Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 11. 11:10

Fél gigabites memóriachip mobiltelefonokba

A Samsung bejelentette, hogy megkezdte egy 512 megabit kapacitású DRAM-chip sorozatgyártását, amelyet elsősorban mobil eszközökbe, telefonokba és tenyérgépekbe szán. A vállalat közleménye szerint a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított alkatrészt elsősorban a 3D grafikus képességekkel, zenelejátszóval és nagyfelbontású kamerával felszerelt mobiltelefonok, kézi számítógépek számára fejlesztették ki. Ez a világ legnagyobb kapacitású DRAM chipje, amelyet kifejezetten kézi eszközökbe szánnak.

[HWSW] A Samsung bejelentette, hogy megkezdte egy 512 megabit kapacitású DRAM-chip sorozatgyártását, amelyet elsősorban mobil eszközökbe, telefonokba és tenyérgépekbe szán. A vállalat közleménye szerint a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított alkatrészt elsősorban a 3D grafikus képességekkel, zenelejátszóval és nagyfelbontású kamerával felszerelt mobiltelefonok, kézi számítógépek számára fejlesztették ki. Ez a világ legnagyobb kapacitású DRAM chipje, amelyet kifejezetten kézi eszközökbe szánnak.

A Gartner Dataquest piackutató cég előrejelzése szerint 2005 és 2010 között a mobiltelefon-piac átlagos évi növekedése 9 százalékos lesz, ugyanebben az időszakban viszont a mobiltelefonokba szánt DRAM chipek forgalma évi átlagban 114 százalékkal ugrik meg, azaz több mint duplájára nő. A Samsung a világ legnagyobb DRAM-gyártója, a mobiltelefon-piacon pedig a harmadik helyet őrzi a Nokia és a Motorola mögött.

a címlapról