Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 11. 09:01

Már az Országos Széchenyi Könyvtár anyagában is keres a [origo] vizsla24

A Yahoo-val és az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásnak köszönhetően bővült az [origo] vizsla24 keresője. A programot használók ezentúl hírekben illetve a nemzeti könyvtárunk állományában is kutathatnak.

[HWSW] A Yahoo-val és az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásnak köszönhetően bővült az [origo] vizsla24 keresője. A programot használók ezentúl hírekben illetve a nemzeti könyvtárunk állományában is kutathatnak.

A Yahoo kereső európai nyelvi képességeinek jelentős bővítésének, és azon belül a magyar nyelvű tartalom növelésének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a Yahoo és az [origo] között korábban megkezdett együttműködés immár a hírkeresésre is kiterjedjen. A vizsla24 látogatói így a Yahoo percenként frissülő adatbázisában keresve kaphatják meg a magyar vagy idegen nyelvű híreket, mivel a Yahoo Search folyamatosan figyeli és feldolgozza a magyar és más nyelven megjelent internetes hírforrások anyagait. A vizsla24 hírkeresője a 30 napnál nem régebbi hírek között keres.

A másik új szolgáltatás az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) megvalósított együttműködésnek köszönhető. A kereső használói számára mostantól lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül kutassanak a nemzeti könyvtár teljes és naponta frissülő többszázezres adatbázisában. Az 1802-ben gróf Széchényi Ferenc által alapított nemzeti könyvtár gyűjtőkörébe tartozik minden Magyarországon megjelent bármilyen nyelven íródott könyv, továbbá minden magyar nyelven vagy magyar vonatkozású témában bárhol a világban megjelent mű. A vizsla24 látogatói mostantól ebben a hatalmas és kulturálisan különösen értékes állományban is kereshetnek szerző vagy cím alapján.

A teendő egyszerű: a keresett cím, a szerző, vagy akár mindkettő beírása után a "Könyv" linkre kell kattintani. A találati listák egyetlen kattintással szűkíthetők tovább a megtalált szerző összes művére, illetve az azonos című összes dokumentumra. Az OSZK online katalógusa és szolgáltatásai iránt érdeklődő látogatók a vizsla24 találatairól közvetlenül eljuthatnak az adott könyv részletes adataihoz az OSZK online katalógusában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról