Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 18. 13:53

A Sun felkarolja a PostgreSQL nyílt forrású adatbázist

A Sun Microsystems bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatni fogja a PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, integrálni fogja azt a Solaris operációs rendszerbe és támogatást is biztosít majd hozzá.

[HWSW] A Sun Microsystems bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatni fogja a PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, integrálni fogja azt a Solaris operációs rendszerbe és támogatást is biztosít majd hozzá.

Egy tegnapi konferencián a vállalat azt is közölte, hogy a Sun-mérnökök egy része bekapcsolódik az adatbáziskezelő fejlesztésébe annak érdekében, hogy olyan új képességekkel ruházzák fel, hogy akár nagyvállalati környezetben is használható legyen. John Loiacono, a Sun szoftverekért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat a PostgreSQL-t nem csak az operációs rendszerébe integrálná, hanem a menedzsment-eszközeivel is.

Már régóta lehetett sejteni, hogy a Sun valamiféle "nagy dobásra" készül az adatbázisok világában. Scott McNealy elnök-vezérigazgató már egy februári elemzői konferencián megemlítette, hogy szeretne saját adatbázisszervert is a vásárlói rendelkezésére bocsátani. Előadása során az egyik prezentációs oldalon a "Sun DB" megnevezés, mellette pedig a jelenleg elérhető adatbázistermékek felsorolása volt látható.

Jelenleg jelentős probléma, hogy a Sun nem rendelkezik saját adatbázisszerverrel, hiszen a vállalat minden alkalommal leszögezi, hogy termékcsomagjaiban integrált technológiák találhatóak meg, és egyáltalán nem a termékenként történő értékesítés hívei. Jelenleg épp emiatt szoros együttműködést tartanak fent az adatbázis-óriás Oracle-lel. Azáltal, hogy egy nyílt forrású adatbázisszerver kerülne be a Sun portfoliójába, az Oracle megoldása háttérbe szorulhatna a vállalat által értékesített csomagok kapcsán.

A tegnapi rendezvényen elhangzott még, hogy a Sun nyílt forrásúvá teszi a 128 bites Solaris ZFS fájlrendszert, amely a jövő év elején kerül bele az OpenSolaris programba, később pedig a Xen virtualizációs szoftver is elérhető lesz ennek részeként. Az év végére az OpenSolaris egy olyan technológiával is bővül, amelynek segítségével képes lesz Red Hat Linuxra írt alkalmazások futtatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról