nagy sikerre való tekintettel Kódpárbaj -- Újratöltve néven ismét meghirdeti fejlesztők számára indított webszolgáltatás-fejlesztési versenyét.

0

Jól muzsikál a hazai piacon a Fujitsu Siemens

2005. november 29. 11:28

A Fujitsu Siemens hazai leányvállalata az elmúlt félévben 20 százalékkal növekedő értékesítési volument és 10 százalékkal emelkedő árbevéltelt könyvelhetett el. A cég hat hónap alatt összesen több mint 30 ezer számítástechnikai eszközt értékesített.

0

WLAN-csatlakozással bővült a Nokia üzletembereknek szánt okostelefonja

2005. november 29. 10:16

A Nokia felfrissítette elsősorban üzletembereknek szánt, Nokia 9300 okostelefonját, a 9300i jelzéssel piacra kerülő modell már 802.11g szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkezik, tovább bővítve a telefon kommunikációs képességeit. A 65 ezer színű kijelzővel, teljes billentyűzettel rendelkező telefon nem csak GPRS, hanem az annál többször gyorsabb EDGE adatátvitelt is támogatja.

0

Októberben tovább nőtt a hazai mobil-előfizetések száma

2005. november 28. 11:44

Októberében a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma 29 ezerrel 9 millió 103 ezerre emelkedett -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A hónap végén az ügyfélszám 7,65 százalékkal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet.

0

Több mint negyedmillió Xbox 360 konzol az európai játékosoknak

2005. november 28. 11:30

[Clubic.com] A Microsoft következő generációs konzolja európai premierjére, azaz december másodikára, péntekre nem kevesebb mint 300 ezer Xbox 360 konzolt szállít az üzletekbe. Bár ez a mennyiség kevesebb, mint amennyit előzetesen beígértek -- korábban félmilliós induló mennyiségről volt szó --, azt figyelembe véve, hogy a Microsoft az első hónapban körülbelül 1 millió konzolt szeretne eladni, nem nevezhető kevésnek. A legnagyobb mennyiséget valószínűleg a nagy-britanniai piac kapja majd.

0

Hivatalosan is megbukott a Nokia N-Gage

2005. november 28. 11:13

A Nokia beismerte, hogy a mobiltelefonba oltott játékkonzol, az N-Gage eladásai messze a várakozások alatt maradtak. A vállalat úgy határozott, hogy a jövőben a multimédiás okostelefonjai, elsősorban az N-sorozat lesz az elsődleges játékplatform. A Nokia okostelefonjainak többsége -- némi hackelés után -- már ma is képes a legtöbb N-Gage játék futtatására.

0

Jövőre is erős mobilpiaci forgalmat vár a Nokia

2005. november 28. 09:53

A Nokia elnök-vezérigazgatója szerint a mobiltelefon-piac növekedése jövőre felül fogja múlni várakozásokat. Tavaly világszerte 643 millió mobiltelefont adtak el, a Nokia az idén 780 milliósra becsüli a globális piacot. Érdekesség, hogy az elemzőcégek legtöbbje már 800 milliót meghaladó forgalomi becsléseket fogalmazott meg.

0

A BitTorrent Hollywood mellé áll

2005. november 28. 09:09

[TechWeb/HWSW] A BitTorrent kifejlesztője és egyben a bittorrent.com oldal üzemeltetője megegyezett a filmstúdiókat tömörítő Motion Picture Association of Americával (MPAA), hogy az általuk jegyzett mozifilmek illegális kópiáira mutatók torrent linkeket eltávolítja keresőjéből.

0

Gyorsan terjednek a Bagle féreg új változatai

2005. november 25. 15:54

Az elmúlt napokban több új változat is megjelent a Bagle féregvírusból, amelyek rendkívül gyorsan terjednek a világhálón. A Bagle.EO ,Bagle.EP, Bagle.EQ, Bagle.ER és Bagle.ES kártevőket tegnapelőtt és tegnap észlelték először az antivírus-cégek.

0

Debrecenben is elindult a T-Mobile harmadik generációs hálózata

2005. november 25. 13:10

A T-Mobile Magyarország bejelentette, hogy Budapest mellett már Debrecenben is elérhetővé vált harmadik generációs hálózata. A videotelefonálásra, mobil tévézésre és internetezésre egyaránt alkalmas T-Mobile 3G hálózat lakosságra vetített lefedettsége ezzel november végén már meghaladja a 15 százalékot.

0

Külső digitális tévétuner az ASUS kínálatában

2005. november 25. 11:47

[Clubic.com] Meglepően dizájnos, saját betolható-kihúzható antennával rendelkező digitális tévétunert dob piacra az Asus. A My Cinema-U3000 TV egy kicsit nagyobb, mint a napjainkban piacra kerülő, pendrive méretű USB-s digitális tunerek, és nagyban hasonlít a Pinnacle Systems PCTV 200e készülékére.

0

A leggyorsabb Opteronok a Sun szervereiben

2005. november 25. 11:04

A Sun új Opteron-alapú szervereiben olyan AMD processzorok találhatók, amelyek más megrendelők számára egyelőre nem elérhetők. Az Opteron 285 SE chipek érdekessége, hogy 2,6 GHz-es órajelen működnek, vagyis a jelenleg elérhető leggyorsabb kétmagos AMD processzorokkal van dolgunk. A különleges lapkáknak köszönhetően a Sun Fire X4200 szerverek teljesítménye magasan felülmúlja a versenytársak hasonló kategóriás megoldásaiét -- állítja a Sun.

0

WiBro csatlakozásra is képes mobiltelefonok a Samsungtól

2005. november 24. 12:16

A Samsung vadonatúj WiBro mobiltelefonjai és vezeték nélküli rendszere elsőként a 2005-ös APEC IT Kiállításon mutatkoztak be. A WiBro a WiMax-hez hasonló, nagy lefedettséget nyújtó, szélességávú hálózati szabvány, amelyet Dél-Koreában fejlesztettek ki állami és privát kooperáció révén. A WiBro (Wireless Broadband) a Wi-Fi-hez hasonlóan lehetőséget nyújt szélessávú internet, az otthoni hálózati hozzáférés, a videotelefonálás, az online televíziózás és rádióhallgatás, vagy a különböző navigációs alkalmazások használatára.

0

Már csak a bolti ár kétszereséért lehet Xbox 360-at venni

2005. november 24. 10:13

A megjelenést követő felhajtásban szinte órák alatt elfogytak az Xbox 360 konzolok az amerikai boltok polcairól, azok a szerencsések, akik rá tudták tenni a kezüket egy vagy több példányra, most az eBay aukciós portálon próbálnak extraprofitra szert tenni: sikerrel.

0

Csak jövőre lesznek kaphatók a fizikai gyorsítókártyák

2005. november 23. 15:15

[Clubic.com] Az eredetileg 2005 nyarára, majd később az ünnepi szezonra ígért fizikai gyorsítókártyák továbbra is késnek: az ASUS szerint legkorábban 2006 tavaszán, februárban lesznek kaphatók az AGEIA PhysX lapkáira épülő gyorsítókártyák. A tajvani vállalat ráadasul nem fűz túl nagy reményeket ehhez a termékhez, a korlátozott kompatibilitás miatt csak limitált példányszámban lesznek elérhetők.

0

Digitális kamera a pendrive-ban

2005. november 23. 14:41

[digi times] Furcsa pendrive-ot mutatott be a Transcand, a JetFlash DSC nevű apróság ugyanis egy beépített digitális kamerát is tartalmaz, amelynek segítségével 640x480 pixel felbontású képek készíthetők. A vállalat szerint a kamerás pendrive használata kényelmes, mert az elkészített képeket USB-kábel vagy memóriakártya-olvasó nélkül lehet a számítógére tölteni, majd a mellékelt szoftverrek szerkeszteni.

0

Újabb felvásárlással erősít a kiskereskedelem területén az SAP

2005. november 23. 11:09

Az SAP AG bejelentette, hogy megvásárolja a magánkézben levő Khimetrics vállalatot, amely kiskereskedelmi ár- és keresletelemző szoftvermegoldásokat fejleszt. A várhatóan januárban lezáruló ügylet pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra. A Khimetrics porfololiójával az SAP tovább kívánja erősíteni jelenlétét a kiskereskedők piacán.

0

Az év legnagyobb vírustámadása

2005. november 23. 10:21

Az F-Secure a lehető legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki a Sober.Y féregvírus terjedésével kapcsolatban, a vállalat szerint idén még fordult elő hogy egy kártevő ilyen gyorsan terjedjen. A finn biztonsági céghez pár órán belül több millió fertőzött e-mailről érkezett értesítés.

0

Új műszaki igazgatója van a Novellnek

2005. november 23. 10:00

A Novell tegnap Jeffrey Jaffet nevezte ki műszaki igazgatóvá. Jaffe korábban az IBM-nél és a Lucent Technologiesnél dolgozott, a Novellnél a műszaki fejlesztésekért lesz felelős. A korábbi műszaki igazgató, Alan Nugent idén márciusban hagyta el a Novellt és a Computer Associateshez igazolt át.

0

Bármelyik PC-tulajdonos felfedezheti az AIDS ellenszerét

2005. november 22. 14:51

Az IBM a Scripps Research intézettel közösen FightAIDS@Home kutatási programot indított, mely segíthet hatékony AIDS-terápiák kifejlesztésében, meghatározásában. A program számítógép-felhasználók jelenleg százezer tagot és 170 ezer számítógépet számláló, az egész világra kiterjedő önkéntes közössége, a World Community Grid által képviselt óriási számítástechnikai teljesítményt felhasználva működik.

0

Új Xeonokkal vág vissza az AMD-nek az Intel

2005. november 21. 15:57

Egyre több információ szivárog ki az Intel jövő évi termékeivel, főként a Xeonokkal kapcsolatban. A processzorgyártó óriás jövőre piacra kerülő chipjei már mind 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek majd, majd év közepén újabb mérföldkőhöz érkezünk, mikor várhatóan megjelennek a teljesen új mikroarchitektúrára épülő Xeonok, Pentiumok és Celeronok.

0

Küszöbön az AMD-alapú Dell számítógépek megjelenése?

2005. november 21. 14:10

[digi times] A tajvani Economic Dailiy News információi szerint a Dell legnagyobb beszállítói, köztük a Foxconn, az Asustek és a Quanta már megkezték az AMD processzoros rendszerek tervezését és fejlesztését, így azok rövid időn belül feltűnhetnek a világ legnagyobb PC-gyártójának kínálatában. A Dell története során kizárólag Intel processzoros számítógépeket árusított és évről évre felröppennek a pletykák azzal kapcsolatban, hogy a vállalat -- szakítva az évtizedes hagyományokkal -- végre AMD-alapú rendszereket is felvesz a kínálatába.

0

E-média helyett Médiablog

2005. november 21. 13:08

A Golden Blog verseny és a Blogz szerkesztőségi blog indítása után a hvg.hu most újabb lépéssel bizonyítja, hogy nem csak alkalmi kirándulást tervez a blogok világa: a most induló Médiablog az online kommunikációról, az internetes tartalmakról, a digitális kultúráról gyűjt össze információkat, ezekről a témákról kezdeményez beszélgetést, vitát az olvasókkal.

0

Megjelent a Microsoft ActiveSync szinkronizáló szoftver 4.1-es verziója

2005. november 21. 11:50

Elsősorban a legújabb kézi számítógépek tulajdonosai örülhetnek a Microsoft november 18-án frissített, 4.1-es verziószámot viselő ActiveSync szoftvercsomagjának , ugyanis az új szinkronizációs szoftver végre problémamentesen támogatja a Windows Mobile 5.0 mobil operációs rendszert futtató kéziszámítógépeket és okostelefonokat. A legfrissebb operációs rendszert futtató készülékek mellé csomagolt 4.0-ás változat számos problémával küszködött.

0

Egyre többen használnak internetes bankot

2005. november 21. 11:45

Június végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek 604 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ez éves szinten 53 százalékos növekedést jelent -- derül ki a T-Mobile, a Sun Microsystems éa a GKI közös felméréséből. Az év végéig várhatóan 700 ezerre nő a lakossági ügyfelek száma. Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 96 ezer volt, ami 58 százalékos éves növekedést takar, a becslések szerint év végére 105 ezret meghaladó számú vállalat bankol majd interneten keresztül.

0

Ismét D-Link ADSL-modemeket vásárol a Magyar Telekom

2005. november 21. 09:15

A nemrégiben zárult tender eredményeként tavalyi év után 2006-ban ismét a D-Link szállítja a Magyar Telekom részére az ADSL modemeket, január 1-jétől összese 200 ezer darabot. Tavaly a vállalat mintegy 120 ezer ADSL-modemet szállított az akkor még Matáv néven működő távközlési szolgáltatónak.

0

Merevlemezről memóriára váltott Neeon lejátszójánál a Creative is

2005. november 18. 15:28

Bár a Creative korábban célul tűzte ki, hogy letaszítja trónjáról az Apple-t, a jelek szerint folyamatosan lemaradásban van riválisához képest. A vállalat májusban mutatta be az 5 és 6 gigabájtos merevlemezzel szerelt Zen Neeon lejátszókat, melyekből most a riválishoz hasonlóan memóriás változatokat is piacra dob, feltehetően az iPod nanóra válaszul.

0

A Sun felkarolja a PostgreSQL nyílt forrású adatbázist

2005. november 18. 13:53

A Sun Microsystems bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatni fogja a PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, integrálni fogja azt a Solaris operációs rendszerbe és támogatást is biztosít majd hozzá.

0

Beépített GPS-antenna a Fujitsu Siemens Computers legújabb tenyérgépében

2005. november 18. 12:33

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta első beépített antennával, GPS-funkcióval ellátott tenyérgépét. A Pocket LOOX N500 és Pocket LOOX N520 modellek Microsoft Windows Mobile 5.0 Premium Edition operációs rendszerrel és -- opcionálisan választhatóként -- NAVIGON MobileNavigator 5 szoftverrel kerülnek az üzletekbe. Az újszerű, vékony dizájnt képviselő gépek ideális karácsonyi ajándékként szolgálhatnak a gyakran utazók, biciklisták, kirándulók számára.

0

Új ROKR zenetelefonok a Motorolától

2005. november 18. 10:44

Az Apple-lel közösen fejlesztett és a vártnál lényegesen gyengébb fogadtatásban részesített első ROKR zenetelefon után jövőre két új modellel próbál majd szerencsét a Motorola.

0

A WebLogic sikerének köszönheti jó eredményeit a BEA Systems

2005. november 18. 10:11

A licencbevételek növekedésének köszönhetően 11 százalékkal ugrott meg a BEA Systems profitja a legutóbbi negyedévben és a vállalat a jelenlegi negyedévre a várakozásoknál jobb előrejelzésekkel szolgált. A BEA remek eredményeit elsősorban az ősszel megjelent WebLogic 9.0 sikerének köszönheti: az új szoftverlicenc-eladások 121,3 millió dollárra nőttek a tavalyi 114,9 millió dollárról.

0

Japánban már a tévévevős, 3 megapixeles kamerával szerelt mobil a menő

2005. november 17. 15:42

A Vodafone K.K. bejelentette, hogy szombattól, november 17-től lesz kapható Japánban a Sharp legújabb mobiltelefonja a szolgáltató kínálatában. A mobilóriás fura módon csupán második generációs kivitelben dobja piacra a telefont, noha a készülék alapját képező Sharp 903 mobiltelefon harmadik generációs. A V604SH mobil egy igazi szórakoztató központ: a 3,2 megapixeles, 2x-es optikai zoomra képes, 5 lencsetagból álló objektívvel szerelt, autófókuszos digitális kamera csak egy kisebb fejezet a mobil képességei között.

0

A Sony elindította bárki számára elérhető internettelefon szolgáltatását

2005. november 17. 10:56

A Sony is belépett az internetalapú hang és videóátviteli szolgáltatást nyújtó vállalatok sorába. Legújabb szoftvere, az Instant Video Everywhere -- melyet a Clié-khez hasonlóan egyszerűen IVÉ-nek hív a vállalat -- a VAIO BX sorozatú noteszgépek mellett is megtalálható lesz, melyek beépített webkamerával rendelkeznek.

0

Részletek az Intel 65 nanométeres Pentiumjairól

2005. november 17. 09:47

A pletykák szerint az Intel január 16-án jelenti be új kétmagos processzorát, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A Presler kódnevű lapka a Pentium Extreme Edition és Pentium D sorozatok tagjaként lesz hozzáférhető.

0

A flash memóriák húzzák a félvezető-eladásokat

2005. november 17. 09:21

A félvezető-eladások jövőre 7,9 százalékkal 245,5 milliárd dollárra emelkednek, 2007-ben pedig 271,3 milliárd dollárra ugranak -- áll a Semiconductor Industry Association tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzésében. A Gartner piackutató vállalat is hasonló prognózist tett közzé a napokban, szerintük jövőre 6,9 százalékos, 2007-ben pedig 7,6 százalékos fellendülés várható a félvezetők piacán.

0

Ingyenesen hívható a hangposta a T-Mobile előfizetéses ügyfeleinek

2005. november 16. 15:41

A T-Mobile új akciójának köszönhetően az előfizetéses ügyfelek számára 2006. április 30-ig teljesen ingyenes lett a hangposta használata. Az egyébként is belépési és havidíj nélkül biztosított hangpostában hagyott üzenetek egész nap díjmentesen hallgathatók meg.

0

Zöld utat kapott az amerikai hatóságoktól az Oracle-Siebel ügylet

2005. november 16. 15:29

Az Oracle bejelentette, hogy megszerezte az amerikai trösztellenes hatósági engedélyeket a Siebel Systems felvásárlásához. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa azonban eleddig nem adta áldását az ügyletre, így az továbbra is függőben marad, bár a vállalat közleménye szerint hamarosan ez a döntés is megszületik és a felvásárlás az első negyedévben lezárulhat. Amint arról beszámoltunk, az Oracle szeptember közepén jelentette be, hogy 5,85 milliárd dollárért megveszi a Siebelt.

0

BenQ monitor az Apple Mac minikre szabva

2005. november 16. 14:35

[Clubic.com] Az Apple az év elején mutatta be legkisebb Macintosh számítógépét, az azóta már ráncfelvarráson is átesett Mac minit, melyekhez egyre több dizájnos, az apró számítógéphez tökéletesen passzoló kiegészítőt lehet elérni. A kisebb kiegészítőkön túl most az Apple saját monitorai mellett már külső gyártótól származó kijelzőt is választhatunk a számítógép mellé, a tajvani BenQ legújabb LCD-monitorát ugyanis kifejezetten a Mac minire szabták.

0

Sokan használnak Windows XP-t érvénytelen mennyiségi licenckulccsal

2005. november 16. 14:03

Már több mint 200 ezer magyar felhasználó ellenőrizte Microsoft Windows XP rendszerének eredetiségét az Eredeti Windows -- Valódi Előny program keretében. A program teljes verziója -- a kritikus biztonsági frissítések kivételével -- csak az eredeti Microsoft Windows XP-vel rendelkező felhasználóknak biztosít hozzáférést a Microsoft különböző frissítéseihez, illetve folyamatosan bővülő speciális szolgáltatásokat és számos, ingyenesen letölthető programot kínál azok számára, akik sikeresen túljutottak az eredetiségvizsgálaton.

0

Gyorsabb halózatot varázsol a konnektorból a Netgear új hálózati adaptere

2005. november 16. 13:18

[Clubic.com, HWSW] A vezeték nélküli eszközök áresése és térnyerése ellenére a gyártók továbbra sem adták fel azt az elképzelést, hogy használható számítógépes hálózati infrastruktúrát készítsenek az otthonunkban található elektromos hálózatból. A fejlesztések folyamatosak: a Netgear az elmúlt napokban jelentette be, hogy új hálózati kapcsolója az elektromos hálózaton keresztül képes összekötni több számítógépet, nyomtatót, és más berendezéseket.

0

Csak 64 bites kiadása lesz a Microsoft szervereknek

2005. november 16. 12:19

A kedden kezdődött, barcelonai Microsoft IT Forum 2005 rendezvényen Bob Muglia, a vállalat szervertermékeiért felelős alelnöke számos bejelentést tett. Ezek közül talán a legmeglepőbb, hogy a 2007 után megjelenő valamennyi szerverszoftver kizárólag 64 bites változatban lesz elérhető.

0

Aggasztóan terjednek a keyloggerek

2005. november 16. 10:32

[News.com/HWSW] Drámaian növekszik a billentyűleütéseket figyelő programok fenyegetése, az iDefense adatai szerint 2005-re tavalyhoz képest 65 százalékkal 6 ezer fölé emelkedik az ilyen jellegű ismert kártevők száma. 2001-ben az iDefense még csak 275 keylogger szoftvert azonosított.

0

Itt a Microsoft vállalati keresőprogramja

2005. november 16. 09:03

[News.com/HWSW] A Microsoft a barcelonai IT Forum rendezvényen jelentette be asztali keresőjének, a Windows Desktop Searchnek a vállalati felhasználásra szánt változatát. Az eszköz segítségével a számítógépen, illetve a vállalati hálózaton lehet információk után kutakodni, azonban a vállalati verzióban az adminisztrátorok kizárhatnak egyes területeket a keresésekből. A céges felhasználásra szánt változat abban is különbözik az otthoni felhasználóknak kínált verziótól, hogy könnyen telepíthető egyszerre több számítógépre is, valamint nem tartalmazza az MSN Toolbart.

0

AMD-alapú szuperszámítógépet épít japán megrendelésre a Sun Microsystems

2005. november 16. 08:33

A hétvégi Supercomputing 2005 rendezvényen az AMD és a Sun Microsystems bejelentették, hogy egy 10480 Opteron processzort tartalmazó fürtözött rendszert szállítanak a Tokyo Institute of Technology részére, amelyet az ott zajló kutatások támogatására használnak majd. A közlemény szerint a számítógép teljesítményét olyan problémák modellezésére használják, mint a proteinek molekuláris felépítése, a véráram az emberi agyban, a bolygók mágneses mezejének hatása a törzsfejlődére, illetve nanotechnológia.

0

Intel: oktatás a műszaki vállalkozásokról

2005. november 15. 14:22

Budapesten lesz az első állomása az európai, közel- keleti és afrikai régióban útjára indított Műszaki Vállalkozások - az elmélettől a gyakorlatig tanfolyamsoroznak, amelyet az Intel a kaliforniai Berkeley egyetemmel együttműködve tart. 2006-ban további 12 tanfolyamra kerül sor a régióban, amelyek az Intel átfogó, a vállalkozóvá válás elősegítését, munkahelyteremtést és nélkülözhetetlen támogatási szolgáltatások nyújtását célzó programjának első lépcsőfokát jelentik.

0

Kiszáll a DRAM-piacról az Infineon?

2005. november 15. 13:43

Hosszas találgatások után végre pont kerül az Infineon DRAM-üzletág sorsát feszegető kérdésekre. A vállalat a divíziót két rivális, a Micron Technologu és a Nanya Technolgy által alapított vegyesvállalatnak adja el -- adta hírül a Reuters a Needham & Co. befektetési banktól származó információkra hivatkozva.

0

Komplett látogatói analízis a Google-től: elindult az ingyenes Google Analytics

2005. november 15. 12:24

Újabb korábban fizetős -- 499, majd 199 dolláros havidíjú -- szolgáltatást tett ingyenesen elérhetővé a Google: a Google Analytics a vállalat által felvásárolt Urchin Software Corporation webelemző technológiáját emelte át. A Google Analytics komplett látogatói analízist, weboldal-elemzést készít az oldalba beillesztett kód segítségével. A szolgáltatás havi 5 millió oldalletöltésig bárki számára ingyenesen elérhető, a Google AdWords rendszerét használók számára pedig ezt a korlátot is eltörölték.

0

Már csak a versenyhivatallal kell megbirkóznia a Microsoftnak Koreában

2005. november 15. 11:38

[The Chosun Ilbo/The Korea Times/HWSW] Megegyezésre jutott a dél-koreai Daum Communications és a Microsoft, így rendezik jogi vitáikat. Az amerikai szoftveróriás 30 millió dollárnyi kártérítésben részesíti a koreai vállalatot, amiért cserébe az visszavonja a helyi versenyhivatalhoz benyújtott trösztellenes panaszát, valamint a 10 millió dolláros kártérítést követelő bírósági keresetét.

0

Ingyen kicseréli a tűzveszélyes PlayStation 2 hálózati adaptereket a Sony

2005. november 15. 09:57

A Sony Computer Entertainment Europe körlevélben, e-mailbenértesítette a regisztrált PlayStation 2 tulajdonosokat, hogy sürgősen ellenőrizzék vékony, PSTwo néven is ismert PlayStation 2 konzoljuk hálózati adapterét. A japán vállalat dedikált weboldalon keresztül fogadja az igényeket, a cserélendő darabok helyett pedig új adaptert küld.

0

Google-keresések lehetnek döntő bizonyítékok egy amerikai gyilkossági perben

2005. november 15. 08:41

[Techweb.com] Egy két éve folyó amerikai gyilkossági perben olyan bizonyítékok merültek fel, amelyek a vádlott által végrehajtott internetes keresésekre hivatkoznak. A felesége meggyilkolásával gyanúsított férfi az ügyészség szerint olyan kifejezésekre keresett rá a Google segítségével, mint a nyak hirtelen eltörése.

0

Heteken belül megjelenik az Office 12 első bétája

2005. november 14. 16:14

A Microsoft arról értesítette az Office 12 tesztereit, hogy heteken belül kiadásra kerül a népszerű irodai szoftvercsomag új bétaváltozata. A végleges verziót 2006 második felére ígéri a redmondi vállalat, azaz az Office 12 debütálása a következő generációs Windows, a Vista megjelenésének idejére esik. A tesztelőkkel tudatták, hogy az Office 12 első bétájának futtatásához legalább Windows XP SP1 vagy Windows 2003 operációs rendszer, 500 MHz-es processzor, 256 megabájt memória és 800x600 pixeles felbontás megjelenítésére képes monitor szükséges.

0

Fél gigabájtos változatban is kapható a GeForce 7800 GTX

2005. november 14. 15:30

Már 512 megabájt memóriával ellátott videokártyákon is hozzáférhető az NVIDIA jelenlegi legerősebb grafikus processzora, a GeForce 7800 GTX. A nagyobb memóriának köszönhetően a teljesítmény látványosan növekedett, az NVIDIA állítása szerint az 512 megabájtos változat egyes esetekben akár 30 százalékkal is gyorsabb lehet a 256 megabájtos kivitelnél.

0

Három olcsó telefon a Sony Ericssontól

2005. november 14. 14:04

Három új, olcsó mobiltelefont mutatott be úgynevezett alapkategóriás igények kielégítésére -- legalábbis így fogalmazott Varga Mihály, a vállalat közép-kelet európai marketing menedzsere. A J220, J230 és Z300 valóban csak alapszolgáltatásokat nyújt, az extralista olyan funkciókra korlátozódik mint a naptár és az ébresztőóra, kamerának, zenelejátszónak, bővíthető memóriának nyoma sincs, a GPRS, a WAP és az MMS természetesen azért támogatott.

0

Ma érkeznek a virtualizációs képességgel felruházott Pentiumok

2005. november 14. 13:12

Az Intel várhatóan ma jelenti be új Pentium 4 processzorait, amelyek elsőként biztosítanak hardveres támogatást a virtualizációhoz. A Pentium 4 662 és 672 modellszámozású lapkák elsőként a kínai Lenovo, Founder és TongFang vállalati asztali gépeiben tűnnek fel.

0

UltraSPARC T1 néven kerül piacra a Sun Niagara

2005. november 14. 12:40

A Sun Microsystems várhatóan ma jelenti be hivatalosan a régóta várt, Niagara kódnevű processzorát, amely a jól értesült források szerint UltraSPARC T1 néven kerül forgalomba: a név minden bizonnyal a Sun korábbi igen népszerű Netra T1 szervereire utal. Az új chipre épülő rendszerek még az idén hozzáférhetők lesznek, a pontos konfgurációkat minden bizonnyal december 6-án, a negyedévente szokásos Network Computing rendezvényen hozzák nyilvánosságra.

0

Nyolcadik alkalommal lesz idén Cisco Expo

2005. november 11. 11:55

A Cisco Systems Magyarország idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a Cisco Expót, az év legnagyobb hálózati konferenciáját és kiállítását. A Cisco Expo 2005 célja, hogy a legfrissebb hálózati, informatikai és üzleti információkat eljuttassa a hazai vállalatok, kormányzati, önkormányzati és oktatási intézmények vezetőihez és technológiai szakembereihez. A Cisco Expo 2005 a MOM Parkban kerül megrendezésre november 23-án és 24-én.

0

Fél gigabites memóriachip mobiltelefonokba

2005. november 11. 11:10

A Samsung bejelentette, hogy megkezdte egy 512 megabit kapacitású DRAM-chip sorozatgyártását, amelyet elsősorban mobil eszközökbe, telefonokba és tenyérgépekbe szán. A vállalat közleménye szerint a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított alkatrészt elsősorban a 3D grafikus képességekkel, zenelejátszóval és nagyfelbontású kamerával felszerelt mobiltelefonok, kézi számítógépek számára fejlesztették ki. Ez a világ legnagyobb kapacitású DRAM chipje, amelyet kifejezetten kézi eszközökbe szánnak.

0

Egyszeri költségek miatt csökkent a Dell nyeresége

2005. november 11. 09:39

[News.com/WSJ] A vállalat által korábban nyilvánosságra hozott előrejelzésnek megfelelően csökkent a Dell nyeresége, mivel a legutóbbi negyedévben nem várt költségek merültek fel. Az október 28-án véget ért időszakban a Dell 13,9 milliárd dollár bevételt könyvelt el, a nettó nyereség pedig 606 millió dollárt, részvényenként 25 centet tett ki. A forgalom a tavalyi harmadik negyedévhez képest 11 százalékkal emelkedett, ami három éve nem látott alacsony növekedés. A nettó nyereség éves szinten 28 százalékkal esett vissza.

0

Magabiztosan menetel az NVIDIA

2005. november 10. 14:13

Nyilvánosságra hozta október 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA.

0

A pizza mellé ingyen internetet kínál a Don Pepe

2005. november 10. 13:45

Számos kávézó, szórakozóhely és gyorsétterem után mostantól a Don Pepe pizzériákban is elérhető a vezeték nélküli internet. Az Externet hálózatán és műszaki támogatásával megvalósított extra szolgáltatás korlátlan adatforgalmat biztosít, helyszínenként 1 megabit sávszélességgel. A csatlakozáshoz Wi-Fi vezérlővel felszerelt notebook, PDA vagy okostelefon szükséges.

0

Gyorsabb ADSL lesz a T-Com karácsonyi ajándéka?

2005. november 10. 13:29

Lapunk értesülései szerint a T-Com hamarosan ismét megemeli az ADSL-szolgáltatás sávszélességét, legalábbis erre utal a vállalat honlapján az a közlemény, amely szerint novemberben korszerűsítési munkálatok miatt hálózati leállások várhatók. Úgy tudjuk, Budapest egyes részein a T-Com tesztjelleggel már meg is emelte az ADSL sávszélességét, bár a cég sajtóosztályán cáfolták a gyorsításra vonatkozó terveket.

0

Microsoft Office-ról OpenOffice-ra vált a francia adóhivatal

2005. november 10. 08:49

[News.com/HWSW] A Microsoft Office helyett a nyílt forrású OpenOffice irodai szoftvercsomagot vezeti be PC-in a Direction Generale des Impots, azaz a francia adóhivatal. Jean-Marie Lapeyre, a szervezet műszaki igazgatójának elmondása szerint jövőre mintegy 80 ezer irodai PC-n cserélik le az Office 97-et. Az előrejelzések szerint azonban legalább három emberévre lesz szükség ahhoz, hogy az adóhivatal működése során teljesen nélkülözni lehessen a Microsoft irodai szoftverét.

0

Egyetlen SMS-sel kérhető útbaigazítás bárhol az országban

2005. november 9. 15:19

Az internetes és mobil tartalmakat fejlesztő VoXinfo Kft. és a térinformatikai adatbázisokat fejlesztő Topolisz Kft. együttműködéseként megkezdte működését az InnenOda , Magyarország első mobilon keresztül elérhető, SMS/MMS-alapú útvonaltervezője.

0

Nem szakít a Palm OS-szel a Palm

2005. november 9. 14:50

Ed Colligan, a Palm elnök-vezérigazgatója határozottan cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint a vállalata a jövőben hanyagolni kívánja a Palm OS szoftvert és helyette kizárólag a Windows mobil változatára épülő készülékeket tervezne. A fejlesztőknek írt nyílt levelében Colligan határozottan megerősítette, hogy a Palmnak hosszú távú tervei vannak a Palm OS-szel. Colligan részleteket ugyan nem árult el, hogy kijelentette, hogy a Palm terveiben számos új, Palm OS-re épülő készülék szerepel.

0

Havi egymillió Xbox 360 eladását várja a Microsoft

2005. november 9. 13:17

A Microsoft várakozásai szerint az Egyesült Államokban november végén, Európában és Japánban pedig december elején megjelenő Xbox 360 játékkonzolból három hónap alatt nem kevesebb mint hárommillió darab talál majd gazdára.

0

Egy monitorkimenetből varázsol kettőt a Matrox külső kiegészítője

2005. november 9. 13:02

Speciális kiegészítőt dob piacra az egykoron szebb időket is megélt Matrox, a DualHead2Go segítségével bármelyik komolyabb grafikus kártyával ellátott notebook vagy számítógép egyetlen kimenete két képernyőre varázsolható, az egyetlen képet két részre osztva. A notebookok kijelzőjével együtt számolva így akár három asztalon is dolgozhatunk egyidőben.

0

Januárban érkezik az Intel-alapú Mac mini?

2005. november 9. 11:22

Jól értesült hírforrások tudni vélik, hogy az Apple már januárban, a Macworld Expón bemutatja első Intel-alapú konfigurációját. A UBS Investment Research elemzője, Ben Reitzes szerint az Apple első Intel-alapú számítógépe az új Mac mini lesz, amely a Yonah kódnevű mobil processzorra épül majd.

0

Illesztő modullal is fogadhatja a régi DDR memóriamodulokat a Gigabyte alaplapja

2005. november 9. 11:22

[bit-tech] A Gigabyte megkönnyíti a rendszerépítők és -fejlesztők dolgát, VIA chipkészletes alaplapja régi és új memóriamodulokat, videokártyákat is képes kezelni. A PC-k továbbfejlesztésekor sokszor előfordul az a helyzet, hogy egy adott fő alkatrész cseréje -- processzor, videokártya -- megköveteli az alaplap cseréjét is, mely azonban már csak újabb típusú memóriamodulokat képes fogadni, így azokat is cserélni kellene, további költségbe hajszolva a gép tulajdonosát.

0

Új vezető a Borland élén

2005. november 9. 09:50

Tod Nielsent nevezte ki elnök-vezérigazgatónak a szoftverfejlesztő eszközeiről ismert Borland. A vállalatnál négy hónappal ezelőtt üresedett meg a vezetői szék, miután júliusban a gyatra pénzügyi eredmények hatására lemondott a céget korábban 6 évig vezető Dale Fuller.

0

Megérkeztek az új Motorola RAZR mobiltelefonok

2005. november 8. 16:07

Az utóbbi években a Motorola egyik legnagyobb sikere volt a szupervékony RAZR V3 mobiltelefon, amely bemutatása után közel másfél évvel most megérett némi vérfrissítésre. Az amerikai vállalat új változatokat dobott piacra a népszerű készülékből, amelyek továbbra is megtartják a vonzó formatervet, azonban továbbfejlesztett képességekkel rendelkeznek.

0

Vékonyabb mobiltelefonok a Samsungtól az európai piacra

2005. november 8. 15:15

A Samsung tegnap hivatalosan is bejelentette öt új, kifejezetten európai piacra szánt, GSM- és harmadik generációs WCDMA-rendszerű mobiltelefonjait. A készülékek közül kiemelkedik az SGH-Z510, kétségtelenül a jelenlegi legvékonyabb harmadik generációs mobiltelefon, melynek kialakítása, külleme a Z540-nel egyetemben erősen hajaz a Motorola hatalmas sikerű RAZR V3 készülékére.

0

A Take Two kezében a Civilizationt fejlesztő Firaxis Games

2005. november 8. 13:05

A sok botrányt kiváltó Grand Theft Auto sorozatról is ismert Take Two Interactive bejelentette, hogy megvásárolta a legendás Sid Meier által alapított Firaxis Games játékfejlesztő vállalatot. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A felvásárlás lezárása után a Firaxis a 2K Games égisze alatt működik tovább.

0

Szélesvásznú kijelző a Samsung új digitális fényképezőgépén

2005. november 8. 13:03

[Clubic.com] A Samsung meglehetősen mostohán bánik digitális fényképezőgépeivel, egyrészt e termékkör számára egy független, teljesen elszeparált weboldalt üzemeltet, másrészt itthon hivatalosan nem is forgalmazza őket. Ennek megfelelően a koreai gyártó legújabb készüléke, az 5 megapixeles Digimax L55W is csak hazai importőrökön keresztül juthat be az országba.

0

Új PCTV tunerek a Pinnacle kínálatában

2005. november 8. 12:08

A nemrég Avid divízióvá átalakult Pinnacle Systems négy új tv-tunerrel bővítette kínálatát, melyek már egy új kezelőprogrammal, a PCTV Centerrel vásárolhatók meg. A PCTV Center a szokásos tv- és rádióvételi funkciókat, időeltolásos (timeshifting) tv-nézést, elektronikus programkalauzt nyújt a felhasználóknak, illetve lehetővé teszi az internetes rádióadások vételét is.

0

Növekedő bevétel mellett csökkenő nyereségről számolt be az APC

2005. november 8. 11:57

Az American Power Conversion (APC) közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit. A 2005. év harmadik negyedévében az APC minden üzletágában árbevétel-növekedés volt tapasztalható, a forgalom így elérte a 512,3 millió dollárt, ez 16 százalékos növekedést jelent 2004 hasonló időszakához képest.

0

Először ítéltek el Bittorrentet használó filmkalózt

2005. november 7. 16:40

[Reuters] Egy hongkongi bíróság három hónap börtönre ítélte Naj-Ming Csant, mivel illegálisan osztotta meg Bittorrent hálózaton a Fenegyerek, a Beépített szépség és a Vörös bolygó című filmeket. A hongkongi férfi az első a világon, akit azért ítéltek el, mert a Bittorrent segítségével jogvédett anyagokat terjesztett. Csan fellebbezett, 5 ezer hongkongi dollár óvadék megfizetése mellett szabadlábon védekezhet tovább.

0

Beolvad a T-Mobile a Magyar Telekomba

2005. november 7. 15:42

A Magyar Telekom rendkívüli közgyűlése ma jóváhagyta a T-Mobile Magyarország Rt. és a Magyar Telekom Rt. egyesülési szándékát. A vállalat az egyesüléstől a piaci verseny élénkülésén kívül a költségek csökkenését, a hatékonyság növekedését is elvárja, becslések szerint a Magyar Telekom pénzügyi teljesítménye néhány éven belül több tízmilliárd forinttal is javulhat.

0

Nyomtatóval gyártja szerves kijelzőit a Cambridge Display Technology

2005. november 7. 13:46

A Cambridge Display Technology igazi áttörést jelentett be az általa fejlesztett OLED-kijelzők területén, a vállalatnak sikerült több példányt is legyártania abból a 14 hüvelykes prototípusból, mely már akár notebookok kijelzőjeként is felhasználható lenne. A nagy felbontású, szélesvásznú, 1280 x 768 pixeles kijelzőt tintasugaras nyomtatási technológiával hozta létre az angol vállalat.

0

Közel DVD-nyi adat másolható a Transcend új pendrive-jára

2005. november 7. 12:38

[Clubic] A memórialapkák kapacitásának fokozatos növekelésével nem csak az audiolejátszók kapacitása -- a Samsung már 2 megabájt kapacitású, azaz 16 megabites lapkákkal is rendelkezik, ezek találhatók meg az Apple iPod nano lejátszóiban is --, hanem a pendrive-ok, hordozható memóriás adattárolók kapacitása is rohamosan növekszik. Miközben nemrég még az 1 gigabájtos pendrive-ok számítottak csúcskategóriának, a gyártók hamarosan 8 gigabájtos tárolókat is piacra dobhatnak.

0

Egyre kevesebben használják a vezetékes telefont

2005. november 7. 12:08

2005 szeptemberében a bekapcsolt fővonalak száma 15 ezerrel 3 420 435-re csökkent -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A szeptemberrel záruló negyedévben közel 59 ezerrel csökkent a bekapcsolt fővonalak száma, az év első kilenc hónapjában 144 ezerrel, egy év alatt pedig 148 ezerrel esett vissza.

0

Új teljesítményrekordot állított fel a világ legerősebb szuperszámítógépe

2005. november 7. 11:55

Teljes gőzzel üzemel a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory-ban telepített IBM Blue Gene/L. A rendszer végleges kiépítése 65536 processzort tartalmaz és másodpercenként 280,6 billió művelet végrehajtására képes. Az előző teljesítményrekordot szintén a Blue Gene/L tartotta, a félkész szuperszámítógép márciusban másodpercenként még csak 136,8 billió műveletet tudott elvégezni, de már akkor is több mint kétszer gyorsabb volt a második helyezettnél.

0

A Windows Vista része lesz a Microsoft AntiSpyware, azaz a Windows Defender

2005. november 7. 10:33

[Neowin] A Microsoft bejelentette, hogy új nevet kap a vállalat AntiSpyware alkalmazása, melyet a kémprogramok és adware programok ellen fejlesztenek. A redmondi óriás szoftverét -- melyet eredetileg a Microsoft által felvásárolt Giant Company Software fejlesztett -- Windows Defender névre kereszteltek át.

0

Microsoft vs. Dél-Korea: a helyzet fokozódik

2005. november 4. 15:43

[The Korea Times/HWSW] A Microsoft megerősítette fenyegetését Dél-Korea felé: amennyiben a helyi versenyhivatal határozata bizonyos kitételeket tartalmaz majd, kénytelen lehet kivonni az ország piacáról a Windows operációs rendszert, vagy legalábbis az újabb verziók lokalizált változata késlekedést szenvedhetnek.

0

Már a kémprogramokat is eltávolítja a Trend Micro ingyenes online vírusirtója

2005. november 4. 15:36

A Trend Micro bejelentette ingyenes online víruskereső szolgáltatása, a HouseCall továbbfejlesztett változatát. A frissített verzió már kémprogram-felismerő és -eltávolító szolgáltatást is tartalmaz, valamint a webböngészők és operációs rendszerek szélesebb körét támogatja. A szolgáltatás bármikor, bárki által letölthető és eseti ellenőrzésre használható; képes az egész gépet átvizsgálni és a fertőzéseket eltávolítani.

0

Magyarországon tíz eladott PC-ből már négy notebook

2005. november 4. 14:16

A harmadik negyedévben Magyarországon 108 ezer személyi számítógép talált gazdára -- derül ki az IDC piackutató vállalat adataiból. Az IDC előrejelzése szerint az idén Magyarországon mintegy 420 ezer PC eladására van kilátás, ami tavalyhoz képest mintegy 10 százalékos erősödést jelent.

0

Számítógép nélkül is egyszerű fotókat készíteni az Epson új fotónyomtatójával

2005. november 4. 11:49

Az új Epson legújabb tintasugaras fotónyomtatója, a Stylus Photo R240 azon amatőr fotósok számára készült, akik digitális képeiket otthon szeretnék elkészíteni a számítógép használata nélkül, csupán egyetlen gombnyomással. A képek közvetlenül a digitális memóriakártyáról vagy a kameráról is beolvashatók, majd 10 x 15 cm-es formátumban kevesebb mint 1 percen belül könnyedén kinyomtathatók.

0

Tíz gigabájtos merevlemez a Samsung új mobiltelefonjában

2005. november 4. 11:32

[Engadget/HWSW] A Samsung jövőre olyan mobiltelefon bemutatását tervezi, amely 10 gigabájtos merevlemezen tárolja az MP3 állományokat -- jelentette be Ki-Tae Lee, a vállalat mobiltelefonos részlegének vezetője csütörtökön. A cég állítása szerint a 10 gigabájtos modellre akár 3000 dal is feltölthető lesz.

0

F-Secure: biztonság mint szolgáltatás

2005. november 4. 10:49

Az F-Secure Corporation bemutatta az F-Secure Service Platform for Enterprises megoldást, amely a szolgáltatók számára egy nagyvállalatoknak is értékesíthető IT-biztonsági szolgáltatási platformot és üzleti modellt kínál. Az F-Secure Service Platform for Enterprises átfogó megoldás olyan szolgáltatók számára, melyek biztonsági, hosting, alkalmazás karbantartási, adattárolási szolgáltatásokat nyújtnak ügyfeleiknek.

0

Négy hónapig húzta az Oracle pénzügyi igazgatója

2005. november 4. 09:38

Négy hónap után távozik az Oracle nemrég kinevezett pénzügyi igazgatója, Greg Maffei, a helyét várhatóan Safra Catz elnök veszi majd át. A vállalat közleménye szerint Maffei más vállalatnál folytatja pályafutását.

0

Új szolgáltató a hazai távközlési piacon

2005. november 3. 15:45

A Consolidated Communications Corporation orosz és közép-európai telekommunikációs és internetszolgáltató elindította közvetítő előválasztásos telefonszolgáltatását a magyar telekommunikációs piacon, és a cégcsoport magyarországi leányvállalata, a 3C Kft. aláírta első, országos viszonteladói szerződését a szolgáltatás értékesítésére.

0

Térhatású hangot kever házimozinkra a Terratec új hangkártyája

2005. november 3. 15:05

Új hangkártyát dob piacra a német Terratec, mely elsőként a cég hangkártyái közül képes a játékok többcsatornás hangját azonnal egyetlen digitális hangsávvá, Dolby Digital jelfolyammá alakítani. A hangkártya segítségével akár a házimozierősítőn keresztül is teljes térhatásban szólhatnak a játékok hangjai, nem szükséges ehhez több kábelt, analóg összekötést használni, elegendő csupán egy optikai kábellel összekötni őket.

0

Tizenkilencezer dolgozójától válik meg a Deutsche Telekom

2005. november 3. 14:24

2008-ig összesen mintegy 19 ezer alkalmazottjától válik meg a Deutsche Telekom. A leépítések túlnyomórészben a vállalat vezetékes üzletágát érintik és összesen mintegy 3,3 milliárd eurós költséggel járnak. Hogy a létszámleépítéstől mekkora megtakarítást vár a volt német távközlési monopólium, azt nem hozták nyilvánosságra.

0

Energiatakarékos grafikus chipekkel támad az S3

2005. november 3. 12:10

Az S3 Graphics bejelentette vadonatúj videochipjeit, a Chrome S20 családot, amely jelenleg két tagot számlál, az S27 és S25 lapkákat. A vállalat szerint a Fujitsu 90 nanométeres technológiájával gyártott grafikus processzorok csúcsmodellje, a Chrome S27 egyedülállóan magas, 700 MHz-es órajelen működik, fogyasztása mégis meglepően alacsony, így a kártyák nem igényelnek bonyolult hűtést. A gyártó közleményében hangsúlyozza, hogy az új chipek teljesen ólommentesek, előállításuk a lehető leginkább környezetbarát.

0

Kiskorú unokája letöltései miatt pereli a nagypapát az Amerikai Mozgóképszövetség

2005. november 3. 11:12

[Y!] Nagyszülők, figyelem: súlyos büntetést okozhat akár egy 12 éves unoka internetes szórakozása is. Egy 67 éves nagypapát 600 ezer dollárra perelt be az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA), mivel Fred Lawrence nem volt hajlandó tavasszal egy 4 ezer dolláros büntetést megfizetni. A szövetség vádja szerint a nagypapa négy filmet töltött le az iMesh állománycserélő alkalmazás segítségével.

0

Beindul a 65 nanométeres chipek gyártása az Intel arizonai üzemében

2005. november 3. 11:06

Az Intel bejelentette, hogy modernizálta az arizonai Chandlerben található Fab12 félvezetőgyárát. A másfél évig tartó, 2 milliárd dolláros beruházás eredményeképp az üzemben elkezdődhet a 65 nanométeres csíkszélességű processzorok termelése 300 milliméter átmérőjű waferek használatával.

0

Itt a vállalati Skype

2005. november 2. 15:56

[DMEurope/HWSW] Immár vállalatok, szervezetek számára is kínál könnyen kezelhető és felügyelhető megoldást az internetes telefonálásról (VoIP) elhíresült Skype. A Skype Groups nevű szolgáltatás segítségével a webes felületen, a Skype oldalán keresztül menedzselheti egy személy a különböző felhasználók részére rendelkezésre bocsátott pénzmennyiséget, végezhet feltöltéseket.

0

Frissítve: hátrányból indulnak álláskeresésnél a Mac-felhasználók?

2005. november 2. 11:52

[CNET News/HWSW] A CNET riportja szerint problémákba ütközhetnek azok a Macintosh-felhasználók, akik valamelyik nagyvállalat által meghirdetett állásra szeretnének jelentkezni. A cégek ugyanis külön szoftverrendszereket, vagy akár külső céget alkalmaznak az állásokra érkező jelentkezések feldolgozására, amelyek egyes esetekben egyszerűen nem támogatják a maces környezetet.

0

Gigabájtnyi memória a Sony autórádiójának levehető előlapjában

2005. november 2. 10:51

[DarkVision] Különleges autórádiót dob piacra jövőre a Sony. Az Xplod termékvonal legújabb tagja valóban megtestesíti a vállalat új szlogenjét, ilyen készüléke még valóban nincs senkinek. Az Xplod MEX-1GP CD-s autórádió MP3-támogatása nem számít különleges dolognak, az azonban már egyedi, hogy a készüléket 1 gigabájtnyi beépített memóriával is ellátták.

0

A Microsoft beszüntetné a Windows dél-koreai forgalmazását

2005. november 2. 10:45

[Reuters/The Chosun Ilbo/HWSW] A Microsoft legutóbbi negyedéves jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy megszünteti Windows operációs rendszereinek forgalmazását Dél-Koreában a helyi versenyhatóságok lépéseinek függvényében, amit egyesek burkolt fenyegetésnek vélnek.

0

Hamarosan akár négy videokártyát is összekapcsolhatunk

2005. november 2. 10:16

[x-bit labs] Ha hihetünk a híreknek, hamarosan nem csak az NVIDIA, hanem az ATI is lehetővé fogja tenni akár négy grafikus processzor összekapcsolását, a korábbiaknál még nagyobb teljesítményt adva a játékosok kezébe. Az alaplapgyártóknál állítólag már folynak a tesztelések, miközben az NVIDIA ForceWare meghajtócsomag 90-es változatában felbukkantak a négy chip kezelésére vonatkozó utalások.

0

Már egymillió videót értékesített az Apple

2005. november 1. 11:33

Kevesebb mint három héttel azután, hogy megjelent a videolejátsztásra is alkalmas iPod és az Apple a videoklipeket is felvette az iTunes internetes zenebolt kínálatába, a vállalat már ez egymilliomodik letöltést ünnepelheti. Az iTunes Music Store 2003-as indulásakor az egymillió letöltött zeneszám eléréséhez csak egy hét kellett.