Szerző: Bizó Dániel

2005. november 2. 11:52

Frissítve: hátrányból indulnak álláskeresésnél a Mac-felhasználók?

[CNET News/HWSW] A CNET riportja szerint problémákba ütközhetnek azok a Macintosh-felhasználók, akik valamelyik nagyvállalat által meghirdetett állásra szeretnének jelentkezni. A cégek ugyanis külön szoftverrendszereket, vagy akár külső céget alkalmaznak az állásokra érkező jelentkezések feldolgozására, amelyek egyes esetekben egyszerűen nem támogatják a maces környezetet.

[CNET News/HWSW] A CNET riportja szerint problémákba ütközhetnek azok a Macintosh-felhasználók, akik valamelyik nagyvállalat által meghirdetett állásra szeretnének jelentkezni. A cégek ugyanis külön szoftverrendszereket, vagy akár külső céget alkalmaznak az állásokra érkező jelentkezések feldolgozására, amelyek egyes esetekben egyszerűen nem támogatják a "maces környezetet".

Ebből arra következtethetnénk, hogy az Apple Safari böngészőjén kívül más Macen hozzáférhető böngészőt sem -- ami azért furcsa, mert MacOS-hoz is elérhető akár az Internet Explorer, amint arra egyik olvasónk is felhívta figyelmünket. Továbbá ekkor a linuxosok is érintettek legalább annyira, mint a macesek -- raádásul ma már többen is vannak.

A jelenség egyébként egészen banális, ugyanakkor bizonyára sokunk futott már olyan felugró ablakocskába, amely arról tájékoztatott, hogy egy adott weboldal csak bizonyos böngészővel, vagy fejlettebb utódjával működik. Más esetekben egyszerűen csak arra leszünk figyelmesek, hogy kattintgatásainkat nem kíséri esemény, vagy egyszerűen hibásan jelenik meg a lap. Az igényelt böngésző szinte mindig a 90 százalék körüli részesedéssel rendelkező az Internet Explorer (IE), a notóriusan nemtörődöm weboldalak pedig sokszor sajnos éppen a megkerülhetetlenek, például online bankolási rendszerek. A böngészők támogatottsága alapján pedig kevesen választanak vagy váltanak bankot.

Az American Express álláskereső oldalán például egy vörös felirat hívja fel a figyelmet arra, hogy Macintosh környezetből nem lehet jelentkezni, és ha otthon nincs (IBM) PC, akkor keressünk fel könyvtárat, netcafét, vagy a legközelebbi munkaügyi központot. Ez alatt pedig egy szlogen látható: American Express, az egyenlő lehetőségek munkáltatója.

A "probléma" minden olyan céget érint, amely a BrassRing vállalat szoftverét használja. A vállalat egyik képviselője elmondta, azért nem biztosították a Safari támogatását, mert az ügyfelek nem kérték. Mindazonáltal az igény növekedni látszik, tette hozzá, ezért a decemberben kijövő 8-as verzió Firefoxon keresztül biztosan támogatni fogja az Apple gépeket. A CNET jelentése szerint jelenleg egyesek hibaüzeneteket, mások összeomló böngészőt kapnak, ha nem a kizárólag Windowson hozzáférhető IE-vel próbálnak jelentkezni, míg a kísérletezők egy része sikeresen használja az oldalt.

A MacOS X alá is hozzáférhető Firefox 1.5 Beta 2 változatával semmiféle gondot nem tapasztaltunk a BrassRing felületének használatakor, a mezők kitöltése, keresések és mentések végrehajtása gond nélkül lefutott. A böngésző magyarított változata, további tucatnyi nyelv mellett a Mozilla oldaláról szabadon letölthető. Olvasónk beszámolója szerint a MacOS 8.1-től felfelé elérhető elérhető Internet Explorerekkel is gond nélkül működik az oldal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról