Szerző: Ady Krisztián

2005. november 22. 14:51

Bármelyik PC-tulajdonos felfedezheti az AIDS ellenszerét

Az IBM a Scripps Research intézettel közösen FightAIDS@Home kutatási programot indított, mely segíthet hatékony AIDS-terápiák kifejlesztésében, meghatározásában. A program számítógép-felhasználók jelenleg százezer tagot és 170 ezer számítógépet számláló, az egész világra kiterjedő önkéntes közössége, a World Community Grid által képviselt óriási számítástechnikai teljesítményt felhasználva működik.

[HWSW] Az IBM a Scripps Research intézettel közösen FightAIDS@Home kutatási programot indított, mely segíthet hatékony AIDS-terápiák kifejlesztésében, meghatározásában. A program számítógép-felhasználók jelenleg százezer tagot és 170 ezer számítógépet számláló, az egész világra kiterjedő önkéntes közössége, a World Community Grid által képviselt óriási számítástechnikai teljesítményt felhasználva működik.

A közösség tagjai személyi számítógépük kihasználatlan üzemidejét ajánlhatják fel a nemes célra. A programhoz a www.worldcommunitygrid.org webcímen keresztül, a kliensprogram letöltésével lehet csatlakozni. A World Community Grid eloszott számítástechnikai kapacitását arra használják, hogy a HIV vírus és a lehetséges gyógyszerek egymásra hatását vizsgálják.

A program célja olyan ellenszerek kialakítása, amelyekkel szemben a vírusban nem alakul ki gyógyszer-rezisztencia. A betegség kezelésében szóba jöhető gyógyszermolekulák, illetve a betegséget okozó mutáns vírusfehérjék száma hatalmas, de a köztük kialakuló kölcsönhatások mennyisége még további nagyságrendekkel nagyobb.

A kölcsönhatások modellezése rendkívül számításigényes feladat. A projekt számítási műveletek milliárdjait futtatja le a vegyületek és a mutáns vírusfehérjék lehetséges kapcsolatainak elemzése céljából.

a címlapról