Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 3. 12:10

Energiatakarékos grafikus chipekkel támad az S3

Az S3 Graphics bejelentette vadonatúj videochipjeit, a Chrome S20 családot, amely jelenleg két tagot számlál, az S27 és S25 lapkákat. A vállalat szerint a Fujitsu 90 nanométeres technológiájával gyártott grafikus processzorok csúcsmodellje, a Chrome S27 egyedülállóan magas, 700 MHz-es órajelen működik, fogyasztása mégis meglepően alacsony, így a kártyák nem igényelnek bonyolult hűtést. A gyártó közleményében hangsúlyozza, hogy az új chipek teljesen ólommentesek, előállításuk a lehető leginkább környezetbarát.

[HWSW] Az S3 Graphics bejelentette vadonatúj videochipjeit, a Chrome S20 családot, amely jelenleg két tagot számlál, az S27 és S25 lapkákat. A vállalat szerint a Fujitsu 90 nanométeres technológiájával gyártott grafikus processzorok csúcsmodellje, a Chrome S27 egyedülállóan magas, 700 MHz-es órajelen működik, fogyasztása mégis meglepően alacsony, így a kártyák nem igényelnek bonyolult hűtést. A gyártó közleményében hangsúlyozza, hogy az új chipek teljesen ólommentesek, előállításuk a lehető leginkább környezetbarát.

Rekordmagas órajel, de milyen lesz a teljesítmény?

Az extra magas órajel ellenére az S3 új csúcsmodellje, a Chrome S27 valószínűleg nem dönt majd benchmark-rekordokat, mivel csak 8 pixel shader és 4 vertex shader futószalagot tartalmaz, ez jó esetben is csak középkategóriás teljesítményt sejtet. Tovább lohaszthatja a játékosok lelkesedését, hogy az S3 új chipjei nem támogatják a Shader Model 3.0 szabványt sem, noha ezzel az ATI vagy az NVIDIA középkategóriás chipjei is megbirkóznak.

Az S3 szerint azonban a teljesítmény/watt arányban az S27 az új rekorder. Az S27 memóriavezérlője GDDR, GDDR2 és GDDR3 memóriákkal is megbirkózik, előbbi két esetben legfeljebb 500 MHz-es, utóbbi esetben azonban akár 700 MHz-es (effektív 1,4 GHz-es) órajelig. A memória maximális mérete 512 megabájt lehet.

A Chrome S25 az alsóbb árkategóriában száll ringbe a vevők kegyeiért. A chip az S27-hez hasonlóan szintén 8 pixel shader és 4 vertex shader egységet tartalmaz, azonban alacsonyabb órajelen jár majd. A Chrome S25 legfeljebb 512 megabájt méretű és 500 MHz-es órajelű GDDR vagy GDDR2 memóriát támogat, a memóriabusz szélessége 32 és 128 bit között változhat, így különféle ár- és teljesítménykategóriás kártyák építhetők köré. A chip emellett támogatja az AcceleRAM technológiát, amely segítségével a rendszermemóriát is képes igénybevenni grafikus adatok tárolására.

A Chrome S27 a későbbiekben bemutatásra kerülő MultiChrome technológiát is támogatja, azaz két (vagy akár több) videokártya összekapcsolása révén nagyobb teljesítményre tehetünk szert. Az S3 közleményében az áll, hogy a MultiChrome egy teljesen nyitott, az alaplapi chipsettől független megoldás, azaz használatához nem szükséges speciális alaplap. A kisebb testvér híján van ennek a funkciónak. Természetesen mindkét chip natív PCI Express interfésszel rendelkezik.

Szórakoztató, takarékos

A Chrome S20 család natív hardveres támogatást nyújt az 1080p formátumú HDTV-anyagokhoz, illetve a HD felbontású WMV állományokhoz, mindezt rendkívül alacsony teljesítményfelvétel mellett, ezért az S3 új chipjei a vállalat szerint ideálisak a szórakoztató PC-kbe, illetve multimédiás felhasználásra. Az S3 Chrome S20 család teljesen kompatibilis a Windows Meda Center Editiönnel.

Az alacsony fogyasztás és az energiatakarékosság érdekében az S3 a hangzatos PowerWise architektúrát veti be, ami azt jelenti, hogy a chipek a mobil grafikus processzorokhoz hasonlóan a terhelés függvényében képesek változtatni órajelüket és feszültségüket, így csökkentve a fogyasztást és a hőtermelést. Az S3 állítása szerint ennek köszönhetően a Chrome S20 család tagjai adott esetben aktív hűtés nélkül is működnek, ami ebben a kategórában ritkaság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról