Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 30. 11:36

Bárki kipróbálhatja a Microsoft előfizetéses biztonsági szolgáltatását

A Microsoft elindította előfizetéses biztonsági szolgáltatásának, a Windows OneCare-nek a nyilvános bétatesztjét , amelyen bárki résztvehet, aki angol nyelvű Windows XP SP2 operációs rendszerrel rendelkezik.

[HWSW] A Microsoft elindította előfizetéses biztonsági szolgáltatásának, a Windows OneCare-nek a nyilvános bétatesztjét, amelyen bárki résztvehet, aki angol nyelvű Windows XP SP2 operációs rendszerrel rendelkezik.

A OneCare-t idén májusban jelentette be a Microsoft, a zártkörű bétatesztelés pedig júliusban kezdődött meg. A OneCare-t eddig csak egy kiválasztott közösség próbálhatta ki, mostantól azonban a bétaváltozat a nagyközönség számára is elérhető. A bétaverzió ingyen használható, a jövőre várható végleges változatért azonban majd fizetni kell, bár egyelőre nem tudni hogy mennyit.

Védelem a tapasztalatlan felhasználóknak

A Microsoft már évek óta készül arra, hogy megjelenjen az otthoni informatikai biztonsági piacon, ennek érdekében megvásárolta a romániai GeCad antivírus-céget, illetve 2004 végén a Giant Software-t, amelynek termékéből létrehozták a Microsoft AntiSpyWare-t. A OneCare éves előfizetési díjért cserébe védelmet nyújt a vírusok, férgek, trójaik, kémprogramok, valamint az internetről érkező egyéb támadások ellen.

A szolgáltatás automatikusan elvégez bizonyos karbantartási feladatokat is, például töredezettségmentesíti a merevlemezt, biztonsági másolatot készít a felhasználó adatairól és szükség esetén vissza is állítja azokat. A szolgáltatást elsősorban azoknak a felhasználóknak szánják, akik nem tudják elvégezni a szükséges biztonsági beállításokat és végrehajtani a karbantartási feladatokat, vagy esetleg nincsenek is tisztában azzal, mik azok a vírusok és trójaik és esek milyen veszélyeket rejtenek.

Vállalatoknak is

A OneCare révén a Microsoft immár közvetlen vetélytársa lehet a biztonsági cégeknek, mint amilyen a Symantec vagy a McAfee. A kérdés az, hogy vajon a felhasználók megbíznak-e annyira a redmondi vállalatban, hogy tőle rendelik meg a biztonsági terméket, amelynek a feladata épp a Microsoft operációs rendszerét megvédeni a támadásoktól. A karbantartási feladatok automatikus elvégzése ugyan nem szerepel a Symantec vagy a McAfee ajánlatai között, azonban az ehhez szükséges eszközök többsége már ma is a Windows részei.

A redmondi cég a Windows OneCare-hez hasonló megoldást tervez bevezetni a vállalati piacon is, a Microsoft Client Protection tesztváltozata várhatóan még az idén hozzáférhetp lesz. Az MCP az üzleti felhasználók asztali és noteszgépeit, valamint a szervereket hivatott megvédeni a kártékony programoktól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról