:

Szerző: Budai Péter

2005. november 16. 12:19

Csak 64 bites kiadása lesz a Microsoft szervereknek

A kedden kezdődött, barcelonai Microsoft IT Forum 2005 rendezvényen Bob Muglia, a vállalat szervertermékeiért felelős alelnöke számos bejelentést tett. Ezek közül talán a legmeglepőbb, hogy a 2007 után megjelenő valamennyi szerverszoftver kizárólag 64 bites változatban lesz elérhető.

[HWSW] A kedden kezdődött, barcelonai Microsoft IT Forum 2005 rendezvényen Bob Muglia, a vállalat szervertermékeiért felelős alelnöke számos bejelentést tett. Ezek közül talán a legmeglepőbb, hogy a 2007 után megjelenő valamennyi szerverszoftver kizárólag 64 bites változatban lesz elérhető.

Belépés csak 64 biteseknek!

Mind a levelezést és kommunikációt kiszolgáló Exchange 12, mind az új szerver operációs rendszer, a Longhorn Server különféle változatai csak 64 bites kiadásban jelennek meg, beleértve a középvállalatoknak szánt Midmarket Servert (kódnevén Centro), a kisvállalatokat célzó Small Business Servert (kódnevén Cougar) és természetesen a különálló Longhorn Server és Longhorn Server Core termékeket is.

A bejelentés nagy jelentőséggel bír, hiszen megoldást nyújthat a 64 bites platform driverellátottságának problémáira is, ami egyelőre a legnagyobb problémát jelenti azok számára, akik át akarnak állni az új architektúrára. Most, hogy a Microsoft mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy teljes erejével küzd a 64 bit elterjedéséért, és szinte kényszerhelyzetbe hozza a driverfejlesztőket, hogy készítsék el valóban stabil, 64 bites alapokon nyugvó kódjukat.

A felhasználókat ez a lépés egyáltalán nem fogja kényelmetlenül érinteni, mivel a jelenlegi, korábban vásárolt 32 bites hardverek 2007-re már teljesen elavulttá válnak, a ma vásárolt rendszereknek pedig csaknem a 90 százaléka 64 bites. A 64 bites alapokon lehetőség van a meglévő 32 bites szoftverek és operációs rendszerek futtatására is a Virtual Server 2005 R2 segítségével, aminek megjelenése a napokban várható - ezáltal ha drivergondok, vagy kompatibilitási problémák lépnek fel, akkor is képesek leszünk a korábbi, 32 bites alapokon gond nélkül futtatni meglévő szoftvereinket a 64 bites hardveren a virtualizációs technológia alkalmazásával.

A Microsoft kiemelt figyelmet fordít a virtualizációra, ami a szervertermékek licencelésében is érezhetővé válik: a Windows Server 2003 Enterprise Edition licenccel rendelkező felhasználók tetszőleges számú virtuális gépre telepíthetik az operációs rendszert, és egyszerre 4 példányt futtathatnak belőle ugyanazon a gépen, növelve a menedzselhetőséget és a skálázhatóságot, csökkentve a működési költségeket.

Újabb DSI-előzetes

Az IT Forumon a Microsoft ismét hangsúlyozta a Dinamikus Rendszer Kezdeményezés (DSI, Dynamic Systems Initiative) által kínált előnyöket: bemutatásra került a Microsoft Operations Manager harmadik változatának előzetese, ami más képes az SDM (System Definition Model) technológia használatára is, csakúgy mint a Systems Management Server soronkövetkező kiadása.

Hamarosan elérhető lesz a System Center Capacity Planner 2006 is, amivel modellezhetjük teljes Exchange 2003 és MOM 2005 infrastruktúránkat anélkül, hogy egyetlen szervert vagy hardvert vásároltunk volna. Ezáltal lehetőség van arra, hogy a szoftver segítségével képzeletbeli, vagy éppen valóságot utánzó helyzeteket elemezzünk: lehetővé válik annak a meghatározása, hogy adott hardverek, szoftverek és terheltség mellett mi lesz a szűk keresztmetszet, illetve elegendő lesz-e a kialakított rendszer valamennyi igény megfelelő teljesítésére. Ezáltal megalapozottabb és biztosabb döntések hozhatóak meg a hardver és szoftvervásárlásokkal kapcsolatban.

A Capacity Planner szavatolja számunkra, hogy mindenre gondol, ami az adott termék, például az Exchange számára fontos a környezetét tekintve - hiszen például az Exchange modellezését lehetővé tevő modult a Capacity Plannerben a területhez legjobban értő emberek, vagyis a Microsoft Exchange csapata fejlesztette ki.

Ugyancsak a közelövőben érkezik a System Center Reporting Manager, ami a Microsoft Operating Manager és a Systems Management Server által összegyűjtött és monitozozott adatokat képes olyan formába önteni, ami segít a gyors döntéshozásban. A System Center termékek csökkentett képességekkel rendelkező változatai egy összevont kiadás képében, a System Center Essentials csomagban is megjelennek, ami együttesen tartalmazza a legfontosabb rendszermenedzsment szoftverek egymáshoz integrált verzióit. Ez a csomag várhatóan a középvállalatoknak szánt Windows Midmarket Server részeként is elérhető lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.