Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 4. 14:16

Magyarországon tíz eladott PC-ből már négy notebook

A harmadik negyedévben Magyarországon 108 ezer személyi számítógép talált gazdára -- derül ki az IDC piackutató vállalat adataiból. Az IDC előrejelzése szerint az idén Magyarországon mintegy 420 ezer PC eladására van kilátás, ami tavalyhoz képest mintegy 10 százalékos erősödést jelent.

[HWSW] A harmadik negyedévben Magyarországon 108 ezer személyi számítógép talált gazdára -- derül ki az IDC piackutató vállalat adataiból. Az IDC előrejelzése szerint az idén Magyarországon mintegy 420 ezer PC eladására van kilátás, ami tavalyhoz képest mintegy 10 százalékos erősödést jelent.

A harmadik negyedéves forgalom a tavalyi év azonos időszakával összevetve több mint 30 százalékkal volt erősebb, elsősorban a noteszgépek iránti kiemelkedő keresletnek köszönhetően, az asztali gépek szegmensében a növekedés csupán egyszámjegyű százalékos volt. A hordozható PC-k erősödő térnyerését támasztja aká, hogy a harmadik negyedévben hazánkban eladott személyi számítógépeknek már 40 százaléka volt notebook.

A gyártók versenyében továbbra is a HP áll az élen, miközben az Acer -- rendkívül erős notebook-piaci szereplésének köszönhetően -- megszilárdította második helyét a rangsorban. A legnagyobb gyártók közé a Fujitsu Siemens, az IBM PC-s üzletágát bekebelező Lenovo, és a Dell tudta még beverekedni magát, az Albacomp viszont hosszú idő után kiesett az öt vezető szállító közül.

a címlapról