Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 28. 09:53

Jövőre is erős mobilpiaci forgalmat vár a Nokia

A Nokia elnök-vezérigazgatója szerint a mobiltelefon-piac növekedése jövőre felül fogja múlni várakozásokat. Tavaly világszerte 643 millió mobiltelefont adtak el, a Nokia az idén 780 milliósra becsüli a globális piacot. Érdekesség, hogy az elemzőcégek legtöbbje már 800 milliót meghaladó forgalomi becsléseket fogalmazott meg.

[HWSW] A Nokia elnök-vezérigazgatója szerint a mobiltelefon-piac növekedése jövőre felül fogja múlni várakozásokat. Tavaly világszerte 643 millió mobiltelefont adtak el, a Nokia az idén 780 milliósra becsüli a globális piacot. Érdekesség, hogy az elemzőcégek legtöbbje már 800 milliót meghaladó forgalomi becsléseket fogalmazott meg.

Jorma Ollila úgy véli, az eladások 2006-ban további dinamikus növekedést mutatnak majd, elsősorban Kínában lesz élénk a kereslet a mobiltelefonok iránt. A világ legnépesebb országában jelenleg 380 millióan használnak mobiltelefont, de a Nokia vezére szerint 2010-re az előfizetői létszám további 250 millióval fog emelkedni. A finn vállalat az év első kilenc hónapjában összesen 23 millió mobiltelefont adott el Kínában, ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve 77 százalékos növekedésnek felel meg.

A harmadik negyedévben a Nokia 8,4 milliárd eurós bevétel mellett 881 millió euró nyereséget ért el, ez a bevétel tekintetében 18 százalékos, a nyereség tekintetében pedig 29 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A negyedév során a Nokia 66,6 millió mobiltelefont adott el, ami rekord a vállalat történetében.

A Gartner elemzőcég adatai szerint a harmadik negyedévben világszerte 205,4 millió mobiltelefon talált gazdára, ez új rekordnak számít. A piackutató cég megemelte éves forgalmi előrejelzését és immár 810 millió készülék eladására számít. A rivális iSuppli adatai szerint a harmadik negyedéves mobiltelefon-forgalom 210 millió darabot tett ki, a 2005-ös eladásokat pedig szintén 810 millió darabra becsüli a cég. A Strategy Analytics szerint a harmadik negyedéves mobil-eladások 209 millió darabot tettek ki, a teljes éves forgalom pedig 800 millió készülékre rúg majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról