:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 9. 11:22

Januárban érkezik az Intel-alapú Mac mini?

Jól értesült hírforrások tudni vélik, hogy az Apple már januárban, a Macworld Expón bemutatja első Intel-alapú konfigurációját. A UBS Investment Research elemzője, Ben Reitzes szerint az Apple első Intel-alapú számítógépe az új Mac mini lesz, amely a Yonah kódnevű mobil processzorra épül majd.

[HWSW] Jól értesült hírforrások tudni vélik, hogy az Apple már januárban, a Macworld Expón bemutatja első Intel-alapú konfigurációját. A UBS Investment Research elemzője, Ben Reitzes szerint az Apple első Intel-alapú számítógépe az új Mac mini lesz, amely a Yonah kódnevű mobil processzorra épül majd.

A Yonah eredendően egy kétmagos chip, azonban az Intel készít belőle egymagos változatot is, vélhetően ez kerül majd a legolcsóbb Apple számítógépbe. A Yonah sorozatgyártása már javában zajlik, lapunk információi szerint a processzor hivatalos premierje a Consumer Electronics Show rendezvényen esedékes, amit január 5-8. között tartanak Las Vegasban. A 2006-os Macworld Expót január 9-én nyitják meg San Franciscóban.

A januári bemutatás ellen szól azonban, hogy bár a Mac OS operációs rendszer már régóta kiválóan működik x86 processzoros rendszereken, egyelőre vélhetően még kevés alkalmazás érhető el erre a kombinációra, bár a fejlesztők szerint az OS X-re írt szoftverek portolása igen egyszerű feladat. Ráadásul az Apple rendelkezik egy Rosetta nevű eszközzel, amely PowerPC archiktetúrára írt szoftverek futtatását teszi lehetővé az Intel-alapú rendszereken.


Apple Mac mini

Reitzes szerint a felsőbb kategóriás Apple gépek, vagyis az eMac, az iMac, a Power Mac, valamint az iBook és PowerBook noteszgépek 2006 végén vagy 2007 elején állnak át Intel alapokra. Ezekben a számítógépekben már az Intel vadonatúj architektúrára épülő asztali és mobil processzorai, a Conroe és a Merom teljesítenek majd szolgálatot. Az Apple tervei szerint 2007 végére minden új Macben Intel processzor dolgozik majd.

Az Apple nemrég frissítette a Mac mini hardverét, az új változatokban 1,42 GHz-es helyett 1,5 GHz-es PowerPC G4 processzor, kétrétegű DVD-lemezek írására is képes meghajtó, 32 megabájt helyett 64 megabájt grafikus memória és gyorsabb merevlemez kapott helyet. Érdekesség, hogy az Apple nem kommunikálta hogy a gépei erősebbé váltak, a változásra a vásárlók jöttek rá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.