vállalati it archívum - 2005 június

2005
június

0

Kedvezőbb T-Mobile roamingtarifák a nyaralás idejére

2005. június 30. 13:24

[HWSW]A T-Mobile új roamingtarifákat vezet be július 1-től: az eddigi mobilszolgáltatónkénti díjazást egységes országonkénti díjazás váltja fel. A változással egyidőben megújul a World Class roaming díjcsomag is. A július 1-től életbe lépő roaming díjszabással egy adott országban ezentúl egyszerű és tervezhető lesz a mobilhasználat, ugyanis függetlenül attól melyik roaming partner hálózatát használjuk, mindig ugyanannyit kell fizetni.

0

Már internetezni is olcsóbban lehet a TELE2-vel

2005. június 30. 11:22

Már nem csak a hanghívások területén, hanem az úgynevezett nyílt dialup, azaz nyílt betárcsázós internet terén is olcsóbb alternatívát nyújt a TELE2. A júniusi Budapesti bevezetést követően július 1-től a T-Com valamennyi körzetében elérhető lesznek olcsóbb dialup percdíjai.

0

A Motorola megveszi a Sendo tudását

2005. június 30. 10:49

A Motorola bejelentette, hogy megvásárolja a brit Sendo mobiltelefon-gyártó kutatás-fejlesztési részlegét és szabadalmait. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A megállapodás értelmében a Motorolához kerül a Sendo eddig már bejegyzett 50, valamint a folyamatban levő 40 további szabadalma, illetve a 200 főt foglalkoztató kutatás-fejlesztési részlege. A Motorola várakozásai szerint a Sendo megvásárlása javítani fogja a cég pozícióit az európai piacon, amelyet egyértelműen a -- szintén európai -- Nokia ural.

0

Hamarosan MSN-ről is küldhetünk üzenetet a Vodafone-os mobiltelefonokra

2005. június 30. 10:19

A Microsoft és a Vodafone hamarosan átjárható hálózatot és üzenetküldési lehetőséget kínál a Vodafone Messenger és az MSN Messenger regisztrált felhasználóinak. A Vodafone számos hálózatában -- így hazánkban is -- már jóideje elérhető saját, Vodafone Messenger azonnali üzenetküldő szolgáltatása, mely egy Vodafone-os PC-s alkalmazásból, illetve a live! menüvel rendelkező telefonokba épített szoftverből áll. A Vodafone Messenger segítségével üzenetet küldhetünk az előfizető mobiltelefonjára egy másik live!-os mobiltelefonról, illetve számítógépről.

0

Június helyett csak júliusban jön a Nokia N90 okostelefonja

2005. június 30. 08:40

A Nokia megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint kénytelen elhalasztani az autofókuszos Carl Zeiss optikával felszerelt N90 mobiltelefonjának piaci bevezetését. A finn mobilgyártó szerint a késés oka, hogy a finomhangolás a vártnál tovább tart. Az eredeti tervek szerint az N90-nek június közepén kellett volna a boltokba kerülni, a telefon végül azonban csak júliustól lesz kapható.

0

Egyre több országban kapható az olcsó Windows

2005. június 29. 12:54

A Microsoft bejelentette, hogy az olcsó Windows XP Starter Edition operációs rendszerét elérhetővé teszi a mexikói és argentin felhasználók számára, a későbbiekben pedig az összes latin-amerikai országban megjelenhet a butított operációs rendszer.

0

Ősszel érkezik a Sims 2 új kiegészítője

2005. június 29. 12:06

Szeptemberben érkezik a Sims 2 második küldetéslemeze, a Nightlife, azaz Éjszakák. A most bejelentett kiegészítés számos újabb lehetőséget kínál Simjeink életének változatosabbá tételéhez. Hőseink kedvükre válogathatnak a különböző szórakozási lehetőségek között és meglátogathatják a város legmenőbb helyeit. Eközben persze ismeretségeket köthetnek, akár szerelembe is eshetnek. Shanti Bergel, a Sims 2 producere lapunk kérdésére elmondta, a készítők nem akarják megszabni a játékosoknak, hogyan éljék az életüket, így akár azonos nemű Simek között is létrejöhet romantikus kapcsolat.

0

Tovább csökkenhet az 5 megapixeles digitális kamerák mérete

2005. június 29. 11:19

[Clubic.com] A Samsung Electronics új szenzora tovább csökkentheti az 5 megapixeles digitális fényképezőgépek méretét. Az előreláthatólag 2005 negyedik negyedévében sorozatgyártásra kerülő új CMOS szenzor mérete csupán 1/2,5 hüvelykes. Az S5K2E1FX szenzor ilyen kis méret mellett is 2608 x 1952 pixeles képek alkotását teszi lehetővé.

0

Új vezető a Corel élén

2005. június 29. 09:41

Új elnök-vezérigazgatót nevezett ki a Corel, a kanadai vállalat kedden közölte, hogy a továbbiakban a kanadai Daid Dobson irányítja a céget. Dobson korábban az IBM stratégiai vezetője volt, előtte a cég nyomtatási, korábban pedig a személyi számítógépes üzletágnál dolgozott. A Corel eddigi vezére, Amish Mehta a továbbiakban az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját.

0

Nagyobb lefedettséget és adatátviteli sebességet ígérnek a U.S.Robotics új hálózati eszközei

2005. június 28. 14:08

[Clubic.com] Újabb gyártóval bővült a kísérletezők köre, az amerikai U.S.Robotics is bemutatta első pre, azaz előzetes 802.11n kompatibilitással rendelkező vezeték nélküli hálózati termékvonalát. A MAXg márkanévvel piacra dobott új eszközök szabványosításra váró technológiákat alkalmaznak a nagyobb adatátviteli sebesség és lefedettségi terület érdekében.

0

Csak ősszel érkezik az ATI R520

2005. június 28. 13:22

[x-bit labs/HWSW] Az ATI Technologies megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint következő generációs grafikus processzora, az R520 bemutatása késedelmet szenved. A korábbi hírek szerint a chip megjelenését júliusra időzítette a vállalat, azonban a cég negyedéves eredményeinek közzététele kapcsán rendezett konferenciabeszélgetésen már őszi premierről volt szó. Egyes források szerint a R520 hivatalos bejelentése augusztus végén esedékes.

0

Katonai számítógépek épülhetnek a PlayStation 3 processzorára

2005. június 28. 11:41

[News.com] A főképp olajvállalatok és a hadsereg részére egyedi számítógépeket szállító Mercury Computer Systems bejelentette, hogy a jövőben a Sony, a Toshiba és az IBM által közösen kifejlesztett Cell processzor köré is épít majd rendszereket. A Cell processzor elsőként a PlayStation 3 konzolban lesz megtalálható, azonban az IBM feltett szándéka, hogy a processzor ne csak a PlayStation 3 konzolban kapjon helyet, hanem lehetőség szerint minél több alkalmazási területen, minél szélesebb körben terjedjen el.

0

Célba ért a Symantec-Veritas ügylet

2005. június 28. 09:13

A Symantec és a Veritas részvényesei egyaránt jóváhagyták a két vállalat összeolvadását, amelynek keretén belül formailag a Symantec vásárolja fel a Veritast. A cél, hogy a Symantec nagyobb befolyást szerezzen a nagyvállalati piacon.

0

RSS-támogatás az Internet Explorerben és a Longhornban

2005. június 27. 16:06

[News.com] A Microsoft pénteken bejelentette, hogy az Internet Explorer 7 és a Windows következő változata, a Longhorn egyaránt támogatni fogja az RSS (Really Simple Syndication) technológiát. Szerintünk az RSS lesz a kulcsa annak, ahogy az emberek a jövőben használni fogják az internetet -- mondta Gary Schare, a Microsoft Windows-részlegének stratégiai termékmenedzsment-igazgatója. Éppen ezért a Longhornban az operációs rendszerbe integráljuk.

0

A Sony bíróság segítségével akadályozza meg a PlayStation Portable konzol európai forgalmazását

2005. június 27. 12:46

[News.com] A Sony igyekszik eloszlatni a félelmeket: szó sincs arról, hogy a vállalat vásárlókkal kapcsolatos információkat kérne azoktól a perrel fenyegetett kereskedőktől, akik szürkeimport segítségével forgalmazzák a vállalat hordozható PlayStation Portable konzolját Nagy-Britanniában. Amint az ismeretes, a konzol csak szeptemberben jelenik meg hivatalosan az európai üzletek polcain, azonban számos kereskedő kihasználva a hatalmas keresletet az Egyesült Államokból és Ázsiából importált konzolokat árusít.

0

Július elején kerül piacra a Motorola első iTunes mobiltelefonja

2005. június 27. 10:39

[Clubic.com] Több hónapnyi várakozást és találgatást követően végre megvásárolható lesz a Motorola és az Apple együttműködésének első készterméke, az első iTunes online zenebolt elérésére is alkalmas zenemobiltelefon. A július negyedikétől forgalmazott iPhone készülék a Motorola itthon is nagy sikerrel forgalmazott E398 modelljének egy átdolgozott változata.

0

Szupervékony okostelefon a Motorolától

2005. június 27. 10:12

[Engadget] A nagy sikerű RAZR V3 sikerét meglovagolva a Motorola most egy szupervékony okostelefonon dolgozik. A teljes QWERTY billentyűzettel ellátott készülék a Franklin kódnevet viseli és várhatóan a harmadik negyedév során kerül a boltokba.

0

Az Electro World is országos DVD-kölcsönzőt indított

2005. június 27. 09:51

Újabb országos elérhetőségű internetes DVD-kölcsönző nyílt hazánkban; a jellemzően szórakoztatóelektronikai eszközöket értékesítő Electro World is bejelentette, hogy a www.electroworld.hu/dvd címen elérhető saját DVD-kölcsönző szolgáltatása. Az Electro World tulajdonképpen a filmdirekt Kft. értékesítési partnere, amely 2004. novemberi indulása óta nyújt hasonló szolgáltatást.

0

A Cisco a szoftverek és az XML irányába támad

2005. június 27. 09:43

[eWeek/HWSW] A Cisco Systems még ebben a hónapban bemutatja az XML adatforgalom kezelésére alkalmas hardver- és szoftvermegoldásait, amik elsősorban a vállalatok XML-re épülő rendszereinek sebességét, biztonságát és adminisztrációs lehetőségeit hivatottak javítani.

0

Jelentős víruskitörés az éjjel

2005. június 27. 09:26

A NOD32 víruslaborjának munkatársai 2005. június 26-án vasárnap 18 és 19 óra között regisztrálták az első példányokat az új Bagle féregből. A trójai program megjelenése rég nem látott nagyságú víruskitörést jelent, a magyarországi freemail levelezőrendszerben a Bagle.BI vasárnap éjjel tízszer gyakrabban jelent meg, mint a második legelterjedtebb kórokozó, a Zafi.b.

0

Korábbi Microsoft-vezető lett az Oracle elnöke

2005. június 24. 14:55

Gregory Maffei lett az Oracle új elnöke és pénzügyi igazgatója -- adta hírül a Wall Street Journal. Maffei 1993-ban került a Microsofthoz és 1997-ben nevezték ki pénzügyi igazgatóvá, végül 2000-ben a 360Networks távközlési cég kedvéért hagyta el Redmondot. Maffei jelenleg 45 éves, diplomáját a Harvardon szerezte.

0

Mobiltelefonon is élőben nézhető lesz a Kapcsolat koncert

2005. június 24. 13:08

A T-Mobile a vasárnapi Kapcsolat koncert egészét élőben közvetíti a társaság 3G tesztjében résztvevő ügyfelek mobiltelefonjaira. Ezzel megvalósul az első hazai 3G közvetítés, amelyet a jövőben várhatóan egyre több hasonló követ majd. A műsor a T-Zones portálon lesz látható.

0

Dunaújvárosi LAN-party

2005. június 24. 11:01

Idén júliusban immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Dunaújváros kedvelt számítógépes összejövetele, a D-Lan . A versenyek helyszíne, az első három alkalomhoz hasonlóan a Dunaferr Szakközép és Szakiskola tagozatának sportcsarnoka lesz, ahol nagyjából 120 játékos vehet részt a küzdelmekben. Az egyre ismertebb rendezvényen a résztvevők Counter-Strike, Need For Speed Underground 2 és Warcraft III. játékokban mérhetik össze tudásukat. A versenyre június 30-ig lehet interneten asztalt foglalni 500 forintos nevezési díj fejében. A nézelődőknek a belépés ingyenes.

0

Növekedő bevétel és veszteség az ATI-nál

2005. június 23. 15:23

Közzétette május 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az ATI Technologies. A vállalat az időszakban 530 millió dollár bevételt ért el, ez 8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévet az ATI 400 ezer dollár veszteséggel zárta, egy évvel korábban a cég 49 millió dollár nyereségről számolt be. Az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyva a cég profitja 8,5 millió dollár lett volna, ezen az alapon számítva tavaly az ATI 50,5 millió dollár eredményt ért el.

0

A Sony veszi át a sikertelen Matrix Online üzemeltetését

2005. június 23. 10:57

Csupán három hónappal azután, hogy a Warner Bros. elindította a Mátrix világában játszódó nagyszabású internetes szerepjátékát (MMORPG), a filmstúdió úgy határozott, eladja azt a Sony Online Entertainmentnek. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Új opteronos szerverek és egy Turionra épülő üzleti notebook a HP kínálatában

2005. június 22. 10:38

A Hewlett-Packard várhatóan a mai napon jelenti be új ProLiant kiszolgálóit, amelyek kétmagos AMD Opteron processzorokra épül. A vállalat már korábban bemutatta az új Opteronokra épülő négyprocesszoros ProLiant gépeit, most pedig az egy- és kétprocesszoros rendszerek (DL385, DL145) és blade szerverek (BPL25p, BL35p) felfrissítéséről számol be. Az új kiszolgálók a jövő héttől lesznek megrendelhetők.

0

Új vezető irányítja a Microsoft nemzetközi terjeszkedését

2005. június 21. 14:54

A Microsoft tegnap Jean-Philippe Courtois-t nevezte ki a Microsoft International elnökévé. A vezető ezt megelőzően a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régiójának (EMEA) vezérigazgatója volt. Courtois mostantól az EMEA régió országai mellett teljes körű felelősséggel tartozik a Microsoft működéséért Japánban, Kínában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, Latin-Amerikában, valamint a feltörekvő piacokon.

0

A Toshiba új multimédiás notebookot mutatott be

2005. június 21. 14:22

A Toshiba bemutatta multimédiás Qosmio noteszgép-családjának legújabb csúcsmodelljét, a G25-AV513 számítógépet. A 17 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel szerelt zászlóshajó valóságos mobil médiaközpont, a vállalat választása nem véletlenül esett a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre.

0

Új parancssor a Windowsban

2005. június 21. 11:38

[BetaNews/HWSW] Kilenc hónap tesztelés után a Microsoft megjelentette új generációs parancssorának első béta verzióját. A Monad kódnévre hallgató megoldás a Windows parancssor és a Unixokon megszokott funkciók egyesítésével jött létre, ezáltal a rendszeradminisztrátorok gyakorlatilag az operációs rendszer és a rá telepített szoftverek valamennyi képességét ki tudják innen használni.

0

Akár 30 százalékos gyorsulás is elérhető az új NVIDIA meghajtóprogramokkal

2005. június 21. 10:25

[x-bit labs] Az NVIDIA olyan meghajtóprogramon dolgozik, amely kihasználja a többszálú utasításvégrehajtásra felkészített processzorokban rejlő lehetőségeket, ennek köszönhetően akár 30 százalékos gyorsulás is elérhető -- nyilatkozta a TechReport weboldalnak Ben de Waal, az NVIDIA GPU szoftverekért felelős vezetője.

0

Hamarosan kipróbálható a Microsoft előfizetéses biztonsági szolgáltatása

2005. június 21. 09:35

A Microsoft pár héten belül megkezdi OneCare Live névre keresztelt előfizetéses biztonsági szolgáltatásának nyilvános bétatesztjét, amelyre vállalkozó szellemű felhasználókat vár. Akik ki szeretnék próbálni a szolgáltatást, a OneCare Live weboldalán jelentkezhetnek. A Microsoft eleinte csak az Egyesült Államokban lakók számára teszi elérhetővé a OneCare Live bétát, később talán több országra is kiterjesztik a programot.

0

Kötelező a bérelt vonali szolgáltatás a Magyar Telekomnál

2005. június 20. 16:10

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának legfrissebb határozata szerint a kiskereskedelmi béreltvonal-piacon egyedül a Magyar Telekom Rt. rendelkezik jelentős piaci erővel, így a társaságnak ezen a piacon megrendelés esetén szolgáltatási kötelezettsége van -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A bérelt vonalakhoz kapcsolódóan az EU három olyan piacot jelölt meg, ahol a verseny még nem tudott kellően érvényesülni. Ezek közül kettő nagykereskedelmi, a harmadik a kiskereskedelmi piac.

0

Sikeres az AMD Opteron

2005. június 20. 14:18

Az IDC piackutató vállalat adatai szerint az első negyedévben az Egyesült Államokban értékesített négyprocesszoros szerverek 27,8 százaléka AMD Opteronra épült, ami jelentős fegyvertény a második számú processzorgyártó számára. A legnagyobb szervergyártók a Dell kivételével mind forgalmaznak Opteron-alapú kiszolgálókat.

0

Az összes jelenlegi és jövőbeli Wi-Fi szabványt támogatja az Intel vezérlőchipje

2005. június 20. 13:33

Az Intel pénteken egy olyan vezeték nélküli hálózati chipet mutatott be, amely a már meglevő Wi-Fi szabványok (a, b, g) mellett a jövőben megjelenőket is támogatja, köztük a több mint 100 megabites másodpercenkénti sebességű 802.11n szabványt. A lapka kizárólag CMOS technológiával készül, vagyis ugyanazzal az eljárással, amellyel a processzorokat gyártják, ez lehetővé teszi az olcsó, tömeges előállítást.

0

Itt az ATI Radeon X550

2005. június 20. 12:06

[x-bit labs] Az ATI Technologies két kártyagyártó partnere, a GeCube és a HIS is megkezdte az eddig még sem jelentett Radeon X550 grafikus processzorra épülő termékek forgalmazását. Az X550 egy alsó árkategóriás videochip, lényegében az X300 kipofozott változata, amely 4 pixel és 2 vertex futószalaggal rendelkezik és 400 MHz-es órajelen működik. A hozzá kapcsolt memóriák 64 vagy 128 bites sínen kommunikálnak és 550 MHz-en ketyegnek.

0

Elektronikus fizetési megoldáson töri a fejét a Google

2005. június 20. 11:16

A Google terveit ismerők szerint a népszerű keresőt -- és számos további szolgáltatást -- üzemeltető vállalat még az idén elindítja elektronikus fizetési rendszerét. A cél az, hogy a Google függetlenítse magát a hirdetési bevételektől, amelyek jelenleg forgalmának mintegy 99 százalékát adják.

0

Futtatni fogja az Xbox játékait az Xbox 360

2005. június 20. 09:47

A Microsoft a hírek szerint licencmegállapodást kötött az NVIDIA-val annak érdekében, hogy az ősszel megjelenő Xbox 360 konzolját szoftveresen kompatibilissé tehesse a jelenleg is kapható változattal. Amennyiben ez megtörténik, az Xbox 360-on futtathatók lesznek az Xbox játékai.

0

Adobe: erős negyedév, a vártnál gyengébb prognózis

2005. június 20. 09:20

Noha az Adobe 37 százalékkal növekedő nyereségről számolt be, a vállalat részvényeinek árfolyama mégis 6 százalékkal csökkent, ugyanis a cég a vártnál gyengébb előrejelzéseket fogalmazott meg.

0

Letölthető a RAW formátumú fotókat kezelő segédprogram Windows XP-re

2005. június 16. 12:49

[Clubic.com] A Microsoft ígéretéhez híven mától elérhetővé tette a Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP ingyenesen letölthető segédprogramját, mely a felsőkategóriás digitális fényképezőgépekkel készült tömörítetlen, nyers digitális adatokat tartalmazó RAW állományokat képes kezelni. A körülbelül 48 megabájtos szoftver a Nikon NAVE, a Canon CRW/CR2, illetve a TIFF formátumú tömörítetlen állományokat tudja feldolgozni.

0

A számítógépgyártóknak nem kell a médialejátszó nélküli Windows XP

2005. június 16. 11:29

[News.com] A C|Net információi szerint egyelőre teljesen értelmetlennek tűnik az Európai Bizottság által kikényszerített, médialejátszó nélküli Windows XP változat kifejlesztése: egyelőre négy vezető számítógépgyártó jelezte, hogy nem tervezi a normál Windows XP változattal azonos árban értékesített, lejátszómentesített operációs rendszer használatát.

0

Az H.264 kodeket is támogatja az InterVideo WindDVD 7-es verziója

2005. június 15. 13:45

[Clubic.com] A nemrég Ulead által felvásárolt InterVideo elérhetővé tette WindDVD médialejátszó szoftverének új, 7-es változatát. A teljesen átdolgozott kezelőfelülettel rendelkező lejátszóprogram egyik legfontosabb újdonsága talán a H.264 (AVC) kodek beépített támogatása.

0

Merőleges adatrögzítéssel dolgozó MicroDrive-ot mutatott be egy japán egyetem

2005. június 15. 12:08

[Clubic.com] A Hitachi és a Seagate mini merevlemezeinél is nagyobb kapacitású, 10 gigabájtos MicroDrive meghajtó prototipusát mutatta be a fejlesztésben oroszlánrészt vállaló Tokohu-i Egyetem. A japán szakemberek az egyre nagyobb teret hódító új adattárolási eljárást, a merőleges adatrögzítést alkalmazták a mini merevlemez megalkotásakor.

0

Mobil zeneletöltő szolgáltatást tervez közösen a Napster és az Ericsson

2005. június 15. 10:15

[News.com] Újabb szereplővel bővülhet jövöre az online zeneboltok köre: a svéd telekommunikációs óriás Ericsson és a zeneboltot üzemeltető Napster bejelentette, hogy együttműködésük segítségével egy kifejezetten mobiltelefonok és -szolgáltatók számára fejlesztett, globálisan elérhető online zeneletöltő szolgáltatást kívánnak kifejleszteni.

0

Repülőgépek számára fejlesztett új GSM rendszert az Ericsson

2005. június 14. 13:33

Az Ericsson bemutatta új GSM-rendszerét, amely segítségével a légiutasok is használhatják majd mobiltelefonjukat az utasszállító repülőgépek fedélzetén. Az Ericsson hagyományos ügyfelei, a távközlési hálózatot üzemeltetők számára az RBS 2708 mindössze a hálózat következő cellája. A hálózatüzemeltetők éppúgy menedzselhetik ezt a rendszert, mint az összes többi rádió-bázisállomást.

0

Veszélyben az elektronikus készülékek: júniusban a leggyakoribb a villámlás

2005. június 13. 16:29

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a villámok elleni védekezés szükségességére. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert júniusban csap le a legtöbb villám -- figyelmeztet az BME, az OMSZ és az APC.

0

A leggyorsabb privát szuperszámítógép

2005. június 13. 13:28

Az IBM által szállított Blue Gene/L szuperszámítógépek immár a világ legnagyobb teljesítényű rendszereinek listáján az első és második helyet is elfoglalták. Az IBM Thomas Watson kutatóközpontjában üzembe helyezett, BGW névre keresztelt szuperszámítógép a tesztek szerint 91,3 teraFLOPS sebességű, vagyis másodpercenként 91,3 billió lebegőpontos művelet végrehajtására képes. A világ legnagyobb teljesítményű, magánkézben levő számítógépet biológiai kutatások támogatására használják.

0

Új szereplő a lakossági telefonpiacon

2005. június 13. 12:38

Mától olcsóbban telefonálhatnak a Datanet otthoni ADSL-előfizetői, a vállalat ígérete szerint a számukra nyújtott Dataphone 1514 szolgáltatás csúcsidőben a versenytársaknál 10 százalékkal alacsonyabb vezetékes percdíjakat kínál. A számlázás másodperc alapon történik, és kapcsolási díjat sem kell fizetni.

0

Nyílt forráson alapuló mobiltelefonos böngészőn dolgozik a Nokia

2005. június 13. 10:12

A Nokia ma bejelentette, hogy nyílt forrású alapokra építkezve új mobiltelefonos böngészőt készít. A Series 60 szoftverplatformra írt alkalmazás érdekessége, hogy a Nokia és az Apple együttműködésében készül el, a böngészőhöz a Nokia ugyanazokat a KHTML alapokat használja, amelyekre az Apple Safari is épül. A finn cég ígérete szerint aktívan közreműködik majd a nyílt forrású közösség munkájában.

0

Középvállalatoknak szánt ügyfélkiszolgáló rendszert jelentett be az Euronet

2005. június 13. 08:59

Az Euronet és a Microsoft együttműködésének eredményeként elérhető a Genesys Express kontakt center és a Microsoft CRM vállalati ügyfélkezelő rendszer szorosan integrált kombinációja. Mindkét termék magyar nyelven szólal meg, és képesek együtt ellátni egy kis- és középvállalat valamennyi kapcsolattartási feladatát.

0

Egyre több nagyvállalatnál állnak megfigyelés alatt az alkalmazottak e-mailjei

2005. június 10. 14:03

[News.com] Egy újabb felmérés szerint az ezer, vagy ennél is több főt foglalkoztató vállalatok 63 százaléka tervezi, hogy küönböző szoftverek -- vagy más alkalmazottak -- segítségével megviszgálja, elemzi a dolgozók kifelé irányuló elektronikus leveleit. A Proofpoint által hétfőn publikált elemzés szerint a vállalatok 36,1 százalékának már vannak olyan dolgozói, akiknek az e-mailek monitorozása a feladata, míg 26,5 százalékuk a jövőben szándékozik ilyen alkalmazottakkal növelni a vállalati létszámot.

0

Gondok az ATI új generációs grafikus chipjével?

2005. június 10. 12:31

Lapértesülések szerint az ATI Technologies komoly problémákba futott a következő generációs, R520 kódnéven ismert videochipjének gyártása során. Noha a lapka végleges tervei (tapeout) már több mint fél évvel ezelőtt elkészültek, a sorozatgyártás továbbra sem kezdődhetett meg. A vállalathoz közeli hírforrások úgy tudják, az R520 mintapéldányok nem működnek a várt órajelen, fogyasztásuk túl magas, a tervezett 32 renderelő futószalagból pedig a legtöbb esetben csak 16-ot lehet munkára bírni.

0

Kína félvezetőipari nagyhatalom lesz?

2005. június 10. 11:58

[Silicon Strategies] Kína három éven belül összesen húsz félvezetőgyár építését tervezi -- derül ki a Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) jelentéséből. A világ legnépesebb országa jelenleg nem jelentős szereplője a félvezetőiparnak, azonban az országban a gyártó- és tokozóüzemek száma az átlag feletti ütemben növekedik. Kína félvezetőpiaca azonban gyorsabban bővül, mint a helyi gyártóipar, így utóbbinak fel kell zárkóznia.

0

Megemelte negyedéves kilátásait az Intel

2005. június 10. 10:03

Az Intel a noteszgépekbe szánt processzorok iránti kereslet erőssége miatt némileg megemelte második negyedéves forgalmi előrejelzését, valamint a bruttó nyereséghányadra vonatkozó prognózisát. Utóbbi a mobil processzorok magasabb árának, a rajtuk elért magasabb haszonnak köszönhető.

0

Az Oracle felvásárolja a TimesTen vállalatot

2005. június 10. 09:50

Az Oracle bejelentette a megánkézben levő TimesTen felvásárlására irányuló végleges szerződés megkötését. A TimesTen köztesszoftvereinek valós idejű esemény-, tranzakció- és adatkezelő szolgáltatásai elsősorban azoknál az alkalmazásoknál nélkülözhetetlenek, ahol a teljesítmény kritikus fontosságú. A TimesTen szoftverinfrastruktúráján jelenleg működő megoldások olyan rendkívül nagy feldolgozási teljesítményt igénylő tevékenységeket szolgálnak ki, mint például a valós idejű számlázás, a tőzsdei rendszerek, a híváskezelő központok, vagy a légitársaságok utasforgalmi rendszerei.

0

Szabadalomsértés miatt perli a Rambus a Samsungot

2005. június 9. 14:52

[Xbit labs] A Rambus hétfőn bejelentette, hogy azonnal megszüntette egyes licencmegállapodásait a világ legnagyobb memóriagyártójával, a Samsung Electronics-szel, illetve egy kaliforniai bíróságon beperelte a vállalatot szabadalomsértések miatt. Miközben a Samsungra egy értékes, licenceket vásárló partnerként tekintettünk, számos jelenlegi probléma hátráltatja a Samsung SDRAMés DDR licenceinek megújítását és bővítését -- mondta Harold Hughes, a Rambus elnök-vezérigazgatója.

0

Több ezer dalt tárolhat a Philips legújabb merevlemezes audiolejátszója

2005. június 9. 14:11

[Clubic.com] A más gyártók számára kiváló minőségű audiochipeket fejlesztő Philips újabb audiolejátszóval bővíti saját kínálatát: a mini merevlemezes, 3 gigabájt kapacitású HD084 és 85 lejátszója csupán 78 grammot nyom. Az igen stílusos, fekete-ezüst házba rejtett készülék 86 x 53 x 16,7 mm méretű.

0

Szuperszámítógép modellezi az emberi agyat

2005. június 8. 15:52

Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

0

Mindenkinél jobb akar lenni a Samsung Digimax Pro815 kamerája

2005. június 8. 15:50

[Clubic.com] Az újabb és újabb kisméretű, kompakt kamerák mellett az elmúlt héten bejelentette első komolyabb külsővel ellátott digitális fényképezőgépét a Samsung, mely főként tükörreflexes, felsőkategóriás készülékekre hasonlít. A Samsung Digimax Pro815 digitális fényképezőgépe 15x-ös zoommra képes objektívvel, nagyméretű, 3,5 hüvelykes színes kijelzővel és órási kapacitású akkumulátorral rendelkezik.

0

Vezeték nélküli vezérlőt kap a Samsung év végén megjelenő audiolejátszója

2005. június 8. 13:49

[Clubic.com] Hamarosan valósággá válhat a vezeték nélküli állományátvitel, sőt, akár ennél több is az audiolejátszókban: a Samsung Dél-Koreában piacra dobandó, várhatóan az év végén megjelenő lejátszója WLAN-vezérlőt is tartalmaz majd. A készüléket ráadásul nem csak a PC-khez lehet majd ilyen módon csatlakoztatni, hanem akár hotspotokhoz, nyilvános WLAN-hálózatokhoz is.

0

Linux a PlayStation 3 processzorán

2005. június 8. 13:39

Az IBM bejelentette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a Cell processzor részletes specifikációit és közzéteszi azokat a programkódokat, amelyek birtokában a szoftver- és hardverfejlesztők olyan termékeket készíthetnek, amelyek együttműködnek a chippel. A vállalat egyértelmű célja, hogy a Cell processzor ne csak a PlayStation 3 konzolban kapjon helyet, hanem lehetőség szerint minél több alkalmazási területen, minél szélesebb körben terjedjen el.

0

Tizenhat megabites ADSL az Externettől

2005. június 8. 09:13

Az Externet Magyarországon elsőként indít 16 Mbit/s sávszélességű ADSL szolgáltatást. A főként üzleti előfizetőknek ajánlott PowerDSL QUATTRO a 16Mbit/s letöltési sebesség mellett 2Mbit/s feltöltési sebességet nyújt, a drága bérelt vonali kapcsolat árának töredékéért. Jelenleg egy 2 Mbit/s sávszélességű bérelt vonali internetkapcsolat havi nettó 250 ezer forint körüli áron érhető el, ezzel szemben a 16 megabites PowerDSL QUATTRO már jóval olcsóbban előfizethető -- az Externet és a HWSW együttműködésének köszönhetően lapunk hasábjain is .

0

A harmadik negyedévtől lesz kapható itthon a 3G-s Sony Ericsson V600i

2005. június 7. 16:09

A Vodafone a harmadik negyedévtől, a Vodafone Magyarország 3G hálózatának elindulásával egyidőben dobja majd piacra a Sony Ericsson kifejezetten Vodafone számára tervezett, V600i harmadik generációs UMTS-telefonját . A V600i a harmadik generációs hálózatok minden előnyét képes kihasználni, beleértve a videotelefonálási lehetőséget, valamint a zenei, képi és egyéb mobiltartalmak nagy sebességű letöltését a Vodafone live!-ról.

0

Egyre jobban korlátozzák az internetezést Kínában

2005. június 7. 15:06

[WSJ] A kínai hatóságok arra kötelezik az országban működő összes weboldal és blog üzemeltetőjét, június végéig regisztrálják oldalukat, különben pénzbüntetésre és az oldal bezárásra számíthatnak. A kereskedelmi weboldalak tulajdonosai számára a regisztráció elmulasztása esetén 25 millió forintnak megfelelő jüan a büntetés -- áll az Informatikai Ipar Minisztériumának weboldalán. A kínai webhelyek üzemeltetőinek állítólag már 74 százaléka regisztrálta magát.

0

Majdnem minden tizenkettedik bekötött telefonvonalon található már DSL-modem

2005. június 7. 14:46

A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb közleménye szerint 2005. áprilisában tovább csökkent a bekapcsolt vezetékes fővonalak száma, a március végéhez képest több mint 12 ezerrel kevesebb, 3 509 227 fővonalat tartottak nyilván. A 100 lakosra jutó fővonalszám április végére 34,78-re csökkent a március végi 34,89-ről.

0

Minden létező formátumot támogat majd a BenQ PC-s Blu-Ray írója

2005. június 6. 17:15

[Digitimes] A Computex 2005 rendezvényen is bemutatta a BenQ a BW1000 típusú Blu-Ray és DVD/CD-írójának prototipusát. A tajvani vállalat várhatóan 2006 első vagy második negyedévében kezdi meg a mindenevő, személyi számítógépbe telepíthető Blu-Ray írók sorozatgyártását, attól függően, hogy mennyire fejlődik ki eddig az időpontig a kék lézeres adattárolók piaca.

0

Új mobil grafikus processzor az ATI-tól

2005. június 6. 16:33

Az ATI Technologies bejelentette méltán népszerű Radeon X800 XT grafikus chipjének mobil változatát. A Mobility Radeon család legújabb tagja 12 helyett immár 16 pixel futószalaggal és 6 vertexfeldolgozó egységgel, 256 bites memóriabusszal és GDDR3 memóriával rendelkezik, a gyártó szerint a ma elérhető mobil videochipek közül a legnagyobb teljesítményt nyújtja.

0

Félreértésen alapulnak a Pentium D-be épített másolásvédelemről szóló hírek

2005. június 6. 15:37

A nemrég bejelentett kétmagos Pentium D processzor, illetve a hozzá tervezett i945 alaplapi chipkészlet beépített DRM-technológiával (digitális jogkezelés) rendelkezik, az új alkatrészekre épülő számítógépeken tehát hardveresen megakadályozható a zenék, filmek, szoftverek másolása -- írta a PC World . A lap az Intel ausztrál munkatársát, Graham Tuckert is idézi, aki állítólag elismerte, hogy a Pentium D és az i945 valóban tartalmaznak digitális jogkezelő technológiát, azonban hogy ez pontosan hogy működik, azt nem árulta el.

0

Elérhető a Windows Update webhely következő generációs változata

2005. június 6. 14:21

[Clubic.com] A Microsoft a hétvégén csendesen elindította Windows Update webhelyének következő generációs, hatodik változatát. Az egyelőre hivatalosan nem kommunikált, azonban már több nyelven, köztük magyarul is elérhető , teljesen működőképes rendszer némileg átdolgozott, egyszerűsített felülettel rendelkezik.

0

Száz órányi ingyenes telefonálást nyújtanak a T-Com új csomagjai

2005. június 6. 13:03

A T-Com új átalánydíjas csomagokat vezet be június 9-től, melyekkel havi 100 órán át -- hétköznapokon délután 16 és délelőtt 10 óra között, hétvégénként pedig egész nap -- ingyen lehet telefonálni. A két Favorit díjcsomag csak az ingyenes hívásirányokban és árában különbözik egymástól.

0

Júniusban talál gazdára a 90 milliomodik PlayStation 2 konzol

2005. június 6. 12:50

[News.com] A Sony Computer Entertainment Inc. bejelentette, hogy várhatóan ebben a hónapban talál gazdára a 90 milliomodik PlayStation 2 játékkonzol. A PlayStation 2 elsőként 2000 március negyedikén volt megvásárolható a japán üzletekben.

0

Egyre olcsóbbak és egyre kelendőbbek a notebookok

2005. június 6. 10:49

[News.com] Történelmi jelentőségű pillanat a PC-piacon: az Egyesült Államokban a kiskereskedők idén májusban több noteszgépet adtak el, mint asztali PC-t. A Current Analysis adatai szerint májusban az összes eladott személyi számítógép 53,3 százaléka volt notebook. Egy évvel korábban a noteszgépek csupán 45,9 százalékkal képviseltették magukat a piacon. Már korábban is előfordult néhányszor, hogy több notebook fogyott mint asztali PC, azonban ez csak rövid ideig, néhány hétig tartott és rendszerint a gyártók akcióinak volt köszönhető. Az azonban még sosem fordult elő korábban, hogy a noteszgépek forgalma egy teljes hónapig felülmúlja az asztali gépekét.

0

A Sony perrel fenyegeti a PlayStation-neppereket

2005. június 3. 15:44

[News.com] A japán és amerikai piacon tapasztalható óriási kereslet és a szűkös gyártókapacitás miatt a Sony korábban úgy határozott, hogy hordozható konzolja, a PlayStation Portable a tervezett március helyett csak szeptembertől lesz kapható Európában. Azonban az öreg kontinensen vannak olyan megszállottak, akik képesek az eredeti ár többszörösét is kifizetni egy PSP-ért, erre alapozva szinte már egész iparág működik. A Sony azonban megelégelte a dolgot.

0

Dell: prémium PC-k prémium áron

2005. június 3. 11:58

[News.com] A Dell ősszel egy teljesen új PC-s termékvonalat jelent be, az egyelőre még ismeretlen márkanév alatt a vállalat prémium kategóriás rendszereket kínálna -- prémium áron. Mike George, a vállalat amerikai fogyasztói piacért felelős vezetője kifejtette, a gépek nem csak új márkanévvel, hanem egyedi külsővel is rendelkeznek majd. Az új termékvonalban asztali gépek, notebookok és multimédiás szórakoztató PC-k is szerepelnek majd.

0

Kelendőek a középkategóriás tárolóeszközök

2005. június 3. 10:59

A középkategóriás termékei sikerének köszönhetően az EMC növelte előnyét a tárolópiacon -- derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. Az első negyedévben a vállalat 12,2 millió dollárra növelte tárolópiaci bevételét, miközben a teljes piac 6,7 százalékkal 3,7 milliárd dollárra bővült. Az IDC szerint az EMC elsősorban középkategóriás Clariion rendszereinek köszönheti sikerét, a csúcskategóriás Symmetrix tárolók forgalma ugyanis nem változott.

0

A Microsoft Office 12-ben XML lesz az alapértelmezett fájlformátum

2005. június 3. 09:47

A Microsoft pár hete kezdte meg az Office 12-vel kapcsolatos információk csepegtetését. Tegnap már azt is bejelentették, hogy az Office 12-ben alapértelmezés szerint minden egy XML-alapú formátumban lesz tárolva a korábbi bináris, más programok számára nehezen emészthető formátum helyett.

0

Számos újdonság az Intel kétmagos mobil processzorában

2005. június 3. 09:06

Az Intel egy San Franciscó-i rendezvényen számos újdonságot hozott nyilvánosságra következő generációs mobil processoráról, amely egyelőre a Yonah kódnevet viseli. A chipet az Intel izraeli tervezőcsapata fejlesztette, akiknek eddigi legfontosabb munkája a Banias és a Dothan magos Pentium M chipek voltak.

0

Az Invitel is megnöveli az ADSL sebességét

2005. június 2. 12:44

Június 1-én Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, az Invitel is megnöveli ADSL szolgáltatásainak sávszélességét. Az átállást követően az 512 kb/s sebességű szolgáltatás 1024 kb/s-ra, az 1024 kb/s 2048 kb/s-ra, az 1536 kb/s 3008 kb/s-ra, a 3072 kb/s pedig 4096 kb/s-ra gyorsul. A szerződési feltételeket és abban vállalt szolgáltatási minőséget, valamint a szolgáltatási díjakat a változás nem érinti. A változás egyedi igénybejelentés nélkül, automatikusan történik.

0

AGP és PCI Express foglalatba is beépíthető az MSI új videokártyája

2005. június 2. 10:40

Meglepő felépítésű grafikus kártyával rukkolt elő a tajvani MSI: a Computex kiállításon bemutatott termék érdekessége, hogy AGP 8X és PCI Express x16 foglalatba egyaránt behelyezhető. Egy ilyen videokártya főleg azon felhasználók érdeklődésére számíthat, akik jelenleg még AGP foglalattal rendelkező alaplapot használnak, de fontolgatják az áttérést egy újabb, PCI Expresst támogató változatra.

0

Új IBM szerver akár 32 Xeon processzorral

2005. június 2. 10:03

Az IBM szerdán jelentette be legújabb szerverét, amely akár 32 darab Xeon processzor fogadására is alkalmas. Az eServer x460 a vállalat saját fejlesztésű X3 chipkészletére épül, amely tulajdonképpen lehetővé teszi négyprocesszoros, 3U magas dobozok összeépítését egy nagy szerverré. Ez költséghatékony bővítést tesz lehetővé, ugyanis az ügyfél indulhat egy négyprocesszoros kiszolgálóval, majd később ezt továbbfejlesztheti akár 32 processzorosra is anélkül, hogy a kezdetektől egy szekrénnyi méretű rendszert kellene üzemeltetnie.

0

Élre tört az LCD-piacon az LG/Philips

2005. június 1. 17:00

[Clubic.com] Az LG/Philips letaszította trónjáról a Samsungot: a vegyesvállalat 74 százalékkal több LCD-kijelzőt értékesített 2005 első negyedévében, így 24,3 százalékos, globális piaci részesedésre tett szert. A Samsung csak 33,7 százalékos növekedésre volt képes ugyanezen időszak alatt, így piaci részesedése alatta maradt legfőbb riválisának és 21,1 százalékot ért el az első negyedévben.

0

Mától olcsóbb a chello

2005. június 1. 14:54

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felkérésére készült legutóbbi felmérések tanúsága szerint a hazai szélessávú internet-előfizetések száma valószínűsíthetően jelentősen megugrana, amennyiben a havi előfizetési díjak az ötezer forint körüli álomhatár szintjére csökkennének.

0

A Transmeta Crusoe Kínába megy

2005. június 1. 13:48

A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak.

0

A T-Mobile kárára terjeszkedik itthon a Vodafone

2005. június 1. 13:30

Áprilisban a mobil előfizetések száma a március végihez képest csupán 0,38 százalékkal, 34 ezerrel növekedett -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Április végén a három hazai mobilszolgáltató összesen 8 millió 856 ezer előfizetést tartott nyilván és a hónap végére a 100 főre jutó előfizetések száma 87,7-re nőtt az egy hónappal korábbi 87,4-ről, illetve a 2004 április végi 80,1-ről. A 2005 április végi ügyfélszám 9,39 százalékkal haladja meg a 12 hónappal korábbi szintet.

0

Érkeznek a 64 bites Celeronok

2005. június 1. 13:04

A Computex kiállításon Anand Chandrasekher, az Intel marketingért felelős vezetője kijelentette, hogy a vállalat olcsó Celeron processzorai még az idén megkapják a 64 bites szoftverek futtatásához szükséges kiegészítéseket. Chandrasekher állítása szerint az Intel már jelenleg is szállítja 64 bites Celeron D lapkáit, amelyek hamarosan kaphatók lesznek az üzletekben.

0

A Mac minihez hasonló PC-t mutatott be az AOpen

2005. június 1. 12:11

A tajvani Computex kiállításon az Intel és az AOpen közösen mutatták be a Pandora kódnévre keresztelt asztali számítógépet, amelyet már a tavaszi Intel Developer Forum látogatói is láthattak. Az Apple Mac minire feltűnően hasonlító gép eredetileg csupán tanulmánynak indult, azonban a hírek szerint végül kereskedelmi termék lesz belőle és ősztől megvásárolható lesz az AOpen kínálatában, az XC Cube termékvonalban.

0

Megjelenés előtt a következő generációs ATI és NVIDIA grafikus chipek

2005. június 1. 10:47

Tajvani hírek szerint már javában zajlik az ATI és az NVIDIA következő generációs grafikus processzorainak gyártása, ami előrevetíti a termékek rövid időn belüli piaci megjelenését is. A pletykák szerint az ATI R520 és NVIDIA G70 kódnevű videochipek a harmadik negyedév végén, vagyis ősszel lesznek elérhetőek, de a jelenleg is zajló Computex kiállítás látogatói -- szigorúan zárt ajtók mögött -- már megtekinthetik az újdonságokat.