:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 10. 08:49

Microsoft Office-ról OpenOffice-ra vált a francia adóhivatal

[News.com/HWSW] A Microsoft Office helyett a nyílt forrású OpenOffice irodai szoftvercsomagot vezeti be PC-in a Direction Generale des Impots, azaz a francia adóhivatal. Jean-Marie Lapeyre, a szervezet műszaki igazgatójának elmondása szerint jövőre mintegy 80 ezer irodai PC-n cserélik le az Office 97-et. Az előrejelzések szerint azonban legalább három emberévre lesz szükség ahhoz, hogy az adóhivatal működése során teljesen nélkülözni lehessen a Microsoft irodai szoftverét.

[News.com/HWSW] A Microsoft Office helyett a nyílt forrású OpenOffice irodai szoftvercsomagot vezeti be PC-in a "Direction Generale des Impots", azaz a francia adóhivatal. Jean-Marie Lapeyre, a szervezet műszaki igazgatójának elmondása szerint jövőre mintegy 80 ezer irodai PC-n cserélik le az Office 97-et. Az előrejelzések szerint azonban legalább három emberévre lesz szükség ahhoz, hogy az adóhivatal működése során teljesen nélkülözni lehessen a Microsoft irodai szoftverét.

Lapeyre a ZDnetnek adott interjújában elmondta, hogy a régebbi Office-változatok frissítése Office XP-re 29,3 millió euróval kerülne többe, mint az OpenOffice bevezetése, ezért döntöttek a nyílt forrású megoldás mellett. Az informatikai vezető szerint az adóhivatal azt is fontolgatja, hogy az OpenOffice sikeres bevezetése után a gépeken futó operációs rendszert Linuxra cseréljék.

Az utóbbi időben egyre több esetről hallani, hogy a kormányzati hivatalokban a Microsoft operációs rendszereket és az Office irodai csomagot nyílt forrású megoldásokkal váltják fel. Ennek oka többségében a jelentős költségmegtakarítás, de Massachussetts amerikai szövetségi állam például azért szakít az Office-szal, mert annak dokumentumformátumai nem nyitottak. Több európai nagyváros, például München vagy Bécs közigazgatása is nyílt forrású alapokon képzeli el a jövőt.

Magyarországon az 1500 személyi számítógépet működtető Fővárosi Bíróság már megkezdte az OpenOffice.org bevezetését, állításuk szerint ezzel jelentős költségmegtakarítás érhető el: 100 PC áráért 190-et lehet vásárolni. A váltás több lépcsőben fog végbemenni: az újonnan beszerzésre kerülő számítógépekre már nem Office kerül, hanem az ingyenes OpenOffice.org, illetve a meglevő gépekre is feltelepítik a szabad forrású irodai szoftvert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.