vállalati it archívum - 2005 május

2005
május

0

A notebookok népszerűsége húzza a PC-eladásokat

2005. május 31. 14:40

A Gartner elemzőcég megemelte 2005-re vonatkozó PC-forgalmi kilátásait. A vállalat legfrissebb prognózisa szerint 2005-ben 202,1 millió személyi számítógép talál majd gazdára, ami éves szinten 10,2 százalékos növekedést jelent. Korábban a Gartner 9,9 százalékos növekedést és 199 milliós eladási darabszámot valószínűsített.

0

Bárki kipróbálhatja a T-Mobile harmadik generációs szolgáltatásait

2005. május 31. 13:33

Június 1-én indul a T-Mobile harmadik generációs hálózatának nyilvános tesztüzeme, amelyen a vállalati ügyfelek, kiemelt partnerek és távközlési szakemberek mellett az újdonság iránt érdeklődők is résztvehetnek. A T-Mobile 3G portálján június 1. és június 15. között bárki jelentkezhet és sorsolás szerencsés nyerteseként többen részesei lehetnek az ország első, Budapesten zajló 3G ügyféltesztjének.

0

Nem érdekes a WAP

2005. május 31. 13:22

Annak ellenére, hogy a szakemberek már két évvel ezelőtt elkezdtek a WAP felfutásáról beszélni, úgy tűnik, hogy ez a technológia nem tudta tömegesen meghódítani még az internetezőket sem. Az NRC és a TNS közös NetMonitor kutatásának májusi adatai szerint a WAP-ot csak egy tudatos kisebbség használja rendszeresen.

0

Japán visszavenné a szuperszámítógépes trónt

2005. május 30. 16:04

Japán olyan új szuperszámítógép fejlesztésébe kezd, amely a reményeik szerint elkészültekor a világ leggyorsabbja lehet. A tervezők egy olyan rendszerben gondolkodnak, amely másodpercenként több mint ezerbillió (egymilliószor egymilliárd) művelet végrehajtására képes. Az oktatási, kulturális, sport, tudományi és műszaki minisztérium mai bejelentése szerint a szuperszámítógép 2011-ben állhat üzembe.

0

Megnégyszerezi az iPod shuffle lejátszó kapacitását az Apple?

2005. május 30. 10:59

A tajvani Digitimes információi szerint az Apple 2 és 4 gigabájtos változatot is piacra szeretne dobni beépített memóriás audiolejátszójából, az iPod shuffle modellből. Az Egyesült Államokban igen nyomott áron értékesített -- a kint 99 dollárba kerülő 512 megabájtos változat itthon bruttó 30 ezer forintot kóstál -- lejátszók várható megjelenését a Samsung és a Toshiba memóriagyártó részlegeinek jelentéseire alapozza az online lap.

0

Bemutatkozott a kétmagos Intel Pentium D

2005. május 30. 10:27

Az Intel csütörtökön bejelentette kétmagos Pentium D processzorát, illetve a hozzá tervezett i945G alaplapi chipkészletét. A platform-központú megközelítés jegyében a vállalat bemutatott egy otthoni, illetve egy üzleti felhasználóknak szánt platformot is.

0

Túl erős gépet igényelt volna az eredeti Longhorn

2005. május 30. 10:05

[Microsoft Watch/HWSW] Ellentétben a korábbi hírekkel most már biztosnak látszik, hogy a Longhorn központi rendszermoduljai nem a .NET keretrendszer 2-es változatára fognak épülni. Ez a készülő operációs rendszer teljesítménye szempontjából pozitív változás, azonban meglehetősen váratlanul érte az operációs rendszer fejlődését nyomon követő fejlesztőket.

0

A 64 bites számítógépek birtokosai ingyen térhetnek át a 64 bites Windowsokra

2005. május 30. 09:57

[BetaNews/HWSW] Tisztázva a Windows x64 Advancement Program körüli félreértéseket a Microsoft közölte, hogy bárki, aki komplett 64 bites rendszert vásárolt, vagy azt saját maga szerelte össze az általa vásárolt alkatrészekből, ingyen lecserélheti 32 bites operációs rendszerét a nemrég megjelent 64 bites változatra. A vállalat ajánlata a Windows XP mellett a Windows Server 2003 operációs rendszerre is áll.

0

Betegesen vonzódunk az e-mailjeinkhez?

2005. május 27. 15:02

[News.com] Ha úgy érezzük, nem élhetünk anélkül, hogy periodikusan ismételgetve ne ellenőriznénk elektronikus levelesládánkat, ne aggódjunk, nem vagyunk egyedül. A 20 amerikai állam internetezői körében végzett egyik legújabb Opinion Research felmérés szerint -- melyet az America Online publikált --, sokan nyaralásuk alatt sem képesek három napnál hosszabb ideig kihagyni frusztráció nélkül e-mail címük ellenőrzését.

0

Elsőségre tör az LG az európai plazmatelevízió piacon

2005. május 27. 09:59

Az LG az év végéig 300 ezer darabról 600 ezer darabra növeli éves gyártókapacitását lengyel DTV gyárában, így készülve a plazmatelevíziók iránti növekvő kereslet kielégítésére. Ezzel egyidőben olyan stratégiai lépésekkel fokozza európai marketingtevékenységét, mint például a disztribúciós csatornák további bővítése, termékbevezető reklámkampányok indítása, illetve egyéb promóciós események szervezése.

0

PC-s grafikus kártyán futottak az E3-on látott PlayStation 3 demók

2005. május 26. 14:36

[DarkVision] Marv Burkett, az NVIDIA pénzügyi igazgatója néhány apró részlet mellett egy igen érdekes tényt is megosztott a közönséggel a J.P. Morgan technológiai konferencián, miközben a vállalat PlayStation 3 játékkonzol számára fejlesztett grafikus processzoráról beszélt. Az RSX néven emlegetett csúcssebességű grafikus vezérlőt 90 nanométeres csíkszélességű technológiával készítik majd el a Sony számára.

0

Töretlenül növekszik a mobiltelefonok piaca

2005. május 26. 13:41

Az első negyedévben világszerte 180,6 millió mobiltelefont adtak el, ez tavalyhoz képest 17 százalékos növekedést jelent -- adta hírül a Gartner piackutató cég, amely felfelé módosította idei forgalmi előrejelzését. A Gartner szerint 2005-ben 720 helyett 750 millió mobiltelefont adnak majd el, ez 13 százalékos növekedést jelentene.

0

Novell: növekedő veszteség, zuhanó részvényárfolyam

2005. május 26. 13:10

Emelkedett a Novell negyedéves vesztesége, ahogy a vállalat a bevétel növekedésénél nagyobb mértékben növelte befektetéseit a linuxos területen. A cég nem tudta elérni a Wall Street forgalomra és eredményre vonatkozó prognózisát, így a részvényeinek árfolyama a hír nyomán 7,2 százalékkal zuhant.

0

Százszorosára növelhető a jelenlegi DVD-k tárolókapacitása

2005. május 26. 10:54

[News.com, HWSW] Az egykor szebb időket megélt Iomega -- ki ne emlékezne az egykor hatalmas kapacitást nyújtó ZIP meghajtókra -- partnereket keres legújabb szabadalmához, mely hatalmas tárolókapacitást ígér a jelenleg igen elterjedt DVD-lemezeken. A tárolóeszközöket gyártó és forgalmazó vállalat bejelentése szerint a költséghatékony médiákon akár a jelenleginél százszor több, 800 gigabájt adat is eltárolható egy új módszerrel, melyet ezt követően sokkal gyorsabban olvashatunk vissza a lemezről.

0

Ultrakompakt digitális fényképezőgépet dob piacra a Samsung

2005. május 25. 12:54

A felbontás növelése mellett egyre inkább a méretek csökkentése kerül a középpontba az újabb és újabb digitális kompakt kamerák kifejlesztése során. A növekvő igények miatt a Samsung is kénytelen ultrahordozható digitális fényképezőgépet piacra dobni, mely termékcsoport első tagját Digimax i5 néven találhatjuk majd meg a boltok polcain.

0

Donatella Versace tervezte a Nokia legújabb mobiltelefonját

2005. május 25. 11:12

Ma már szinte minden mobilgyártó kínál kifejezetten divatos készülékeket, de némelyek még ennél is tovább mennek: a Nokia kérésére Donatella Versace egyedi fekete-sárga köntösbe öltöztette a 7270 divattelefont. A kihajtható, szétnyitható 7270-es mobilban VGA felbontású kamerát, FM-rádiót, sőt, pénz- és ruhaméret-váltó alkalmazást is találni. A háromsávos mobiltelefon támogatja a GPRS és EDGE adatátviteli szabványokat is.

0

Sun-termékek féláron

2005. május 24. 11:47

A Sun Microsystems Matching Grant programja speciális megtakarítási lehetőséget ajánl a felsőoktatási intézményeknek bizonyos Sun termékekre vonatkozóan. A program keretében a Sun Microsystems rendkívül kedvezményes áron látja el hardver- és szoftvereszközökkel, illetve webes szolgáltatásokkal a felsőoktatási intézményeket. A támogatással megrendelhető felszerelési tárgyaknak előadótermi, illetve hallgatói vagy kutatói laboratóriumi konfiguráció részének, hallgatói, kari vagy kutatói asztali berendezésnek kell lennie.

0

Itthon is kaphatók lesznek a Vodafone Simply mobilkészülékek

2005. május 24. 11:23

Kifejezetten beszélgetésre és szöveges üzenetküldésre kihegyezett mobiltelefonokat dob piacra a Vodafone Európában, melyeket Vodafone Simply néven lehet -- hamarosan itthon is -- megvásárolni. A belépő szintű, könnyen, egyszerűen használható mobiltelefonok mentesek minden felesleges szolgáltatástól, melyekre a felhasználók jelentős részének valóban nincs szüksége.

0

Az Intellel kacérkodik az Apple?

2005. május 24. 11:20

A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple és az Intel jelenleg is tárgyalásokat folytatnak, amelyek eredményeképp a Mac számítógépek Intel processzorra épülhetnek. Az üzleti lap úgy tudja, már közel a megegyezés is, noha a vállalatok puszta pletykának spekulációnak minősítették az információt.

0

A vállalati hálózatok gyorsabb elérését biztosítja a Vodafone új OptiLan szolgáltatása

2005. május 24. 10:43

A Vodafone Magyarország Rt. május 23-tól bevezette a vállalati felhasználóknak kínált új szolgáltatását, a Vodafone OptiLAN-t, mely gyors és költséghatékony távoli elérést biztosít a vállalati hálózatokhoz és alkalmazásokhoz. A vállalati hálózatok és elektronikus levelező rendszerek használatát nagymértékben hátráltatja a GPRS és EDGE technológia által nyújtott nagyobb késleltetés és az igen korlátozott sávszélesség, ezekre nyújt most megoldást a Vodafone legújabb szolgáltatása.

0

Memóriachipekből áll a jövő mobil merevlemeze?

2005. május 24. 09:44

A Samsung hétfőn bejelentette, hogy egy mozgó alkatrészek nélküli lemezmeghajtót (Solid State Disk) fejlesztett ki. A szóban forgó eszköz valójában nem is tartalmaz lemezeket, mivel az adatok tárolása NAND-típusú flash memóriachipekben történik. Az első SSD meghajtók várhatóan augusztusban kerülnek piacra, legfeljebb 16 gigabájtos kapacitással, egyelőre ismeretlen áron. A Samsung elsősorban apró noteszgépekbe, tablet PC-kbe szánja a terméket.

0

Itthon a kereskedők cserélik ki az Apple notebookok tűzveszélyes akkumulátorát

2005. május 23. 17:12

Az Apple nem kevesebb mint 128 ezer iBook és PowerBook noteszgép tulajdonosát kéri arra, hogy ellenőrizze notebookja akkumulátorának sorozatszámát, ugyanis egyes modellekben 2004. októbere és 2005. májusa között hibás akkumulátorok kerültek beszerelésre, melyek túlmelegedhetnek, így tüzet vagy égési sérüléseket okozhatnak.

0

Amerikai leányvállalatot alapított a FreeSoft

2005. május 23. 15:09

A FreeSoft Rt. pénteken bejelentette, hogy megkezdte működését amerikai leányvállalata. A Virginia állambeli Viennában 150 ezer dollár alaptőkével bejegyzett FreeSoft International fő feladata az üzletfejlesztés és az értékesítési csatornák szélesítése lesz.

0

LightScribe feliratozást is támogat a legújabb Nero 6 frissítés

2005. május 23. 13:08

A Nero AG az elmúlt héten tette elérhetővé legújabb, 6.6.0.13 frissítő csomagját a közkedvelt, mondhatni egyeduralkodó CD- és DVD-író szoftveréhez, a Nero 6 Reloaded -hez. A legújabb frissítés segítségével a Nero szoftver már támogatja a LightScribe feliratozó technológiával felvértezett DVD-írókat, illetve a kétrétegű DVD-R lemezeket is.

0

Elérhető a Microsoft Small Business Server 2003 első javítócsomagja

2005. május 23. 12:02

Letölthető a Mircosoft Small Business Server 2003 első javítócsomagja a vállalat honlapjáról . A Windows Server 2003-re épülő megoldáscsomag a Windows szerver operációs rendszeren kívül a Microsoft infrastrukturális szervereinek legfontosabb részét is tartalmazza, így például -- attól függően, hogy Premium, vagy Standard verzióról van szó -- megtalálható benne az SQL Server 2000, az Exchange Server 2003, és az ISA Server 2000 is.

0

Ezerarcú MP3-lejátszó a Creative kínálatában

2005. május 23. 11:53

Új hordozható lejátszót mutatott be az Apple babérjaira törő Creative. A Zen Neeon névre keresztelt készülék megtervezésénél kifejezetten a testreszabhatóság vezérelte a vállalat mérnökeit, a Neeon ugyanis tízféle színben készül és 16 féle előlappal szerelhető fel, a négysoros monokróm kijelzőjének háttérvilágítása pedig hét különféle árnyalatban pompázhat, így összesen 1120 különféle kinézet állítható elő.

0

Egyedi "Lance Armstrong" notebookkal jelentkezik a HP

2005. május 23. 11:13

Az AMD és a HP pénteken egy új noteszgépet jelentettek be. A hatszoros Tour de France-győztes kerékpárversenyző, Lance Armstrong népszerűségét most az informatikai piacon is beveti annak érdekében, hogy a rákbetegek megsegítésére létrehozott alapítványa a lehető legnagyobb támogatáshoz jusson: minden egyes eladott notebook árából 50 dollár az alapítványt gazdagítja. Armstrong maga is rákbetegségből épült fel a 90-es években.

0

Elbocsátások várhatók a HP-nál

2005. május 23. 10:25

Elemzők szerint a jelentős nagyságrendű elbocsátások várhatók a HP-nál. A cég új elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd a legutolsó negyedév eredményeinek múlt heti ismertetésekor tért ki arra, hogy a HP költségstruktúrája számos területen nem megfelelő. Szakértők úgy vélik, a Hurd által az elkövetkező hónapokban bemutatásra kerülő tervezet jelentős, akár 10 százalékos létszámleépítéstt is tartalmazni fog.

0

A belvárosban mától kipróbálható a mobil videotelefonálás

2005. május 23. 09:49

A T-Mobile február elején hozta nyilvánosságra, hogy az Ericsson Magyarországot választotta ki a harmadik generációs mobilszolgáltatásához szükséges alaphálózati eszközeinek beszállítójaként, ezt a hálózatot pedig alig néhány héttel a szerződés megkötését követően Budapesten már üzembe is helyezték. Ezt követően megkezdődhetett az év végére legalább Budapest belvárosára kiterjedő kereskedelmi 3G szolgáltatás elindításához szükséges tesztüzem.

0

Ősszel érkezik az Office 12 programcsomag első bétája

2005. május 23. 09:11

[eWeek/HWSW] Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője csütörtökön megerősítette, hogy az Office 12 első béta változata idén ősszel érkezik, a teljes csomag pedig 2006 második felére várható, közel egy időben a Longhornnal.

0

EDGE hálózatokra lett kihegyezve a Motorola V330

2005. május 20. 15:03

[infoSync] Hamarosan kapható lesz az Egyesült Államokban a T-Mobile saját márkájával piacra dobott, első EDGE-es hálózatokat is támogató Motorola telefon, a V330. A GPRS technológiánál akár háromszor gyorsabb adatátvitelt nyújtó EDGE technológia nem csak a tengerentúlon, hanem itthon is fontos a T-Mobile számára. A széthajtható, hagyományos Motorola formára készült négysávos GSM telefon a középkategóriát célozza.

0

Formatervezett szórakoztató PC a nappalikba

2005. május 20. 13:33

Az Intel bemutatta az új generációs otthoni PC prototípusát, a Home Entertainment Shell névre keresztelt szórakoztató számítógépet. A kagylóra hasonlító, ezért E-Shell néven becézett gép egyesíti a mai szórakoztatóelektronikai PC-k képességeit a 60-as évek jellemző dizájnjával. Ryan McElhinney tervezőt Eero Aarnio 1960-as években készített ikonikus buborék és gömb alakú székei által inspirálták az E-Shell tervezésére.

0

Hetvenkétmillió forintos luxusnotebook AMD processzorral

2005. május 20. 09:52

[x-bit labs] Bemutatta luxusnotebookjait a holland Tulip Computers, Az AMD Turion 64 processzorra és ATI chipkészletre épülő konfigurációkat kifejezetten nőknek szánja a vállalat. A 12,1 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel felszerelt gépekben alapkiépítésben 1 gigabájt memória, 100 gigabájtos merevlemez, beépített webkamera és természetesen vezeték nélküli hálózati vezérlő található.

0

Máris letölthető a legújabb Star Wars epizód?

2005. május 20. 09:30

[WSJ] A legújabb Star Wars film már csütörtökön, a hivatalos bemutató napján elérhető volt az interneten -- írta a Wall Street Journal. Mivel a sci-fi sorozat régóta várt epizódjára a felhasználók egyből ráharaptak, a letöltések rendkívül sokáig, akár 40 óráig is eltarthattak, még a leggyorsabb kapcsolattal rendelkezők számára is. Éppen ezért lehetetlen volt ellenőrizni, hogy valóban a Sithek bosszúja került-e fel az internetre, illetve hogy milyen minőségben.

0

Több mint egy méteres képátlójú szerves kijelzőt mutatott be a Samsung

2005. május 19. 13:22

[News.com] A koreai Samsung kijelzőket gyártó részlege, a Samsung SDI bemutatta legújabb szerves kijelző prototípusát (OLED), mely hatalmas, 40 hüvelykes -- azaz 101,6 cm-es -- képátlója ellenére csupán egyetlen panelből készült el. A Samsungot megelőzte az Epson ezen a téren, utóbbi cég azonban csak több kisméretű szerves panel összeillesztésével tudta elérni ezt a képátlót. Az új fejlesztésű panelt tartalmazó jövőbeni televíziók vékonyabbak lehetnek akár 3 cm-nél is.

0

Bemutatkoztak az első PlayStation 3 játékok

2005. május 19. 09:56

[Hírösszefoglaló] Miután a Sony hétfőn egy nagyszabású konferencia keretében újságírók előtt bemutatta a következő generációs PlayStation konzolját, a Los Angelesben zajló E3 szakkiállítás első napján már a látogatók is megtekinthették a fejlesztés alatt álló játékokból készült rövid videókat.

0

Megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét az NVIDIA

2005. május 18. 17:02

Az NVIDIA a pletykák szerint június végén jelenti be vadonatúj grafikus chipjét, amely G70 kódnévre hallgat, a boltokban azonban már GeForce 7800-ként lesz megtalálható. A termékről kiszivárgott néhány hitelesnek tűnő specifikáció, amelyek alapján sejthető, a következő generációs, csúcskategóriás GeForce igen erős lesz, az NVIDIA ígérete szerint megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét.

0

Okostelefonokon is futni fognak a Nokia N-Gage játékok

2005. május 18. 15:20

A Nokia ma bejelentette, hogy az N-Gage játéktelefonra írt szoftverek a jövőben megjelenő okostelefonon is élvezhetők lesznek. Az N-Gage játékok futtatására alkalmas okostelefonok 2006 első felében kerülnek a piacra.

0

Stratégiai mutatószámokkal és teljesítménymérőkkel bővül a Microsoft Office

2005. május 18. 13:19

A Microsoft elérhetővé tette új, szerveroldali stratégiai, üzleti teljesítményt mérő alkalmazásának béta verzióját. A Maestro kódnevű új alkalmazás a Microsoft Office Rendszer részeként lehetővé teszi, hogy a szervezetek stratégiai mutatószámrendszereket és teljesítménymutatókat hozzanak létre és ezek segítségével átfogó elemzéseket végezzenek. A Maestro az üzleti eredmények kimutatására, elemzésére szolgál olyan környezetben, ahol fontos az egyszerű bevezetés és használat, illetve a Microsoft Office Rendszer megoldásaival való integráció.

0

Nem biztonságosak az amerikai kormányhivatalok Wi-Fi hálózatai

2005. május 18. 13:03

[News.com] Az amerikai kormányhivatalokat vizsgáló szervezet (Government Accountability Office) felmérése azt találta, hogy azok Wi-Fi hálózatai egyáltalán nem biztonságosak. A GOA azt tanácsolja, addig senki se használjon vezeték nélküli hálózatot, ameddig nem tudja azt megfelelően megvédeni az illetéktelen behatolásoktól.

0

Forradalom helyett mini Game Boy-t mutatott be a Nintendo

2005. május 18. 12:54

[News.com] A Los Angeles-i E3 rendezvényen mutatta be új játékgépét a Nintendo is -- nem, nem a pletykákból ismert következő generációs Revolutiont, hanem egy újabb hordozható Game Boy játékgépet. Az igazi meglepetést okozó Game Boy Micro egy nagyon kisméretű, hordozható játékkonzol, mely a Game Box Advance SP-re írt játékokat is képes futtatni. Az ősszel megjelenő, mindössze négy hüvelyk széles és két hüvelyk magas konzol alig pár grammot nyom, színes kijelzője pedig 2 hüvelyk képátlójú lesz.

0

Egyszerűen csatlakoztatható az Apple iPod a Mercedes autóihoz

2005. május 18. 12:23

Az Mercedes-Benz által kifejlesztett iPod Interface Kit lehetővé teszi az cég számára, hogy teljesen integrálja autóiba a népszerű Apple iPod lejátszót. A rendszer az új B-osztályban ünnepli európai premierjét, és júliustól már az A-, a C-, az E- és az M-osztályhoz, a CLK-hoz, a CLS-hez és az SLK-hoz, valamint még az idén az új R-osztályhoz is rendelhető lesz.

0

Itt a Google keresője vállalatok számára

2005. május 18. 11:27

[News.com] A Google kedden adta ki asztali keresőszoftverének legújabb változatát, amely kifejezetten vállalati felhasználásra készült. A Desktop Search for Enterprise a Microsoft Office dokumentumokban, képekben, levelekben, videókban, zenefájlokban, az üzenetküldő programok elmentett logjaiban, valamint PDF-állományokban képes keresni.

0

Az IBM és a Red Hat a Solaris-felhasználókat csábítja

2005. május 18. 10:03

[eWeek/HWSW] Az IBM és a Red Hat kedden bejelentették, hogy megkezdik nagyszabású akciójukat a Solaris-felhasználók elcsábítása érdekében. A program részeként a migrációt igénylő vállalatok számítógépes rendszerét a két cég szakemberei ingyenesen felmérik, és megállapítják, milyen költségekkel és lépésekkel járna az átállás Linuxra.

0

Állománycserélő technológián alapuló online tartalomszolgáltatást tesztel a BBC

2005. május 17. 15:08

A Reuters értesülései szerint online, interneten keresztül elérhető műsorszolgáltatás tesztjét kezdi meg szeptembertől az angol BCC ötezer kiválasztott szélessávú internetező segítségével. Az internetezők televíziós showműsorokat és sorozatokat tekinthetnek majd meg, illetve rádióműsorokat hallgathatnak számítógépük és internetelérésük segítségével.

0

Letölthető a Microsoft asztali keresőmotorjának első végleges változata

2005. május 17. 13:22

A Microsoft elérhetővé, letölthetővé tette legújabb Internet Explorer kiegészítő toolbarját, mely tartalmazza a redmondi óriás asztali keresőmotorját is. A Windows Desktop Search szolgáltatás segítségével pillanatok alatt meg lehet találni bármit a felhasználó számítógépén anélkül, hogy tudni kellene annak pontos helyét.

0

A király visszatér: itt a PlayStation 3

2005. május 17. 12:32

[Hírösszefoglaló] Aki azt gondolta, hogy az Xbox 360 teljesítménye és képességei jelentik a csúcsot, annak a Sony jó leckét adott. Magyar idő szerint ma hajnalban, néhány órával a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai expója, az E3 nyitánya előtt a Sony Los Angelesben mutatta be azt a gépét, amelytől az elkövetkező 5-6 évben az otthonok leigázását reméli. A PlayStation 3 végre itt van, és rettenetesen erős.

0

Nem lesz ingyenes az áttérés a Windows Mobile új verziójára

2005. május 13. 12:30

[Clubic.com] A Microsoft két napja mutatta be legújabb mobil Windows operációs rendszerét, a nagyobb gyártók nyilatkozatai alapján azt azonban már most tudni lehet, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a már értékesített, frissítésre alkalmas kézi számítógépek gazdái csak fizetés ellenében férhetnek majd hozzá a Windows Mobile 5.0 operációs rendszerhez.

0

Nem fut drága processzorokon az olcsó Windows

2005. május 13. 12:28

[News.com] Nem fut a nagy gyártók felső kategóriás processzorain az olcsó Windows: a Microsoft képviselője elismerte, hogy a fejlődő piacokra szánt, képességeiben korlátozott szoftver nem működik Pentium és Athlon chipeken, kizárólag Celeronon, Duronon, Geode-n, valamint a VIA lapkáin. Egy indiai PC-gyártó egy Pentium-alapú rendszerre szerette volna feltelepíteni a Windows XP Starter Editiont, ők szembesültek azzal, hogy a processzorazonosító kiolvasása után az operációs rendszer betöltődése megállt.

0

Jó negyedévet zárt a Dell

2005. május 13. 10:36

Csütörtökön tette közzé áprilisban véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. A világ legnagyobb PC-gyártója főképp a japán és az európai piacok feltámadásának köszönheti eredményeit, amelyek -- szinte már hagyományosan -- igen jól alakultak. A jelenlegi negyedévre a cég az elemzői várakozásoknál némileg erősebb kilátásokat fogalmazott meg.

0

Firefoxra cseréli az Internet Explorert az IBM

2005. május 13. 09:59

[News.com] Az IBM arra biztatja közel 330 ezer dolgozóját, hogy Internet Explorer helyett használja inkább a Firefox böngészőt. A Nagy Kék még támogatást is nyújt a nyílt forrású szoftverhez, illetve saját, belső szerverein is elérhetővé teszi a programot az alkalmazottak számára. A hírek szerint az IBM-dolgozók mintegy 10 százaléka már megtért.

0

Bemutatkozott az Xbox 360

2005. május 13. 09:58

Bár a Microsoft csupán május 17-én mutatja be élőben legújabb játékgépét, az MTV tegnapi, Egyesült Államokban vetített műsorában már bemutatkozott a nagyközönségnek a Microsoft következő generációs játékkonzolja, az Xbox 360. A konzol végleges specifikációi teljesen megegyeznek azzal a listával, melyet pár napja jelentettek meg az xboxos fórumokban. Az új Xboxot bemutató show ma este, helyi idő szerint 10 órakor lesz látható az MTV Europe műsorán.

0

Olcsóbban netezhetnek a GTS-Datanetnél a Prakticomp Kft. volt ügyfelei

2005. május 12. 15:42

Befejeződött a GTS-Datanet ügyfél-akvizíciója, amelynek keretében a cég átvette a Békés megye területén internet kapcsolatot biztosító Prakticomp Kft. közel ezer ügyfelét. A GTS-Datanet az új előfizetői számára a korábbinál átlagosan 15 százalékkal olcsóbb árakat és bővebb internetszolgáltatást biztosít.

0

Egyszerűsíti mennyiségi licencprogramját a Microsoft

2005. május 12. 13:57

[eWeek] A Microsoft tegnap arról tájékoztatta legfontosabb ügyfeleit és partnereit, hogy július 1-én jelentősen megváltozik és egyszerűsödik a mennyiségi (volume) licencprogramja , ami nagyban megkönnyíti a vállalati ügyfelek életét. Még a redmondi cég is elismeri, hogy a mennyiségi licenckonstrukció nem egyszerű, elég csak arra gondolni, hogy a termékek használatát szabályozó szerződés jelenleg több mint száz oldalra rúg.

0

Drasztikusan növeli kompakt fényképezőgépe felbontását az Olympus

2005. május 12. 13:03

[Clubic.com] Júliustól lesz kapható az Olympus legújabb ľ DIGITAL 800 digitális fényképezőgépe, mely az 500-as modell víz- és ütésálló kialakítását és kompatkt méreteit örökíti tovább. A 800-as szám az új kamera hatalmas, 8 megapixeles felbontásra utal.

0

Kicsit későn érkezik a VESA új kijelzőcsatoló szabványa

2005. május 12. 11:40

[Xbit labs] A Video Electronics Standards Association (VESA) bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan új csatlakozót, mely egységes interfészt jelentene a digitális kijelzők, plazma-, LCD-, és projekciós kijelzők, illetve a katódsugárcsöves kijelzők meghajtásához. Az új kapcsolódási felület a jogvédelemmel ellátott anyagok másolásvédelmét is segítené a Szövetség szerint.

0

Már 100 gigabájtos kapacitásban is kaphatók a legújabb mobil merevlemezek

2005. május 12. 10:45

[Clubic.com] A Hitachi és a Fujitsu bejelentette, hogy megkezdte 100 gigabájtos kapacitású mobil, 2,5 hüvelykes merevlemezeinek kiszállítását a partnereik számára. Az új modellek nagyobb adattárolási képesség mellett gyorsabb adatátvitelt is biztosítanak a noteszgépek számára.

0

Feneketlen postafiókot nyújt majd az AIM felhasználóinak az America Online

2005. május 12. 09:49

A Google-lt követi Észak-Amerika legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online: előbbi meghívásos e-mailszolgáltatásához hasonlóan 2 gigabájtos, ingyenes postafiókot kínál hamarosan azoknak az internetezőknek, akik az AOL azonnali üzenetküldő kliensét, az AOL Instant Messenger legújabb verzióját használják.

0

Népszerűek az olcsó AMD processzorok

2005. május 12. 09:20

Növelte piaci részesedését az első negyedévben az AMD -- derül ki a Mercury Research által közzétett adatokból. A második számú processzorgyártó az eladások 16,9 százalékát adta, ami éves szinten 1,9 százalékpontos, negyedéves szinten pedig 0,3 százalékpontos emelkedést jelent. Eközben az Intel enyhe visszaesés után 81,7 százalékos piaic részesedést ért el.

0

Új vezérigazgató a Greptonnál

2005. május 12. 08:51

Május 5-én a Grepton Rt. közgyűlése Juhász Istvánt nevezte ki a cég vezérigazgatójává. Juhász négy éve dolgozik a vállalatnál, kezdetben kereskedelmi vezetőként tevékenykedett, majd beválasztották az igazgatósági tagok közé. A vállalat operatív vezetésében 2003-tól vállalt aktív szerepet.

0

Vékony kliens technológiában erősít a Sun Microsystems

2005. május 11. 16:32

A Sun Microsystems kedden bejelentette, hogy 25 millió dollár készpénzért megvásárolja a Tarantella vállalatot. Utóbbi cég olyan szoftvert fejleszt, amelynek segítségével windowsos alkalmazások érhetők el más operációs rendszert futtató számítógépekről. A Secure Global Desktop termékvonal a Citrix szoftvereivel versenyez.

0

Segítség a kis- és középvállalatok uniós pályázataihoz

2005. május 11. 15:40

A Microsoft Magyarország, az Intel Magyarország, a HP Magyarország, a T-Online Magyarország és a HVB Bank Hungary bejelentették, hogy konzorciumot alakítottak a Microsoft által meghirdetett EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor, EUGA) program keretében, melynek elsődleges célja a hazai kis- és középvállalati szektor, valamint az önkormányzatok és non-profit szervezetek technológiai fejlődésének elősegítése, a gazdaság versenyképességének növelése.

0

Késik az ATI következő generációs grafikus chipje

2005. május 11. 14:03

[x-bix labs/HWSW] Ha hihetünk a pletykáknak, a grafikus piac éllovasa, az ATI Technologies az év második felére halasztja új generációs videochipjének, az R520 kódnevű lapkának a bemutatását. A vállalat vezetése úgy vélte, hogy a Radeon X8 sorozat iránti kereslet még elég magas ahhoz, hogy a következő generációs termék bemutatását el lehessen halasztani -- írta a The Inquirer .

0

Beépített EGDE-modemmel rendelkezik a Sony új szuperhordozható noteszgépe

2005. május 11. 13:46

[News.com] Különleges, beépített EDGE-képes GSM-modemmel rendelkező VAIO notebookot dob piacra a Sony, mely lényegében bárhol elérhetővé teszi az internetet a tulajdonosa számára. Bár tény, hogy a WLAN hálózatok nagyságrendekkel nagyobb adatátviteli sebességet, így nagyobb kényelmet nyújtanak a GSM-modemeknél, azonban még a fejlettebb országokban, például az Egyesült Államokban sem olyan egyszerű vidéken hotspotokat találni, mint képzelnénk.

0

Átfogó számítógépes támadást akadályozott meg az FBI

2005. május 11. 13:31

[WSJ] A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette, hogy tavaly egy átfogó, kormányzati szervek és egyetemek elleni számítógépes támadást akadályozott meg. Az ügy állítólag a Cisco hálózati eszközeiben használt szoftverek tavaly májusi ellopásával hozható kapcsolatba. A Cisco és az FBI közölték, hogy egy 16 éves svéd fiatalembert rövid időre őrizetbe vettek, az amerikai kormányzat jelenleg azt vizsgálja, milyen jogi lépéseket foganatosíthatnak a fiatal cracker ellen.

0

Erős negyedévet zárt és magabiztos kilátásokat fogalmazott meg a Cisco

2005. május 11. 12:39

A Cisco Systems a vártnál erősebb negyedéves eredményekről számolt be és megerősítette az erős keresletre vonatkozó előrejelzését. Az április 30-án zárukt harmadik negyedévben a megrendelések értéke felülmúlta a leszállított termékekét, ami főképp azért meglepő, mert ez az időszak a Cisco számára hagyományosan gyenge. A vállalattal közel két éve nem fordult elő, hogy a beérkező megrendelések felülmúlták a teljesítetteket.

0

Utolérheti kapacitásban az olcsóbb HD-DVD a rivális Blu-Ray formátumot

2005. május 11. 11:54

[Clubic.com, HWSW] Bár iparági források szerint az egyeztető tárgyalások folyamatosan zajlanak az egymással szemben álló Sony és Toshiba között, a Toshiba a jelek szerint nem állt le saját HD-DVD formátumának további fejlesztésével sem. A vállalat bejelentette, hogy egy új, háromrétegű HD-DVD lemez segítségével utolérhetik a rivális Blu-Ray lemezek kapacitását, 45 gigabájtosra feltornázva egyetlen egyoldalas lemez kapacitását.

0

Évi 60 dollárért fizethető elő több mint 1 millió dal a Yahoo!-tól

2005. május 11. 10:34

Árháború bontakozik ki a Yahoo! Music Unlimited szolgáltatásának bejelentésével az online zenepiacon: a vállalat szinte már fillérekért teszi elérhetővé a dalait. A Napster előfizetéses szolgáltatásához hasonlóan a Yahoo! is havi, illetve kedvezményes éves díj ellenében bocsájtja teljes kínálatát az előfizető rendelkezésére.

0

Fejpénz jár a hazai kamerás filmkalózok leleplezéséért

2005. május 10. 14:08

Országos akciót indít az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) a kamerás kalózok megfékezésére, melyhez a mozinézők segítségét is kérik. Az akció során az alapítvány arra buzdítja a moziba járó közönséget és a mozi alkalmazottait, hogy jelezzék, ha kamerázó nézőt érnek tetten. Minden rajtakapás és rendőrségi eljárás esetén 100 ezer Ft jutalmat kap a szemfüles mozinéző, vagy a mozi alkalmazottja.

0

Jövőre új foglalatba illeszkednek az AMD processzorok

2005. május 10. 13:35

[xbit-labs] Jövőre teljesen új tokozást vezet be összes processzoránál az AMD, az eddig használt Socket A, Socket 939 és Socket 940 helyett érkezik a Socket S1, Socket M2 és Socket F. A mobil, asztali és szerverchipek 2006 közepétől teljesen új kivitelben kerülnek forgalomba.

0

Napvilágot láttak az Xbox 360 specifikációi

2005. május 10. 10:28

A napokban az internetre szivárgott képek után már az Xbox 360 hardveréről, valamint a konzol képességeiről, szolgáltatásairól is egyre több információ érhető el. Természetesen ezek a hét végén az MTV zenecsatorna műsorán esedékes hivatalos bejelentésig fenntartással kezelendők.

0

Lassuló növekedés a mobilpiacon

2005. május 10. 09:15

[News.com] Az elmúlt két év során hihetetlen mértékben növekedtek a mobiltelefonok eladásai, idén azonban a gyártóknak be kell érnie egyszámjegyű százalékos fellendüléssel -- véli az IDC piackutató vállalat. Egy tegnap közzétett jelentés szerint 2005-ben világszerte 712 millió mobiltelefont adnak el, ez csupán kevesebb mint 3 százalékos növekedés tavalyhoz képest. 2004-ben az eladások 34 százalékkal, 2003-ban pedig emelkedtek.

0

Az interneten terjed az első fotó az új Xbox konzolról és kiegészítőiről

2005. május 9. 16:55

[HWSW, Engadget] Az interneten terjed az a kép, melyet egy szemfüles meghívott készített kamerás telefonjával a múlt héten pénteken, Los Angelesben megrendezett Microsoft Xbox 360 nyitópartin. Amennyiben a misztikus fotó nem egy fanatikus kreálmánya -- nem tűnik annak -- biztosra mondhatjuk, hogy az új Xbox a korábban megismert koncepciók szerint néz majd ki.

0

A hétvégén egy időre leállt a Google

2005. május 9. 16:02

Szombaton este elérhetetlen volt a legnépszerűbb internetes kereső, a Google összes szolgáltatása. A vállalat bevallása szerint a kiesés csak negyed órán át tartott, az interneten olvasható beszámolók szerint azonban a kereső majdnem egy órán át nem működött. A Google sietett leszögezni, hogy a problémát nem biztonsági hiba vagy hackertámadás okozta, hanem a DNS szerverek hibás beállítása. A vállalat jelenleg is vizsgálja a leállás körülményeit.

0

Fülhallgatóba rejtve jelent meg a JVC első hordozható MP3-lejátszója

2005. május 9. 15:33

[infoSync] Meglehetősen szokatlan formában vált elérhetővé a JVC első hordozható audiolejátszója, melyet elsőként a januári Consumer Electronics Show rendezvényen mutatott be a japán vállalat. Az XA-A50 beépített memóriás lejátszó egyszerűen megbújik az MP3-fejhallgató füles részében.

0

Hazánkban is kapható a Vision for Axapta jelentéskészítő és elemző eszköz

2005. május 9. 15:16

Az LLP Budapest révén már itthon is elérhető a Vision jelentéskészítő és elemző eszköznek az a módozata, amely a Microsoft Axapta vállalatirányítási rendszert használó szakemberek számára jelent óriási segítséget munkájuk során. A Vision for Axapta-val a cégek saját maguk is olyan testre szabott riportokat készíthetnek, amelyek nemcsak az operatív munkavégzést segítik, de a stratégiai döntéshozatalt is megkönnyítik. A Vision moduljainak többsége a legáltalánosabban elterjedt felhasználói felületet, a Microsoft Office-t használja, ezáltal könnyen elsajátító a rendszer működése.

0

Digitális tv-adások vételére is alkalmas az LG noteszgépe

2005. május 9. 12:39

Digitális földi (DMB) tv-adások vételére alkalmas notebookokat már bemutattak néhány kiállításon, de az első tömeggyártásra szánt termék az LG Express LW40-es modellje. A 14-os, 1280 x 768 pixeles széles képernyővel szerelt notebook az Intel legújabb, Sonoma platformjára épül.

0

Érkezik a Microsoft új mobil operációs rendszere

2005. május 9. 11:25

Ezen a héten várható a Microsoft új mobil operációs rendszerének a bemutatkozása. A Magneto fejlesztési kódnevet viselő Windows Mobile 2005 szoftvert kézi számítógépekbe és mobiltelefonokba szánja a vállalat. A kézi eszközök piacán a Microsoft operációs rendszere a kihívók közé tartozik az olyan vetélytársakkal szemben, mint a Palm OS vagy a Symbian OS.

0

Vezeték nélküli internet a McDonald's éttermekben

2005. május 9. 10:31

2005. május 15-től a magyarországi McDonalds éttermek szélessávú vezeték nélküli internettel várják vendégeiket. A hamburgerek mellett adatokra is éhes látogatók 70 étteremben csatlakozhatnak a világhálóhoz. A Wiera által biztosított szolgáltatás a McDonalds területén kétféle előre megvásárolható kártyával vehető igénybe.

0

Merevlemezes kézi számítógéppel tér vissza a PalmOne

2005. május 6. 12:07

[News.com] A PalmOne terveiben új, úttörő kéziszámítógépek szerepelnek, a vállalat legújabb termékvonalának első tagja pedig még ebben a hónapban piacra kerül. A május 18-án bemutatkozó LifeDrive Mobile Manager kézi számítógépben egy 4 gigabájtos Hitachi MicroDrive lesz megtalálható, miközben a 499 dolláros áron piacra dobott tenyérgép WLAN vezeték nélküli hálózati vezérlővel és Bluetooth-szal is fel lesz szerelve.

0

Feltörték a Sony PlayStation Portable konzol játéklemezeit

2005. május 6. 09:29

[Engadget] A Paradox néven ismert cracker-csoport már mérget vehet arra, hogy a Sony főellenségként tekint a tagokra: a csoport ugyanis Sony PlayStation Portable játékokat tett elérhetővé az interneten. A Paradox feltörte a PSP speciális UMD lemezének védelmét és ISO formátumban közzétette a Wipeout: Pure US, Ridge Racers (japán verzió) és Vampire Chronicles: The Chaos Tower (japán verzió) játékokat a warez szervereken.

0

Az IBM 13 ezer munkahelyet szüntetne meg átsrukturálása közben

2005. május 5. 14:32

[Reuters] Az IBM szerdán bejelentette, hogy közel 13 ezer alkalmazottjától válna meg -- főként Európában -- a működési költségek csökkentése érdekében. Az informatikai óriásvállalat azért döntött az átstrukturálás mellett, hogy elsősorban a fejlett piacokra koncentrálhasson. A cég a munkahelyek megszüntetését a második negyedévben tervezi.

0

Hatalmas felbontású kompakt digitális kamerát dob piacra az Acer

2005. május 5. 12:06

[Clubic.com] Hatalmas felbontású modellel bővíti szerény digitális kamera portfólióját az Acer: a CR-8530-as kompakt fényképezőgép meglepő módon 8, azaz nyolc megapixeles felbontású fotók készítésére is képes. A vállalat ezzel együtt mindössze öt különböző digitális fényképezőgépet kínál vásárlói számára.

0

Júliustól lesz elérhető a StarOffice irodai programcsomag új változata

2005. május 5. 11:06

A Sun Microsystems várhatóan júliusban teszi elérhetővé StarOffice irodai programcsomagjának legújabb, 8-as kiadását. A Microsoft Office csomagjaival vetélkedő programcsomagban minden feladatra alternatív alkalmazások találhatók, a szövegszerkesztő sé áblázatkezelő mellett rajzprogram, prezentációkészítő alkalmazás és egyéb kiegészítő programok is találhatók.

0

A legkisebb iPod is tarol az Egyesült Államokban

2005. május 5. 10:07

[HWSW, Clubic.com] Eredményes belépőnek bizonyult az Apple számára a flash-memóriás lejátszók piacára a januárban bemutatott iPod shuffle. A tengerentúlon aggresszíven árazott, igen kedvező áron piacra dobott 512 megabájtos és 1 gigabájtos lejátszóra még ma is hatalmas a kereslet.

0

A Siemens és a Nokia szállítja a Vodafone harmadik generációs hálózatát

2005. május 4. 14:03

A Vodafone Magyarország Rt. ma bejelentette, hogy sikeresen lezárult harmadik generációs mobilhálózatát építő technológiai partnereinek kiválasztása. A 3G-s rádiós hálózatot és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat a Siemens Communications, a központi infrastruktúrát pedig a Nokia Hungary Kft. szállítja a Vodafone Magyarország Rt. részére.

0

Jövőfigyelő: megjött a videowalkman

2005. május 4. 13:10

[AFP] Két és fél évtizeddel a kazettás Sony Walkman megjelenése után most megérkezett annak videováltozata is. Nem a hagyományos értelemben vett hordozható DVD-lejátszóról van szó, ugyanis a kijelző nem a készülékre van építve, hanem egy szemüvegre erősíthető miniatűr kar végére, amely a szem elé lóg.

0

Mindent tud az Epson legújabb fotónyomtatója

2005. május 4. 12:45

[Clubic.com] Minden igényt kielégítő fotónyomtatót dob piacra az Epson a jövő hónapban: a Stylus Photo RX700 nyomtató igazi multifunkciós eszköz, mely számítógép használata nélkül képes dokumentumainkat lemásolni és fotóinkat kinyomtatni. Szükség esetén a készülék szkennerként is használható.

0

Új, erősebb iMac-ek és eMac-ek az Apple kínálatában

2005. május 4. 11:30

Gyorsabb processzorokkal és grafikus alrendszerrel bővítette 2-in-1 iMac számítógépeit az Apple Computer. Az új modellek, melyek megszólalásig hasonlítanak a korábbi iMac-ekre, gigabites ethernet porttal, Bluetooth-szal és 802.11g szabvánnyal kompatibilis vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkeznek. Az új számítógépek gyorsabb, erősebb ATI Radeon 9600 grafikus processzort és 128 megabájt videomemóriát tartalmaznak a Tiger megnövekedett igényeinek megfelelően.

0

Az esélyesebbnek tartott Blu-Ray formátumnak nyit központot a Panasonic

2005. május 4. 10:08

[News.com] A vállalat által esélyesebbnek tartott következő generációs Blu-Ray formátumnak nyit technológiai központot a Panasonic, ahol tesztlemezek próbagyártását végzik majd. A vállalat várhatóan május közepén nyitja meg a központot, ahol csak olvasható, Blu-Ray ROM lemezeket készítenek majd a hónap végétől. Míg kezdetben csak egyrétegű médiákat készítenek, decembertől várhatóan kétrétegű lemezek gyártását is végzi majd a Panasonic.

0

Világos, szatén színben is megvásárolható a vékony PSTwo játékkonzol

2005. május 3. 16:21

[infoSync] Újabb bőrt húz le a Sony a manapság már több mint öt éves, eredetileg 2000 március elején Japánban megjelent játékkonzolról, a PlayStation 2-ről. A világos, szatén színű PSTwo nem nevezhető egyedinek, hiszen az eredeti verzióból is kapható volt ilyen színű változat.

0

Megjelent az Ulead VideoStudio vágószoftver új változata

2005. május 3. 14:24

[Clubic.com] Az Ulead bejelentette, hogy elkészült VideoStudio videovágó szoftvere szám szerint kilencedik változatával. Az új szoftver azonali DV-DVD átalakítást és írást ígér, egyszerű varázsló segítségével, megkönnyítve a nem éppen hozzáértő videoamatőrök munkáját.

0

Frissítette a Windows XP WLAN-kezelését a Microsoft

2005. május 3. 13:19

A Microsoft elérhetővé tett egy gyorsan letölthető és telepíthető frissítést Windows XP operációs rendszereihez, mely a legfejlettebb biztonsági funkciókhoz nyújt támogatást. A második szervizcsomaggal jelentősen bővült Wi-Fi vagy WLAN-kezelés a frissítés telepítését követően már támogatni fogja a Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) biztonsági funkciókat is, mely a 802.11i vezeték nélküli szabvány része.

0

Továbbra is az NVIDIA vezeti a csúcsteljesítményű grafikus kártyák piacát

2005. május 3. 12:28

[Xbit labs] Sikert sikerre halmoznak az NVIDIA GeForce 6 sorozatú videokártyái a Mercury Research legfrissebb adatai alapján. A piackutató vállalat 2005 első negyedéves adatok alapján elkészített kimutatása szerint az NVIDIA 70 százalékos részesedésre tett szert a nagy teljesítményű DirectX 9.0 piacon, míg a kanadai ATI csupán 30 százalékos részedeséssel rendelkezett ebben a szegmensben.

0

Tajvan válhat a következő LCD-szuperhatalommá

2005. május 3. 11:52

[Taipei Times] A tajvani vállalatok összességében nagyobb ütemben bővítik kapacitásaikat, mint dél-koreai ellenfeleik, véli az iSuppli piackutató vállalat. Tavaly a második negyedévben a szigetországi társaságok egyszer már hajszálnyival győzedelmeskedtek a leszállított mennyiség tekintetében, írja a piackutató jelentése alapján a Taipei Times.

0

Június elején jelenik meg a SUSE LINUX Professional 9.3 magyar változata

2005. május 3. 11:13

A Novell április végén jelentette be a SUSE LINUX Professional legújabb, 9.3-as verziószámú változatát. A Linux operációs rendszer magyar nyelvű kiadása a legfrissebb információk szerint már június elejétől kapható lesz. A magyar nyelvű verzió két, összesen közel 1200 oldalnyi szakkönyvet, valamint magyar nyelvű telepítési támogatást is tartalmaz majd. A dobozban található szoftver magyar felhasználói felülettel, telepítő- és rendszerfelügyeleti eszközökkel kerül az üzletekbe.

0

Jövőfigyelő: digitális TV-adás immár mobiltelefonon is

2005. május 3. 11:08

[The Korea Times/Digital Chosun] A digitális világ újabb mérföldkövéhez érkeztünk: vasárnap beindult a világ első, mobiltelefonokon fogható digitális TV- és rádióadásának szórása -- Dél-Koreában. A műholdas rendszerű digitális multimédia-adás (digital multimedia broadcasting, DMB) lehetővé teszi, hogy mobilunkkal vagy az autóba épített terminállal mozgás közben nézzünk kifogástalan minőségű videót vagy hallgassunk zenét.

0

Az AMD és az Intel is mérsékelte processzorai árait

2005. május 3. 10:12

[Xbit labs] Az Advanced Micro Devices (AMD) hétfőn tovább mérsékelte processzorai árait . Az AMD árlistájában elsősorban az egyébként is olcsó Sempron processzorok, illetve méhány AMD Athlon 64 processzor ára csökkent, emellett két processzorcsaládtól végleg búcsút mondhatunk: az Athlon MP és XP-M processzorok már nem találhatók meg a legfrissebb dokumentumban.

0

Xbox-HDTV szövetség a Microsoft és a Samsung között

2005. május 3. 09:59

[TechNewsWorld] A Microsoft és a Samsung Electronics közösen jelentették be, hogy szövetségre lépnek azért, hogy a nagyfelbontású megjelenítési technológiák (HDTV, High-Definition TV) mielőbb eljuthassanak a játékosokhoz. A szoftveróriás bejelentése szerint a Samsung világszerte segíteni fog az új generációs Xbox népszerűsítésében is.

0

Merevlemezzel szerelt plazmatelevízió az LG-től

2005. május 2. 16:34

[Digital Chosun] Az LG Electronics vasárnap bocsátotta újtára legújabb fejlesztéseit, a digitális videorekorder-képességekkel megáldott plazmatelevíziókat. A 127 és 152 centiméter képátlójú modellek egy-egy 160 gigabájtos kapacitású merevlemezt tartalmaznak, amelyre akár 13 órányi nagy felbontású (HDTV), vagy több mint hatvan órányi hagyományos TV-adás is rögzíthető.

0

Pénzügyi világ figyelem: Kína legnagyobb bankja Linuxra áll át

2005. május 2. 15:12

[ComputerWorld] Újabb győzelmet aratott a linuxos közösség: Kína legnagyobb bankja, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) bejelentette, hogy teljes front-end kiszolgálói infrastruktúráját a nyílt forráskódú operációs rendszer egyik változatára helyezi át.

0

Vírusügyben kellően tájékozottak az okostelefonok felhasználói

2005. május 2. 14:40

[News.com] A Symantec legújabb, háromszáz okostelefonnal rendelkező felnőttet meginterjúvoló felmérése szerint a felhasználók többsége ismeri a mobilvírusok által rá leselkedő vesélyeket, de ennek ellenére igen fontos adatokat is tárol mobiltelefonján. A megkérdezettek 73 százaléka tudott az egyelőre szerény mértékű fenyegetést jelentő mobil kártevőkről és 70 százalékuk nyugtalan amiatt, hogy illetéktelenek férhetnek hozzá az okostelefonon tárolt személyes adatokhoz.

0

Újabb mérföldkövet lépett át a Firefox webböngésző

2005. május 2. 12:33

[News.com] A Mozilla Foundation közleménye szerint pénteken újabb mérföldkövet lépett át a Firefox webböngésző alkalmazazás: a programból ezidáig több mint 50 millió példányt töltöttek le a felhasználók. Az 50 milliomodik letöltő egy egyelőre névtelen díjra is számíthat az alapítványtól.

0

Még a Longhorn előtt megjelenhet a Windows XP következő szervizcsomagja

2005. május 2. 09:59

[Clubic.com] Egy stockholmban megrendezett sajtókonferencián apró részletet árult el a Windows XP harmadik szervizcsomagjáról Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. A már jóideje fejlesztés alatt álló Service Pack 3 (SP3) a tervek szerint még a Longhorn megjelenése előtt elérhető lesz, azaz várhatóan 2006-ban jelenik majd meg.

0

Átöltözik az AOL azonnali üzenetküldő alkalmazása is

2005. május 2. 09:37

[Neowin] Teljesen átdolgozza azonnali üzenetküldő alkalmazását az America Online (AOL), a bétaváltozatban is kipróbálható új AIM verzió nem csak újratervezett kommunikációs réteggel, hanem finomított kezelőfelülettel is büszkélkedhet majd. Az új változat az egyszerű szöveges üzenetváltás mellett, komplett audio-video kommunikációt nyújt majd.

0

Az év végéig még eléldegélhet az AMD Socket 754 tokozása

2005. május 2. 08:37

[Neowin] Az AMD értesítette partnereit, hogy már csak júniusig, azaz az elkövetkezendő egy hónap során fogad megrendeléseket Socket 754 tokozású Athlon 64 processzorokra, melyeket decemberig szállít ki. Az egyelőre továbbra sem ismert, hogy a 64 bites kiterjesztéssel nem rendelkező, olcsóbb Sempron processzorokat gyártja-e tovább a vállalat a Socket 754-es alaplapok tulajdonosainak.