Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 16. 08:33

AMD-alapú szuperszámítógépet épít japán megrendelésre a Sun Microsystems

A hétvégi Supercomputing 2005 rendezvényen az AMD és a Sun Microsystems bejelentették, hogy egy 10480 Opteron processzort tartalmazó fürtözött rendszert szállítanak a Tokyo Institute of Technology részére, amelyet az ott zajló kutatások támogatására használnak majd. A közlemény szerint a számítógép teljesítményét olyan problémák modellezésére használják, mint a proteinek molekuláris felépítése, a véráram az emberi agyban, a bolygók mágneses mezejének hatása a törzsfejlődére, illetve nanotechnológia.

[HWSW] A hétvégi Supercomputing 2005 rendezvényen az AMD és a Sun Microsystems bejelentették, hogy egy 10480 Opteron processzort tartalmazó fürtözött rendszert szállítanak a Tokyo Institute of Technology részére, amelyet az ott zajló kutatások támogatására használnak majd. A közlemény szerint a számítógép teljesítményét olyan problémák modellezésére használják, mint a proteinek molekuláris felépítése, a véráram az emberi agyban, a bolygók mágneses mezejének hatása a törzsfejlődére, illetve nanotechnológia.

Az előzetes becslések szerint a szuperszámítógép teljesítménye meghaladja a másodpercenkénti 50 billió műveletet (teraFLOPS), egy második lépcsőben pedig további szerverek hozzáadásával ezt 100 billió művelet fölé emelik. A Sun Fire szervereken Solaris és Linux operációs rendszer fut, az adatok tárolásáról pedig Sun és NEC tárolórendszerek gondoskodnak. Az elképesztő méretű fürtöt a Sun N1 eszközei felügyelik és menedzselik.

A Tokyo Tech, az AMD és a Sun úgy vélik, hogy az egyelőre név nélküli szuperszámítógép a Top500 júniusi frissítésekor könnyedén bekerül a világ öt leggyorsabb rendszere közé. Jelenleg a világ ötödik leggyorsabb szuperszámítógépe a Sandia National Laboratoryban működő, 8 ezer Xeon processzorból álló Thunderbird, amelynek teljesítménye 38 teraFLOPS.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról