:

Szerző: Ady Krisztián

2005. november 7. 13:46

Nyomtatóval gyártja szerves kijelzőit a Cambridge Display Technology

A Cambridge Display Technology igazi áttörést jelentett be az általa fejlesztett OLED-kijelzők területén, a vállalatnak sikerült több példányt is legyártania abból a 14 hüvelykes prototípusból, mely már akár notebookok kijelzőjeként is felhasználható lenne. A nagy felbontású, szélesvásznú, 1280 x 768 pixeles kijelzőt tintasugaras nyomtatási technológiával hozta létre az angol vállalat.

[HWSW] A Cambridge Display Technology igazi áttörést jelentett be az általa fejlesztett OLED-kijelzők területén, a vállalatnak sikerült több példányt is legyártania abból a 14 hüvelykes prototípusból, mely már akár notebookok kijelzőjeként is felhasználható lenne. A nagy felbontású, szélesvásznú, 1280 x 768 pixeles kijelzőt "tintasugaras" nyomtatási technológiával hozta létre az angol vállalat.

A ténylegesen három megapixeles felbontású kijelzőt (hiszen minden egyes pixelt három alpixel alkot az RGB színképzésnek megfelelően) mintegy 30 millió szerves anyagot tartalmazó "tintacsepp" hozza létre. A kijelző alapját az LCD-panelek gyártásánál alkalmazott "amorf szilícium" hátlap biztosítja. A vállalat ennél a kijelzőnél használta elsőként a multi-fúvóka technológiáját, mely akár 128 fúvóka egyidejű használatával gyors, magas minőségű nyomtatást, azaz gyártást tesz lehetővé. A 14 hüvelykes prototípusokat a vállalat 50 százalékos tulajdonában álló Litrex Corporation nyomtatóival hozták létre.

A szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó kijelzők túlmutatnak az LCD- és plazmapaneleken, szinte minden paramétert tekintve jobb megoldást kínálhatnak. Kis méretben már közel egy éve elérhetők a piacon, így több mobiltelefon és MP3-lejátszó is ilyen kijelzőkkel büszkélkedhet, de hamarosan valósággá válhat a nagyobb méretű változatok sorozatgyártása is, melyek akár televíziókban, noteszgépekben, asztali monitorokban is használhatók lesznek.

Az OLED technológájú kijelzők kontrasztosabbak, mely annak köszönhető, hogy az ilyen kijelzők nem rendelkeznek háttérvilágítással, maguk a pixelek, a szerves anyagból kialakított diódák bocsátanak ki fényt az elektromos stimuláció hatására. Éppen ezért fogyasztásuk is alacsonyabb folyadékkristályos társaiknál, valamint képfrissítésük is magasabb lehet. Színeik teltebbek, szebbek. A nyomtatási technológiák segítségével a szerves kijelzők könnyebben, olcsóbban gyárthatók, tartalmuk pedig minden szögből tökéletesen látható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.