Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 17. 09:47

Részletek az Intel 65 nanométeres Pentiumjairól

A pletykák szerint az Intel január 16-án jelenti be új kétmagos processzorát, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A Presler kódnevű lapka a Pentium Extreme Edition és Pentium D sorozatok tagjaként lesz hozzáférhető.

[HWSW] A pletykák szerint az Intel január 16-án jelenti be új kétmagos processzorát, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A Presler kódnevű lapka a Pentium Extreme Edition és Pentium D sorozatok tagjaként lesz hozzáférhető.


Jelenleg 90 nanométeres technológiával készül

Új Pentium D és Extreme Edition

A Presler nem csak gyártástechnológia, hanem teljesítmény és funkciók tekintetében is számos újdonsággal szolgálhat. A Pentium Extreme Edition 955 processzor már 1066 MHz-es front side busszal jár és magonként 2 megabájt, vagyis összesen 4 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Hyper-threading funkcióval és a 64 bites kiterjesztésekkel felvértezett chip további érdekessége, hogy hardveres virtualizációs támogatással is büszkélkedhet.

A Pentium Extreme Edition 3,4 GHz-es órajelen működik majd. A Pentium D lapkák valószínűleg alacsonyabb órajelű, 800 MHz-es front side busszal működnek majd és nem tartalmazzák a Hyper-Threading technológiát és megjelenésükkor 2,8 és 3,4 GHz közötti órajelű változatokban lesznek elérhetők. Jelentős újdonság, hogy a 65 nanométeres csíkszélességű Pentiumok tartalmazni fogják az Enhaced Intel SpeedStep energiatakarékos technológiát a fogyasztás és a hőtermelés visszaszorítása érdekében.

A 65 nanométeres Pentium D processzorok minden bizonnyal használhatók lesznek a jelenleg piacon levő alaplapokban is, a Pentium Extreme Edition 955 azonban Intel 975X chipkészletes alaplapot igényel. Ezt a chipsetet a napokban jelentette be az Intel és jelenleg ez az egyetlen olyan alaplapi chipkészlet, amely hivatalosan támogatja az 1066 MHz-es front side busszal működő kétmagos processzorokat.

Érkeznek a 65 nanométeres Celeronok

A második negyedévben már a Celeron processzorok némelyike is 65 nanométeres csíkszélességgel készül, ezek az egymagos lapkák a Cedar Mill magon alapulnak, amely tulajdonképpen nem más, mint egy "fél Presler", illetve pontosabban fogalmazva a Presler nem más, mint két Cedar Mill. A 65 nanométeres kétmagos processzorok esetében ugyanis az Intel azt a megoldást választotta, hogy a két processzormag két külön chipen kap helyet, majd ezeket egy tokba építik be.

A Cedar Mill magra épülő Celeronok továbbra is 533 MHz-es front side busszal járnak, azonban már nem 256, hanem 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek. Az első 65 nanométeres Celeronok 3,2 és 3,33 GHz-es órajelen működnek majd, és tartalmazzák a 64 bites utasításkészlet-kiterjesztést, illetve a puffertúlcsordulásos támadások ellen védelmet nyújtó Execute Disable Bit technológiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról