Szerző: Bizó Dániel

2005. november 2. 10:45

A Microsoft beszüntetné a Windows dél-koreai forgalmazását

[Reuters/The Chosun Ilbo/HWSW] A Microsoft legutóbbi negyedéves jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy megszünteti Windows operációs rendszereinek forgalmazását Dél-Koreában a helyi versenyhatóságok lépéseinek függvényében, amit egyesek burkolt fenyegetésnek vélnek.

[Reuters/The Chosun Ilbo/HWSW] A Microsoft legutóbbi negyedéves jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy megszünteti Windows operációs rendszereinek forgalmazását Dél-Koreában a helyi versenyhatóságok lépéseinek függvényében, amit egyesek burkolt fenyegetésnek vélnek.

A Microsoft által az Egyesült Államok Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumában az áll: fennáll a lehetősége, hogy a koreai versenyhivatal a Windows operációs rendszer egyes kódrészleteinek eltávolítását, vagy egy különleges verzió elkészítését kéri, ami ha megtörténik, a Windows Dél-Koreából való kivonását, vagy az újabb verziók megjelenésének késlekedését okozhatja. A távol-keleti ország a szoftvercég globális forgalmának kevesebb mint 1 százalékát képezi.

A koreai versenyhivatal tavaly júniusban rohamozta meg a Microsoft szöuli irodáit, majd egy egész héten keresztül vizsgálatot folytatott olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a vállalat törvénytelen piaci gyakorlatát támasztják alá. A koreai Daum Communications már 2001 szeptemberében panaszt tett a szoftveróriás ellen azt állítva, hogy az a Windowsba integrált Messenger révén visszaélt piaci erejével az azonnali üzenetküldők piacán.

A nyilvános rajtaütést követően az amerikai RealNetworks is csatlakozott a Microsoft elleni folyó koreai vizsgálathoz. A médiaszoftverek és tartalomszolgáltatás piacán érdekelt RealNetworks a Media Player Windowsba való beépítését kifogásolta, hasonló érvekkel megindokolva, mint a Daum. A két amerikai vállalat azóta kiegyezett, aminek értelmében a Microsoft 761 millió dollár (~158 milliárd forint) kártérítést fizetett ki, a RealNetworks pedig cserébe visszavonta összes keresetét és panaszát világszerte, így Dél-Koreában is.

A vizsgálat azonban töretlen erővel folyik tovább, állítja Kim Byeong Bae, a versenyhivatal vezetője. Mint elmondta, céljuk nem a vállalatok közötti vita rendezése, hanem a Microsoft piacra gyakorolt magatartásának kiértékelése. Hozzátette, a hivatal már tavaly áprilisában megkezdte a nyomozást, hónapokkal azelőtt, hogy a RealNetworks 2004 októberében benyújtotta volna saját panaszát.

A Microsoft, amely 278 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ második legértékesebb vállalata, úgy védekezik, hogy a különböző alkalmazások integrálása a technológiai konvergencia természetes velejárója. Az integrált Media Player ugyanakkor elbukott az Európai Bizottsággal szemben már, és nagy mértékben hozzájárult a 497 millió eurós pénzbírsághoz, valamint egy lecsupaszított Windows XP piacra kerülését eredményezte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról