Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 31. 11:31

Hány megahertzen működik az Athlon XP 1800+ processzor?

Az AMD október elején négy Athlon XP processzort dob piacra, amelyek az Athlon MP-ből és a mobil Athlon 4-ből ismert Palomino magon alapulnak.

HIRDETÉS

Az AMD október elején négy Athlon XP processzort dob piacra, amelyek az Athlon MP-ből és a mobil Athlon 4-ből ismert Palomino magon alapulnak.

Az 1,33 GHz, 1,4 GHz, 1,46 GHz és 1,5 GHz órajelű chipeket azonban a Pentium 4 processzorhoz viszonyított teljesítmányük alapján jelöli majd meg az AMD. Így a chipek rendre Athlon XP 1500+, Athlon XP 1600+, Athlon XP 1700+ és Athlon XP 1800+ jelzéssel kerülnek majd forgalomba. Tehát az AMD szerint egy 1,33 GHz-es Athlon XP egy 1,5 GHz-es Pentium 4 teljesítményét "hozza".

A megahertzekre érzékeny vásárlók így már valószínűleg csak a jelentős árkülönbséget veszik észre egy Athlon XP és egy Pentium 4 processzor között. Bár az utóbbiak lényegesen magasabb órajelen működnek az AMD chipjeinél, az architektúrális eltérésekből adódóan azonos órajelen alacsonyabb a számítási teljesítményük.

Azonban a vásárlók jelentős többsége nem szakértő, számára csak a MHz számít, amelyben az Intel egyértelmű fölényben van. A Pentium 4 sorozat legerősebb chipje 2 GHz órajelen üzemel, míg a jelenleg kapható leggyorsabb Athlon "mindössze" 1,4 GHz-en működik. Ennek ellenére a két processzor számítási teljesítménye közel azonosnak mondható -- természetesen alkalmazástól függően vannak kisebb-nagyobb eltérések egyik vagy másik chip javára.

Az Athlon XP processzorokkal készülő számítógépkonfigurációk gyártói is ugyanilyen jelölést használnak majd. A processzorgyártó a jövőben megjelenő Athlon MP chipjeinél is ilyen megkülönböztető jelzést alkalmaz majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 22:03

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.