Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 14. 13:12

Ma érkeznek a virtualizációs képességgel felruházott Pentiumok

Az Intel várhatóan ma jelenti be új Pentium 4 processzorait, amelyek elsőként biztosítanak hardveres támogatást a virtualizációhoz. A Pentium 4 662 és 672 modellszámozású lapkák elsőként a kínai Lenovo, Founder és TongFang vállalati asztali gépeiben tűnnek fel.

[HWSW] Az Intel várhatóan ma jelenti be új Pentium 4 processzorait, amelyek elsőként biztosítanak hardveres támogatást a virtualizációhoz. A Pentium 4 662 és 672 modellszámozású lapkák elsőként a kínai Lenovo, Founder és TongFang vállalati asztali gépeiben tűnnek fel.

A virtualizáció számtalan előnnyel jár mind a végfelhasználók, mind a vállalatok számára: lehetővé válik, hogy párhuzamosan futtathassunk két, egymástól gyökeresen eltérő operációs rendszert, ha éppen két olyan programra van szükségünk, amik nem léteznek ugyanazon a platformon. Ugyancsak fontossá válik a technológia, ha a fejlesztők szeretnék minél több platformon letesztelni az általuk elkészített rendszert, és nem szeretnének minden tesztkörnyezethez külön számítógépet beszerezni.

Szintén a virtualizációra épít az Intel Active Management technológia, amely lehetővé teszi a vállalati rendszergazdák számára hogy a dolgozók gépeihez távolról hozzáférve azokon úgy javíthassanak ki hibákat vagy telepítsenek szoftverfrissítéseket, hogy közben a gépen a munka zavartalanul folyik. Ez a lehetőség a 2006-ban megjelenő, virtualizációt támogató, kétmagos Pentiumokban lesz elsőként elérhető.

Az Intel tervei szerint 2006 közepén az összes Pentium, Xeon és Itanium processzor hardveres támogatást nyújt majd a virtualizációs feladatok elvégzésére. A hardveres virtualizációs támogatás együttműködik a legnépszerűbb virtualizációs szoftverekkel, köztük a VMware, a Microsoft Virtual PC és a Xen megoldásokkal. Az AMD hasonló megoldása, a Pacifica várhatóan szintén 2006-ban jelenik meg az Athlon és Opteron processzorokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról