Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új teljesítményrekordot állított fel a világ legerősebb szuperszámítógépe

Bodnár Ádám, 2005. november 07. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Teljes gőzzel üzemel a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory-ban telepített IBM Blue Gene/L. A rendszer végleges kiépítése 65536 processzort tartalmaz és másodpercenként 280,6 billió művelet végrehajtására képes. Az előző teljesítményrekordot szintén a Blue Gene/L tartotta, a félkész szuperszámítógép márciusban másodpercenként még csak 136,8 billió műveletet tudott elvégezni, de már akkor is több mint kétszer gyorsabb volt a második helyezettnél.

[HWSW] Teljes gőzzel üzemel a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory-ban telepített IBM Blue Gene/L. A rendszer végleges kiépítése 65536 processzort tartalmaz és másodpercenként 280,6 billió művelet végrehajtására képes. Az előző teljesítményrekordot szintén a Blue Gene/L tartotta, a félkész szuperszámítógép márciusban másodpercenként még "csak" 136,8 billió műveletet tudott elvégezni, de már akkor is több mint kétszer gyorsabb volt a második helyezettnél.

A Lawrence Livermore National Laboratory emellett üzembe helyezett egy másik IBM szuperszámítógépet is, az ASC Purple-t, amely a széles körben elterjedt Linpack teszt szerint másodpercenként mintegy 100 billió művelet végrehajtására képes, ezzel jelenleg a világ második legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe. Az ASC Purple 12544 darab kétmagos Power5 processzorból áll. A Blue Gene/L és az ASCI Purple összesen 10 megawattot fogyasztanak, 290 millió dollárba kerültek és nukleáris kutatások támogatására használják őket.


A Blue Gene/L