vállalati it archívum - 2005 szeptember

2005
szeptember

0

Az autónk távirányítóját és slusszkulcsát helyettesítheti a Toshiba karórája

2005. szeptember 30. 13:47

[Engadget] A Toyota leegyszerűsítette a távirányítót, autókulcsot keresgélő márkatulajdonosok dolgát: miért ne hordhatnánk magunknál ezeket egy egyébként is hétköznapi szerkezetbe rejtve? A vállalat 42 ezer japán jenes (~ 76 ezer forintos) ajánlott áron értékesített, titánötvözet házba rejtett karórája nem csak a pontos időt mutatja, hanem a távirányító, sőt, bizonyos esetekben még az autókulcs szerepét is átvállalja.

0

Megérkeztek az F-Secure új biztonsági szoftverei otthoni felhasználók számára

2005. szeptember 30. 13:02

Az F-Secure bemutatta a magyar nyelvű kezelőfelülettel is használható F-Secure Internet Security és az F-Secure Anti-Virus legújabb változatát. Mindkét termék védelmet nyújt az otthoni felhasználóknak a rosszindulatú kódok, kémprogramok és az iparágban egyedül álló módon a rootkitek ellen is.

0

Repülőrajtot vesz az Xbox 360, jövőre jöhet a merevlemezes PlayStation Portable

2005. szeptember 30. 11:44

A Piper Jaffray elemzőcég szerint az Xbox 360 eladásai legalább két éven keresztül felül fogják múlni a PlayStation 3-ét, miközben a Nintendo Revolution iránti érdeklődés mérsékelt lesz. A prognózis szerint a Sony legkésőbb jövőre be fogja mutatni merevlemezes PlayStation Portable konzolját, hogy szembeszálljon a videolejátszós Apple iPoddal.

0

Újabb Memory Stick memóriakártyát fejlesztett ki a Sony és a SanDisk

2005. szeptember 30. 11:41

[Clubic.com] A Sony a SanDisk segedelmével egy újabb Memory Stick memóriakártya-változatot fejlesztett ki, melyet ma mutattak be. Az elsősorban mobiltelefonok számára fejlesztett kártya kisebb, mint bármelyik korábbi MS kártya, de visszamenőleges kompatibilitást ez a változat is biztosít, adapter segítségével bármelyik Memory Stick kompatibilis eszközben használható, feltéve, hogy az támogatja az adott kapacitású kártyát.

0

Blu-Ray áradattal kell szembenéznie a HD DVD-nek

2005. szeptember 30. 11:11

A Toshiba szerdán hivatalosan is bejelentette, melyet minden elemző, szakértő már jóideje várt: a vállalat jövő év február-márciusra tolta következő generációs HD DVD lejátszóinak premierjét az Egyesült Államokban. Az első készülékeknek az eredeti tervek szerint az év végén kellett volna megjelenniük, hasonlóképpen a rivális Blu-Ray készülékekhez.

0

Magyarországon lehet a Dell új PC-gyára

2005. szeptember 30. 10:11

A német Wirtschaftswoche értesülései szerint a Dell mintegy 100 millió eurós beruházással új számítógépgyárat építene a kelet-európai régióban. Jól éresült források azt állítják, a vállalat az elkövetkező hetek során jelenti be a végleges helyszínt, ami akár Magyarországon is lehet, de Lengyelország, Csehország és Szlovákia is az esélyesek között van. A Wirtschaftswoche úgy tudja, a Dell több keletnémet várost is számításba vett, köztük Lipcsét, Berlint, Erfurtot és Rostockot, azonban a magas munkaerő-költségek miatt végül biztosan nem Németországban épül az új PC-összeszerelő üzem.

0

A világ legnagyobb félvezetőipari komplexumát hozza létre a Samsung

2005. szeptember 29. 15:39

[EE Times] Ma kezdődött meg a Samsung egy újabb dél-koreai félvezetőgyárának építkezése, ami egy hétéves beruházási terv első eleme. A Hwaszeongban történő bővítés a tervek szerint 2012-re egy kutatás-fejlesztési központot, továbbá 8 gyártósort fog eredményezni, összesen mintegy 33 milliárd amerikai dollárnak megfelelő wont felemésztve, amely elképesztő összeg.

0

Születésnapos a DivX, ingyen letölthető a DivX Create Bundle

2005. szeptember 29. 14:55

[HWSW/Wikipedia] Szombaton ünnepelte ötödik születésnapját a DivX, a fejlesztők ennek alkalmából most egy napig ingyenesen letölthetővé tették a DivX állományok létrehozására alkalmas Create Bundle alkalmazást, amelynek rendes ára 19,95 dollár. Az ajánlat kizárólag a mai napon érvényes, a regisztrációhoz csupán egy e-mail cím megadása szükséges, erre küldik el a készítők a szoftver telepítéséhez és elindításához szükséges kódot.

0

Problémák a következő generációs Itaniummal

2005. szeptember 29. 13:18

Tegnap több, egymástól független forrásból röppentek fel olyan nem hivatalos hírek, melyek szerint az Intel Itanium processzorok (IPF) termékvonala komoly csapást szenvedhet. A belsős forrásokkal rendelkező iparági szakértők között futótűzként terjedő, így nagy valószínűséggel valódi hírek szerint komoly problémák adódtak az IPF következő generációs, Montecito kódnevű tagja körül, amelynek megjelenését az év végére ígérte az Intel.

0

Már hívásátirányításra is képes a Skype

2005. szeptember 29. 10:44

Megjelent és a Skype magyar nyelvű oldaláról is letölthető a közkedvelt internettelefon-szoftver új, 1.4-es verziója. Az első 1.4 béta augusztusi megjelenése óta két új prémium szolgáltatást épített be a szoftverbe a Skype.

0

A használt PC-k temetőjévé válnak a fejlődő országok?

2005. szeptember 29. 10:35

[News.com] A Gartner piackutató cég felmérése szerint egyre népszerűbbek a használt számítógépek, a fejlődő piacokon a kereslet felülmúlja a kínálatot. A piackutató cég azt a számítógépet tekinti használtnak, amelyet első tulajdonosa legalább három hónapig birtokolt, majd másnak adta tovább. A világon használatban levő PC-k közel 10 százaléka másodkézből származó darab -- állapítja meg a Gartner.

0

Új Mac minik a régi dobozokban

2005. szeptember 29. 10:07

[Think Secret] Alig egy héttel az első pletykák felbukkanását követően a Think Secret máris bizonyítékot szerzett arra, hogy az Apple titokban megkezdte az újabb frissítésen átesett Mac mini számítógépek értékesítését. A csendes, egyelőre egyáltalán nem kommunikált frissítés során a régi Mac minik dobozába már újabb modellek kerülnek, nem kis meglepetést okozva ezzel a vásárlóknak.

0

Feltámad a Commodore?

2005. szeptember 28. 16:11

Visszatérne a videojátékok világába a Commodore. A márkanevet az idei év elején megvásároló Yeahronimo Media Ventures tervei szerint hamarosan létrehoznak egy önálló Commodore Gaming nevű vállalatot, amely a Commodore tulajdonában levő retro videojátékokat adná ki új hardverekre, például tenyérgépekre vagy mobiltelefonokra.

0

Új digitális tükörreflexes fényképezőgép az Olympustól

2005. szeptember 28. 15:38

[Clubic.com] Nagyobb kijelzőt, hatékonyabb fénymérő és zajszűrő rendszert kapott az Olympus legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépe, az E-500 , melyet a vállalat korábbi, E-300 modelljére építettek. Az új készülék trandícionálisabb házán 1,8 hüvelykes helyett 2,5 hüvelykes LCD-kijelzőt helyeztek el a cég mérnökei.

0

Októbertől lesz kapható az Adobe Premiere Elements videoszerkesztő szoftver új verziója

2005. szeptember 28. 13:53

Hamarosan megvásárolható lesz az Adobe Premiere Elements videoszerkesztő szoftver legújabb, 2.0 verziója. A Premiere Elements 2.0 automatizálja a hosszas videoszerkesztési feladatokat, illetve ötletesebb eszközöket nyújt az otthoni felhasználóknak. A videók iránt rajongók most bármilyen digitális videoeszközről importálhatnak klipeket, professzionális áttűnésekkel és hatásokkal kísérletezhetnek, majd a videókat egyéni menüvel kiegészítve DVD-re írhatják, vagy hordozható lejátszókra vihetik át.

0

Hamarosan boltokban a Kodak vezeték nélküli vezérlővel ellátott digitális fényképezőgépe

2005. szeptember 28. 12:21

A trónfosztás gyorsan bekövetkezett, már nem a Nikon kamerái, a Coolpix P1 fényképezőgép az egyetlen a piacon, mely beépített vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkezik. A Kodak bejelentette, hogy megkezdte hasonló képességgel is ellátott EasyShare One digitális fényképezőgépe szállítását, így az hamarosan a boltok polcaira kerülhet.

0

Piacon a Nokia N70 harmadik generációs okostelefon

2005. szeptember 28. 09:28

A Nokia bejelentette, hogy megkezdte N70 harmadik generációs okostelefonjának szállítását. Az N90 után az N70 a második tagja az N-sorozatnak, amely megvásárolható a boltokban, a merevlemezzel felszerelt N91 zenemobil premierje azonban a korábbi ígéretekkel szemben csak 2006-ban esedékes.

0

Massachusetts száműzné a Microsoft Office-t

2005. szeptember 27. 16:20

[eWeek] Massachusetts amerikai állam bejelentette, hogy 2007. január 1-től a szövetségi hivatalokban kizárólag nyílt formátumú dokumentumokat használnak majd, amelyek kompatibilisek a nemrég elfogadott OpenDocument szabvánnyal. A hivatalokban a személyi számítógépeken és a szervereken jelenleg jórészt Microsoft szoftverek futnak, azonban Peter Quinn informatikai igazgató világossá tette, hogy amennyiben a Microsoft a 2007-es határidőre nem rukkol elő az OpenDocumentet támogató megoldással, a Windowst és az Office-t fokozatosan fel fogja váltani a Linux és az OpenOffice.

0

Több millió dollárt kap fejlesztésekre a BitTorrent

2005. szeptember 27. 14:40

[Y!] Közel 9 millió dolláros tőkét kapott a BitTorrent, a népszerű állománycserélő szoftvert fejlesztő Ashwin Navin és Bram Cohen a DCM-Doll Capital Management kockázati befektetőtől, hogy kidolgozza a -- jelenleg jellemzően illegális állománycserére használt -- hálózati protokoll licencelhető változatát.

0

Megnyílt a Sony Ericsson első hazai márkaboltja

2005. szeptember 27. 12:31

A Sony Ericsson megnyitotta első magyarországi márkaboltját a Budapesti Westend City Center bevásárlóközpontban, mely a jövőben szervizpontként is működik majd. A Westend Bocskai István kiskörútjának 12. száma alatt található boltjában szabadon válogathatnak majd a vásárlók a legújabb telefonok és kiegészítők között, megnézhetik és ki is próbálhatják azokat.

0

Vezeték nélkül internetezhetnek a MOM Park látogatói

2005. szeptember 27. 10:49

Az Aion 2000 Kft. és a GTS-Datanet együttműködésének eredményeként Wi-Fi hotspotok létesültek a MOM Park bevásárlóközpontban. A hálózatot mozaik PLUSZ kártyával lehet használni, amely a helyszínen az információs pultoknál, a vendéglátóhelyeken, valamint a budapesti postahivatalokban és a GTS-Datanet központi ügyfélszolgálatán vásárolható meg. A hozzáférés ára percenként nettó 15 forint.

0

Két GeForce 7800 GT grafikus chip az ASUS új videokártyáján

2005. szeptember 27. 10:41

[x-bit labs] Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az ASUS olyan videokártya piacra dobását fontolgatja, amelyen két GeForce 7800 GT grafikus chip található, összesen 512 megabájt memória társaságában. A gigantikus méretű kártyáról már fotók is kiszivárogtak.

0

Láthatáron az első HD DVD-meghajtók megjelenése

2005. szeptember 27. 09:59

[Clubic.com] Rohamosan közeleg a következő generációs optikai meghajtók seregszemléje: a Toshiba, a HD DVD formátum egyik szülőatyja bejelentette, hogy 2006 elején kezdi meg notebookokba szánt, vékony kivitelű HD DVD meghajtójának sorozatgyártását. A Toshiba eredetileg 2005 őszére, telére ígérte az első berendezések megjelenését, azonban azok többszöri csúszást követően csak 2006-ban jelenhetnek meg a piacon, valószínűleg a rivális Blu-Ray nyitányát követően.

0

Megérkeztek az utolsó egymagos Intel Xeonok

2005. szeptember 27. 09:32

A kétmagos chipek korszaka hamarosan végérvényesen beköszönt: az Intel bejelentette legutolsó egymagos Xeonjait, amelyek közül kettő kifejezetten alacsony fogyasztású modell, elsősorban olyan szerverek számára, ahol az energiatakarékosság lényeges szempont. Ezek közé tartoznak a blade szerverek és a vékony (1U) rackes kiszolgálók.

0

Beindulhat a tényleges verseny az ADSL-piacon

2005. szeptember 27. 08:37

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata értelmében mind az öt korábbi vezetékes monopol szolgáltatónak (Magyar Telekom, Invitel, Emitel, Monortel, Hungarotel) nyújtania kell országos nagykereskedelmi hozzáférési szolgáltatást, a kiskereskedelmi árak alapján szabályozott áron. Ezzel az ország teljes területén beindulhat a tényleges kiskereskedelmi verseny az ADSL-piacon és fokozatosan megszűnhetnek a jelenlegi indokolatlan regionális árkülönbségek.

0

Megasztáros képeslapnak álcázza magát a Zafi féregvírus új változata

2005. szeptember 26. 14:51

Új változat jelent meg a magyar származású Zafi féregvírusból, a levél megasztáros elektronikus képeslap érkezésére figyelmeztet és arra buzdít hogy kattintsunk a benne található linkre. A VirusBuster tájékoztatása szerint a Zafi.e féregnek már több különféle nyelvű változatát regisztrálták, angol, francia, spanyol, orosz, német, holland, olasz, cseh mutáció is létezik.

0

Viselkedésmintán alapuló védelmet nyújtó céget vásárolt a Symantec

2005. szeptember 26. 12:56

A Symantec véglegesen megállapodott a WholeSecurity, a viselkedésmintán alapuló védelmi és adathalászat-elhárító technika vezető cégének felvásárlásáról. Az ügylet várhatóan októberben zárul le. A tranzakció pénzügyi részleteket a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Egyre népszerűbb a Bluetooth

2005. szeptember 26. 12:44

Az In-Stat előrejelzése szerint 2005 lesz sorozatban a negyedik év, amikor a Bluetooth technológiát használó eszközök forgalma több mint duplájára nő. Az idei évben várhatóan 316 millió Bluetooth-kompatibilis mobiltelefon, nyomtató, headset, GPS-vevő és más termék talál majd gazdára, 2009-re a számuk pedig 866 millióra emelkedik.

0

Amerikai kockázati tőkét vont be a Sense/Net

2005. szeptember 26. 11:55

Tőkét vont be a Sense/Net, a hazai vállalati portál piac egyik meghatározó szereplője. Az amerikai tulajdonú kockázati tőke alap, a Primus Capital Partners LLC kisebbségi részesedést szerzett a cégben. A tizedik születésnapját ünneplő Sense/Net a most bevont tőkét fejlesztésre, illetve szervezetépítésre használja fel.

0

A középkategóriában is zenével erősít a Nokia

2005. szeptember 26. 11:01

A hétvégén zajlott, elektronikus zenének dedikált fesztiválon mutatkozott be a Nokia legújabb zenelejátszó mobiltelefonja, a Nokia 3250. A különleges kivitelű, elforgatható, többfunkciós billentyűzetrésszel rendelkező mobiltelefon akár 1 gigabájtos memóriakártyával is bővíthető, a zenelejátszást pedig dedikált gombokkal teszi kényelmesebbé.

0

Meghaladta a 9 milliót a hazai mobilelőfizetések száma

2005. szeptember 26. 09:14

2005 augusztusában a három magyarországi mobil szolgáltató ügyfeleinek száma meghaladta a 9 milliót -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken. Augusztusban a szolgáltatók ügyfeleinek száma 9 millió 21 ezerre nőtt, ami éves szinten 8,46 százalékos emelkedést jelent. Augusztus végére a Vodafone piacrészesedése az előfizetésekből 20,60 százalékra emelkedett a július végi 20,38 százalékról. A Pannon GSM részesedése ugyanekkor 34,17 százalékról 34,11 százalékra, míg a T-Mobile Magyarország Rt. részesedése 45,45 százalékról 45,29 százalékra csökkent.

0

Hatalmas, szélesképernyőjű LCD-monitorok az Acer kínálatában

2005. szeptember 23. 13:31

[Clubic.com] Az Acer két új, nagy méretű, szélesképernyős LCD-monitorral bővíti kínálatát Európában és a Távol-Keleten a negyedik negyedévben. Az AL2416W típusjelzésű LCD-monitor 24 hüvelyk képátlójú és 1920 x 1200 pixel felbontású, a mindössze 6 ms-os utánvilágítási idejű LCD-panel pedig 1000:1-hez kontraszt aránnyal rendelkezik.

0

Világszerte közel harminc millió otthonban lesz HDTV idén

2005. szeptember 23. 13:02

[Digital Media Europe/HWSW] Idén év végére világszerte 28,6 millió nagy felbontású digitális televíziókészülék lesz megtalálható az otthonokban világszerte, állítja az Informa Telecoms & Media kutatóvállalat. A cég becslése szerint az évtized végére ez a szám több mint megháromszorozódik, meghaladva a 106 millió darabot, ami évente átlagosan 30 százalékos bővülést jelent. Az országonkénti lebontásban az öt legnagyobb piac az Egyesült Államok, Japán, Kína, Németország és Kanada lesznek.

0

Symbianos telefonról PC-re 'terjedő' trójait regisztrált az F-Secure

2005. szeptember 23. 12:05

Egy nagyon különleges symbianos trójait fedezett fel tegnap az F-Secure weblaborja. Az egyébként teljesen hétköznapi SymbOS/Cardtrap.A trójai elsősorban okostelefonokon terjed, azonban ez az első olyan mobilvírus, mely ezzel együtt számítógépeket is megpróbál megfertőzni.

0

Nem fejlesztik tovább a Kerio tűzfalszoftvereket

2005. szeptember 23. 11:03

[Clubic.com] A Kerio legutóbbi hírlevele kellemetlen meglepetést tartogat a vállalat tűzfalszoftvereit használók számára. Bár a cég szeptember elsején már bejelentette a szerverek számára készített Kerio ServerFirewall fejlesztésének felfüggesztését, a cég most arról tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy a Kerio Personal FireWalll fejlesztése is megszűnik az év végén.

0

A Veracomp az F-Secure új hazai disztibútora

2005. szeptember 22. 12:27

Az F-Secure Corporation, az IT-biztonsági megoldások egyik vezető szállítója bejelentette, hogy ezentúl a Lengyelországban vezető disztribútor Veracomp magyarországi képviselete számára is biztosít disztribúciós jogokat. A Veracomp mellett a 2F 2000 Kft. is folytatja az F-Secure termékek magyarországi disztribúcióját.

0

Beépített CD-író a Lexmark új fotónyomtatójában

2005. szeptember 22. 12:25

A Lexmark új fotónyomtatójával már nem csak nyomtathatunk, hanem egyszerűen, számítógép nélkül archiválhatunk is: a P450 típusú 10*15 cm-es tintasugaras fotónyomtató a világon elsőként tartalmaz beépített CD-írót. A kameránk kártyáján található képek egyszerűen és könnyen másolhatók át CD-re a beépített CD-író segítségével.

0

Új fotónyomtatók és hordozható MP3-lejátszó a Delltől

2005. szeptember 22. 11:41

[Neowin] A Dell számos új termékkel, szám szerint hat új készülékkel bővítette kínálatát kedden. Az új készülékek között két új fotónyomtató és a Dell új hordozható audiolejátszója is megtalálható. Az iPod shuffle ellenfeleként bevetett új lejátszó, a DJ Ditty fél gigabájtnyi memóriával rendelkezik, mely a Dell szerint körülbelül 220 dal eltárolását teszi lehetővé.

0

Már idén megérkezik a Sun Niagara processzor?

2005. szeptember 22. 10:46

[News.com/HWSW] Nyolc processzormagot tartalmaz a Sun új, Niagara kódnevű processzora, a vállalat azonban azt tervezi, hogy hat- vagy négymagos változatokat is piacra dob. Ezek az alsóbb ár- és teljesítménykategóriás chipek a Niagara olyan példányai lesznek, amelyek gyártási hibásak, de ettől függetlenül működőképesek, noha kevesebb (aktív) maggal rendelkeznek. A félvezetőiparban bevett szokás a gyártási hibás vagy a specifikációknak nem megfelelő, de működőképes lapkák értékesítése alacsonyabb áron.

0

Nyugdíjba vonul Jeeves, a komornyik

2005. szeptember 22. 10:13

Hamarosan eltűnik az internetről Jeeves, a segítőkész komornyik, az Ask Jeeves keresőt márciusban felvásároló IAC/InterActiveCorp ugyanis úgy határozott hogy teljesen új nevet ad a szolgáltatásnak. A keresőmotor valószínűleg Ask vagy Ask.com néven üzemel majd tovább. Jeeves az angol regényíró, P.G. Wodehouse figurája, tőle kölcsönözte a keresőszolgáltató.

0

Túlkínálat és áresés várható az LCD-piacon

2005. szeptember 22. 09:46

Az iSuppli piackutató vállalat szerint lassul a kereslet a nagyméretű TFT-LCD panellel szerelt tévékészülékek, monitorok iránt, a panelgyártók azonban folyamatosan növelik termelőkapacitásukat, amelynek eredményeképp az év végére jelentős túlkínálat alakulhat ki a piacon. A nagyméretű TFT-LCD panelekből a második negyedév során 48,4 millió fogyott, ez az első negyedévhez képest 16 százalékos emelkedést jelent. Az LCD-TV készülékekbe szánt panelek eladásai bővültek a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, ahogy a tévégyártók megkezdték a felkészülést az ünnepi szezonban várható rohamra.

0

Megérkezett a Sun UltraSPARC IV+ processzora

2005. szeptember 21. 15:12

A Sun Microsystems kedden bemutatta vadonatúj processzorát, a korábban Panther kódnéven ismert UltraSPARC IV+ modellt, illetve az erre épülő középkategóriás szervereket. A vállalat állítása szerint az UltraSPARC IV+ a magasabb órajelének és a processzormagba integrált másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően akár kétszer akkora teljesítményre is képes lehet, mint elődje, az UltraSPARC IV.

0

Megalakult a HP ProLiant Klub

2005. szeptember 21. 14:20

A HP Magyarország útjára indítja a HP ProLiant Klubot, amellyel elsősorban a hazai kis- és közepes vállalakozások informatikai felkészültségét kívánja segíteni, versenyképességüket növelni. A HP ProLiant Klub tagja lehet minden hazai vállalkozás, amely HP (Compaq) ProLiant szerverrel rendelkezik.

0

Magyar stratégiai játékok PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra

2005. szeptember 21. 14:03

A budapesti székhelyű Digital Reality szoftverfejlesztő cég sajtóközleményben jelentette be, hogy a németországi CDV Software Entertainment kiadóvállalattal együttműködve közösen tervezett és fejlesztett stratégiai játékok készítésébe kezdtek a következő generációs konzolgépekre. A programok amellett, hogy az ígéretek szerint lehengerlő játékmenettel és stílusteremtő grafikával fognak bemutatkozni, valódi fehér hollónak számítanak majd a piacon, ugyanis az összetett irányítási rendszer miatt eddig rendkívül kevés konzolos stratégiai játék jelent meg.

0

Két európai légitársaság is teszteli a fedélzeti mobiltelefonálás lehetőségét

2005. szeptember 21. 11:56

[WSJ/HWSW] Két európai légitársaság gépein is használhatók lesznek a jövő év végétől a mobiltelefonok. Az Air Portugal és a brit BMI is három hónapon át teszteli az OnAir fedélzeti megoldását, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy repülés közben is beszélhessenek saját mobiltelefonjukon, vagy szöveges üzeneteket küldjenek és fogadjanak. A jelenlegi tervek szerint egy perc beszélgetés ára 2-2,50 dollár (380-475 forint) lenne, egy SMS küldéséért pedig 50 centet (95 forintot) kellene fizetni.

0

Ezredrészére csökkenti a szivárgási áramot az Intel új gyártástechnológiája

2005. szeptember 21. 11:39

Az Intel bejelentette, hogy 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájának elkészítette egy speciális változatát, amely kifejezetten alkalmas alacsony fogyasztású alkatrészek előállítására. A vállalat állítása szerint a változtatásoknak köszönhetően a szivárgási áram akár ezredrészére is csökkenthető.

0

Steve Jobs szerint rendkívül mohók a lemezkiadók

2005. szeptember 21. 10:00

[Neowin] Az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs szerint rendkívül kapzsik a zenei kiadók. Az online zeneértékesítésben hatalmas áttörést hozó iTunes zeneboltot üzemeltető vállalat első embere a párizsi Apple Expón arról beszélt, hogy a kiadók jelentős nyomást gyakorolnak a vállalatra, hogy növelje a dalok, albumok árait. Jobs saját bevallása szerint egyelőre ellenáll ennek a nyomásnak, bár Damoklész kardjaként lebeg az iTunes felett a szerződések aláírásának kényszere is.

0

Csak 2006-ban jön a Nokia N91 merevlemezes zenetelefonja

2005. szeptember 21. 08:58

[Clubic.com] Úgy tűnik nem véletlenül került piacra a Nokia 6630-as készülékének speciális, zenére kihegyezett változata: immáron hivatalossá vált, hogy a vállalat eredetileg negyedik negyedévben megjelentetni kívánt N91-es zenetelefonja kihagyja az ünnepi szezont, s várhatóan csak 2006 elején kerülhet a boltok polcaira. Az N91 okostelefon a Samsung rivális i300 telefonjához hasonlóan beépített merevlemezzel érkezik majd. A késést ezúttal nem gyártási problémák okozzák: a vállalatnak problémái akadtak a Microsoft jogkezelő technológiájának beépítésével.

0

Az első ThinkPad noteszgépek szélesvásznú kijelzővel

2005. szeptember 20. 15:00

A Lenovo ma jelentette be a ThinkPad Z-szériát, az első szélesvásznú multimédiás ThinkPad notebook-családot. A klasszikus fekete ThinkPad kivitelen kívül az új Z-széria különleges kiadása elérhető csiszolt titánborítással is.

0

Rendszer-menedzsmenttel foglalkozó cégeket vett a HP

2005. szeptember 20. 14:10

A Hewlett-Packard hétfőn bejelentette, hogy 425 millió dollár készpénzért felvásárolja a Peregrine Systems vállalatot, amely a vállalati informatikai eszközök nyilvántartására és menedzselésére szolgáló alkalmazásokat fejleszt. A HP szándéka szerint a Peregrine termékvonala beépül az OpenView termékcsaládba. Az ügyletet a Peregrine részvényesei egyelőre nem hagyták jóvá, beleegyezésük esetén az akvizíció 2006 elején zárulhat le.

0

Tovább gyorsulnak a Canon PIXMA sorozatú multifunkciós nyomtatói

2005. szeptember 20. 13:02

A Canon két új otthoni, fotólabor minőségű nyomtatásra alkalmas multifunkciós készüléket indított útjára, a PIXMA MP150-et és az MP170-et. A népszerű PIXMA MP110 és PIXMA MP130 utódjaiként bemutatott készülékek gyorsabb működést nyújtanak, illetve pedig lapolvasást és színes másolást is kínálnak egyetlen készülékben.

0

Hamis Google honlapra irányítja át számítógépünket egy internetes féreg

2005. szeptember 20. 11:59

[Neowin] Egy állománycserélő hálózatokon terjedő, a Knights Of The Old Republic 2 játék futtatható állományának álcázott internetes kártevő rendkívül egyszerű módon népszerűsít egy német nyelvű, hamis Google weboldalt. A féreg módosítja a Windows operációs rendszerek alatt található hosts állomány bejegyzéseit, így a Google bizonyos domainjeit egy az eredetire megszólalásig hasonlító, de hamis Google weboldalra irányítja át.

0

Ingyenes lett az Opera webböngésző

2005. szeptember 20. 11:04

Az Opera Software meglepő lépésre szánta el magát: teljesen ingyenessé tette hasonló nevű, egyre növekvő népszerűségnek örvendő böngészőprogramját, és eltávolította a regisztrálatlan példányokat elcsúfító bannereket, reklámokat. A vállalat néhány hete több mint 24 órán keresztül ingyenes regisztrációs kódokat osztogatott egy szülinapi buli keretében.

0

Harmadik generációs mobilok a Siemenstől

2005. szeptember 20. 10:36

[infoSync] Hosszú várakozást követően végleg belép a harmadik generációs piacra a Siemens: a vállalat bemutatta SG75 és SFG75 3G-s mobiltelefonjait. A Siemens korábban csupán egyetlen készülékkel képviseltette magát ezen a piacon, az SXG75 linuxos okostelefonnal, de a karácsonyra piacra kerülő két új modell egyértelművé teszi, hogy a Siemens komolyabban is jelen kíván lenni ezen a területen.

0

Felvásárlással erősít a kiskereskedelem területén az SAP

2005. szeptember 19. 15:48

Az SAP bejelentette, hogy felvásárolja a magánkézben levő kanadai Triversity vállalatot, amely kiskereskedelmi szoftvermegoldásokat fejleszt. Az ügylet értékét a felek nem hozták nyilvánosságra. A 228 főt foglalkoztató Triversity az SAP közleménye szerint Észak-Amerikai vezető POS (point of sales) szoftverszállítója, több mint 250 ügyféllel, köztük a Body Shoppal, valamint a legnagyobb kanadai könyvesbolt-lánccal, az Indigo Booksszal.

0

Januártól csak teljes PC-k kaphatók Sulinet kedvezménnyel?

2005. szeptember 19. 14:50

Januártól látványosan szűkül a története során több változáson keresztülment Sulinet programban szereplő eszközök köre: 2006-ban már csak komplett PC-t lehet adókedvezménnyel megvásárolni -- írta az Index. A vásárláshoz továbbra is évi 60 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe, legfeljebb a termék(ek) árának 50 százalékáig.

0

Olcsó Samsung mobiltelefonok Indiának

2005. szeptember 19. 13:26

A Samsung egy indiai mobiltelefongyár építését tervezi, reagálva a világ leggyorsabban fejlődő piacán felmerülő igényekre. Az 1,08 milliárd lakosú országban augusztus végén még csak 63 millió előfizetőt tartottak nyilván, számuk azonban havonta (!) mintegy 2,5 millióval növekedik, köszönhetően a gyenge vezetékes ellátottságnak és a rekordalacsony mobil percdíjaknak.

0

Már e-mail érkezésére is figyelmeztet a Logitech új egere

2005. szeptember 19. 12:56

A Logitech bemutatta legújabb lézeres egerét, az MX610 modellt, amelynek érdekessége, hogy nem csak az akkumulátor töltöttségéről tájékoztatja a felhasználóját, hanem arról is, ha e-mailje vagy üzenete érkezett. A rágcsáló érdekessége még, hogy a számítógéppel együtt kapcsolja magát ki és be, a vállalat állítása szerint ezzel rendkívül megnövelve az akkumulátoros üzemidőt. A Logitech átlagos használat mellett nem átall három hónapos időtartamot megadni, vagyis ennyi idő telik el két feltöltés között.

0

Itt az ATI Radeon X800 GTO

2005. szeptember 19. 12:03

Az ATI Technologies bejelentette Radeon X800 sorozatának legújabb tagját, az X800 GTO kivitelt. A 12 futószalaggal rendelkező chip 400 MHz-en működik, hozzá 256 bites memóriabuszon 256 megabájt 490 MHz-es GDDR3 memória csatlakozik. Az olcsóbb kivitelű kártyákra csak 128 megabájt sima DDR memória kerül, 350 MHz-es órajellel. A kanadai cég állítása szerint a Radeon X800 GTO azonnal elérhető lesz a legnagyobb kártyágyártók kínálatában.

0

Zenére kihegyezett kiegészítőket kap a Nokia 6630

2005. szeptember 19. 10:51

A Nokia bejelentette, hogy egy új, kifejezetten zenére kihegyezett változatot dob piacra a jóideje kapható Nokia 6630 mobiltelefonjából. A Nokia 6630 Music Edition harmadik generációs okostelefon teljesen megegyezik a korábbi kiadással, a hó végén piacra dobandó készülék csupán a mellékelt kiegészítőivel tér el az első változattól.

0

Adatbázis életről és halálról

2005. szeptember 19. 09:39

[Associated Press] Hollandia kormánya olyan adatbázis létrehozásáról döntött, amely minden egyes állampolgár életútját végigkövetné, a születéstől egészen a sírig. Minden holland egy elektronikus dossziét kapna megszületésekor, mely alapvető egészségügyi, család, oktatási és rendőrségi adatokat tartalmazna. A holland Egészségügyi Minisztérium alapján a rendszer 2007. január 1-jén lép életbe.

0

Világszerte több mint kétmilliárdan mobiloznak

2005. szeptember 19. 09:39

[Reuters] A Föld mobiltelefon-előfizetéseinek száma átlépte a 2 milliárdot -- közölte vasárnap a Wireless Intelligence (WI), mely részben a GSM Szövetség által létrehozott piackutató és elemző vállalat. A Reuters által idézett közlemény állítása alapján a növekedés a fejlődő országok, elsősorban Kína, India, valamint a kelet-európai, dél-amerikai és afrikai országoknak köszönhető.

0

A hétvégén harmadszor rendezik meg a Hacktivity konferenciát

2005. szeptember 16. 15:03

Számos különlegességet ígér a szeptember 17-18-án Budapesten harmadik alkalommal megrendezendő Hacktivity konferencia . Az idei konferencia előadásainak témáit úgy állították össze a szervezők, hogy az internet szabályozásának és biztonságának számos területéről tudjanak érdekes témát az érdeklődők elé tárni. A Hacktivity előadásainak közös célja: ismerd meg a veszélyt, hogy védekezni tudj!

0

Forradalmian új a Nintendo Revolution játékvezérlője

2005. szeptember 16. 11:23

A Nintendo a Tokyo Game Show-n bemutatta következő generációs konzolja, a 2006-ban megjelenő Revolution játékvezérlőjét, amely inkább hasonlít egy tévékészülék távirányítójára, mintsem egy új generációs konzol kontrollerére.

0

Kémprogramokkal kapcsolatos tudásbázis a Pandától

2005. szeptember 16. 09:05

A kémprogramok elleni sikeres harcot elősegítendő a Panda Software egy internetes tudásbázis tett elérhetővé a felhasznlók számára, ahol a lehető legtöbb információt igyekszik nyújtani a kémprogramokról, az ellenük való védekezésről. A Panda Software szerint tízből kilenc számítógépen található spyware, és bár még a legveszélyesebb vírusjárványok sem okoztak annyi kárt mint a spyware-ek, sok felhasználó továbbra sem tekinti ezeket bizalmas adataik elleni közvetlen támadásnak.

0

Az Intel bővíti két chipgyárát

2005. szeptember 16. 08:52

Az Intel Corporation 345 millió dollár összegű fejlesztésre vonatkozó terveket jelentett be meglévő coloradói és massachusettsi gyárában. A beruházás célja a Massachusetts állambéli Hudsonban található Fab 17, valamint a Colorado állambéli Colorado Springsben található Fab 23 chipgyárak kapacitásának növelése. Mindkét gyárban 200 mm-es waferek megmunkálával folyik a termelés, elsősorban chipkészleteket, valamint kommunikációs és memóriachipeket állítanak elő.

0

Hamarosan kapható lesz a Samsung merevlemezes, zenelejátszós i300 okostelefonja

2005. szeptember 15. 16:09

[infoSync] Komoly ellenfelet állít a Nokia hamarosan megjelenő, zenelejátszós, N91 típusú mobiltelefonjának a Samsung: az októberben Európában piacra kerülő, Nagy-Britanniában az O2 által forgalmazott SGH-i300 okostelefon nagyszerű kijelzővel, beépített merevlemezzel és a legújabb Windows Mobile operációs rendszerrel büszkélkedhet.

0

A jövő héten érkezik a Sun új processzora

2005. szeptember 15. 15:27

Noha a hét elején került sor a Sun Microsystems hagyományos, negyedéves termékbemutatójára, a Network Computingra, a vállalat vadonatúj processzorával szerelt UNIX-szerverek bejelentése csak a jövő héten várható.

0

Európában a Fujitsu Siemens forgalmazza az Egenera szervereit

2005. szeptember 15. 14:29

A Fujitsu Siemens Computers bejelentette, hogy stratégiai OEM-szövetséget kötött az Egenera vállalattal, melynek keretén belül a Fujitsu Siemens felveszi kínálatába az Egenera AMD- és Intel-alapú blade szervereit. A megállapodás aláírásakor hatályba lépő, 240 millió euró (300 millió dollár) értékű, kizárólagos stratégiai szövetség mintegy 3 évre szól, és az európai, közel-keleti és afrikai országokat átfogó EMEA-régióra nézve érvényes.

0

Csak egy dotkom lufi a kínai Baidu.com?

2005. szeptember 15. 14:12

[Associated Press] A tegnapi kereskedésben Kína legnagyobb keresőjének papírjai 21 százalékot vesztettek értékükből, miután a tőzsdei bevezetést ellenjegyző két befektetési bank úgy nyilatkozott, hogy a részvények túlértékeltek. Mind a Goldman Sachs és a Piper Jaffray jelentései azt sugallták, érdemes túladni a vállalat papírjain. A Baidu.com árfolyama bevezetése napján négyszeresére emelkedett, majd három nappal később már 5,7-szeres áron folyt a kereskedés, felidézve az ezredfordulót megelőző dotkom-lázat.

0

A Dell felhagy az Itanium-alapú szerverek forgalmazásával

2005. szeptember 15. 09:14

[WSJ/HWSW] A Dell hamarosan beszünteti Itanium-alapú rendszereinek forgalmazását, mivel azokra nincs kereslet -- tudta meg a Wall Street Journal. A vállalat lépése jelentős főfájást okozhat az Intelnek, ugyanis a HP mögött a Dell volt az Intel-alapú szerverek második legnagyobb szállítója. Paul Gottsegen, a Dell marketingért felelős vezetője szerint a vállalat a jövőben csak Xeon-alapú szervereket forgalmaz majd.

0

A BSA szerint a kis- és középvállalatok körében a leginkább elterjedt a jogtalan szoftverhasználat

2005. szeptember 14. 15:20

A Business Software Alliance szeptember végén indítja NagyvizIT elnevezésű programját. A szervezet legfontosabb célja, hogy feltárja annak okait, miért nőtt tavaly az illegális szoftverhasználat aránya, valamint jogi és szakmai tanácsokkal segítsen a kis- és középvállalkozásoknak szoftverállományuk felmérésében, szoftvergazdálkodásuk kialakításában.

0

Kiszáll a Forma 1-ből a Hewlett-Packard

2005. szeptember 14. 13:28

Az idei szezon végén befejezi a BMW WilliamsF1 csapat támogatását a Hewlett-Packard, amely hat szezon óta volt jelen szponzorként ebben a versenysorozatban. A HP az idei brazil, japán és kínai nagydíjakon még jelen lesz a BMW WilliamsF1 istállójában és autóin, azután azonban elválnak az útjaik. A vállalat által kiadott közlemény szerint a szponzoráció segítségével elérték a kitűzött céljaikat és ezért beszüntetik az együttműködést. A cég további sikereket kíván a versenyistállónak.

0

Újabb kémprogram-irtó alkalmazás a Tenebriltől

2005. szeptember 14. 12:27

[News.com] A kémprogramok ellen védő alkalmazásairól ismert Tenebril várhatóan a amai napon adja ki SpyCatcher nevű szoftverének legújabb változatát, amelynek érdekessége, hogy ingyenes verzió is elérhető lesz belőle SpyCatcher Express néven. A vállalat állítása szerint a SpyCatcher a jelenlegi egyetlen biztonsági alkalmazás a piacon, amely képes a magát folyamatosan változtató, mutálódó kémprogramok felismerésére és eltávolítására.

0

Túl magasak a T-Mobile nagykereskedelmi összekapcsolási árai?

2005. szeptember 14. 11:28

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa felügyeleti vizsgálatot indít a T-Mobile Magyarország Rt.-nél, mivel megítélése és a rendelkezésére álló adatok szerint a társaság nem megfelelően érvényesíti nagykereskedelmi összekapcsolási áraiban a Tanács júliusi határozatában megállapított átlagárat.

0

Októbertől lesz kapható a KiSS régóta várt DivX-es lejátszója

2005. szeptember 14. 10:32

[Clubic.com] A Cisco által felvásárolt dán KiSS Technology is bemutatta legfrissebb fejlesztéseit a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai vásáron. A cég az elkövetkező hónapokra ígéri régóta késő, DivX lejátszására is képes DVD-lejátszói következő generációját. A DP-600 sorozat a korábbi tervekkel ellentétben már digitális DVB-T tv-tunerrel is rendelkezhet.

0

Harmadik generációs mobilhálózatra kapcsolódik a Linksys routere

2005. szeptember 14. 09:38

[Clubic.com] A Cisco SOHO-piaci divíziójaként működő Linksys bejelentette, hogy különleges UMTS routereket szállít a német Vodafone számára. A speciális routerek nem ADSL vagy kábelnetes csatlakozásra kapcsolódhatnak, hanem harmadik generációs mobilhálózaton elérhető internetcsatlakozást is megoszthatnak irodai, vagy otthoni környezetben.

0

Megemelte negyedéves kilátásait a Nokia

2005. szeptember 13. 14:13

A Nokia ma bejelentette, hogy a mobiltelefonok iránti erős kereslet miatt megemeli negyedéves pénzügyi előrejelzését. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a korábbi 7,9-8,2 milliárd euró helyett már 8,4-8,5 milliárd eurós bevételre számít. A Nokia szerint eladásai a piaci növekedést felülmúló ütemben bővültek, vagyis piaci részesedést vett el a versenytársaktól.

0

Digitális kamkordert dob piacra a Creative is

2005. szeptember 13. 13:30

[Clubic.com] A nagyobb szórakoztatóelektronikai gyártókhoz hasonlóan a Creative is piacra dobja legújabb, memóriakártyával bővíthető digitális mindenes készülékét, mely nem csak fényképezőgépként és kamkorderként, hanem MP3-lejátszóként és diktafonként is használható. A kedvező, körülbelül 40 ezer forintos ajánlott áron piacra kerülő DiVi CAMWOOD 428 készülék lelke egy 1/2,5 hüvelykes, 4 megapixeles CCD érzékelő.

0

Az új iTunes a bizonyíték az iPod Video megszületésére

2005. szeptember 13. 11:30

[Clubic.com] Bár a korábbi híresztelésekkel ellentétben a videolejátszásra képes iPod egyelőre még nem került piacra, a pletykás egyének valószínűleg most is igazat súghattak az érdeklődők füleibe -- még ha az időpontban tévedtek is. Szemfüles felhasználók ugyanis észrevették, hogy a legújabb, 5-ös verziójú iTunes zenemenedzser és zenebolt alkalmazásban néhány rejtett gomb is található, melyeket egyelőre még nem tett elérhetővé az Apple.

0

ATI Radeon X1800 néven érkezik az R520

2005. szeptember 13. 11:23

Az ATI Technologies várhatóan október elején jelenti be vadonatúj grafikus chipjét, amelyre korábban R520 néven hivatkoztunk, azonban mint kiderült, végül Radeon X1800 néven kerül majd a boltokba. Az alsóbb árkategóriás RV530 chip a keresztségben a Radeon X1600 nevet kapta, az új belépő szintű modell, az RV515 pedig X1300 néven lesz kapható. Összességében tehát az új architektúra és a Shader Model 3.0 támogatás egy ezrest ért meg az ATI-nak.

0

Új Opteron-alapú szerverek a Sun kínálatában

2005. szeptember 13. 10:20

A Sun Microsystems bemutatta legújabb Opteron-alapú szervereit, melyek a vállalat mérései szerint sok területen kategóriájuk leggyorsabbjai. Az rack kivitelű X2100, X4100 és X4200 jelölésű Sun Fire modellek a Sun azon viszonylag új keletű stratégiáját öntik formába, hogy kínálatával lefedje a szerverpiac minél nagyobb szeletét, ami egyet jelent az x86-os szerverek piacra dobásával. Korábban a cég szinten kizárólag a felsőbb kategóriás RISC/UNIX gépekre összpontosított, melyek piaca évek óta stagnál vagy zsugorodik.

0

Csúcskapacitású flash memóriachipet mutatott be a Samsung

2005. szeptember 13. 10:14

[AP/Choshun Ilbo] A dél-koreai Samsung tegnap bemutatta a világ első 16 gigabites, azaz 2 gigabájt kapacitású NAND memóriachipjét. A jövő év végén tömegtermelésbe kerülő lapka már 50 nanométeres csíkszélességgel készül a világ legnagyobb DRAM- és NAND-termelő üzemeiben.

0

Még mindig túl drágák a hordozható videolejátszók

2005. szeptember 12. 09:01

Az In-Stat piackutató cég szerint a hordozható videolejátszók (PMP, portable media player) piacán egyelőre nem várható robbanásszerű növekedés, hosszú távon azonban kedvezőek a kilátások, mivel mind a gyártók, mind a tartalmat előállító cégek (pl. filmstúdiók) elkötelezettek azért, hogy a készülékek minél szélesebb réteg számára hozzáférhetők legyenek és megfelelő mennyiségű tartalom álljon rájuk rendelkezésre.

0

Jól fogynak az Intel mobil processzorai

2005. szeptember 9. 09:59

A noteszgépekbe szánt processzorok iránti erős keresletnek köszönhetően az Intel a korábban várt intervallum felső tartományára szűkítette negyedéves bevételi előrejelzését. A vállalat negyedévközi elemzői konferenciáján elhangzott, hogy az október 1-én véget érő időszakban a forgalom 9,8 és 10 milliárd dollár közé esik majd. Andy Bryant pénzügyi igazgató szerint nem várhatók nagy meglepetések a számadatokban. Az Intel negyedéves bruttó nyereséghányada 60 százalék körül várható, ami megfelel a korábbi előrejelzéseknek.

0

DVD-játszóval és kártyaolvasóval gazdagodott a D-Link vezeték nélküli médialejátszója

2005. szeptember 9. 09:37

A D-Link hamarosan Magyarországon is forgalomba hozza új generációs médialejátszóját, mely egy tavaly ősszel boltokba került készülék továbbfejlesztett változata. A MediaLounge-ban eredetileg nem volt DVD-olvasó, a lejátszani kívánt anyagokat a berendezés az Ethernet-porton vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül, számítógépről játszotta le. A most bemutatott verzió azonban már tartalmaz DVD-játszót és memóriakártya-olvasót is, leegyszerűsítve az ilyen médiákon tárolt tartalmak lejátszását.

0

Nem adná ki szellemi tulajdonát a Microsoft

2005. szeptember 8. 15:34

[Seattle PI/HWSW] A Microsoft tegnap közölte, hogy augusztusban a luxemburgi Elsőfokú Bíróságra keresetet adott be az Európai Bizottság korábbi döntésének megsemmisítésére.

0

A News Corp. kezébe kerül az IGN Entertainment

2005. szeptember 8. 14:35

[WSJ] A News Corporation 650 millió dollárért szerezte meg az IGN Entertainment vállalatot, a számítógépes játékosok körében igen népszerű IGN.com , GameSpy.com és TeamXbox.com oldalak üzemeltetőjét.

0

A nanotechnológia forradalmasíthatja a laposkijelzők piacát is

2005. szeptember 8. 10:32

[News.com, HWSW] A texasi Applied Nanotech -- mely nevéből is származtathatóan az alkalmazott nanotechnológiákkal foglalkozik -- hat japán elektronikai vállalattal közösen bemutatta egy új, színes, 25 hüvelykes képátlójú, lapos kijelző prototípusát. A mindössze 7 mm vékony kijelző szén nanocsövek segítségével olyan minőségű képet biztosít, mely nagyobb fényerejű és tisztább színeket biztosít a jelenleg boltokban kapható lapos kijelzőknél.

0

Év végéig 0 forintos havidíj az ADSL-t bütykölők jutalma

2005. szeptember 7. 13:51

A HWSW a mai nappal egy új ADSL csomagot indít útjára otthoni előfizetők részére, amelynek lényege, hogy a megrendelést követően a T-Com szakemberei nem mennek ki felszerelni a modemet, azt a megrendelőnek magának kell elvégeznie.

0

Microsoft: célpontban a középvállalatok

2005. szeptember 7. 13:23

[News.com/HWSW] A Microsoft újult erőkkel kívánja meghódítani a kis- és középvállalati szektort, ennek érdekében a vállalat egy Centro kódnevű szoftvert vet be, amely tartalmazni fogja a Windows Longhorn Server operációs rendszert, az Exhange 12 e-mail megoldást, valamint menedzsment-eszközöket is. A várhatóan Midmarket Server néven piacra kerülő csomag 2007-ben jelenhet meg. A redmondi vállalat a főhadiszállásán rendezett, kifejezetten kis- és középvállalati megoldásokra koncentráló Business Summit rendezvényén jelenti be a terméket.

0

Egy fizikai áttörés véget vethet a félvezetők korszakának

2005. szeptember 7. 11:40

[The Korea Times/HWSW] Egy csapat dél-koreai tudós olyan tudományos áttörésről számolt be, amely elviekben lehetővé tenné az 5 nanométer csíkszélességű chipek előállítását is. A több mint 10 év kutatómunkája eredményeként megszülető technológia a szigetelő anyagot képes fémes vezetővé tenni, vagy megfordítani a folyamatot, azaz egyes fémeket szigetelővé változtatni. Ez hatalmas tudományos siker.

0

Kínában terjeszkedik a Google

2005. szeptember 7. 11:36

[WSJ/HWSW] Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Japán után a Google Kínában is elérhetővé tette szaknévsor jellegű keresőjét, amely egy adott városban található üzletek, szolgáltatók között kutat és a találati eredményeket a térképen is megjeleníti. A Google Bendi névre keresztelt szolgáltatás máris több mint 100 kínai város üzleteit, szolgáltatóit tartalmazza, noha térképes találati eredmények még csak 70 településhez kérhetők le.

0

Tovább gyorsul a DVD-RAM

2005. szeptember 7. 10:53

A Recordable DVD Council (RDVDC), a DVD-RAM specifikáció mögött álló szervezet a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai kiállításon és vásáron jelentette be, hogy a jelenleg elérhető csúcssebessségre tornázza fel a DVD-RAM optikai lemezek írási és olvasási sebességét. A bejelentést az RDVDC-t támogató Panasonic, Maxell és Hitachi 16x-os DVD-RAM lemezekkel, illetve PC-s meghajtókkal támogatták meg.

0

München csak jövőre kezdi meg az áttérést Linuxra

2005. szeptember 6. 14:48

[News.com/HWSW] München városa a tervezettnél csak egy évvel később, a jövő év közepén kezdi meg az asztali számítógépeinek átállítását Windows NT-ről Linuxra. A bajor főváros már két éve határozott arról, hogy a 14 ezer PC-jén futó Microsoft operációs rendszert és az Office programcsomagot nyílt forrású megoldásokkal helyettesíti, azonban a tényleges migráció mindeddig nem kezdődött el.

0

Multimédiás mindenes a Samsung új Miniket termékvonala

2005. szeptember 6. 13:49

A Samsung Electronics alaposan átdolgozta tavasszal bemutatott Digimax i5 digitális fényképezőgépét és egy igazi multimédiás mindenest faragott belőle. A Miniket néven bemutatkozó új készülékek hat különböző terméket egyesítenek egyetlen eszközbe. A beépített memóriával rendelkező apróságok digitális fényképezőgépként, digitális kamkorderként, MP3-lejátszóként, pendrive-ként és PC-s webkameraként és diktafonként is megállják a helyüket.

0

Egyre kevesebb a vezetékes telefon

2005. szeptember 6. 13:02

2005 júliusában a bekapcsolt vezetékes fővonalak száma több mint 20 ezerrel 3,459 millióra csökkent, a hónap végén a 100 lakosra jutó vezetékes fővonalszám 34,29 volt a június végi 34,50 után -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Egy évvel korábban 3,594 millió bekapcsolt fővonal volt Magyarországon és akkor 100 lakosra még 35,57 fővonal jutott.

0

Jön a Panasonic memóriakártyás kamkordere

2005. szeptember 6. 11:59

Az első bátortalan próbálkozásokat, jóformán pilot projekteknek nevezhető kísérleteket végre igazán használható, kiforrott memóriás kamkorderek követhetik a gyártók kínálatában. A Panasonic az IFA 2005 szórakoztatóelektronikai vásáron jelentette be az első 3 CCD-érzékelővel ellátott memóriás kamkordert, mely csupán Secure Digital memóriakártyát alkalmaz a videofelvételek és az állóképek tárolására.

0

Nagy-Britanniában rekordot döntöttek a PlayStation Portable eladási adatai

2005. szeptember 6. 10:24

[EuroGamer] A szeptember elsején Európába érkezett PlayStation Portable lett minden idők legjobban rajtoló játékkonzolja a brit piacon. A Chart-Track statisztikái szerint a hordozható multimédiás készülékből négy nap alatt 185 ezer darabot adtak el az Egyesült Királyságban, ezzel jócskán megdöntve a korábbi 87 ezres rekordot, amelyet a Nintendo DS állított fel idén márciusban.

0

Három év múlva 4 milliárd dollár fölé nő a Wi-Fi eszközök piaca

2005. szeptember 6. 09:44

Az Infonetics piackutató cég szerint az elsőről a második negyedévre a vezeték nélküli (Wi-Fi) eszközök piaca 1 százalékkal 733 millió dollárra csökkent, de a leszállított termékek száma 7 százalékkal emelkedett. Az Infonetics előrejelzése szerint a WLAN eszközök forgalma 2008-ra el fogja érni az évi 4,1 milliárd dollárt.

0

Az USB-eszközöket is ellenőrzi a McAfee biztonsági megoldása

2005. szeptember 6. 09:04

A McAfee bemutatta a McAfee Entercept behatolás-megelőző megoldásának új szolgáltatását, az USB eszközök ellenőrzésének képességét. A vállalat szerint az Entercept új képessége segíthet a vállalatoknak meggátolni az adatlopásoka, illetve a rosszindulatú programok terjesztését.

0

Jönnek a színesben feliratozó LightScribe DVD-írók

2005. szeptember 5. 13:33

[Clubic.com] A Hewlett-Packard a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai kiállításon és vásáron jelentette be a LightScribe feliratozó technológiával kapcsolatos legfrissebb információkat. A HP hamarosan elérhetővé teszi a LightScribe Media specifikáció új, 1.2-es változatát, mely már színes gravírozást is lehetővé tesz majd. A jelenleg kapható készülékek egy szoftverfrissítést követően képesek lehetnek a színes lemezek kezelésére is.

0

NAND típusú flash memóriák gyártásába kezd az Intel?

2005. szeptember 2. 12:30

Az American Technology Research egyik elemzője szerint az Intel hamarosan be fog lépni a NAND-típusú flash memóriachipek piacára, mégpedig nem egyedül, hanem egy partnerrel karöltve. Ez a partner minden bizonnyal a Micron Technology lesz -- véli Doug Freedman elemző.

0

A világ első fényképezőgépei beépített Wi-Fi vezérlővel

2005. szeptember 2. 11:25

[News.com/HWSW] A Nikon tegnap két új digitális fényképezőgépet jelentett be, amelyek érdekessége hogy beépített Wi-Fi vezérlőt is tartalmaznak, a vállalat bejelentése szerint a Coolpix P1 és P2 modellek a 802.11b és 802.11g szabványú vezeték nélküli adatátvitelt támogatják. A Kodak már korábban bemutatott egy olyan fényképezőgépet, amelyhez külön kiegészítőként meg lehetett vásárolni egy Wi-Fi bővítőkártyát, a Nikon szerint azonban ők készítették el a világ első, beépített Wi-Fi adaptert tartalmazó fényképezőgépét.

0

Gyújtáskulcs helyett USB-kulccsal indul az új Mazda

2005. szeptember 2. 11:00

A Mazda olyan tanulmányautót készített, amelyben gyújtáskulcs helyett USB-kulccsal lehet életre kelteni a motort. A Sassou nevű koncepcióautót a franfurti autókiállításon mutatják be a nagyközönségnek, sorozatgyártásáról azonban nincs szó.

0

Közép-Kelet Európa húzza a térség szerverpiacát

2005. szeptember 1. 16:26

Az idei második negyedév során ismét a Közép-Kelet Európa (KKE) jelentette az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térség szerverforgalmának leggyorsabban bővülő régióját -- derül ki az IDC piackutató vállalat negyedéves szerverpiaci jelentéséből. Az EMEA térség szerverpiaca a második negyedévben 4 milliárd dollárt tett ki.

0

Infineon-alkatrészek az Xbox 360-ban

2005. szeptember 1. 14:33

Az Infineon szállítja a memóriakártyákat, a biztonsági chipet, valamint a vezeték nélküli játékvezérlők működtetéséhez szükséges chipeket a Microsoft Xbox 360 konzol számára -- adta hírül a müncheni központú félvezetőgyártó vállalat. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Halogat a Toshiba: megremeg a HD-DVD?

2005. szeptember 1. 12:51

[Reuters] A DVD-t követő szabvány médiumformátum pozíciójáért folyó küzdelemben a HD-DVD tábora az utóbbi időszakban folyamatosan alulmarad. A szövetséget vezető Toshiba bejelentette, hogy készülékeinek többszörös csúsztatást követően felállított decemberi premierje tovább késhet, azaz már csak 2006-ban lenne esedékes. Az európai piacok ezzel együtt sem érintettek közvetlenül, ugyanis kizárólag japán és amerikai indulásról lett volna szó.

0

Magyarországra érkezett a kultikus PlayStation Portable

2005. szeptember 1. 12:17

A mai napon, többszöri halasztást követően végre hivatalosan is elindult európai hódító útjára a Sony legújabb üdvöskéje, a Japánban és az Egyesült Államokban már hatalmas sikert arató PlayStation Portable (PSP) hordozható játékgép. A japán vállalat várakozásai szerint a Nintendo hordozható gépeivel megküzdő PSP szállításai idén elérik az életciklusa végéhez közeledő PlayStation 2 konzolét, azaz nagyjából 12 millió darabot tesznek majd ki év végére.

0

Már az interneten kívül is terjeszkedik a Google?

2005. szeptember 1. 10:34

[AP/HWSW] A Google tegnap elismerte, hogy kísérleti jelleggel reklámértékesítést folytat. Az Egyesült Államok néhány technológiai magazinjában olyan hirdetési oldalak bukkantak fel, amelyeken különféle vállalatok hirdetései kaptak helyet, és a lap alján az online világból már jól ismert kézjegy bukkant fel: Ads by Google.