Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 17. 09:21

A flash memóriák húzzák a félvezető-eladásokat

A félvezető-eladások jövőre 7,9 százalékkal 245,5 milliárd dollárra emelkednek, 2007-ben pedig 271,3 milliárd dollárra ugranak -- áll a Semiconductor Industry Association tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzésében. A Gartner piackutató vállalat is hasonló prognózist tett közzé a napokban, szerintük jövőre 6,9 százalékos, 2007-ben pedig 7,6 százalékos fellendülés várható a félvezetők piacán.

[HWSW] A félvezető-eladások jövőre 7,9 százalékkal 245,5 milliárd dollárra emelkednek, 2007-ben pedig 271,3 milliárd dollárra ugranak -- áll a Semiconductor Industry Association tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzésében. A Gartner piackutató vállalat is hasonló prognózist tett közzé a napokban, szerintük jövőre 6,9 százalékos, 2007-ben pedig 7,6 százalékos fellendülés várható a félvezetők piacán.

A SIA úgy véli, a növekedés motorját elsősorban a fogyasztói elektronikai berendezésekbe szánt alkatrészek jelentik majd. A leginkább a flash memóriák forgalma lendül majd fel, a SIA szerint ezen a piacon idén 16 százalékos, jövőre pedig további 15,9 százalékos növekedés várható, ahogy egyre terjednek a flash memóriát tartalmazó készülékek, például a digitális fényképezőgépek, mp3-lejátszók és okostelefonok. A számítógépekbe szánt DRAM-chipek forgalma ugyanakkor 10 százalékos visszaesésnek néz elébe, a SIA szerint ez csak a kereslet szokásos, ciklikus változása.

Érdekesség, hogy az idei évre a SIA eredetileg azt jósolta, hogy az eladások szinte változatlanok lesznek tavalyhoz képest, júniusban azonban a szervezet módosított az előrejelzésén. Szinte mondani sem kell, hogy idén is a fogyasztói elektronikai termékek játsszák a főszerepet, ezeknek köszönhetően a félvezető-eladások 6,8 százalékkal 227,6 milliárd dollárra nőnek -- állítja a SIA. Tavaly a globális chipforgalom 213 milliárd dollárt tett ki, ez elképesztő, 28 százalékos éves növekedés után jött létre.

A SIA prognózisa szerint a legnagyobb piaci növekedés Ázsiában várható, itt a félvezető-eladások 16,4 százalékkal múlják majd felül a tavalyi szintet. Amerikában 3 százalékos növekedésre, Japánban ugyanakkor 2,6 százalékos csökkenésre van kilátás, míg Európában a chipforgalom minden bizonnyal változatlan marad 2004-hez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról