Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Gyors meggazdagodást ígérnek a spammerek

Bodnár Ádám, 2005. november 18. 11:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének

hirdetés
[HWSW] A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, amely szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma. A spammerek a hatalmas nyereséggel kecsegtető részvénytippek mellett otthon végezhető munkákat is kínáltak, melyekkel a gyanútlan felhasználók tudtukon kívül akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek.

A levélszemét-küldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomagtovábbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amikért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a "dolgozó" tudtán kívül pénzmosásban vesz részt.

A kéretlen levelekben érkező, nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek a csalások egyik legrégebbi fajtája. Az Spam Index adatai szerint októberben megháromszorozódott a csalások száma, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől.

"A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható" -- mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást. A csalók nem válogatnak az eszközök között, olyannyira, hogy még ártatlan embereket is felhasználnak bűncselekményeikhez."

A Spam Index szerint az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.