Szerző: Barna József

2001. augusztus 28. 20:29

IDF: a Pentium 4 jövője és a Hyper-Threading technológia

Paul Otellini
Paul Otellini
Az Intel tervezési csoportjának elnöke
[Email] Az Intel Developer Forum mai ülésén Paul Otellini, az Intel tervezési csoportjának alelnöke a cég mikroprocesszor-technológiával kapcsolatos jövőbeni terveit vázolta a hallgatóság előtt. Előadása során Otellini bemutatott egy 3,5 GHz-en működő Pentium 4 processzort*, és elmondta, hogy becsléseik szerint a Pentium 4 architektúra 10 GHz-es sebességig lesz a piacon.

"Az Intel továbbra is jelentős összegeket fordít olyan termékek és gyártási technológiák fejlesztésére, melyek révén elsők lehetünk a mikroprocesszorok sebességének tekintetében. És noha a nyers processzorerő is fontos, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy elhozza iparágunk várt mértékű növekedését és innovációját." -- tette hozzá. Az előadó burkoltan célzott az AMD-vel folytatott teljesítmény/megahertzháborúra, és ugyanakkor kijelölte az Intel jövőbeni termékszegmentációs politikájának irányvonalait is. A Santa Clara-i cég ugyanis olyan technológiai lehetőségeken dolgozik, melyek egyes piaci szegmenseket és felhasználói típusokat céloznak meg, amitől azt reméli, hogy ezáltal éberebben lesz majd képes a felhasználói igényeknek megfelelő processzorokkal megjelenni. Más kérdés, hogy vajon valóban a felhasználói igények szülik a processzorokat, vagy esetleg mindez fordítva igaz.

Otellini az Intel marketingstratégiájának alapköveiről is szólt. Mint mondta, a számítástechnikai ipar fejlődésével a vásárlási szokások is módosultak. A felhasználók szemében a sebesség és teljesítmény mellett egyre fontosabbá válik az olyan szolgáltatások megléte, mint pl. biztonság, teljesítményfelvétel, megbízhatóság, kommunikációs funkciók, ár és a felhasználói élmény. Az Intel minden általa megcélzott piaci szegmensben ezekre a tényezőkre kívánja helyezni a hangsúlyt.

Otellini továbbá bemutatta a várhatóan a jövő évben, az új magra épülő Intel Xeon processzorokban debütáló Hyper-Threading technológiát is, amely fokozatosan kerül majd implementálásra az asztali és mobil CPU-kba is. A Hyper-Threading lényege, hogy lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie. A cég szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.

*El kell mondani, hogy az Intel különféle rendezvényeken és konferenciákon általában a Kryotech által kifejlesztett technológia segítségével demonstrálja processzorai teljesítménypotenciálját. Amint az ismert, a Kryotech Vapor Phase Refrigeration elnevezésű módszerével a CPU-k -40 Celsius körüli hőmérsékleten üzemelnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról