Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 28. 11:13

Hivatalosan is megbukott a Nokia N-Gage

A Nokia beismerte, hogy a mobiltelefonba oltott játékkonzol, az N-Gage eladásai messze a várakozások alatt maradtak. A vállalat úgy határozott, hogy a jövőben a multimédiás okostelefonjai, elsősorban az N-sorozat lesz az elsődleges játékplatform. A Nokia okostelefonjainak többsége -- némi hackelés után -- már ma is képes a legtöbb N-Gage játék futtatására.

[HWSW] A Nokia beismerte, hogy a mobiltelefonba oltott játékkonzol, az N-Gage eladásai messze a várakozások alatt maradtak. A vállalat úgy határozott, hogy a jövőben a multimédiás okostelefonjai, elsősorban az N-sorozat lesz az elsődleges játékplatform. A Nokia okostelefonjainak többsége -- némi hackelés után -- már ma is képes a legtöbb N-Gage játék futtatására.

Lejárt az idő!

A finn vállalalat 2003-ban dobta piacra az N-Gage-et azzal a céllal, hogy letörje a Nintendo egyeduralmát a hordozható konzolok piacán. 2004 februárjában, látva az N-Gage sikertelenségét, Jorma Ollila elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy a készüléknek 2005 novemberéig kell bizonyítania, hogy helye van a piacon, és ez a mai napig nem sikerült. A Nokia eredeti célkitűzése az volt, hogy a készülékből három év alatt 6 millió példány fogyjon, azonban eddig csak kétmilliót sikerült értékesíteni.

Az első N-Gage 2003 októberében jelent meg a piacon, és tökéletes bukás volt még annak ellenére is, hogy a legnépszerűbb játékfejlesztők álltak mögé, és olyan szoftverek jelentek és jelennek meg rá, mint a Tomb Raider vagy a Sims. A készülékből végül tavaly tavasszal piacra került egy új változat, azonban úgy tűnik, ez sem ért el az elődjénél nagyobb sikert, noha a Nokia több bosszantó apróságot kijavított.

Az N-Gage utódát már nem kell szétszerelni a játékok cseréjéhez, illetve telefonáláskor a készüléket nem kell az élére fordítani. Az N-Gage QD emellett kisebb és könnyebb is, mint az elődje, ennek ellenére jottányit sem lett népszerűbb. Miközben a Nintendo Game Boy Advance és a Nintendo DS valósággal hasít a piacon, és a PlayStation Portable-ből nem tud elegendő mennyiséget szállítani a Sony, az N-Gage a polcokon porosodik.

"Nem vagyok boldog"

"Nem vagyok boldog. Azt mondtam, három év alatt eladunk hatmilliót de csak harmada jött össze. Változtatnunk kell dolgokon" -- mondta Anssi Vanjoki, a Nokia multimédiás részlegének vezetője. Vanjoki elmondta, hogy az N-Gage-re fejlesztett játékokat a cég ezentúl az N-sorozatú okostelefonokra is megjelenteti, amelyekből már összesen hat különféle típus található meg a cég kínálatában, bár ezek közül egyelőre csak kettő vásárolható meg. A vállalat szerint a játékplatform kiterjesztése lényegesen megnöveli a potenciális piacot, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy megtérüljenek a szoftverfejlesztésre költött kiadások.

Vanjoki nem árulta el, hogy jövőre hány N-sorozatú okostelefon eladására számít, azonban a Nokia elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila korábban úgy becsülte, hogy 2006-ban világszerte 100 millió okostelefon talál majd gazdára. A Canalys piackutató cég szerint az okostelefonok szegmensében a Nokia piaci részesedése meghaladja az 50 százalékot. A Nokia-vezető hangsúlyozta, hogy az N-Gage továbbra is kulcsfontosságú marad a Nokia stratégiájában és nem tervezik a készülék értékesítésének beszüntetését. Azt azonban hozzátette, hogy 2007 előtt nem várható a mobiltelefon-konzolból új változat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról