Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 14. 12:40

UltraSPARC T1 néven kerül piacra a Sun Niagara

A Sun Microsystems várhatóan ma jelenti be hivatalosan a régóta várt, Niagara kódnevű processzorát, amely a jól értesült források szerint UltraSPARC T1 néven kerül forgalomba: a név minden bizonnyal a Sun korábbi igen népszerű Netra T1 szervereire utal. Az új chipre épülő rendszerek még az idén hozzáférhetők lesznek, a pontos konfgurációkat minden bizonnyal december 6-án, a negyedévente szokásos Network Computing rendezvényen hozzák nyilvánosságra.

[HWSW] A Sun Microsystems várhatóan ma jelenti be hivatalosan a régóta várt, Niagara kódnevű processzorát, amely a jól értesült források szerint UltraSPARC T1 néven kerül forgalomba: a név minden bizonnyal a Sun korábbi igen népszerű Netra T1 szervereire utal. Az új chipre épülő rendszerek még az idén hozzáférhetők lesznek, a pontos konfgurációkat minden bizonnyal december 6-án, a negyedévente szokásos Network Computing rendezvényen hozzák nyilvánosságra.

A Niagara a Sun "throughput computing" stratégiájának első megvalósulása. A "throughput computing" koncepció lényege, hogy a processzorokat több program(szál) párhuzamos futtatására optimalizálják, mivel ma már szinte sehol nem fordul elő, hogy egy szerveren, illetve egy processzoron kizárólag egy szoftver fusson. Az UtraSPARC T1 összesen nyolc processzormagot tartalmaz, amelyek egyenként négy programszálat kezelnek, így egy lapkán egy időben összesen harminckét programszál futhat párhuzamosan.

A chip órajele 1,2 GHz, fogyasztása pedig mindössze 72 watt, ami lényegesen kisebb egy mai modern kétmagos Xeon vagy Opteron hasonló adatánál. A hírek szerint az UltraSPARC T1-re építve a Sun két szervert mutat majd be, a Sun Fire T1000 és T2000 modellt, az előbbi egy 1U magas, utóbbi pedig egy 2U magas rackbe szerelhető rendszer. Az alsó árkategóriás kiszolgálóat kifejezetten hálózati peremfelületi feladatokra szánja a cég, mint amilyen egy webszerver. A Sun szerint az UktraSPARC T1 az ilyen feladatokban lényegesen gyorsabb lesz az Intel Xeonjánál és az AMD Opteronnál is.

Úgy tudjuk, az eredetileg nyolcmagos UltraSPARC T1-ből hat- vagy négymagos változatokat is piacra dob a Sun. Ezek az alsóbb ár- és teljesítménykategóriás chipek a Niagara olyan példányai lesznek, amelyek gyártási hibásak, de ettől függetlenül működőképesek, noha kevesebb (aktív) maggal rendelkeznek. A Sun új chipje kizárólag egyprocesszoros konfigurációban működik, de a vállalat mérnökei már dolgoznak a Niagara II kódnevű chipen, amelyből multiprocesszoros rendszerek is építhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról