Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 3. 11:06

Beindul a 65 nanométeres chipek gyártása az Intel arizonai üzemében

Az Intel bejelentette, hogy modernizálta az arizonai Chandlerben található Fab12 félvezetőgyárát. A másfél évig tartó, 2 milliárd dolláros beruházás eredményeképp az üzemben elkezdődhet a 65 nanométeres csíkszélességű processzorok termelése 300 milliméter átmérőjű waferek használatával.

[HWSW] Az Intel bejelentette, hogy modernizálta az arizonai Chandlerben található Fab12 félvezetőgyárát. A másfél évig tartó, 2 milliárd dolláros beruházás eredményeképp az üzemben elkezdődhet a 65 nanométeres csíkszélességű processzorok termelése 300 milliméter átmérőjű waferek használatával.

Ez a második Intel-chipgyár, ahol 65 nanométeres chipek készülhetnek. Jövőre azonban az írországi Fab24, valamint az oregoni D1D is ontani kezdi a 65 nanométeres chipeket, így az Intelnek összesen öt chipgyárában alkalmazza majd a jelenlegi legfejlettebb technológiáját. A vállalat előrejelzése szerint 2006 harmadik negyedévében az általa gyártott processzorok több mint fele 65 nanométeres csíkszélességgel készül. Az első 65 nanométeres chipek a jövő év elején jelenhetnek meg a piacon.

A fejlettebb gyártástechnológia lehetővé teszi az Intel számára, hogy a korábbinál nagyobb teljesítményű alkatrészeket állítson elő alacsonyabb áron. Ez rendkívül komoly fegyvertény lehet az AMD ellen folytatott öldöklő piaci küzdelemben, hiszen az Intel így elméletben azonos teljesítmény mellett olcsóbban adhatja processzorait, árversenyre kényszerítve az AMD-t, illetve a korábbinál gyorsabb modelleket vezethet be, amelyek sebességével az AMD termékei nem tudnak lépést tartani.

A gyártástechnológiai fejlesztések területén az Intel jelentős előnybe került az AMD-hez képest. Amint arról beszámoltunk, az AMD az elmúlt héten nyitotta meg második processzorgyártó üzemét, a drezdai Fab36-ot. A vállalat itt vezeti majd be elsőként a 65 nanométeres technológiát, a fejlettebb eljárással készülő AMD processzorok kereskedelmi mennyiségben azonban legkorábban 2006 végén, 2007 elején lesznek elérhetők. Az AMD esetében 2007-ben érkezhet el az a pont, amikor a 65 nanométeres alkatrészek gyártási volumene megelőzi a 90 nanométeres chipekét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról