Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 18. 13:53

A Sun felkarolja a PostgreSQL nyílt forrású adatbázist

A Sun Microsystems bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatni fogja a PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, integrálni fogja azt a Solaris operációs rendszerbe és támogatást is biztosít majd hozzá.

[HWSW] A Sun Microsystems bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatni fogja a PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, integrálni fogja azt a Solaris operációs rendszerbe és támogatást is biztosít majd hozzá.

Egy tegnapi konferencián a vállalat azt is közölte, hogy a Sun-mérnökök egy része bekapcsolódik az adatbáziskezelő fejlesztésébe annak érdekében, hogy olyan új képességekkel ruházzák fel, hogy akár nagyvállalati környezetben is használható legyen. John Loiacono, a Sun szoftverekért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat a PostgreSQL-t nem csak az operációs rendszerébe integrálná, hanem a menedzsment-eszközeivel is.

Már régóta lehetett sejteni, hogy a Sun valamiféle "nagy dobásra" készül az adatbázisok világában. Scott McNealy elnök-vezérigazgató már egy februári elemzői konferencián megemlítette, hogy szeretne saját adatbázisszervert is a vásárlói rendelkezésére bocsátani. Előadása során az egyik prezentációs oldalon a "Sun DB" megnevezés, mellette pedig a jelenleg elérhető adatbázistermékek felsorolása volt látható.

Jelenleg jelentős probléma, hogy a Sun nem rendelkezik saját adatbázisszerverrel, hiszen a vállalat minden alkalommal leszögezi, hogy termékcsomagjaiban integrált technológiák találhatóak meg, és egyáltalán nem a termékenként történő értékesítés hívei. Jelenleg épp emiatt szoros együttműködést tartanak fent az adatbázis-óriás Oracle-lel. Azáltal, hogy egy nyílt forrású adatbázisszerver kerülne be a Sun portfoliójába, az Oracle megoldása háttérbe szorulhatna a vállalat által értékesített csomagok kapcsán.

A tegnapi rendezvényen elhangzott még, hogy a Sun nyílt forrásúvá teszi a 128 bites Solaris ZFS fájlrendszert, amely a jövő év elején kerül bele az OpenSolaris programba, később pedig a Xen virtualizációs szoftver is elérhető lesz ennek részeként. Az év végére az OpenSolaris egy olyan technológiával is bővül, amelynek segítségével képes lesz Red Hat Linuxra írt alkalmazások futtatására.

a címlapról