Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 28. 12:05

Jubileum: az F-Secure elkapta a századik mobilvírust

Az F-Secure Corporation azonosította a századik

[HWSW] Az F-Secure Corporation azonosította a századik mobilvírust, a Cardtrap.F férget, és még további három új mintát is észlelt a Cardtrap.G, a Skulls.S és a Locknut.C kártevőkből. Az első valódi mobilvírus, a Cabir tavalyi megjelenése óta több mint 100 mobilkészülékekre írt rosszindulatú kódot fedeztek fel, és számuk hétről hétre növekszik.

Az első valódi mobilkártevőt, a Cabirt 2004 júniusában észlelték az F-Secure kutatói. A Cabir 27 variánsával azóta a legelterjedtebb mobilvírus családdá nőtt: a kártevő több mint 23 országban terjed szabadon. A mobilplatformokat tekintve a Symbian rendszert használó készülékekre íródott a legtöbb -- 95 darab -- rosszindulatú kód, Palm OS-re három, míg Pocket PC-re mindössze két darab mobilvírus készült. A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS-ben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenséggé vált az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ez a jelenség volt tapasztalható például a Live 8 koncerten és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság helyszínén.

A mobilvírusok által okozott kár mértéke összességében egyelőre csekély, hiszen a Symbian operációs rendszert használó készülékek aránya is alacsony. Napjainkban mintegy 1,5 milliárd mobiltelefont használnak világszerte, a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint 2010-re viszont megduplázódik a mobilkészülékek száma. Az Ovum piackutató cég szerint az adott évben eladott okostelefonok száma 2007-ben elérheti a 100 millió darabot, míg az IDC piackutató cég adatai szerint 2007-re a mobil károkozók által veszélyeztetett okostelefonok adják majd az intelligens mobileszközök 85 százalékát.

"Mivel ebben a pillanatban egy -- feltehetőleg hosszú -- folyamat elején vagyunk, nem tudni, milyen méretű problémát fognak okozni a mobil kártevők. 1995-ben mindössze 100 darab új számítógépes vírus készült, míg napjainkban körülbelül naponta jelenik meg ennyi kártevő. Bár a PC vírusokhoz hasonló járvány előjelei még nem tapasztalhatók, a mobilvilágra leselkedő fenyegetések tisztán láthatók, mivel a kártékony kódok egyre fejlettebbek" -- mondta el Antti Vihavainen, az F-Secure mobilbiztonsági szolgáltatások alelnöke.

"Az F-Secure Corporation fontosnak tartja, hogy a felhasználók értesüljenek a mobil eszközökre íródott rosszindulatú kódokról, és megtanuljanak védekezni ellenük. Ezzel remélhetőleg az F-Secure is hozzájárul ahhoz, hogy a mobil kártevők ne terjedhessenek el olyan mértékben, mint a számítógépes károkozók" -- tette hozzá Vihavainen.

a címlapról