Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 31. 11:31

Hány megahertzen működik az Athlon XP 1800+ processzor?

Az AMD október elején négy Athlon XP processzort dob piacra, amelyek az Athlon MP-ből és a mobil Athlon 4-ből ismert Palomino magon alapulnak.

Az AMD október elején négy Athlon XP processzort dob piacra, amelyek az Athlon MP-ből és a mobil Athlon 4-ből ismert Palomino magon alapulnak.

Az 1,33 GHz, 1,4 GHz, 1,46 GHz és 1,5 GHz órajelű chipeket azonban a Pentium 4 processzorhoz viszonyított teljesítmányük alapján jelöli majd meg az AMD. Így a chipek rendre Athlon XP 1500+, Athlon XP 1600+, Athlon XP 1700+ és Athlon XP 1800+ jelzéssel kerülnek majd forgalomba. Tehát az AMD szerint egy 1,33 GHz-es Athlon XP egy 1,5 GHz-es Pentium 4 teljesítményét "hozza".

A megahertzekre érzékeny vásárlók így már valószínűleg csak a jelentős árkülönbséget veszik észre egy Athlon XP és egy Pentium 4 processzor között. Bár az utóbbiak lényegesen magasabb órajelen működnek az AMD chipjeinél, az architektúrális eltérésekből adódóan azonos órajelen alacsonyabb a számítási teljesítményük.

Azonban a vásárlók jelentős többsége nem szakértő, számára csak a MHz számít, amelyben az Intel egyértelmű fölényben van. A Pentium 4 sorozat legerősebb chipje 2 GHz órajelen üzemel, míg a jelenleg kapható leggyorsabb Athlon "mindössze" 1,4 GHz-en működik. Ennek ellenére a két processzor számítási teljesítménye közel azonosnak mondható -- természetesen alkalmazástól függően vannak kisebb-nagyobb eltérések egyik vagy másik chip javára.

Az Athlon XP processzorokkal készülő számítógépkonfigurációk gyártói is ugyanilyen jelölést használnak majd. A processzorgyártó a jövőben megjelenő Athlon MP chipjeinél is ilyen megkülönböztető jelzést alkalmaz majd.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról