Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 25. 11:04

A leggyorsabb Opteronok a Sun szervereiben

A Sun új Opteron-alapú szervereiben olyan AMD processzorok találhatók, amelyek más megrendelők számára egyelőre nem elérhetők. Az Opteron 285 SE chipek érdekessége, hogy 2,6 GHz-es órajelen működnek, vagyis a jelenleg elérhető leggyorsabb kétmagos AMD processzorokkal van dolgunk. A különleges lapkáknak köszönhetően a Sun Fire X4200 szerverek teljesítménye magasan felülmúlja a versenytársak hasonló kategóriás megoldásaiét -- állítja a Sun.

[HWSW] A Sun új Opteron-alapú szervereiben olyan AMD processzorok találhatók, amelyek más megrendelők számára egyelőre nem elérhetők. Az Opteron 285 SE chipek érdekessége, hogy 2,6 GHz-es órajelen működnek, vagyis a jelenleg elérhető leggyorsabb kétmagos AMD processzorokkal van dolgunk. A különleges lapkáknak köszönhetően a Sun Fire X4200 szerverek teljesítménye magasan felülmúlja a versenytársak hasonló kategóriás megoldásaiét -- állítja a Sun.

A Sun Fire X4200 kiszolgálókba szerelt processzorok 2,6 GHz-es órajelen működnek és magonként 1 megabájt, azaz összesen 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és 1000 MHz-es Hypertransport interfészt tartalmaznak. Ezek a chipek egyelőre kizárólag a Sun szervereiben találhatók meg, sem az AMD-től nem rendelhetők, sem más szerverkgyártók nem forgalmazzák őket, legalábbis egyelőre.

A magasabb órajel miatt azonban az Opteron 285 SE chipek fogyasztása és hőtermelése is magasabb a szabványnál, ezért az ilyen processzorokkal szerelt kiszolgálók extra hűtést igényelnek. Mindazonáltal az Opteron 285 SE processzorok 120 wattos maximális disszipációja összevethető a hasonló kategóriás kétmagos Intel Xeonokéval.

a címlapról