vállalati it archívum - 2005 március

2005
március

0

Ismét lecsapott a fájlcserélőkre a magyar rendőrség

2005. március 31. 20:02

A rendőrség múlt héten újabb csapást mért a fájlcserélő hálózatokra, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai ugyanis lefoglaltak egy DC++ szervert (hubot), melynek üzemeltetője a működtetés mellett maga is jogvédett filmeket és zenei felvételeket tett hozzáférhetővé. A rendőrök lefoglalták a hub egyik felhasználójának számítógépét is, aki jelentős mennyiségű jogvédett tartalmat osztott meg illegálisan a fájlcserélő rendszeren keresztül.

0

Mátrix: a történet folytatódik

2005. március 31. 15:57

Hétfőtől folytatódik a kultusszá vált Mátrix saga -- immár online virtuális térben játszódva. A The Matrix Online története ott kezdődik, ahol a Mátrix: Forradalmaké véget ért.

0

Fény a gépben: villogó chipek már jövőre?

2005. március 31. 14:26

[ExtremeTech/HWSW] Már jövő év közepén beindulhat az optikai kommunikációt használó chipek termelése -- egy néhány évvel ezelőtt indult amerikai vállalkozás reményei szerint. A Luxtera olyan technikát fejlesztett ki, mely segítségével a hagyományos félvezetőgyártásban készült chipek is elláthatók olyan adatsínnel, amely a mai gyakorlattal szemben az adatátvitelhez nem fémvezetékeket és elektronokat, hanem optikai vezetőt, például üvegszálat, valamint fotonokat használ.

0

Több mint tízezer kétmagos Opteront tartalmaz a Cray új szuperszámítógépe

2005. március 31. 14:06

[AP/HWSW] Ha minden a tervezett út szerint halad és a szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak, akkor még év vége előtt megépülhet a világ leggyorsabb, nem titkosított tudományos célokra használható szuperszámítógépe, a Jaguár. Az amerikai Oak Ridge National Laboratoryban épülő, Cray XT3 egységekből felépülő monstrum hétfőn 20 szekrényre bővült, így elméleti maximális számítási teljesítménye -- a 1920 darab AMD Opteron processzor által -- jelenleg körülbelül másodpercenként 9-10 ezer milliárd lebegőpontos művelet (teraflops).

0

Gyorsabban érhetők el Firefox-szal a Google által talált weboldalak

2005. március 31. 13:24

[Neowin] A felhasználó kattintása nélkül, előre letölti a találatok mögött rejtőző weboldalakat a Firefox webböngésző, így gyorsítva a Google találatainak megjelenését -- derül ki a Google dokumentumaiból . A Mozilla motorokon alapuló böngészők, többek között a Firefox webböngésző is profitálhat az úgynevezett prefetching szolgáltatásból.

0

Mobilos videoletöltő szolgáltatást indított a Microsoft

2005. március 31. 10:46

[News.com] A Microsoft szerdán hivatalosan is elindította MSN Video Downloads szolgáltatását, mely előfizetési díj ellenében nyújt letölthető videókat az Egyesült Államokban élő, windowsos hordozható lejátszók vagy Windows XP-t futtató PC-k tulajdonosainak. A letölthető videókat bármilyen Windows Mobile operációs rendszert futtató hordozható eszközön vagy akár windowsos okostelefonokon is meg lehet tekinteni.

0

Áprilisban mutatkozik be az AMD 'Pacifica' virtualizációs technológiája

2005. március 31. 10:24

[Xbit labs, Neowin] Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán bemutatót tartott szoftverfejlesztők és elemzők számára az eddig csak pletykákból ismert, Pacifica kódnéven jegyzett virtualizációs technológiáról. Bár a vállalat csak árpilisban hozza nyilvánosságra a technológia részletes specifikációit, azt már most tudni lehet, hogy az AMD megoldása nagyon hasonló az Intel Vanderpool néven ismert technológiájához.

0

Digitális fotósokról készít katalógust az Adobe

2005. március 31. 09:33

[News.com] Digitális gépekkel dolgozó fotósokról készít katalógust az Adobe, a vállalat több szervezettel is tárgyal a lista, katalógus elkészítése kapcsán. Az már bizonyos, hogy a vállalat a katalógust az Amerikai Médiafotósok Szövetségének segítségével készíti el, de a vállalat emellett tárgyal az Amerikai Reklámfotósok Szövetségével is.

0

Megkezdte a világ legkisebb memóriakártyájának sorozatgyártását a Samsung

2005. március 31. 08:17

[infoSync] A Samsung megkezdte apró MultiMedia Card memóriakártyái, lényegében a világ legkisebb memóriakártyáinak sorozatgyártását. Az MMCmicro névre keresztelt, főként mobiltelefonok és hordozható eszközök számára kifejlesztett miniatűr modulok 10 megabit/s-os olvasási és 7 megabit/s-os írási sebességre képesek.

0

Megduplázta mérleg szerinti eredményét a Montana

2005. március 30. 13:02

A Montana Rt. 2004-ben 94 százalékkal növelte, azaz közel megduplázta az előző évi mérleg szerinti eredményét. A 2004-es pénzügyi év előzetes, nem auditált pénzügyi kimutatásai alapján a Montana Rt. és információvédelmi megoldásokra szakosodott leányvállalata, a Noreg Kft. 3,77 milliárd forint árbevétel mellett 77 millió forint működési eredményt, 209 millió forintos EBITDA-t (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) és 76,7 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el.

0

Az Intel bejelentette legújabb generációs Xeon processzorait

2005. március 30. 11:25

Az Intel kedden bemutatta legújabb generációs Xeon MP processzorait négy- vagy többutas szerverek számára. A Potomac és Cranford kódnevű lapkák az elsők a Xeon MP sorozatban, amelyek tartalmazzák a 64 bites kiterjesztéseket. A vállalat állítása szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a most bemutatott lapkák akár 70 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthatnak a korábbi generációs Xeon MP-alapú szervereknél.

0

Az Emitel körzeteiben is igénybe vehetők a TELE2 szolgáltatásai

2005. március 30. 10:11

A TELE2 bejelentette, hogy három új körzetben, az Emitel szolgáltatási területein (77-es, 78-as és 79-es körzeti számok) is elérhetők mától a TELE2 szolgáltatásai. A vállalat eddig a Matáv, illetve a Monortel területein nyújtott kedvezményes percdíjakat a belföldi távolsági, a mobil és nemzetközi hívásirányokba.

0

A Pannon GSM lett februárban a mobilverseny győztese

2005. március 30. 09:53

Februárban a mobil előfizetések száma a január végihez képest 0,33 százalékkal, 28 ezerrel növekedett -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság kedden publikált gyorsjelentéséből. Február végén a három hazai mobilszolgáltató összesen 8 millió 782 ezer előfizetést tartott nyilván és a hónap végére a 100 főre jutó előfizetések száma 87-re nőtt az egy hónappal korábbi 86,7-ről, illetve a 2004. február végi 79,2-ről.

0

Törvényben tiltják meg a munkahelyi passziánszot?

2005. március 29. 16:03

Austin Allran, Észak-Karolina állam republikánus szenátora nem csak egyszerűen letörölné a közigazgatási alkalmazottak számítógépeiről a Windowsba épített Pasziánsz programot, hanem egyenesen törvényben tiltatná be, mivel szerinte a dolgozók túl sokat játszanak vele. Allran szerint az időkiesés az adófizetőknek évente többmillió dolláros kárt okoz. Egy felmérés szerint a dolgozók munkaidejük felét játékkal vagy internetes vásárlással töltik.

0

Percek alatt feltölthető a Toshiba új lítiumion akkumulátora

2005. március 29. 14:47

[Neowin.net] Az alternatív megoldások -- üzemanyagcellás akkumulátorok, gázturbinák -- fejlesztése mellett a hagyományos akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásokat is végez számos vállalat. A Toshiba most jelentette be , hogy jelentősen továbbfejlesztette jelenleg alkalmazott Li-ion akkumulátorát, technológiáját.

0

Sok a hibás LCD-képernyővel piacra kerülő PlayStation Portable konzol

2005. március 29. 11:27

[News.com] Alig 24 órával a Sony hordozható PlayStation Portable konzoljának amerikai debütálását követően újra fellángoltak a készülékek LCD-képernyőjével kapcsolatos viták. A Sony játékkonzoljába épített képernyők megdöbbentően nagy százaléka tartalmaz hibás pixelt vagy pixeleket, melyek folyamatosan világítanak vagy sötéten maradnak.

0

Megjelent a MicroStrategy 8 üzleti intelligencia platform

2005. március 29. 10:32

A MicroStrategy ma bejelentette a MicroStrategy 8-at, amely egy üzleti intelligencia platformon integrálja a vállalati jelentéskészítést, elemzést és a folyamatos vállalati teljesítményfigyelést. Az innovatív, még könnyedebb használat és a több mint kétezer fejlesztés által a MicroStrategy 8 az üzleti felhasználók szélesebb köre számára teszi lehetővé még több vállalati adathoz való hozzáférést a jobb üzleti döntések érdekében.

0

Szabadalmat sért a Sony PlayStation

2005. március 28. 16:41

[News.com/WSJ] Szabadalombitorlás miatt elmarasztalta a bíróság a Sonyt és arra utasította, hogy függessze fel PlayStation, valamint PlayStation 2 konzoljainak, a hozzájuk tartozó DualShock játékvezérlőknek, valamint 47 szoftvernek amerikai árusítását. A japán vállalat termékei a kaliforniai Immersion szabadalmát sértik, amelyek a kontroller rezgésével kapcsolatosak. A bíróság emellett 90,7 millió dollár megfizetésére is kötelezte a Sonyt.

0

Novemberben érkezik az Xbox utóda

2005. március 25. 15:56

[CVG] Noha a játéksajtó most teljes figyelmét a PlayStation Portable felé fordítja, közben az új generációs Xboxról is érkeznek hírek. Egy jelentős játékkiadó magát megnevezni nem kívánó dolgozója szerint a Microsoft az ősszel dobja piacra a következő generációs Xbox konzolját, a redmondiak egymillió konzolt szállítanak a boltokba a novemberi európai premier idejére és márciusig további félmillió készüléket dobnak piacra.

0

A Novelltől igazolt vezetőt a Computer Associates

2005. március 25. 13:07

[News.com] A Novell korábbi műszaki igazgatója, Alan Nugent vezeti ezentúl a Computer Associates legnagyobb és stratégiailag legfontosabb részlegét, amely rendszermenedzsment termékekért és megoldásokért felelős. A 25 éves informatikai tapasztalattal rendelkező Nugent a hónap elején távozott a Novelltől.

0

Vezeték nélküli internet a Hunguest Hotel szállodáiban

2005. március 25. 12:28

A Hunguest Hotel 21 szállodájának bevonásával jelentősen nőtt azon pontok száma, ahol a T-Mobile WLAN-szolgáltatása elérhető. A T-Mobile hotspotok jelenleg az Accor-Pannonia Hotelekben, a Hunguest Hotels szállodáiban, a Ferihegyi repülőtér A és B terminálján és a T-Mobile üzleteiben érhetők el.

0

Amerikai PSP-premier: "ha most nem szerzel, egy hónapig nem fogsz tudni"

2005. március 25. 12:07

[PC World] Csütörtökön, kaliforniai idő szerint éjfélkor dördült el a startpisztoly, és hatalmas felhajtás közepette végre az Egyesült Államokban is útjának indult az elmúlt évek leginkább várt elektronikai kütyüje, a Sony PlayStation Portable (PSP). A japán konzumelektronikai mamut állítása szerint Államok-szerte több mint egymillió hordozható konzol állt készen a debütálás pillanatakor, az elképesztő keresletet azonban így sem sikerült kielégíteni és a boltokból egy nap, de sok helyen órák leforgása alatt kifogyott a készlet.

0

Új, energiatakarékos AMD Opteron

2005. március 25. 11:54

[xbit-labs] Az AMD bemutatta kétprocesszoros szerverekbe szánt Opteron 248 HE lapkáját. A 2,2 GHz-en működő chip nevében a HE az alacsony hőleadásra utal, a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzor 55 Wattba belefér. Az Opteron 248 HE érdekessége az új gyártástechnológia mellett, hogy támogatja az 1000 MHz-es Hypert-ransport interfészt és az SSE3 utasításkészletet, a HE családban erre eddig még nem volt példa.

0

Tovább bővül a Computerworld-Számítástechnika

2005. március 25. 09:23

A Computerworld-Számítástechnika szerkesztősége még szorosabbra fűzi tartalmi kapcsolatát a lap online és szakmai rendezvény oldalával, és egy teljesen új, integrált szolgáltatási egységet hoz létre, a Computerworld Kiadói Üzletágat. A lapot kiadó IDG az üzletág vezetésével Szigetvári Józsefet bízta meg, munkáját a Computerworld-Számítástechnika eddigi főszerkesztője, Lakatos Mária tanácsadóként segíti.

0

IFS vállalatirányítási rendszert vezetett be a Pápai Hús Rt.

2005. március 25. 08:54

A Pápai Hús Rt. az idei húsvétot új, korszerű vállalatirányítási rendszerének elindításával is ünnepli. A speciálisan az élelmiszeripari folyamatokra szabott fejlesztést a nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező IFS végezte. Az új rendszer bevezetésével elsősorban a szigetszerűen elhelyezkedő, meglévő szoftvereket cseréltük fel egy korszerű, integrált rendszerrel -- mondta el Weiszbart Zsolt, az IFS Hungary ügyvezető igazgatója.

0

Már a harmadik negyedévben megérkezhetnek a 65 nanométeres Intel-processzorok?

2005. március 24. 13:10

[The Inquirer] Az Intelhez közeli hírforrásokra hivatkozva a The Inquirer informatikai bulvárlap azt írta, hogy az Intelnél a várakozásoknál lényegesen jobban halad a 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészek gyártására szolgáló technológia fejlesztése. Ez azt jelentheti, hogy amennyiben a piaci igények úgy indokolják, a chipgyártó vállalat akár már az év vége előtt megkezdheti 65 nanométeres csíkszélességű processzorainak szállítását.

0

Jól sikerült az Oracle negyedéve Európában

2005. március 24. 10:50

Az Oracle bejelentette, hogy a 2005-ös üzleti év februárban véget ért harmadik negyedévében európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának összes bevétele 19 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos negyedéhez képest. Sorozatban ez volt a második negyedév, hogy a regionális bevétel meghaladta az egymilliárd dollárt.

0

Csak kevesebb mint 10 százalékkal nőnek idén a PC-eladások

2005. március 24. 10:46

[News.com] Az idén mintegy 195 millió személyi számítógép találhat gazdára világszerte, ez tavalyhoz képest 9,7 százalékos növekedést jelent -- jövendöli az IDC piackutató vállalat. A társaság korábban 10,1 százalékos fellendülésre számított, azonban most módosította előrejelzését, mivel Japánban a gazdasági fellendülés várat magára és a Egyesült Államokkal kapcsolatban is óvatosak a prognózisok. A PC-piac legnagyobb húzóereje ismét Ázsia lesz, ahol készámjegyű százalékos növekedésre van kilátás.

0

Tovább gyorsult a világ legerősebb szuperszámítógépe

2005. március 24. 10:13

Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

0

Üzletembereknek kínálja kamera nélküli mobiltelefonját a Siemens

2005. március 23. 17:08

[Digit-Life, HWSW] Újabb, kifejezetten üzletemberek számára fejlesztett mobiltelefont dobott piacra a Siemens. A háromsávos, GPRS adatátvitelre is képes, 65 ezer színű kijelzővel szerelt SP65 mobiltelefon saját fejlesztésű szoftvert futtat, mely kompatibilis a Microsoft Outlook és Lotus Notes irodai alkalmazásokkal is.

0

Sony PlayStation Portable: kaszálnak a nepperek

2005. március 23. 14:02

[Reuters] Csütörtökön esedékes a Sony legújabb konzoljának, a hordozható PlayStation Portable-nek (PSP) amerikai piacra dobása. A premierre való felkészülés miatt akut hiány alakult a japán piacon is, ahol eddig több mint 1,2 millió PSP-t kapkodtak szét, továbbá nyár elejére-közepére csúszott a készülék európai bemutatása. A Sony tervei szerint holnap több mint egymillió darab PSP várja majd a polcokon az amerikai vevőket.

0

A formátumháború ellenére tovább nőhetnek a lemezeladások

2005. március 23. 14:01

[News.com] Az In-Stat/MDR legújabb előrejelzései szerint egyáltalán nem lesz hatással a következő generációs DVD-eladásokra a napjainkban is zajló formátumháború. A piackutató vállalat kimutatásai szerint 2009-re 76,5 milliárd dollárra nőhet az elmúlt évben 33 milliárd dolláros DVD-piac. A vállalat szerint a közeljövőben a HD-DVD formátum érhet el jelentősebb sikereket, mivel ez a formátum visszafelé kompatibilis a jelenleg használt DVD-kkel.

0

Kié lesz az Eidos?

2005. március 23. 12:56

Vevőre talált a régóta pénzügyi gondokkal küszködő és a csőd szélén táncoló brit Eidos, a vállalatot az amerikai Elevarion Partners befektetői cég vásárolta meg 135,1 millió dollárért, azaz részvényenként 95 centért -- érkezett tegnap a bejelentés. A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű, ugyanis nem sokkal később az SCI Entertainment közölte, hogy 144 millió dollár értékű saját részvényt is megadna Lara Croft gazdájáért. Az Eidos most fontolóra veszi mindkét ajánlatot.

0

Különböző szoftvereket frissít a Microsoft Update segédprogram

2005. március 23. 10:30

[News.com] A Microsoft március 29-én, kedden kezdi meg a Microsoft Update segédprogram tesztelését, mely nem csak a különböző operációs rendszereket és az Office irodai programcsomagot, hanem más Microsoft szoftvereket is képes folyamatos frissítéssel ellátni az interneten keresztül.

0

Opteron-alapú Sun szerverekkel erősödik az Interware hoszting-üzletága

2005. március 23. 09:38

Az Interware a Sun Microsystems-szel kötött hosszú távú együttműködés keretében kibővítette bérszerver kínálatát. A megállapodás értelmében az Interware-nél üzemeltetett, AMD Opteron processzoros Sun Fire V20z illetve V40z szerverek azoknak a meglévő és potenciális Interware-ügyfeleknek kínálnak professzionális lehetőséget, akiknek nagy teljesítményű üzleti alkalmazások használatából adódó terhelés mellett is biztonságos és gyors háttérre van szükségük.

0

Emelkedő bevétel, csökkenő nyereség az Oracle-nél

2005. március 23. 09:12

Vegyes eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét az Oracle, a bevétel 18 százalékkal emelkedett, a nettó profit azonban csökkent, ami elsősorban a PeopleSoft felvásárlásával kapcsolatos költségeknek tudható be. A február 28-án véget ért időszakban az Oracle 2,95 milliárd dolláros bevétel mellett 540 millió dollár, azaz részvényenként 10 cent nettó profitot ért el, míg egy évvel korábban 635 millió dolláros eredményről számolt be.

0

Repülőgépek és vonatok után hajókon is elérhető lesz az internet

2005. március 23. 08:50

A repülőgépes internetszolgáltatást kifejlesztő Connexion -- amely egyébként a a Boeing leányvállalata -- megoldásával az ősztől kezdve már hajókon is elérhető lesz a világháló. A vállalat 2800 dollárért telepíti fel a hajókra a szükséges eszközöket, amelyek segítségével másodpercenként 5 megabites sebességű kapcsolat építhető fel. Ez a sávszélesség már nem csak levelezésre, böngészésre, hanem telefonbeszélgetések bonyolítására, illetve tévéadások vételére is elegendő.

0

Az Avid felvásárolja a Pinnacle-t

2005. március 22. 14:47

A főként professzionális audiovizuális termékeiről ismert Avid Technology és a multimédiás termékeket fejlesztő Pinnacle Systems bejelentette, hogy az Avid készpénzért és részvényekért felvásárolja a német vállalatot. A megállapodásnak köszönhetően a Pinnacle részvényesei 1 dollár készpénzt és 0,0869 Avid részvényt kapnak majd minden egyes Pinnacle részvényért.

0

Rónai Balázs az ABESSE vezérigazgatója

2005. március 22. 13:21

Az ABESSE Informatikai Tanácsadó Rt. közgyűlése egyhangú szavazással Rónai Balázst választotta a társaság vezérigazgatójává. A vállalat korábbi vezérigazgatója, Szíva Miklós, mint cégvezető, és mint a vezérigazgató általános helyettese továbbra is az ABESSE menedzsmentjét erősíti. Rónai Balázs megbizatása 2010-ig szól.

0

Az Apple trónját követeli a Samsung

2005. március 22. 13:02

[Digital Chosun Ilbo] A Samsung, miután vezető a TFT- és plazmapanelek, a memóriák (DRAM) piacán, illetve idén a második helyre tör a mobilkészülékek eladásaiban, a hordozható MP3-lejátszók terén sem szerénykedik. A piacot vezető Apple mögött jelenleg tisztességesen lemaradt dél-koreai dömper 2007-re már a trónt követeli magának -- jelentették be a társaság képviselői hat vadonatúj lejátszójuk bemutatásakor.

0

Új néven kerülnek forgalomba az IBM noteszgépei?

2005. március 22. 11:35

Az IBM személyi számítógépes részlegét lenyelő kínai Lenovo a közeljövőben minden bizonnyal meg fogja változtatni a népszerű ThinkPad noteszgépek márkanevét -- közölte Stephen Ward, az új Lenovo vezetője.

0

Félmilliárd forint feletti árbevételt ért el tavaly az Alerant

2005. március 22. 10:45

Az első éves fennállását ünneplő Alerant Informatikai Rt. sikeresen zárta a 2004-es évet, 545 millió forintos árbevétel mellett 55 millió forint adózott eredményt ért el. A vállalat idén már 800 millió forintos bevételre számít. Az 545 milliós forgalom teljes egészében szoftverfejlesztésből és BEA alkalmazásintegrációs termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokból származott.

0

Kelet-európai számítógépgyárat építene a Dell

2005. március 22. 10:39

[News.com] A világ legnagyobb PC-gyártója, az amerikai Dell közölte, hogy hamarosan új gyártóüzemet létesít, mégpedig Kelet-Európában. A tervről nem más beszélt, mint maga Michael Dell, a vállalat alapítója és igazgatótanácsának elnöke, aki Indiában megnyitotta a Dell ügyféltámogatási központját. Az európai PC-gyár pontos helyszínéről a vezető nem volt hajlandó nyilatkozni.

0

Az Apple befoltozta zeneboltjának biztonsági rését

2005. március 22. 09:47

Az Apple Computer közölte, hogy befoltozta iTunes Music Store szolgáltatásában azt a biztonsági rést, amely lehetővé tette hackereknek, hogy másolásvédelem nélküli dalokat vásároljanak a vállalat internetes zeneboltjából. Az Apple szerint a Music Store mostantól teljesen biztonságos, azonban használatához mindenképp az iTunes kliensszoftver legújabb, 4.7-es verziója szükséges, a régebbi verziók felhasználóinak frissítésre van szükségük.

0

Az Oracle veheti meg a Reteket

2005. március 22. 09:27

Tegnap az Oracle bejelentette, hogy szerződést írt alá a Retek Inc. megvásárlásáról. A szoftvercég a licitálás során kiütötte legnagyobb riválisát, az SAP-t, amely elállt a felvásárlási ajánlatától. Az Oracle végül részvényenként 11,25 dollárért, azaz összesen mintegy 670 millió dollárért kebelezheti be a Reteket.

0

Másfél évet élt az AMD Socket 754 tokozása

2005. március 21. 14:13

Az X86-Secret információi szerint immár bizonyos, hogy az AMD már csak a nyár elejéig, pontosabban június 15-éig vesz fel megrendeléseket az első generációs tokozású Athlon 64 processzorokra. A Socket 754 kivitelű chipeket 2003 szeptemberében jelentette be a vállalat, napjainkban pedig 2800+, 3000+, 3200+, 3400+ és 3700+ számozású Athlon 64 lapkák érhetők el a Socket 754-es alaplapokhoz.

0

Boltokban a Nokia 6680

2005. március 21. 14:09

A Nokia bejelentette, hogy megkezdte a februárban, a 3GSM konferencián bejelentett Nokia 6680 mobiltelefon kiszállítását a boltokba, valamint a mobilszolgáltató partnerekhez. A harmadik generációs hálózatokat is támogató okostelefont fényképezésre, videorögzítésre, illetve videokonferenciára hegyezte ki a gyártó, a készülék két beépített kamerát is tartalmaz, melyek közül egyik a telefon előlapján, a felhasználóra irányítva kapott helyet.

0

Tuning a fotelből: távirányítható ABIT alaplapok

2005. március 21. 13:12

[Hexus] A hazánkban is jól ismert ABIT a CeBIT kiállításon mutatta be RM-11 névre keresztelt PC-s távirányítóját, amelynek érdekessége, hogy támogatja a vállalat alaplapjaira szerelt µGuru chipet, ez pedig lehetővé teszi, hogy a számítógép hardverét akár a távolból, a távirányítóról is lehet monitorozni, de a beállítások is módosíthatók, így akár a túlhajtást is el lehet végezni a távirányítóról.

0

Elkelt a Flickr

2005. március 21. 11:43

[News.com] A Yahoo megvásárolta a magánkézben levő Flickrt, amely digitális képek internetes almbumokba rendezését, megosztását teszi lehetővé a felhasználói számára. A vállalatok nem jelentették be az tranzakció pénzügyi részleteit. A tervek szerint a Flickr továbbra is önálló oldalként működik tovább, azonban a kanadai cég dolgozói hamarosan a Yahoo kaliforniai főhadiszállásán folytatják munkájukat.

0

Új gazdája lesz Jeeves-nek

2005. március 21. 10:03

[News.com] Az IAC/InterActiveCorp várhatóan ma jelenti be, hogy 1,9 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül megvásárolja az Ask Jeeves -t, amely a Google, a Yahoo és az MSN mögött a legnagyobb internetes kereső. Az IAC jelenleg is tetszetős internetes portfolióval rendelkezik, a vállalat tulajdonában van az Expedia utazási portál, a Ticketmaster jegyértékesítő webhely, a Home Shopping Network, a Match.com társkereső és a CitySearch. Az IAC tulajdonában levő weboldalak havi 44 millió látogatót vonzanak.

0

A jövőben egyszerűbb lesz a mobilos tartalmak értékesítése

2005. március 21. 09:40

A Pannon GSM elindította legújabb mobiltartalom-menedzselő rendszerét, mely lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy saját maguk menedzselhessék portékájuk értékesítését. Egyre több mobilfelhasználó keres fel mobilportálokat, amelyek ma már jelentős bevételhez juttathatják a mobilszolgáltatókat és a tartalmak tulajdonosait is, azonban a tartalomszolgáltatók számára sok vesződséggel jár, hogy árujukat fizetős kapuk mögé tegyék.

0

Senkinek sem kell az olcsó Windows

2005. március 18. 16:19

Noha a korlátozott képességű, olcsó Windows már hónapok óta kapható egyes országokban, a Microsoft egyelőre nem látszik elérni a kitűzött célt, a kalózkodás visszaszorítását és a Linux terjedésének megzabolázását. Thaiföldön október, Malajziában és Indonéziában február óta érhető el a Windows XP Starter Edition, de az érdeklődés csekély. Elemzők szerint a Microsoftnak stratégiai váltásra lesz szüksége, hogy sikerre vigye az olcsó Windowst.

0

Rendkívül olcsón juthatnak multimédiás ECDL-tananyaghoz az iskolák

2005. március 18. 15:25

A SZÁMALK Informatika Rt. az iskolák számára oktatási akciót indít, melynek keretében egyszerűsített konstrukcióban, egyszeri, nettó 50 ezer forintos licencdíj ellenében biztosítja az ECDL Full multimédiás tananyagcsomag iskolán belüli örökös használati jogát. Az akcióban résztvevő iskolák dolgozói további 3 ezer forintért egyéni otthoni felhasználási jogot is vásárolhatnak.

0

Már hárommillió ügyfele van a Pannon GSM-nek

2005. március 18. 13:52

A Pannon GSM ügyfeleinek száma meghaladta a hárommilliót, ami közel 220 ezer fős növekedést jelent az utóbbi fél évben. A társaság 1994-ben indította el kereskedelmi szolgáltatását Magyarországon.

0

A FreeSoft célkeresztjében az Axis

2005. március 18. 11:19

A tőzsdén jegyzett FreeSoft Rt. 120 millió forintért megvásárolná az Axis Számítástechnikai Kft. üzletrészeinek 50,13 százalékát.

0

Nyereséges negyedévet zárt, mégis csalódást okozott a PalmOne

2005. március 18. 11:06

A Treo telefonok sikerének köszönhetően nyereségbe fordult a PalmOne eredménye. A vállalat a február végén zárult negyedévben 285,3 millió dollár bevétel mellett 4,4 millió dollár nettó nyereséget ért el, míg egy évvel korábban a PalmOne 242,5 milliós forgalomról és 9,3 millió dollár veszteségről számolt be. A cég papírjainak árfolyama mégis zuhanásnak indult, amikor kiderült, hogy szállítási problémák miatt a jelenlegi negyedévben a bevétel és a nyereség messze az elemzői várakozások alatt várható.

0

Kovács Zoltán az IVSZ új elnöke

2005. március 18. 10:37

Mivel az Informatikai Vállakosások Szövetségének (IVSZ) régi elnöke, Kóka János ma már gazdasági miniszter, a szervezetnél tegnap délután tisztújító közgyűlést tartottak, ahol szoros versenyben Kovács Zoltánt, a Kirowski Rt. vezérigazgatóját választották elnökké.

0

Az IBM segítséget nyújt a SuSE Linuxra fejlesztőknek

2005. március 17. 14:38

[News.com] Az IBM teljes körű szakmai támogatást biztosít azon független szoftverfejlesztők számára, akik minősíteni szeretnék alkalmazásaikat IBM hardvereken és SuSE Linux operációs rendszeren. A Nagy Kék szerdai bejelentése szerint a világszerte található 25 szakmai központja, innovációs centere közül 9-ben adódik lehetőség ilyen feladatok elvégzésére, sajnos a budapesti nem szerepel köztük, így a magyar fejlesztőknek legalább Párizsig vagy Stuttgartig kell utazniuk, ha szeretnének résztvenni a programban. Jelentkezni az interneten lehet .

0

A mobiltelefonos csengőhangok után jöhetnek a csengővideók

2005. március 17. 13:06

[News.com] Az amerikai Sprint mobilszolgáltató már nem csak csengőhangokat, hanem csengővideókat is kínál előfizetőinek. A darabonként 3 dollárért megvásárolható videók ugyanúgy működnek, mint a csengőhangok, hívás érkezésekor a telefon -- persze hangjukkal együtt -- lejátssza őket.

0

A világ leggyorsabb LCD-monitorát készül piacra dobni a ViewSonic

2005. március 17. 12:41

[Clubic.com] Szinte már beteges versenyt folytatnak a gyártók, hogy túllicitálják egymást a képfrissítés gyorsaságáért felelős utánvilágítási idő csökkentésében. A ViewSonic a következő hónapokban dobja piacra új LCD-monitorait, melyek 4, azaz négy ms-os utánvilágítási idővel jellemezhetők szürke színű képpont megjelenítése és kioltása esetén.

0

Távozik a Novell műszaki igazgatója

2005. március 17. 12:37

Távozik a Novelltől Alan Nugent műszaki igazgató -- erősítette meg a vállalat szóvivője. A vezető egy másik cég kedvéért hagyja el a Novellt, azonban hogy hová igazol, arról egyelőre nem tudni -- mondta Jack Messman, a cég elnök-vezérigazgatója. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az utóda.

0

Mobiltelefonos vírusok és SMS-ben érkező kéretlek reklámok ellen véd a Trend Micro új terméke

2005. március 17. 12:25

A Trend Micro ma bejelentette a Trend Micro Mobile Security (TMMS) termék 2.0 verziójának elérhetőségét, amely fejlett vírusvédelmi és SMS spam-szűrő szolgáltatásokat kínál az okostelefonokhoz. A TMMS új verziója emelt szintű védelmet kínál, és már a Series 60 platformra épülő Symbian OS v7.0 készülékeken is használható (például Nokia 6600 és 7610). A felügyeletet és megelőzést a TMMS Mobile Management Console eszköz biztosítja, így a mobilszolgáltatók és vállalatok távolról telepíthetik, frissíthetik és felügyelhetik az ügyfelek készülékeinek védelmét.

0

Tizennyolc megabites maximális sebességre képes az ADSL2+

2005. március 17. 10:24

[News.com] A brit NTL internetszolgáltató megkezdte az ADSL2+ technológiájú hozzáférések tesztelését, a vállalat szerint ennek segítségével akár másodpercenként 18 megabites, több mint két megabájtos letöltési sebesség is elérhető. A villámgyors adatátvitel ugyan csak rövid távolságokon belül működik, de az NTL állítása szerint az előfizetőinek 95 százaléka kevesebb mint egy kilométerre van a cég nagy sebességű optikai gerinchálózatától.

0

Magyar díjazottak a CeBIT kiállításon

2005. március 17. 09:14

Egyetlen magyar vállalatként a Carnation nyerte el 2005-ben az European Seal of Excellence in Multimedia díj legmagasabb, Platina fokozatát. Eddig ezt a magas kitüntetést magyar cég még sosem nyerte el. Ugyanitt a SaveAs Kft. EagleEye nevű adatvédelmi programja ezüst fokozatú kitüntetésben részesült. A díjakat a hannoveri CeBIT zárónapján, 2005. március 16-án adták át. Az idei 41 díjazott közül 9-en kapták meg a legmagasabb szintű, platina kitüntetést és ezek között a Carnation az egyedüli magyar vállalat. A legrangosabb európai digitális média minőségi díját a korábbi években olyan híres multinacionális vállalatok nyerték el, mint például a Nokia, a VeriSign, vagy az Alcatel Space. Ezüst fokozatú díjat összesen 8 vállalatot díjaztak, köztük a magyar SaveAs-t, amelynek EagleEye programja tavaly mutatkozott be a piacon.

0

Az Apple története során először dobhat piacra kétgombos egeret

2005. március 16. 16:17

[AppleInsider.com] Az AppleInsider.com a céghez közelálló forrásokból úgy értesült, hogy végre a legfelsőbb szintre is eljutottak a Mac-hívők könyörgései és hamarosan az Apple is két gombbal ellátott, vezeték nélküli optikai egeret dob majd piacra.

0

Izmosodik az IBM: milliárdos szoftveres bevásárlás

2005. március 16. 14:56

[Computerworld] Hétfőn az IBM nyilvánosságra hozta, hogy 1,1 milliárd dollárért felvásárolja az adatintegrációs szoftverekkel foglalkozó amerikai Ascential Software társaságot. Az ügylet várhatóan a második negyedévben fog lezajlani, az Kék Óriás az ellenértéket készpénzben fizeti ki az Ascential részvényeseinek.

0

Sun hardverre kerül át a világ legnagyobb SAP-alapú ügyfélkezelő rendszere

2005. március 16. 14:47

A Sun Microsystems a Deutsche Telekomnál bevezeti a világ legnagyobb SAP-alapú ügyfélszámla-kezelési rendszerét. A rendszer a Deutsche Telekom egyik központi alkalmazása lesz, amely 20 ezer felhasználót szolgál ki, és a 40 millió vezetékes ügyfélhez kapcsolódó alapvető fontosságú üzleti folyamatokat -- beleértve a számlakiegyenlítéssel, a reklamációkkal és a fizetési felszólításokkal kapcsolatos tevékenységeket -- hangolja össze. Az adatbázis jelenleg 250 millió adatrekordot, azaz mintegy 9 terabájtnyi adatot tartalmaz.

0

A számítógép mint divatcikk: bőrbe kötött noteszek

2005. március 16. 12:48

Egy számítógépnek nem elég gyorsnak lennie, jól is kell kinéznie, ez főleg a notebookok estében lehet fontos, amelyet felhasználója rendszerint állandóan cipel és a legkülönfélébb helyeken használ -- akár utazás közben a repülőgépen, akár tárgyalásokon. Egy notebook ma már státusszimbólum és a PC-piacon is kialakult az igény az exkluzív kivitelű rendszerek iránt. Ezt természetesen a divatipar is felismerte és egyre több divatház jelenik meg kifejezetten notebookokhoz szánt, formatervezett, egyedi táskákkal.

0

Mégsem támogatja a WMV HD formátumot a KiSS következő csúcskategóriás DVD-lejátszója

2005. március 16. 12:42

[Clubic.com] A DivX-kompatibilis DVD-lejátszók egyik úttörő vállalata, a KiSS Technology hamarosan újabb készülékeket dob majd piacra. A dán vállalat a Sigma Designs chipjeit használja, egyes hírek szerint legújabb sorozata, a DP-600-as asztali DVD-lejátszók is a Sigma tavaly év elején bemutatott, EM8620L típusú dekóderchipjére épülnek majd.

0

Hivatalos MP3 Surround támogatást kaphat a DivX videotömörítő kodek

2005. március 16. 11:44

A the Inquirer informatikai bulvárlap saját információi szerint végre hivatalosan is támogathatja az MP3 Surround hangtömörítő kodeket a DivXNetworks videotömörítő megoldása. A következő generációs DivX 6 kodek várhatóan a sztereó MP3-állományok mellett az MP3 Surround hangsávokat is támogatja majd, közölték a DivXNetworks illetékesei.

0

Továbbra is erős a kereslet az MP3-lejátszók iránt

2005. március 16. 11:14

[News.com] Az iSuppli piackutató vállalat előrejelzése szerint az idén 57 százalékkal növekedik a digitális zenelejátszók forgalma. A tavalyi évben az eladások 116 százalékkal emelkedtek. Az iSuppli úgy véli, 2009-ben már 132 millió MP3-játszót adnak el, szemben a tavalyi 36,8 millió darabbal. A legnépszerűbb és legolcsóbb készülékek flash memórián tárolják a zenéket de egyre kelendőbbek a merevlemezes lejátszók is, mint amilyen az Apple iPod.

0

Az LG-Hitachi DVD-írók is támogatni fogják a LightScribe feliratozó technológiát

2005. március 16. 11:06

[Clubic.com] A DVD-író iparág egyik legnagyobb szereplője, az LG-Hitachi is bejelentette, hogy következő generációs DVD-íróival támogatni fogja a Hewlett-Packard különleges DVD-feliratozó technológiáját. A vegyesvállalat két új modellt dob majd piacra, a GSA-4165B belső, PC-kbe szerelhető DVD-írót, valamint a külső, GSA-5165D típusjelzésű, USB2.0 és FireWire csatlakozókkal ellátott modellt.

0

Intel szoftvereszközök Linuxhoz

2005. március 16. 10:05

[News.com] Az Intel novemberben indított útjára azon kezdeményezését, amelynek keretén belül kínai és indiai számítógépgyártók részére elérhetővé tesz olyan szoftvereket, amelyek megkönnyítik a Linux telepítését és használatát az Intel-alapú asztali számítógépeken. A szoftverek közé meghajtók, telepítés automatizálók és kompatibilitás ellenőrző eszközök tartoznak.

0

Hónapokat késik a PlayStation Portable európai premierje

2005. március 16. 09:43

[News.com] A Sony úgy határozott, hogy elhalasztja a PlayStation Portable európai premierjét, hogy elég készüléket tudjon szállítani az amerikai vevőknek, akik már március 24-én megvásárolhatják a hordozható konzolt. A készülék iránt óriási az érdeklődés, a PSP-hez Japánban sem egyszerű hozzájutni, pedig ott már december óta kapható. A Sony hazájában eddig 1,2 millió PSP talált gazdára.

0

A Gran Turismo 4 eladási rekordot döntött

2005. március 16. 09:11

A Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) Gran Turismo 4 játéka már piacra kerülésének napján új rekordot állított fel. Március 9-én 3,182,535 darab szoftver került értékesítésre a PAL területeken, ezzel a GT4 lett minden idők, a bemutató napján legnagyobb példányszámban eladott PlayStation 2 szoftvere.

0

Mégis lesz Intel chipgyár Indiában?

2005. március 14. 12:49

Az indiai informatikai és távközlési miniszter szerint az Intel már a legutolsó stádiumában van annak a döntési sorozatnak, amelynek eredményeképp chipgyárat építhet az országban. A vállalat korábban többször cáfolta az ilyen értesüléseket, a világ legnagyobb félvezetőgyártója jelenleg egy kutatás-fejlesztési létesítményt működtet Indiában, amely több mint ezer főt foglalkoztat.

0

Apple: szólásszabadság az üzleti titkok ellen

2005. március 14. 12:38

Bírósági döntés értelmében az Apple Computer beidéztetheti azokat, akik információkat szivárogtatnak ki a vállalat termékeiről olyan weboldalak számára, amelyek kifejezetten az Apple újdonságaival, illetve a céggel kapcsolatos pletykákkal foglalkoznak. A vállalat nemrégiben több technológiai blog -- köztük AppleInsider -- szerkesztőit is beperelte, mivel azok idő előtt hoztak nyilvánosságra információkat az Apple terveiről, be nem jelentett termékekről.

0

Továbbra sem jelenik meg Magyarországon a Windows XP Media Center Edition

2005. március 11. 14:21

A Microsoft bejelentette, hogy egyre több országban válik elérhetővé a kifejezetten szórakoztatásra kifejlesztett operációs rendszere, a Windows XP Media Center Edition. A jelenleg csupán pár országban -- Egyesült Államok, Kanada, Kína, Dél-Korea és pár európai ország -- kapható szoftvert még az idén 19 további országban kezdik meg forgalmazni, köztük Legyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Törökországban is. Magyarországi megjelenésre egyelőre nem számíthatunk, a vállalat tájékoztatása szerint hazánkban legkorábban 2006-ben jelenhet meg a Media Center Edition, ami 2002-es premierje óta már a harmadik változatánál tart.

0

Filmcsillagoknak kijáró megtiszteltetésben részesültek a videojátékok úttörői

2005. március 11. 12:09

[BBC/HWSW] A Pong létrehozója, Nolan Bushnell és a mára már klasszikusnak számító Donkey Kong fejlesztője, Shigeru Miyamoto részesültek elsőként abban a megtiszteltetésben, hogy saját csillagot kaptak a San Franciscó-i Metreon szórakoztatóközpontban, ahol a Los Angeles-i Walk of Fame-hez hasonlóan megnyílt a Walk of Game. A Walk of Game a videojátékipar úttörőinek állít emléket.

0

Megemelte negyedéves forgalmi előrejelzését az Intel

2005. március 11. 11:22

A termékei iránti vártnál jobb kereslet miatt az Intel tegnap, negyedévközi elemzői tájékoztatóján megemelte bevételi előrejelzését. A vállalat korábban 8,8-9,4 milliárd dolláros negyedéves forgalmat várt, most azonban már biztos benne, hogy a bevétel nem lesz kevesebb mint 9,2 milliárd dollár.

0

Két új grafikus chipet jelentett be az NVIDIA

2005. március 11. 10:12

Az NVIDIA bejelentette, hogy hamarosan szállítja GeForce 6800 Ultra grafikus gyorsítójának új változatát, amely 512 megabájt DDR3 memóriát is támogat. A chipre épülő kártyák természetesen SLI módban is együttműködnek, így a vastag pénztárcával rendelkező felhasználók -- legyen szó játékosokról vagy akár fejlesztőkről, grafikusokról -- összesen akár 1 gigabájt grafikus memóriával gazdálkodhatnak.

0

Rekordszámú Gran Turismo 4-et szállítottak le az európai üzleteknek

2005. március 10. 16:15

A Sony Computer SCEE megerősítette azt a hírt, mely szerint 3,2 millió példányt szállítottak le a Gran Turismo 4 című autós játék szerdai megjelenésére az európai üzletekbe. Ezzel a mennyiséggel a Polyphony Digital által fejlesztett program új rekordot döntött, ugyanis egyetlen más PlayStation 2 játékból sem halmoztak fel ekkora mennyiséget a premierje előtt.

0

Már üzenetküldésre is felhasználható a djuice havidíja

2005. március 10. 14:47

A Pannon GSM számlás djuice ügyfelei 2005. március 17-től teljes mértékben, korlátlanul lebeszélhetik havi előfizetési díjukat, de multimédiás vagy rövid szöveges üzenetek küldésére is fordíthatják. További jó hírt jelent számukra, hogy a havidíj összege 3990-ről 3600 forintra csökkent.

0

Windows 2000-hez már nem készül el az Internet Explorer 7

2005. március 10. 10:39

Az Internet Explorer 7-tel foglalkozó hivatalos blog, és egyre több nem hivatalos információ alapján is lassan biztosan állítható, hogy a Microsoft új böngészője csak Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken lesz futtatható. Az is valószínű, hogy az Internet Explorer 7 kiadásakor a felhasználók nem jutnak új Outlook Express verzióhoz sem.

0

Keleten terjeszkedne a Vodafone

2005. március 10. 10:05

[WSJ] A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a kanadai Telesystem International Wirelesszel a csehországi és romániai mobilvállalatának felvásárlásáról. A tranzakció értéke 3,5 milliárd dollár lehet. A cég emellett várhatóan ajánlatot tesz a jelenleg török állami tulajdonban levő Telsim Mobil Telecommunicationre is.

0

Autórádió és autós tévé után itt az autós PC

2005. március 10. 09:50

[News.com] A CeBIT rendezvényen az Intel egy autóba szerelhető személyi számítógépet mutatott be, amely a Pentium M processzorra épül. A PC mobiltelefonos vagy Wi-Fi hálózaton keresztül képes a leveleket letölteni, lehet vele szörfözni az interneten, de akár az utasok szórakoztatására is alkalmas. Annak érdekében, hogy a kezelés ne foglalja le a sofőrt, a PC-t hangfelismerési funkcióval szerelték fel, így a legfontosabb funkciók beszéddel is irányíthatók.

0

Kiszivárogtak az új AMD Athlon 64 processzor paraméterei

2005. március 9. 16:35

Az AMD egyes partnerei már kaptak mintapáldányokat a vállalat legújabb asztali processzorából. Az Athlon 64 4200+ számos újdonságot vonultat fel, például 90 nanométeres csíkszélességgel készül és támogatja az SSE3 utasításkészletet is. A 2,6 GHz-es órajelen üzemelő lapja 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás memóriavezérlőt tartalmaz. A hírek szerint a memóriavezérlőn is finomítottak az AMD mérnökei, tovább javítva a teljesítményt.

0

Létrejöhet az IBM-Lenovo ügylet

2005. március 9. 14:50

Az IBM bejelentette, hogy a Lenovóval együtt megkapták az amerikai hatóságok szükséges hozzájárulását ahhoz, hogy létrejöjjön a decemberben bejelentett tranzakció, amelynek keretén belül a kínai cég 1,25 milliárd dollárért megveszi a Nagy Kék személyi számítógépes üzletágát.

0

Már SMS-sel is lottózhatnak a T-Mobile ügyfelei

2005. március 9. 14:25

A T-Mobile és a Szerencsejáték Rt. sajtótájékoztatón jelentette be, hogy útjára indították közös mobil fogadási szolgáltatásukat. A Mobil lottó segítségével több mint négymillió T-Mobile-os SMS-ben játszhat, szöveges üzenetben megvásárolhatja szelvényét a gépi ötös-, hatos-, skandináv lottó, kenó, totó és góltotó játékokra. Az új szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy meghatározott összegig bármikor, szerződéskötés vagy külön adminisztráció nélkül igénybe vehető.

0

Megjelent a CherryOS Macintosh-emulátor első kipróbálható verziója

2005. március 9. 12:42

[BetaNews] Az októberi bejelentést követően végre elérhetővé vált az igen ígéretesnek tűnő, CherryOS néven futó Macintosh-emulátor első végleges, kipróbálható változatban is letölthető verziója. A szoftver az ingyenesen elérhető PearPC projekthez hasonlóan egy Macintosh gépet emulál a PC-ken, a virtuális gépben pedig futtatható akár a Mac OS X operációs rendszer is.

0

Az Oracle keresztbetesz az SAP-nak

2005. március 9. 11:42

Az SAP a múlt héten jelentette be az amerikai Retek felvásárlását, a rivális Oracle most ráígért az ajánlatra és szeretné saját szervezetébe olvasztani a vállalatot. A Retek kiskereskedelmi szoftvermegoldások szállítására szakosodott és olyan neves ügyfelei vannak, mint a Gap és a Best Buy.

0

Gigászi méretű, több mint 2 méteres képátlójú LCD-monitort mutatott be a Samsung

2005. március 9. 10:46

[CoolTechZone] A Samsung Electronics a hannoveri CeBIT-en is bemutatja a világ legnagyobb képátlójú, más paramétereiben is igen extrém kivitelű, folyadékkristályos panelt alkalmazó monitorát. A 82 hüvelykes, azaz 208 cm-es képátlóval rendelkező LCD-panel már a gyártó hetedik generációs gyártósoraival készült el és a Samsung partnerével, a Sonyval közösen mutatta be a közönségnek. A Sony és a Samsung tavaly jelentette be együttműködését az S-LCD Corp. vegyesvállalaton keresztül.

0

Elkészült az OpenOffice legújabb változatának magyar kiadása

2005. március 9. 09:44

A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány a mai napon bejelentette, hogy elkészült az ingyenes OpenOffice irodai szoftvercsomag legújabb, 1.1.4 verziójának magyar nyelvű változata , amely a Novell asztali operációs rendszerével, a Novell Linux Desktoppal is elérhető. A magyar nyelvű irodai környezet minden otthoni felhasználó, kis- és középvállalat, valamint nagyvállalat számára költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos irodai megoldásokkal szemben.

0

A Nokia már fejleszti a következő N-Gage hordozható játékkonzolt?

2005. március 8. 14:12

[Clubic.com] A finn Nokiához közelálló források szerint nem szegte kedvét a cégnek az eddig megjelent két Nokia N-Gage készülékkel átélt kudarc, és a vállalat egy újabb verzió kifejlesztésén fáradozik. Az okostelefont és hordozható jákkonzolt kombináló készülékek eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az ELSPA korábban megjelent véleménye szerint a készülék és a játékok eladásai semmilyen piaci hatással nincsenek.

0

Télen nagyobb a notebookok meghibásodásának valószínűsége

2005. március 8. 13:15

Az adatmentéssel foglalkozó KÜRT Rt. nemzetközi statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek meghibásodásának aránya észrevehetően megnő. Télen legalább 20-25 fokos hőmérsékletkülönbség van a külső környezet és az iroda hőmérséklete között. Ezt az ember a ruházatával és testfelépítésével kompenzálja, de az elektronikus eszközök nehezen tűrik. A hőmérsékletingadozásra az alkatrészek eltérően reagálnak, és a páralecsapódás is katasztrófához vezethet.

0

Távirányítóként is használhatjuk prezentációk alatt a Bluetooth headsetet

2005. március 8. 11:01

Néha a kis ötletek a legnagyobbak: miért használna bárki is drága prezentációs eszközöket, ha egy adott esetben kéznél lévő Bluetooth headset is alkalmas a számítógép vezeték nélküli irányítására? Egy apró, mindössze 10 dollárba kerülő segédprogram segítségével ez könnyedén megvalósítható.

0

Második éve nő az adatbáziskezelők piaca

2005. március 8. 09:49

Az IDC piackutató intézet becslései szerint az adatbáziskezelők piaca egészséges növekedésnek indult, az eladások tavaly 11,6 százalékkal 14,9 milliárd dollárra nőttek. A remek eredményekhez azonban hozzájárult a dollár gyengülése is -- jegyzi meg az IDC. Nem kérdéses, hogy a trend kedvező, azonban ha figyelembe vesszük az árfolyam változását, a növekedés mértéke már nem olyan nagy -- mondta Carl Olofson, az IDC elemzője.

0

Microsoft Office helyett Corel WordPerfectet telepít az amerikai Igazságügyi Minisztérium

2005. március 8. 09:34

[News.com/HWSW] A kanadai Corel bejelentette, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium összesen 50 ezer számítógépére telepíti fel a WordPerfect 12 irodai szoftvercsomagot. A vállalat egyúttal azt is közölte, hogy a WordPerfect eladásai 2004-ben végre növekedésnek indultak mind bevétel, mind eladási darabszám tekintetében, bár a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

0

A játékosok csak májusban ismerhetik meg a PlayStation 3 játékkonzolt

2005. március 8. 09:33

[GamesIndustry.biz] A Sony legfrissebb tervei szerint már a jövő héten bemutatja egy szűk, bennfentes körnek a következő generációs PlayStation 3 játékkonzolt, azonban a korábbi hírekkel ellentétben a játékosok csak a májusban megrendezett E3 rendezvényen láthatják először az új gépet. A GamesIndustry.biz információit a San Francisco-i Game Developers Conference rendezvényen elhangzottakra alapozza.

0

Az Intel törvénytelen előnyhöz jutott a japán piacon

2005. március 8. 09:06

[News.com/WSJ] Az Intel megszegte a japán monopóliumellenes törvényeket és megpróbálta aláásni legnagyobb riválisa, az AMD piaci pozícióit -- jelentette be a Fair Trade Commission. A szervezet figyelmeztetésben részesítette a céget és arra kötelezte, hogy változtasson üzleti magatartásán.

0

A szoftverszabadalmakkal kapcsolatos tervezet változatlan formában kerül ismét az Európai Parlament elé

2005. március 7. 15:24

Az EU államainak minisztereit tömörítő Európai Tanács ma jóváhagyta a szoftverek szabadalmaztathatóságáról szóló tervezetet, amely így gyakorlatilag változatlan formában kerül máspdik olvasatra az Európai Parlament elé. Az ajánlást a Parlament korábban már elutasította. Jelenlegi formájában a direktívatervezet lehetővé teszi a programok mögötti ötletek, algoritmusok, illetve az üzleti logika szabadalmaztathatóságát.

0

Gyorsabb mobilhálózatot épít a Nokia a Pannon GSM-nek

2005. március 7. 13:38

A Nokia és a Pannon GSM a Pannon GSM hálózatának fejlesztéséről és bővítéséről írt alá újabb megállapodást, melynek eredményeképpen Budapesten és környékén hamarosan működni fog az EDGE adatátviteli szolgáltatás. A megállapodás részeként a Nokia szállítja az országos szolgáltatáshoz szükséges WCDMA harmadik generációs áramkörkapcsolt kapcsolástechnikai hálózatot is.

0

A DVD-játszók hamarosan automatikusan szűrik a káromkodásokat vagy a szexjeleneteket

2005. március 7. 13:36

[Engadget/Wired/HWSW] Az Egyesült Államokban várhatóan hamarosan elfogadnak egy törvényt, amely lehetővé teszi a vevők számára, hogy tetszés szerint módosítsák a megvásárolt filmek vagy zenék tartalmát. A cél az, hogy kiszűrhetőek legyenek a gyerekek számára nemkívánatos részletek, például a káromkodás, a szex, az erőszak, vagy éppen az istenkáromlás.

0

Független stúdió is készít filmeket a Sony PlayStation Portable konzolhoz

2005. március 7. 12:37

[News.com] A mini filmlejátszóként is bemutatkozott hordozható Sony játékkonzolhoz hamarosan egyre több film lesz elérhető, ezt támaszthatja alá, hogy végre az első független filmstúdió is bejelentette UMD-formátumú filmjeit. A Lions Gate Entertainment szóvivője szerint az amerikai, tengerentúli debütálást követően hamarosan elérhetők lesznek Az emlékmás (Total Recall), a House of the Dead, a Step Into Liquid, és a Fűrész (Saw) című filmek a Sony konzoljára.

0

Ősszel jelenik meg a szuperszámítógépes Windows

2005. március 7. 11:50

[News.com/HWSW] A Microsoft a nagy számításigényű feladatokhoz szánt Windows operációs rendszerrel várhatóan az őszi Supercomputing Conference 2005 (SC2005) idejére készül el. A vállalat képviselői hozzátették, hogy a szoftver első béta verziója idén nyáron érkezik meg. A dobozos Windows Server 2003 Compute Cluster Edition novemberre, az SC2005 szuperszámítógépes konferencián debütál majd.

0

A lenyelhető digitális fényképezőgépek forradalmasítják az orvoslást

2005. március 7. 10:17

[News.com/HWSW] A dél-koreai MagnaChip Semiconductor egy olyan képszenzort mutatott be, amely segítségével akár tabletta méretű digitális kamerák is készíthetők. Ezek a lenyelhető készülékek forradalmasíthatják az orvostudományt, mivel segítségükkel rendkívül pontos képet (szó szerint) lehet alkotni a páciens állapotáról.

0

Mobil processzort asztali gépbe!

2005. március 4. 16:06

[x-bit labs] Az Asustek piacra dobott egy speciális adaptert, amely segítségével az Intel mobil Pentium M és Celeron M lapkái belehelyezhetők a Socket478 foglalattal ellátott asztali alaplapokba. A kisfogyasztású és ehhez képest nagy teljesítményű processzorokkal igen fürge, ugyanakkor energiatakarékos és viszonylag csendes asztali számítógépek építhetők.

0

Olvad az Internet Explorer részesedése: a Firefox útban a kritikus tömeg felé

2005. március 4. 16:02

[WebSideStory] Folytatódik az Internet Explorer (IE) részesedésének zsugorodása a böngészők között. A WebSideStory legfrissebb jelentése szerint az IE használatból való részesedése 89,95 százalékra csökkent, bár lassuló ütemben. A február 18-át megelőző 35 napban mindössze 0,43 százalékpontot veszített, miközben a december 3. és január 14-e közötti 45 napos időszakban még 1,52 pontot.

0

Újabb magyar informatikai lap tűnik el a standokról

2005. március 4. 14:08

Lapunk értesülései szerint az IPMA-Media Kft. csődje miatt nem jelenik meg többet a Magyar PC Magazin. Az olvasóknak és a munkatársaknak a rivális IDG Hungary dobott mentőövet, amikor bejelentette, hogy átveszi a Magyar PC Magazin szerkesztőségének egyes tagjait, az előfizetők pedig áprilistól igény esetén a PC Worldöt vagy a Számítástechnika hetilapot kapják kézhez.

0

Rádiótuner is található a Samsung új multimédiás LCD-monitorában

2005. március 4. 11:32

[Clubic.com] Nem csak tv-tunert, hanem fm-rádiót is találhatunk a Samsung legújabb, 19 hüvelykes képátlóval rendelkező LCD-monitorában. A SyncMaster 930MP végre kihasználja a digitális tv-tunerekben régóta megtalálható rádiótunerek képességeit is.

0

Árengedményért cserébe a kalózprogramok forrását kéri a Microsoft

2005. március 4. 10:56

[News.com] Kínában a Microsoft a Windows kalózmásolatait használóknak 50 százalékos árengedményt ad egy eredeti szoftver beszerzésekor, ha azok elmondják, hogyan jutottak a kalózverzióhoz. A felmérések szerint Kína világvezető a kalózszoftverek arányát tekintve, az országban használt programok több mint 90 százaléka nem tiszta forrásból származik.

0

Jönnek az új Nikon Coolpix digitális fényképezőgépek

2005. március 4. 10:52

[infoSync] Újabb digitális fényképezőgépekkel bővíti Coolpix termékvonalát a Nikon. Az 5900, 7600 és 7900 számokkal jelölt új kamerák mindegyike 3x-os optikai zommmal rendelkezik, az 5900-as modell 5,1 megapixeles, a 7600-as és 7900-as pedig 7,1 megapixeles felbontású fényképek elkészítésére képes.

0

Előnyt jelent az IBM-nél a nyílt forrású szoftverekben való jártasság

2005. március 4. 08:58

Az IBM bejelentette, hogy újszerű kezdeményezésekkel kívánja elősegíteni a nyílt forrású szoftverek terjedését. A vállalat léter fog hozni egy adatbázis, amely azokat a frissen végzett egyetemista álláskeresőket tartalmazza, akik jártasak a nyílt forrású világban. A Nagy Kék emellett egy elektronikus oktatási program bevezetését is tervezi.

0

A T-Mobile már a harmadik generációt követő mobil adatátviteli technológiát teszteli

2005. március 3. 14:29

A T-Mobile a német mobilszolgáltatók közül elsőként tartott élő bemutatót a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) technológia segítségével, valós körülmények között Berlinben. Egy pilot projekt keretében az utasok például utazási információkat hívhattak le az internetről, vagy Berlinben utazgatva videofilmeket nézhettek egy olyan gépkocsiban, ahol HSDPA-kártyával felszerelt notebookot helyeztek el.

0

Júniustól SMS-ben is fizethető Budapest jelentős részén a parkolási díj

2005. március 3. 12:45

A budapesti parkolási rendszer jelentős részét üzemeltető Centrum Parkoló Kft. és a T-Mobile Magyarország Rt. együttműködésének köszönhetően júniustól -- az előzetes szerződéskötést követően -- SMS-ek segítségével is kifizethető a parkolási díj és a T-Mobile előfizetők mobiltelefonnal is feltölthetik egyenlegüket.

0

Újratárgyalják az Internet Explorer szabadalomsértéséről szóló ügyet

2005. március 3. 11:55

[News.com/HWSW] Miután az Egyesült Államok korábban érvénytelenítette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies webböngészőkkel és a beépülő modulokkal (plugin) kapcsolatos szabadalmait, a fellebbviteli bíróság most lényegében újratárgyalásra visszautalta az ügyet, amelyben 565 millió dolláros kártérítésre perelik a Microsoftot. A döntés után mindkét fél győztesként nyilatkozott.

0

Ingyenes HDV-plugint lehet letölteni az Adobe Premiere Pro 1.5 videoszerkesztő programhoz

2005. március 3. 11:51

Az Adobe egy ingyenesen letölthető HDV-bővítményt jelentett be professzionális Adobe Premiere Pro 1.5 videószerkesztő programjához. A beépülő modul az Adobe Premiere Pro IEEE-1394 támogatását bővíti, így a szoftver közvetlenül képes lesz a nagyfelbontású, új generációs kamerák, mint például a weboldalunkon közelmúltban bemutatott Sony HDR-FX1 és HDR-Z1 HDV-formátumával dolgozni.

0

A Borland egységes modellező keretrendszert fejleszt az Eclipse számára

2005. március 3. 10:54

[Eclipse portal/HWSW] A Borland már a kezdetektől tagja volt a nyílt forrású fejlesztőeszközökön dolgozó Eclipse szövetségnek, azonban a szoftverfejlesztésre fókuszáló vállalat pár napja stratégiai partnerré lépett elő. Raaj Shinde, a Borland termékstratégiájáért és architektúráért felelős alelnöke közölte, hogy vállalatuk ezáltal helyet foglalhat az Eclipse igazgatótanácsában is.

0

Újabb mérföldkövet lépett át az Apple iTunes zenebolt

2005. március 3. 10:18

[Clubic.com] Az Apple bejelentette, hogy eladta 300 milliomodik zeneszámát online zeneboltjából, az iTunes Music Store-ból. A több mint egy millió zeneszámot, 600 különzöző albumot kínáló online üzlet sikerét mi sem példázza jobban, hogy a vállalat nemrég, január végén számolt be a 250 milliós határ átlépéséről.

0

Két év múlva közös interfészt használ az Itanium és a Xeon

2005. március 3. 09:53

[EE Times] Az Intel szerverprocesszorai, a Xeon és az Itanium 2007-től beágyazott memóriavezérlővel készülnek és egy közös, nagysebességű, soros elven működő kommunikációs csatornával lesznek összekapcsolva. Az egyelőre CSI néven emlegetett technológia hasonlít az AMD által bevezetett és széles körben használt HyperTransport interfészhez.

0

Az év végére 120 millió kínai internetezhet

2005. március 2. 14:29

[News.com] Kínában egyre gyorsul az internetfelhasználás terjedése, ahogy egyre több háztartás vásárol személyi számítógépet. A Hszinhua hírügynökség az Informatikai Minisztérumtól kapott adatokra hivatkozva azt közölte, hogy az idén 28 százalékkal 120 millióra növekszik a kínai internetezők létszáma. A világháló egyre nagyobb ütemben terjed az országban, 2004-ben a növekedés még csak 16 százalékos volt.

0

Törpe óriások -- két-háromszor több mini merevlemezt tervez eladni idén a Hitachi

2005. március 2. 14:12

[Nikkei Electronics Asia/DigiTimes] A Hitachi Global Storage Technologies (GST) megkezdte 1 hüvelykes (2,54 cm) merevlemezeinek tömeges szállítását, amelyek hordozható elektronikai készülékekben, például zenelejátszókban, PDA-kban és mobiltelefonokban fognak felbukkanni. A 6 Gbyte kapacitású MicroDrive több ezer dalt, 6 ezer nagyfelbontású fotót, vagy akár 8 órányi MPEG-4 videót is tárolhat. A Hitachi az év további részére egy még tovább zsugorított merevlemez piacra dobását ígéri. A Mikey kódnéven fejlesztett lemez kapacitása már a 8-10 Gbyte-ot is elérheti.

0

Olcsó ATI grafikus kártyák kispénzű felhasználóknak

2005. március 2. 13:09

Az ATI bejelentette HyperMemory technológiáját, amelynek segítségével az eddigieknél olcsóbb, mégis versenyképes teljesítményt nyújtó grafikus kártyák építhetők a vékony pénztárcával és PCI Express támogatást nyújtó alaplappal rendelkező felhasználók számára.

0

Áprilisban érkeznek a 64 bites Windowsok

2005. március 2. 09:37

[News.com/HWSW] A Microsoft arról számolt be, hogy a sokak által várt 64 bites operációs rendszerek végleges változatai a következő hónapban már elérhetőek lesznek. Jim Allchin az Intel Developer Forumon tartott beszédében kitért arra, hogy a Windows XP asztali operációs rendszer 64 bites kiterjesztéseket támogató verziója április elején, míg a szerverekre szánt Windows Server 2003 64 bites változata a hónap végére várható.

0

Európában is tarolnak az x86-os szerverek -- rohamosan terjed a blade és a 64 bit

2005. március 1. 15:59

Hasonlóan a világpiaci tapasztalatokhoz, tavaly az európai, közel-keleti és afrikai régióban is az x86-os szerverek taroltak -- már ami a volument illeti. Az utolsó negyedévben töretlenül folytatódott az a trend, amely szerint az x86-os kiszolgálók más platformok kárára terjeszkednek a piacon. A leszálított szerverek száma itt 15,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a bevételek ugyanilyen összehasonlításban 17,8 százalékkal bővültek. A piac egésze az egy évvel korábbihoz képest 15,3 százalékkal 605 ezer darabra duzzadt, miközben az átlagár 11 százalékkal 8884 dollárra, vagy közel 19 százalékkal 6857 euróra csökkent.

0

Megérkezett a VIA támogatása: alacsony fogyasztású chipset AMD Turionhoz

2005. március 1. 14:18

Az Advanced Micro Devices (AMD) alacsony fogyasztású, kifejezetten hordozható számítógépekbe szabott Turion processzorához fejlesztett ki alaplapi chipsetet a tajvani VIA Technologies (VIA). Az egyelőre még premierre váró, 64 bites Turion célpiacának tartott vékony és könnyű notebookokat szem előtt tartva a K8N800A integrált grafikus processzort és fejlett energiatakarékossági funkciókat vonultat fel, teljes egészében támogatva az AMD processzoraiba épített PowerNow! technológiát.

0

Csúcsteljesítményű videokártyák AGP foglalatba

2005. március 1. 11:50

Az ATI Technologies tegnap bejelentette, hogy Radeon X850 XT grafikus chipje immár AGP8X kivitelben is elérhető, így azok is használhatják a világ jelenlegi legnagyobb teljesítményű graifikus gyorsítóját, akik nem rendelkeznek PCI Express eszközök fogadására felkészített alaplappal. A vállalat emellett bejelentette olcsóbb Radeon X800 XL AGP termékét is.