vállalati it archívum - 2005 július

2005
július

0

IBM-verő szuperszámítógépet épít a Lenovo

2005. július 29. 14:27

[IDG News Service] Az IBM PC-részlegét megvásárló kínai Lenovo szuperszámítógép kidolgozásába kezdett a kormány 2006-2010 közé eső ötéves tervének keretein belül. A vállalat közlése alapján a gépszörnyeteg a jelenlegi csúcstartónál hat-hétszer nagyobb számítási kapacitással fog rendelkezni. A jelenleg leggyorsabb szuperszámítógép a Blue Gene/L, amelyet a sors fintoraként éppen az IBM készített.

0

Zajlanak a World Cyber Games játékolimpia hazai selejtezői

2005. július 29. 12:36

Folyamatosan zajlanak a World Cyber Games játékolimpia hazai selejtezői: a Starcraft Broodwar és Warcraft III magyarországi online selejtezőinek első fordulói már véget is értek. A legjobb 16 részvételével rövidesen elindul a Warcraft III egyenes kieséses nyolcaddöntője is.

0

Fél éven belül megkezdődhet a Philips e-papírjának sorozatgyártása

2005. július 29. 11:52

[Clubic.com] A Philips Polymervision a második félévben kezdi meg egy teljesen flexibilis, hajlítható, műanyag-alapú kijelző sorozatgyártását. A PV-QML5 kifejlesztésekor elsősorban két fő területre koncentráltak, a kijelző kontrasztarányára, mely az olvashatóságot, láthatóságot javítja, ílletve a termék élettartamára, hogy kereskedelmi termékekben is alkalmazható legyen.

0

Gyorsan bővül a T-Mobile harmadik generációs hálózata, akár a Hungaroringen is videotelefonálhatunk

2005. július 29. 11:05

Folyamatosan bővül a T-Mobile harmadik generációs teszthálózata, a gyorsabb ütemű fejlesztésnek köszönhetően már augusztus elejére elérheti a lefedettség Budapest területének felét. A nyár utolsó hónapjára már a belvároson kívül több kerület külső részén is elérhető lesz a WCDMA hálózat, az indulási állapothoz képest a bázisállomások száma megháromszorozódik.

0

Új mobil processzorok az Inteltől ultrahordozható noteszgépek számára

2005. július 29. 10:30

A Pentium M 780 csúcskategóriás mobil processzor mellett az Intel egy rendkívül energiatakarékos új mobil processzort is elérhetővé tett a héten a notebookgyártók számára. Az 5-8 órás üzemidejű, könnyű, úgynevezett ultrahordozható noteszgépekben jellemzően az Intel alacsony feszültségű proceszorait használják.

0

Ősztől lesz kapható az EDGE-re is képes Samsung D600 mobiltelefon

2005. július 28. 15:43

A Samsung az év második felében hazánkban is piacra dobja a D500 utódját, D600-as mobiltelefonját, melyet tavasszal a hannoveri CES rendezvényen is ki lehetett próbálni. Az SGH-D600 egyik legfontosabb újdonságaként az EDGE csomagkapcsolt adatátviteli technológia támogatását tüntetik fel, ez lesz az első Samsung telefon a hazai piacon, mely hivatalosan is támogatja ezt a technológiát.

0

Hamis írható DVD-k árasztották el a hazai feketepiacot

2005. július 28. 13:41

[CDgrab.hu] A Verbatim hivatalos levélben közölte, hogy a hazai -- jellemzően fekete -- piacon terjedő, 25 darabos, hengeres kiszerelésű, 8x-os sebességgel egyszer írható DVD-R lemezcsomagok valóban hamisak, azokat nem a vállalat gyártotta. A rendkívül rossz minőségű, körülbelül másfél hónapja felbukkant lemezek borítása sajnos meglepően jó másolat, a hamisított csomagokat csak avatott szem képes azonnal, bizonyos különbözőségek miatt felismerni.

0

Nincs még Bittorrent kliens a javított Opera 8-ban

2005. július 28. 11:57

Bár az Opera Software elérhetővé tette Opera 8 böngészőjénak frissített windowsos és linuxos változatát, a 8.02-es frissítés egyelőre nem tartalmazza azt a Bittorrent klienst, melyet a hasonló verziószámmal letölthetővé tett technológiai előzetesben elhelyeztek. A vállalat közlése szerint a Bittorrent támogatás csak az első nagyobb verziószámugrás után, várhatóan a 8.1 bevezetésekor lesz elérhető.

0

Meglepetést okoz a Windows Vista bétája

2005. július 28. 11:22

Tegnap este megjelent a Windows Vista -- korábbi kódnevén Longhorn -- első bétaváltozata, amelynek képességei alapján úgy tűnik, a korábbi, sokakban bizonytalanságot keltő pre-béta változatok közel sem mutatták meg, mit is várhatunk valójában a Vistától. A WinHEC-en kiadott előzetes változat gyengesége most már sokkal inkább tudatos lépésnek látszik, ami előkészítette a terepet a bétának, ami első ránézésre nagyon is meggyőző.

0

Vezeték nélküli hálózatokhoz is csatlakozhat a Motorola linuxos mobiltelefonja

2005. július 28. 11:10

[Clubic.com] Beépített WLAN-vezérlőt kap a Motorola 2006 eleján megjelenő, A910 típusú linuxos mobiltelefonja. A GSM/GPRS/EDGE hálózatok mellett ez a Motorola készülék támogatni fogja a Wi-Fi hálózatokat is, és képes lesz roamingolni az UMA-kompatibilis (Unlicensed Mobile Access) vezeték nélküli hálózatokra, így csökkentve a tulajdonos mobilszámláját.

0

Veszteséges negyedévet zárt és a vártnál gyengébb prognózist tett közzé a Siebel

2005. július 28. 11:07

Veszteséges negyedéven van túl a Siebel, az új szoftverlicencek eladása is csökkent, mivel egyes kormányzati megállapodások csak későn köttettek meg. Az ügyfélkapcsolati szoftvereiről ismert vállalat továbbra is adós a stabil növekedéssel, a cég ráadásul további költségcsökkentéseket helyezett kilátásba, ennek ellenére a jelenlegi negyedéves prognózisa gyengébb a vártnál.

0

A mini merevlemezek kapacitásával vetekszik a Pretec memóriakártyája

2005. július 28. 10:31

[Clubic.com] Hihetetlen kapacitású, 4 gigabájtos Secure Digital memóriakártyát jelentett be a tajvani Pretec, mely már a hordozható lejátszókba és mobiltelefonokba épített, 0,85-1 hüvelykes merevlemezek, MicroDrive-ok tárolási kapacitásával is vetekszik.

0

A BEA Systems tulajdonába került a Compoze Software

2005. július 28. 09:55

A BEA Systems befejezte a csoportmunkát és üzenetküldést támogató megoldások kifejlesztésével foglalkozó Compoze Software felvásárlását -- adta hírül az Alerant, a BEA termékek magyarországi disztribútora.

0

Skype: telefonáljon még olcsóbban!

2005. július 27. 14:16

A népszerű internetes telefonszolgáltató, a Skype ma bejelentette, hogy a hagyományos vezetékes vagy mobil számok hívására szolgáló SkypeOut születésnapja alkalmából csökkentette díjait. A Skype jelenleg több mint 47 millió felhasználóval rendelkezik, akik közül mintegy 1,8 millióan telefonálnak a hálózaton kívülre.

0

Várakozáson felül teljesített az Amazon

2005. július 27. 14:01

Az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről adott számot az Amazon.com és a következő negyedévre a vártnál jobb kilátásokat fogalmazott meg.

0

Az EuroWeb kezében a NAVIGATOR

2005. július 27. 13:13

Az EuroWeb bejelentette, hogy 2 milliárd forintért megvásárolja a NAVIGATOR Csoportot. A tranzakció során a vételár

0

Érkezik a Firefox mobil változata, a Minimo

2005. július 27. 12:44

Látványosan menetel a Firefox, a nyílt forrású böngészőt immár 75 milliószor töltötték le -- adta hírül a Mozilla Foundation. A szintén a Mozilla által gondozott Thunderbird e-mail kliens eközben közelít a 10 millió letöltéshez. A Firefoxon alapuló nyílt forrású mobil böngésző, a Minimo is szépen fejlődik.

0

Itthon is megvásárolhatók a Freecom mindentudó merevlemezes médialejátszói

2005. július 27. 12:20

[Clubic.com] Hazánkban is kapható már a Freecom februárban bemutatott multimédiás szórakoztató központja, a beépített merevlemezes MediaPlayer-3 külső médialejátszó-sorozat. Az USB2.0 csatlakozással ellátott, merevlemezes készülék nem csak JPEG képek és MP3, WMA, Ogg Vorbis kódolású zeneállományok, hanem MPEG-1, MPEG-2, MPEG4, DivX 3.11/4.0/5.0 és Xvid kodekekkel tömörített videoállományok lejátszására is képes a hozzá csatlakoztatott televízión, monitoron keresztül.

0

Erősebb grafikus kártyát kaptak az új iBook noteszgépek

2005. július 27. 10:05

Az Apple a várakozásoknak megfelelően tegnap bemutatta új iBook noteszgépeit és Mac mini termékcsaládjának felfrissített tagjait. A korábba pletykákkal ellentétben továbbra sem kapott az Apple legkisebb notebook-sorozata szélesvásznú kijelzőt, az iBookok kijelzője továbbra is hagyományos arányú.

0

Pendrive méretű a Freecom digitális TV-tunere

2005. július 26. 13:30

Japánokról szóló, lassan valósággá váló viccet is idézhetnénk a Freecom legújabb hordozható TV-tunerjével kapcsolatosan. Akár több is lehet ugyanis a kezünkben ebből a digitális TV-vevőből, a pendrive méretű USB-s kiegészítő ugyanis csupán 28 x 15 x 86 mm méretű és 25 grammot nyom.

0

Már minden tizedik szerverprocesszort az AMD gyárt

2005. július 26. 12:01

Az Opteron sikerének köszönhetően az AMD szerverpiaci részesedése már 10 százalék feletti -- derül ki a Mercury Research adataiból. Az idei első negyedévben a második számú processzorgyártó még csak 7,4 százalékos részesedéssel bírt az x86 szerverchipek szegmensében, a második negyedévben azonban már 11,2 százalékot ért el. Az AMD negyedéves jelentésében közölte, hogy az Opteronok forgalma 89 százalékkal ugrott meg.

0

Új plazmakijelzőket dob piacra a Fujitsu Siemens Computers

2005. július 26. 10:40

A plazmakijelzők árának folyamatos csökkenésének köszönhetően egyre több háztartás engedheti meg magának, hogy alig pár centiméteres vastagságú laposkijelzőre cserélje kiöregedett televízióját. Egyes gyártók szerint a nagyméretű katódsugárcsöves televíziók korszaka végleg leáldozott: mivel ma már senki sem vásárol egy bizonyos méret felett hagyományos televíziót, végleg leállnak azok gyártásával is.

0

Mától csak a jogtiszta Windowsok frissíthetők az interneten

2005. július 26. 10:19

Mától csak az eredeti, jogtiszta Windowok tulajdonosai jogosultak a kiegészítések, frissítések letöltésére az internetről. A redmondi cég által útjára indított Eredeti Windows -- Valódi Előny (Windows Genuine Advantage) program célja hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, és megkülönböztetett előnyöket biztosítson az eredeti Windowst használók számára.

0

Az Electronic Arts újabb játékokat készíthet a Gyűrűk ura könyvekből

2005. július 26. 09:54

[Reuters] A számítógépes játékokat gyártó Electronic Arts hétfőn bejelentette, hogy megszerezte a jogot arra, hogy a Gyűrűk ura könyvek alapján újabb játékokat készíthessen. Az Electronic Arts eddig kizárólag a nagy sikert elérő, Peter Jackson által rendezett mozifilmekre épülő alkotásokra szerezte meg a játékkészítéshez szükséges jogokat.

0

Új chipgyárat épít az Intel

2005. július 26. 09:07

Az Intel tegnap bejelentette, hogy új félvezetőgyárat épít az arizonai Chandler városában. A Fab 32 névre keresztelt létesítmény 3 milliárd dollárba kerül és a tervek szerint 2007 második felében kezdi meg a működést. A Fab 32-ben 45 nanométeres csíkszélességű alkatrészek gyártása folyik majd, 300 milliméteres waferek feldolgozásával.

0

Természetfeletti teljesítmény: szuperszámítógép 180 milliárd forintért

2005. július 25. 15:58

[AP/HWSW] Az elképesztően magas számítási csúcsteljesítményt nyújtó Blue Gene/L szuperszámítógép, amely ma a világ leggyorsabbja, egy nevetséges próbálkozásnak fog tűnni, ha a japán kormány által támogatott tervezet megvalósul. A költségek a becslések szerint a rendszer megépítése 80 és 100 milliárd jen, azaz 145-182 milliárd forintot fog elemészteni a következő években.

0

Bekeményít a Microsoft: mindenhol lesz Xbox 360 karácsonyra

2005. július 25. 14:54

[Reuters/HWSW] A következő generációs játékgép, az Xbox 360 nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában és Japánban is piacra kerül az ünnepi szezon előtt, azaz november végén -- közölte ma a Microsoft. A korábbi híradások arról szóltak, hogy a november végi amerikai premiert hat hetes késéssel követte volna az európai és japán debütálás, azaz a karácsonyt kísérő bevásárlási őrületről lemaradt volna a vállalat ezekben a régiókban.

0

Teljesen zajtalan az ASUS új GeForce 6600 GT videokártyája

2005. július 25. 14:43

[Clubic.com] A teljesen zajtalan ASUS alaplaphoz hasonló kivitelű grafikus kártya illik: az ASUS SilentCool elnevezésű, speciális hőcsöves hűtése csendes számítógépek megépítését teszi lehetővé, miközben azok teljesítménye jóval zajosabb társaikéval vetekedhet.

0

Új tokozással érkeznek a DDR2 memóriát támogató AMD processzorok

2005. július 25. 12:04

[Clubic.com] Új tokozással, várhatóan 2006 második negyedévétől jelennek meg az AMD első DDR2 memóriát támogató processzorai. Az Anandtech által közzétett legfrissebb processzorútitervek szerint az Orleans processzormag lesz az első, mely az egyre jobban terjedő, elméletileg nagyobb sebességet biztosító DDR2 memóriákat is támogatni fogja.

0

A Google világtérképével versenyez az MSN Virtual Earth

2005. július 25. 10:28

A Google világtérképével, a Google Maps-szel rivalizál a Microsoft ma elindított új webes szolgáltatása, az MSN Virtual Earth . Az egyelőre béta állapotban elérhető alkalmazás csak az Egyesült Államokat fedi le, interaktív térképet nyújtva az Államok területéről.

0

Új Mac minik, iBookok és Mac OS X 10.4 frissítés a láthatáron

2005. július 25. 09:33

[AppleInsider] Már az iskolaszezonra készül újabb, várhatóan e héten bejelentésre kerülő termékeivel a sikert sikerre halmozó Apple. A Think Secret meg nem erősített információi szerint a vállalat holnap, július 26-án mutatja be új Mac mini modelljeit, illetve iBook notebookjait. A Mac mini termékcsalád 3 új tagja, illetve az új iBook noteszgépek termékszámai már megjelentek az Apple viszonteladói adatbázisában.

0

Megvan az új Windows neve: Windows Vista

2005. július 22. 15:02

A következő generációs Windows operációs rendszernek mindeddig csupán fejlesztési kódneve volt ismert, de valószínűleg kevés érdeklődő van, akinek nem mond semmit a Longhorn név. A délelőtt terjedésnek indult pletykák végülis igaznak bizonyultak: a szoftveróriás ma Windows Vista néven jelentette be fejlesztés alatt álló operációs rendszerét.

0

Ólommentesek az AMD processzorai

2005. július 22. 12:18

[eWeek] Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán bejelentette, hogy körülbelül egy évvel az Európai Uniókörnyezetvédelmi rendeleteinek érvénybe lépése előtt már teljesíteti a RoHS előírásokat, és az e hónaptól piacra dobott Opteron, Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Sempron és Turion processzoraiban már nem alkalmaz ólmot. A vállalat több chipkészlete, így az AMD-8111, AMD-8131, AMD-8132 és AMD-8151 lapkakészletek szintén teljesítik a szigorú előírásokat.

0

Bétatesztelők jelentkezését várja a VirusBuster

2005. július 22. 10:14

A VirusBuster bétatesztelők jelentkezését várja , akik kipróbálhatják a VirusBuster termékeibe építendő új, Zero-Hour vírusvédelmi technológiát. A VirusBuster és a Commtouch között létrejött megállapodás szerint a VirusBuster levelezésvédelmi termékek tartalmazni fogják ezt a védelmi módszert.

0

Hamarosan internetezni is lehet a Sony hordozható konzoljával

2005. július 22. 09:06

A Sony bejelentése szerint már csak pár napot kell várni a japánoknak a legújabb PlayStation Portable szoftverfrissítésre. A július 27-étől letölthető új belső szoftver egy korábban megígért, ám a konzol piacra kerüléséig nem teljesített képességgel látja el a vezeték nélküli hálózati csatlakozással is ellátott konzolt: böngészni is lehet majd a PSP-n.

0

Speciális T-Mobile hitelkártya köti össze mobilunkat és hitelkeretünket

2005. július 20. 14:58

A T-Mobile a Budapest Bankkal együttműködve augusztus 1-től T-Mobile Hitelkártya néven új, mobiltelefonnal is használható hitelkártyát kínál ügyfeleinek. A T-Mobile Hitelkártya egyesíti a klasszikus hitelkártyás vásárlás és a mobil vásárlás előnyeit, a klasszikus hitelkártya funkciókon felül összekapcsolja a hitelkártya hitelkeretét a mobiltelefonnal.

0

Fikarcnyi memóriája volt a 36 évvel ezelőtt Holdra szálló Apollo 11 küldetés számítógépeinek

2005. július 20. 11:18

A hidegháborús rivalizálás egyik legnagyobb sikert hozó küldetése ért véget pontosan 36 évvel ezelőtt, 1969. július 20-án délután 4 óra 17 perckor -- illetve GMT időzóna szerint már július 21-én --, amikor az Apollo 11 küldetés keretében az Eagle modul leszállt a Holdra. Hat órával később Neil A. Armstrong leugrott a lépcsőről, s azóta legendává vált kis lépését kísérő szavai betöltötték az étert. A küldetés hajszál híján meghiúsult, az Eagle névre keresztelt holdraszálló modulnak ugyanis meghibásodást jelzett a számítógépe, s csupán 30 másodpercre elegendő üzamanyagtartaléka maradt a landolás végére.

0

Az IQSYS szerint jók a hazai informatikai piac kilátásai

2005. július 20. 11:05

Az IQSYS előrejelzésének megfelelően alakult a hazai informatikai piac fejlődése az idei első félévben, és jók a kilátások az év második felére is. Az IQSYS 2005 első felében 2,1 milliárd forint árbevételt ért el, amely 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az adózás előtti eredmény 92 millió forint lett.

0

Négy év múlva évi egymilliárd mobiltelefon eladása várható

2005. július 20. 09:39

A Gartner jelentése szerint az évtized végére már évente egymilliárd mobiltelefont adnak el, 2009-re pedig a Föld lakóinak 40 százaléka rendelkezni fog legalább egy készülékkel. A piackutató cég prognózisa szerint idén 750 millió mobiltelefon eladására van kilátás, ami éves szinten 13 százalékos emelkedést jelent.

0

Lopott adatokkal kereskedő hálózat vezetőjét fogták el

2005. július 19. 13:46

[WSJ] Az ukrán rendőrség letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a közreműködött a világ egyik legnagyobb, lopott hitelkártya-adatokat forgalmazó földalatti hálózatának felépítésében. A Carderplanet.com hálózatban több millió lopott hitelkártya adatai cseréltek gazdát, amelyek segítségével aztán csalásokat követtek el.

0

Jövő keddtől csak a jogtiszta Windowsok frissíthetők az interneten

2005. július 19. 11:28

A jelenlegi tervek szerint pontosan egy hét múlva, azaz július 26-án ér véget a türelmi időszak, és végleg életbe lép a Windows operációs rendszerek frissítéseinek letöltésekor elvégzendő jogtisztasági ellenőrzés. Ezt az ellenőrzést hónapokon keresztül csupán egy opcióként ajánlotta fel a Microsoft a felhasználók részére.

0

A kémprogramok ellen is védelmet nyújt az új Zone Alarm

2005. július 19. 11:01

Szakértők egybehangzó véleménye szerint ma már nem a vírusok vagy a hackerek jelentik legnagyobb fenyegetést az internetezőkre, hanem a kémprogramok és trójaik, erre reagálva a biztonsági szoftverek gyártói is igyekeznek az ellenük való védekezésre koncentrálni. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a NOD32 vírusirtója már a kémprogramok ellen is véd, most pedig az derült ki, hogy a népszerű tűzfal, a Zone Alarm új verziója is rendelkezni fog ilyen funkcionalitással.

0

Gyorsabb buszon az Itanium 2

2005. július 19. 10:34

Az Intel bemutatta két új Itanium 2 processzorát, melyek 400 helyett már 667 MHz-es front side busszal járnak, így azonos órajelen is nagyobb teljesítményt nyújtanak adatbázisok, üzleti intelligencia megoldások (business intelligence), ERP-rendszerek és a technikai számítástechnikai alkalmazások számára. Az új chipek 1,66 GHz-en működnek és 9, illetve 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A megnövelt órajelű front side busz másodpercenként 10,6 gigabyte-os sávszélességet biztosít a processzor és a chipkészlet között, 40 százalékkal többet, mint 400 MHz-es front side busz használatával.

0

Képstabilizátor a Konica Minolta új kompakt digitális fényképezőgépében

2005. július 18. 16:01

[Clubic.com] Egyre kisebb méretűek, mégis egyre többet nyújtanak a kompakt digitális fényképezőgépek: a Konica Minolta X-sorozatát bővítő X1 digitális kamera egyben belépő a vállalat számára a képstabilizátoros kompakt fényképezőgépek piacára. Ezen a területen egyelőre meglehetősen kevés, jellemzően Panasonic és Casio által gyártott digitális fényképezőgépek találhatók.

0

Nincs egység a kártyámon, hívj vissza!

2005. július 18. 14:29

Kártyás mobilosként bizonyára sokakkal előfordult, hogy a rendelkezésre álló összeg egy fontos hívás előtt fogyott el teljesen. Az ilyen helyzetekre kínál megoldást dominósoknak a Híváskérő szolgáltatás, amellyel a tárcsázott T-Mobile-os számra automatikus SMS küldhető.

0

Két új Sagem mobiltelefon a Vodafone kínálatában

2005. július 18. 13:22

Az elmúlt napokban a francia Sagem két új készülékkel jelent meg Magyarországon, melyeket a harmadik hazai szolgáltató, a Vodafone kínálatában találhatunk meg . A belépő kategóriás myX1-2 előre fizetéses (prepaid) csomagban bruttó 10 ezer forintos ár alatt vásárolható meg.

0

Belépő szintű, 5 megapixeles kompakt fényképezőgép a HP-tól

2005. július 18. 11:47

A HP bemutatta belépő szintű termékeket felölelő kategóriájának legújabb tagját, mely azonban nagy felbontású, 5 megapixeles digitális képek készítésére alkalmas. A pár forint híjján 30 ezer forintos áron piacra kerülő E317 kompakt kamera könnyen használható szolgáltatások sorát kínálja, egyszerűvé téve a digitális fényképezéssel ismerkedők első lépéseit.

0

Ujjlenyomat-alapú azonosítással kísérletezik a Lufthansa

2005. július 18. 11:24

A Lufthansa olyan megoldáson dolgozik, amely felgyorsítja az utasok földi kiszolgálását. A légitársaság jelenleg szimulált járatokon próbálja ki az ujjlenyomatok alapján történő személyazonosításra épülő check-in eljárást.

0

Új tulajdonosa van a WinZipnek

2005. július 18. 10:24

A Vector Capital kockázati tőkebefektető vállalat vette meg a népszerű tömörítőt, a WinZipet fejlesztő céget. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Egyelőre a Blu-Ray formátum látszik az egyértelmű befutónak

2005. július 15. 14:58

[Clubic.com] A Penn, Schoen & Berland legújabb felmérése szerint egyelőre vesztésre áll a tengerentúlon a HD-DVD, a mint következő generációs DVD-szabvány cím egyik várományosa. A megkérdezett amerikaiak főként a következő szempontok alapján rangsoroltak: melyik vállalatok támogatják az egyes formátumokat, a filmipar, Hollywood melyik médiát támogatja, melyiket használják majd a következő generációs játékkonzolok, melyik biztosít nagyobb kapacitást, illetve mikor lesznek az első készülékek, műsoros lemezek elérhetők.

0

X-Men, Pókember, Hulk és a Fantasztikus Négyes Xboxon

2005. július 15. 12:27

[GameSpot/HWSW] Interneten játszható szerepjáték formájában elevenednek meg a Marvel képregényhősei a következő generációs Xbox konzolon -- jelentette be a San Diegóban megrendezett Comic-Con International kiállítás alkalmával egy közös sajtótájékoztatón a Microsoft és a Marvel Enterprises. A redmondi óriáscég kizárólagosan jogosult a képregények alapján online szerepjátékokat fejleszteni. A leendő program címe és megjelenési dátuma egyelőre még ismeretlen.

0

Nyereséges negyedévet zárt a Sony Ericsson

2005. július 15. 12:05

Mind a tavalyi második negyedévhez, mind az idei első negyedévhez képest növelte eladott mobiltelefonjainak számát a Sony Ericsson, a cég szerint különösen a hazánkban csak nemrégiben piacra dobott K750 (a T-Mobile-nál D750) modell fogyott jól. A június 30-án véget ért második negyedévben a japán-svéd vegyesvállalat 1,61 milliárd eurós forgalom mellett 75 millió euró adózott eredményt ért el. A tavalyi év azonos időszakában a bevétel 1,5 milliárd eurót, az adózott nyereség pedig 89 millió eurót tett ki. A vállalat közleménye szerint a profit csökkenése miatt a megnövelt kutatás-fejlesztési büdzsé áll.

0

Csökkenő nyereség, biztató prognózis a Samsungnál

2005. július 15. 11:54

Közel felével, 46 százalékkal esett vissza a Samsung Electronics negyedéves nyeresége, mivel a vállalat két legfontosabb termékén, a mobiltelefonokon és a memóriachipeken egyaránt csökkent a nyereséghányad. Az eredmények megfeleltek a Samsung várakozásainak. A vállalat vezetői erős második félévre számítanak, ahol a digitális kamerákba és zenelejátszókba szánt chipek iránti kereslet emelkedése várható.

0

Marlon Brando hangja nem fog szerepelni a Keresztapa játékban

2005. július 15. 09:15

[GamesIndustry.biz] A New York Times című napilap cikke alapján valószínűleg mégsem Marlon Brando hangját hallhatjuk majd a The Godfather: The Game címmel év végén megjelenő Electronic Arts játékban. Az 1972-ben készült legendás filmben főszerepet játszó színész együttműködésével tavaly egy hangstúdióban több párbeszédet is felvettek a játékprogramhoz, azonban még a munka befejezte előtt súlyosra fordult az egészségi állapota, majd nem sokkal később elhunyt.

0

Olcsóbban telefonálhatunk haza a Vodafone Passporttal

2005. július 14. 13:52

A Vodafone Magyarország új roaming tarifát vezet be egyes külföldi Vodafone hálózatokkal kapcsolatosan: a Vodafone Passport ingyenes regisztrációt követően lehetővé teszi az előfizetők részére, hogy bizonyos Vodafone és Vodafone Partner hálózatokról kedvezményes áron telefonálhassanak haza, illetve hívhassák az adott ország mobil és vezetékes számait.

0

Új Matrox grafikus kártya PCI Express interfésszel

2005. július 14. 13:33

Új, low-end grafikus kártyával jelentkezett a kanadai Matrox. A Millennium G550 PCIe érdekessége, hogy a videokártyák számára fenntartott 16 PCI Express sínből csupán egyet használ, így gyakorlatilag bármilyen PCI Express foglalatba behelyezhető. A 2001 nyarán kiadott G550 chipre épülő kártya két megjelenítőt támogat. Hogy a terméket mennyire nem játékra szánták, jól mutatja, hogy a memóriabusz csupán 64 bites, a memória mérete pedig legfeljebb 32 megabájt lehet.

0

Megjelent az Oracle új adatbáziskezelője

2005. július 14. 13:03

Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé vált az Oracle Database 10g második verziója, amely fokozott igénybevétel esetén is biztosítja az előző változatban megszokott szolgáltatásokat. Az új verzió a vállalat szerint a megnövekedett teljesítmény mellett nagyobb rendelkezésre állást, jobb felügyelhetőséget és biztonságosabb működést is kínál. Az Oracle Database 10g2 az első változat grid-lehetőségeire épül, ugyanakkor jelentős új biztonsági szolgáltatásokat is kínál -- mondta Andy Mendelsohn, az Oracle adatbáziskiszolgáló-technológiákért felelős első elnökhelyettese.

0

Visszatért a 'beszippantós' megoldáshoz a Plextor

2005. július 14. 12:44

[Clubic.com] A Plextor újra feléleszti a tálca nélküli, úgynevezett slot-in kivitelt: a vállalat új külső DVD-írója ilyen meghajtóval látott napvilágot. Az új PX-716UFL és a PX-740UF hordozható készülékek közül a PX-716UFL az első beszippantós DVD-íróként kerül be a Plextor Europe kínálatába. Mindkét modell nagy adatátviteli sebességet nyújtó USB2.0 és FireWire felületen keresztül köthető a számítógépekre.

0

Mini merevlemez az Imation új hordozható adattárolójában

2005. július 13. 15:03

[Clubic.com] Hosszú várakozást követően végre a hordozható adattárolók önálló piacán is megjelenhetnek a mini merevlemezek, eddig ugyanis csak hordozható audio- vagy videolejátszó készülékben, esetleg a közeljövőben megjelenő mobiltelefonokban találkozhattunk ilyen merevlemezekkel. Az Imation várhatóan augusztus végén dobja piacra első mini merevlemezes készülékét.

0

Mégsem lesz router funkció a PlayStation 3-ban

2005. július 13. 14:12

[GamesIndustry.biz] A Nikkei Electronics japán magazinnak nyilatkozva Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke elmondta, hogy mégsem építik bele a router funkciót a következő generációs PlayStation konzoljukba. A döntést azzal indokolja a cég, hogy így túlságosan drága lenne a gép gyártása, ami magas eladási árakkal járna. Az interjúban az is elhangzott, hogy Kutaragi véleménye szerint manapság már egyre több háztartásban van egynél több számítógép, és a családok különálló routerrel oldják meg a gépek közti összeköttetést.

0

Kipróbálható a Flash Player 8

2005. július 13. 13:39

A Macromedia elérhetővé tette a Flash Player 8 nyilvános bétaváltozatát , vagyis bárki kipróbálhatja a Maelstrom kódnéven ismert szoftvert. A vállalat weboldalán olvasható tájékoztatás szerint a Windowson és Mac OS X-en futó bétaváltozatot fejlesztőknek és felhasználóknak egyaránt ajánlják, hogy ellenőrizzék, a program megfelelően játssza-e le a már meglevő Flash animációkat és nincsenek kompatibilitási problémái. A Macromedia várja a hibajelentéseket.

0

Vízhűtéses IBM szerverek

2005. július 13. 10:49

Az IBM kedden adott ki egy vízhűtő berendezést, amely segítségével költséghatékonyan végezhető el szerverek hűtése. A hivatalosan IBM eServer Rear Door Heat eXchanger, korábbi kódnevén Cool Blue egy 4 hüvelyk vastag ajtó, amelyet a szervereket tartalmazó rackszekrények hátoldalára kell felszerelni. Az ajtóban percenként 30-38 liter víz kering, amely egyszerűen elszállíja a szerver által termelt hő jelentős részét.

0

Az Igazságügyi Minisztérium szigorúan megvizsgálja az Adobe-Macromedia ügyletet

2005. július 12. 12:37

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szigorú vizsgálatot indított az Adobe és a Macromedia tervezett összeolvadásának ügyében -- jelentette be a két vállalat hétfőn. A hatóságok elsősorban a multimédiás tartalmak létrehozására szolgáló szoftvereszközök piacán kialakult versenyhelyzetet veszik szemógyre, a Minisztérium mindkét cégtől részletes információkat kért be a webszerkesztő és grafikus alkalmazásaikról. Az Adobe a vizsgálat ellenére úgy véli, a tervezett felvásárlás az ősszel lezárulhat.

0

Gyerekük halálát okozta egy játékfanatikus házaspár

2005. július 12. 12:13

[Digital Chosun Ilbo] Délután négy órakor egy fiatal házaspár elment a közeli internetkávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák -- a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat.

0

Elsőként Svédországban indul el a Vodafone walkie-talkie szolgáltatása

2005. július 12. 11:04

A sikeres tesztelést követően a Vodafone elsőként Svédországban indítja el Push to Talk over Cellular (PoC) kommunikációs megoldását, mely adóvevőszerű, CB-rádióhoz hasonlatos kommunikációt biztosít. Az adott gomb megnyomását követően üzenetünk akár több partner számára is hallhatóvá válik. A Vodafone Sweden szeptemberben indítja el kereskedelmi szolgáltatását.

0

A Microsoft a partnereinek területén terjeszkedne tovább

2005. július 11. 13:48

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer figyelmeztette partnereit, hogy vállalata további terjeszkedést tervez az üzleti intelligencia, a dokumentumkezelés, a biztonság és a felügyelt szolgáltatások terén az elkövetkező évtizedben.

0

Sztereó headsettel is kiegészítette új webkameráját a Logitech

2005. július 11. 13:33

[Clubic.com] Új, kifejezetten a Microsoft azonnali üzenetküldő alkalmazásának, az MSN Messenger 7-nek dedikált webkamera-csomagot dob piacra a Logitech. A webkamera mellett egy mikrofonos fejhallgatót is találhatunk a csomagban, így a remélhetőleg kétirányú kommunikáció igazán teljes, képes-hangos lehet.

0

Itt az IBM kétmagos PowerPC processzora

2005. július 11. 11:56

Az IBM a Japánban tartott Power Everywhere Forum 2005 rendezvényen hivatalosan is bejelentette kétmagos PowerPC processzorát, valamint alacsony fogyasztású egymagos chipjét, amelyeket beágyazott rendszerekbe, például autókba, digitális kamerákba vagy nyomtatókba ajánl.

0

Lendületesen növekszik az amerikai szélessávú felhasználók száma

2005. július 11. 09:51

2004 végén az amerikai vállalatok és háztartások közül már 37,9 millióban használtak szélessávú internetet, ez 34 százalékos növekedés a megelőző évhez képest -- jelentette be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, az FCC. Az év első felében 15 százalékos, a második felében pedig 17 százalékos volt az emelkedés.

0

Képek a Longhorn második bétaváltozatáról

2005. július 11. 09:27

[WinBeta/HWSW] Hamarosan megjelenik a Windows Longhorn első béta verziója, és az első teszterek már meg is kapták a hivatalos felkérést e-mailben, hogy csatlakozzanak a beta programhoz. A hírt több MVP -- Most Valuable Professional, a Microsoft közösségét építő szakemberek -- és az áprilisi WinHEC rendezvényen feliratkozott érdeklődő is megerősítette. A Windows Longhorn kliens és szerverváltozatának, valamint az Internet Explorer 7 első bétájának tesztelése közel egyszerre kezdődhet meg.

0

Már 1300 diák szerzett Cisco-diplomát

2005. július 8. 13:52

A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben 18 oktatási intézményben újabb 204 diák fejezi be tanulmányait, 1300 főre növelve az eddig végzett hallgatók összlétszámát. A 2004/2005-es tanév során bevezetésre került a Cisco Hálózati Akadémiai Program megújult, magyar nyelvű tananyaga, ezzel egyidőben a képzés kibővült a Wireless és Security specializációkkal is.

0

Szinte fillérekért juthatunk DVD-íróhoz

2005. július 8. 13:22

[DigiTimes] A DigiTimes információi szerint súlyosan tévedtek tavasszal azok a gyártók, melyek arra számítottak, hogy a DVD-írók ára stagnálni fog, nem csökken már tovább. Az elmúlt három hónap megcáfolta a várakozásokat: az átlagos eladási ár a korábbi 45-50 dollárról az egyre okosabb, egyre többet tudó készülékek megjelenése ellenére is 40 dollár körüli értékre zuhant, s a jövőben valószínűleg tovább csökken majd. A Pioneer, az Nec, a BenQ, a Hitachi/LG, a Toshiba és a Liteon további lassú árcsökkenésre számít a második félévben.

0

A grafikát is gyorsíthatja a Creative erőteljes audioprocesszora

2005. július 8. 12:53

[Clubic.com, HWSW] A Creative saját mérései szerint akár több mint 17 százalékkal nagyobb grafikus teljesítmény is kicsikarható azokból a konfigurációkból, melyeket a vállalat új audioprocesszorát tartalmazó kártyával, az X-Fi audiolapkával szerelnek fel. Az audioprocesszor számos feladatot képes átvenni a központi processzortól, mely így gyorsabban képes kiszolgálni a manapság gyakran processzorra váró grafikus kártyákat.

0

Körmünkre égnek a megabájtok

2005. július 8. 11:29

Japán kutatók újabb fantasztikus regényekből ismerősnek tűnő adatrögzítési eljárást fejlesztettek ki, mely akár hónapokig tartó formában lesz képes lézergravírozási eljárással akár 5 megabitnyi, azaz valamivel több mint fél megabátjnyi adatot vésni az ujjainkon lévő körmünkre. A lézerimpulzusok segítségével, optikailag rögzített adatok később bármikor visszaolvashatók, legalábbis addig, amíg a természetes hordozófelület ki nem cserélődik, vagy meg nem sérül.

0

Piacon a 64 bites Sempronok

2005. július 8. 11:12

[x-bit labs] Pár héttel azután, hogy az Intel megkezdte 64 bites Celeron processzorainak árusítását, az AMD is szállítja 64 bites olcsó chipjeit. A Sempron sorozat új tagjai a hírek szerint semmiben nem térnek el a régebbi változatoktól, egyedül a szunnyadó 64 bites képességeket aktiválta bennük az AMD. Az új chipek már kivétel nélkül 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek.

0

Kecskeméten teszteli telefonszolgáltatását a FiberNet

2005. július 8. 10:53

A FiberNet Kommunikációs Rt. hamarosan megkezdi a VoIP technológián alapuló telefonszolgáltatásának tesztelését a kecskeméti kábelhálózatán. Kétszáz internetelőfizető egy hónapon át ingyen próbálhatja ki Magyarország harmadik legnagyobb kábeltelevíziós társaságának legújabb szolgáltatását.

0

Kitűnő kijelzőt kapott az iriver legújabb hordozható videolejátszója

2005. július 8. 10:03

[infoSync] Újabb, ezúttal a korábbi modelleknél hajszálnyival nagyobb méretű, de sokkal nagyobb felbontású kijelzővel ellátott hordozható videolejátszót mutatott be az iriver. Az U10 típusjelzésű audio- és videolejátszója 2,2 hüvelykes, 320 x 240 pixeles kijelzővel rendelkezik. A mindössze 70 grammos, 69 x 47 x 16 mm-es lejátszón tűéles videolejátszásra nyílik lehetőség, a kijelző mérete és felbontása a ez egykor legendás Sharp GX20 és GX30 mobiltelefonokéval megegyező.

0

Lemondott a Borland elnök-vezérigazgatója

2005. július 8. 09:18

[News.com] Váratlanul bejelentette lemondását Dale Fuller, a Borland szoftvergyártó elnök-vezérigazgatója, bár a vezető megtartja igazgatótanácsi tagságát. Az utódjának keresését megkezdte a cég, addig Scott Arnold alelnök és operatív igazgató irányítja a vállalatot. A Borland emellett közölte, hogy különösen az európai piacon tapasztalható gyengélkedés miatt a negyedéves eredményei a várakozások alatt maradnak.

0

Ingyen csoportmunka-megoldás az IBM-től

2005. július 7. 15:29

Szeptember 15-ig ingyenesen elérhető az IBM Workplace Services Express, amely csoportmunka-megoldást biztosít egy vállalat munkatársai számára. A 2300 euró értékű húszfelhasználós licenc korlátlan ideig érvényes, s egy éven keresztül térítésmentes a szoftvertámogatás és az upgrade is.

0

Új GeForce chipek várhatók

2005. július 7. 13:44

Új grafikus processzorok várhatók az NVIDIA műhelyéből, a nemrégiben kiszivárgott ForeceWare 80.40 meghajtóprogram ugyanis eddig ismeretlen kódnevű videochipeket is támogat. A driverből kinyert információk szerint küszöbön áll vagy állhat a G72, G70GL, illetve NV48 lapkák megjelenése.

0

Tovább csökkenti LCD-monitorai válaszidejét a Samsung

2005. július 7. 13:40

A Samsung Electronics két újabb LCD-monitort dob piacra hazánkban a nyár folyamán: a 17 hüvelykes 730BF és a 19 hüvelykes 930BF monitorokba épített kijelző minden eddiginél alacsonyabb válaszidővel rendelkezik. A mindössze 4 milliszekundumos válaszidőt a Samsung saját fejlesztésű RTA (Response Time Accelerator) áramköre tette lehetővé.

0

Fával burkolta luxustelefonját a Siemens

2005. július 7. 11:37

Korlátozott példányszámban dobja piacra új luxustelefonját a Siemens. A Limited Edition SK65 Burlwood készülék érdekessége, hogy a burkolata nem valamilyen különleges nemesfém vagy textil, nem is valamelyik híres divattervező tervezte, a telefon hátlapja nyers fa. A vállalat állítása szerint minden egyes készülék teljesen másképp néz ki. A fából készült hátlap közepén egy gravírozott acéllap hirdeti, hogy korlátozott példányszámú készülékkel van dolgunk. Az SK65 speciális változata e hónaptól lesz kapható a Siemens online üzletében.

0

Bittorrent klienst kap az Opera webböngésző

2005. július 7. 10:11

[Clubic.com, HWSW] Hamarosan eltávolíthatják rendszerükből a külön feltelepített Bittorrent klienst az Opera Software alternatív böngészőjének felhasználói, az alkalmazást ugyanis rövid időn belül beépített Bittorrent programmal látják el. A vállalat honlapjáról letölthető első technikai előzetes már tartalmazza a saját klienst, így a torrent állományok kezelése és a letöltés is magán a böngészőn belül intézhető.

0

Palm operációs rendszerre épülnek az LG okostelefonjai

2005. július 7. 09:22

A Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő vállalat, a PalmSource tegnap bejelentette, hogy a koreai LG Electronics globális licencszerződést kötött a szoftver használatáról. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Nem pihennek a Sony hordozható játékkonzolját kínzó hackerek

2005. július 6. 15:46

[News.com] Folyamatosan frissített belső programmal, úgynevezett firmware-rel védekezik a PlayStation Portable-hez készült játékok kalózmásolatai ellen a Sony. A korábban megjelent 1.50-es verziót viszonylag gyorsan megtörték a hackerek, ezért a vállalat a májusban megjelenetett 1.51-es változattal foltozta be azt a biztonsági rést, mely segítségével másolt játékok futtathatók a konzolon.

0

Windows kerül a Sun gépeire?

2005. július 6. 13:05

[IDG News Service] A Sun Microsystems egyik alelnöke, Tom Goguen múlt héten elmondta, hogy bár vállalatának nincsenek konkrét tervei a Windows értékesítésével kapcsolatban, ügyfelei körében felmérést végez az esetleges igényekről. Ha vevői és partnerei kedvező lépésnek tartanák a Microsoft platform támogatását, akkor a Sun fontolóra venné a kérdést -- mondta el Goguen. Attól függ, vevőink mit mondanak, mit tegyünk.

0

Kiskereskedelmi szoftvereket gyártó céget vett az Oracle

2005. július 6. 12:38

Az Oracle kedden bejelentette a magánkézben levő ProfitLogic vállalat felvásárlását. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az Oracle által nyilvánosságra hozott tervek szerint a ProfitLogic akvizíciója július végére zárul le.

0

Az ősszel érkezhetnek meg az első 8x-os kétrétegű DVD+R lemezek

2005. július 6. 11:58

[Clubic.com] A hatodik Asian Pacific szemináriumon a DVD+RW Szövetség bemutatta legfrissebb útitervét, mely szerint ősszel jelenhetnek meg az első 8x-os sebességgel írható DVD+R kétrétegű lemezek, melyek ilyen gyors írására már képesek lesznek a nyáron megjelenő új DVD-írók is. A 8x-os sebességről jövőre, 2006-ban léphetnek tovább a készülékek és médiák, 12x-es és végül 16x-os kétrétegű írási sebességet biztosítva. Ugyanekkor várható az újraírható DVD+RW lemezek írási sebességének hasonló értékűre növekedése is.

0

Nyár végén lesz kapható az ATI legerősebb All-In-Wonder multimédiás kártyája

2005. július 6. 10:52

[Xbit-labs] Az ATI Technologies mondhatni menetrendszerűen frissítette tegnap multimédiára kihegyezett All-In-Wonder kártya-családját; az X800 XL típusú kártya multimédiás képességei mellett nagy teljesítményre képes a játékok terén is. Az All-In-Wonder X800 XL-ben megtalálható az ATI legújabb TV-tunere, mely FM-rádióadások vételére is képes, valamint a THEATER 200 lapka is helyet kapott rajta, mely hardveresen gyorsított videorögzítési és -lejátszási funkciókat tesz lehetővé.

0

Magyarországon is elérhetők lesznek az Intel műszaki felsőoktatási tananyagai

2005. július 5. 13:33

Az Intel kiemelt műszaki felsőoktatási tananyagai szeptembertől Magyarországon is elérhetővé válnak -- jelentették be Budapesten. A világhálón angol nyelven már ma is elérhető anyagok fordítását az Oktatási Minisztérium végzi majd el, Magyar Bálint miniszter szerint a következő tanév végére már az Intel által közzétett összes anyag elérhető lesz a hazai felsőoktatási intézmények számára.

0

Jó évet zárt a hazai Oracle-leányvállalat

2005. július 5. 13:14

Eredményesen zárta az Oracle Hungary a májusban véget ért 2005-ös pénzügyi évet, a cég kiemelkedő eredményt ért el az alkalmazás-értékesítés terén, ez az üzletága 75 százalékos növekedést könyvelhetett el. Az Oracle Hungary bevételének több mint fele partnereken keresztül folyt be, akik közül a legsikeresebbeket díjjal jutalmazta a cég. A vállalat másik kiemelkedően sikeres üzletága a tanácsadás volt, amely több mint 20%-os növekedés ért el.

0

Teszteli a CB-szerű kommunikációt nyújtó Push-To-Talk szolgáltatást a T-Mobile

2005. július 5. 11:43

A T-Mobile Magyarországon elsőként az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve teszteli legújabb kommunikációs megoldását, a Push To Talk-ot (PTT). A jól ismert CB-hez, egy irányú adó-vevőhöz hasonló, de annak korszerűbb, távolsági korlátokat is legyőző változatával a hang sok címzetthez juthat el egyszerre.

0

Újabb Zen merevlemezes MP3-lejátszó a Creative-tól

2005. július 5. 11:00

[infoSync] Bár a Creative Zen termékvonala már most is több mint féltucatnyi tagot számlál, a vállalat hamarosan újabb hordozható audiolejátszóval bővíti kínálatát. A Zen Sleek egy beépített merevlemezes, 20 gigabájtos kapacitású MP3-lejátszó lesz alumínium házba csomagolva, érintésérzékeny kezelőszervekkel ellátva.

0

Lassult a növekedés a félvezetőiparban

2005. július 5. 10:01

Májusban enyhén lassult a félvezetők forgalmának növekedése, azonban a számítógépek és a mobiltelefonok iránti igény miatt a piac továbbra is bővül. Tavaly májushoz képest az eladások 4,1 százalékkal nőttek, de áprilishoz képest 0,5 százalékkal visszaestek -- adta hírül a World Semiconductors Trade Statistics szövetség.

0

Elfogadták az elektronikus információszabadságról szóló törvényt

2005. július 5. 08:59

Az Országgyűlés tegnapi ülésnapján elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvényt. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint a törvénnyel olyan új szabadságjog született, amely Magyarországot a világ és Európa élvonalába emeli a közérdekű adatok nyilvánossága tekintetében.

0

Tovább növelhetik a noteszgépek üzemidejét a Hitachi új mobil merevlemezei

2005. július 4. 14:03

[Clubic.com] A Hitachi augusztustól szállítja következő generációs mobil merevlemezeit, melyek használatával további perceket nyerhetnek a hordozható számítógépek tulajdonosai. A 4200-as percenkénti fordulatszámon pörgő Travelstar 4K120 merevlemezek a HiVERt (Hitachi Voltage Efficiency Regulator) technológiának köszönhetően 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

0

Linuxos okostelefonokban látja a jövőt a Motorola

2005. július 4. 12:08

[Clubic.com] A Motorola a közeljövőben növelni kívánja Linux operációs rendszert futtató mobiltelefonjai számát. Az amerikai vállalat 2005 negyedik negyedévében dobja piacra Ázsiában következő linuxos mobilját, az E895 telefont. Ez a készülék 2006-tól a világ más területein is kapható lesz majd.

0

Beépített memóriás MP3-lejátszók az Olympustól

2005. július 4. 11:07

[Clubic.com] A világ egyik legkisebb beépített merevlemezes lejátszója, az m:robe 100 megjelentetése után memóriás MP3-lejátszókkal bővíti kínálatát a főként fényképezőgépeiről ismert Olympus. A japán gyártó két memóriás lejátszót dob a közeljövőben piacra, egyelőre Ázsiában.

0

Zenélő Sushi

2005. július 4. 10:45

A memóriamoduljairól ismert TwinMOS bemutatta Sushi névre keresztelt MP3-játszóját, amely rendkívül kis méretével és tömegével hívja fel magára a figyelmet. A készülék csupán 53x28x20 milliméter méretű és elemmel együtt is csak 25 grammot nyom. A Sushi MP3, WMA és WAV formátumú állományok megszólaltatására képes, amelyeket USB2.0 csatlakozáson lehet rá feltölteni.

0

Mozgasd, rázd a mobilod!

2005. július 1. 13:33

[The Korea Times] Olyan, a Nokia N-Gage-hez hasonló, játékra kihegyezett mobiltelefont dobott piacra az LG, amely képes a térbeli mozgást érzékelni. A készülék képes értelmezni, hogy a felhasználó milyen mozdulatokat tesz vele a levegőben. A világ negyedik számú mobilgyártója a technológia segítségével merőben új játékélményt ígér, a beépített szenzorok által felfogott mozgások és pozíciók megjelennek a játékokban, látható változást okozva.

0

Egyre több a mobiltelefon, egyre kevesebb a vezetékes

2005. július 1. 11:58

Májusban a mobil előfizetések száma az április végi adathoz képest 37 ezerrel növekedett, a vezetékes fővonalak száma ugyanakkor több mint 16 ezerrel csökkent -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

0

Harmadával nőtt a PalmOne profitja

2005. július 1. 10:34

Váratlanul erős negyedévet zárt a PalmOne, a májusban véget ért negyedik pénzügyi negyedév 33 százalékkal növekedő nyereséget hozott. A vállalat emellett a jelenlegi negyedévre az elemzői várakozásokat felülmúló előrejelzést tett közzé. A kedvező hírek hatására a cég részvényeinek árfolyama 10 százalékkal ugrott meg.