Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 16. 15:29

Zöld utat kapott az amerikai hatóságoktól az Oracle-Siebel ügylet

Az Oracle bejelentette, hogy megszerezte az amerikai trösztellenes hatósági engedélyeket a Siebel Systems felvásárlásához. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa azonban eleddig nem adta áldását az ügyletre, így az továbbra is függőben marad, bár a vállalat közleménye szerint hamarosan ez a döntés is megszületik és a felvásárlás az első negyedévben lezárulhat. Amint arról beszámoltunk, az Oracle szeptember közepén jelentette be, hogy 5,85 milliárd dollárért megveszi a Siebelt.

[HWSW] Az Oracle bejelentette, hogy megszerezte az amerikai trösztellenes hatósági engedélyeket a Siebel Systems felvásárlásához. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa azonban eleddig nem adta áldását az ügyletre, így az továbbra is függőben marad, bár a vállalat közleménye szerint hamarosan ez a döntés is megszületik és a felvásárlás az első negyedévben lezárulhat. Amint arról beszámoltunk, az Oracle szeptember közepén jelentette be, hogy 5,85 milliárd dollárért megveszi a Siebelt.

A felvásárlás érdekessége, hogy a Siebel névadó-alapítója, Tom Siebel korábban az Oracle alkalmazottja és Larry Ellison egyik jóbarátja volt. A Szilícium-völgy legnagyobb reményű vállalatainak egyikeként a Siebelt igen érzékenyen érintette az informatikai piac visszaesése: 2000-ben a vállalat papírjai tízszer annyit értek mint ma. Noha a cég elbocsátások és átszervezések révén csökkentette költségeit és nyereségessé tudott válni, a forgalma az elmúlt években folyamatosan apadt.

ID
Az Oracle ma bejelentette, hogy felvásárolja a magánkézben levő Thor Technologies és OctetString vállalatokat, amelyek az azonosságkezelési megoldásaikról ismertek. Az akvizíciók révén az Oracle olyan vállalatoknak kíván konkurenciája lenni, mint a Sun Microsystems, a Novell, az IBM és a Computer Associates.

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója az akvizíció bejelentése kapcsán elmondta, hogy a Siebel megvásárlása révén az Oracle megerősítheti vezető pozícióját az üzleti alkalmazások amerikai piacán és közelebb viheti a vállalatot ahhoz a célhoz, hogy a világpiacon is átvegye a vezetést az SAP-tól. A Siebel vezető az ügyfélkapcsolati szoftverek piacán, a felvásárlás lezárása után azonban e büszke titulust már az Oracle viselheti. A Siebel rendszereit világszerte 4 ezer vállalatnál használják, jelentős részben Oracle köztesszoftvereken.

A vállalati szoftverek piacán az ügyfélkapcsolati megoldások adják a legnagyobb és leggyorsabban növekedő szegmenst. Az IDC piackutató cég elemzése szerint 2004-ben a CRM-szoftverek piacra 8 milliárd dollárt tett ki, 2009-ben azonban már 10 milliárd dolláros forgalom várható. Tom Siebel elmondása szerint a Siebel alkalmazások és az Oracle fejlesztési kapacitásának házasításából az ügyfelek jelentősen profitálhatnak majd. Piaci elemzőket nem lepte meg az Oracle lépése, Larry Ellison már a PeopleSoft felvásárlása idején is a lehetséges akvizíciós célpontok között emlegette a Siebelt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról