Szerző: Barna József

2001. augusztus 23. 20:32

P4X266: játsszunk nyílt lapokkal -- javasolja a VIA az Intelnek

[Email] Tajvan legnagyobb, alaplapi chikészleteket gyártó cége, a VIA Technologies ma szinte példa nélküli és szokatlanul merész sajtóközleményt adott ki a következő címmel: A VIA cáfolja az Intel állításait. Természetesen mind a cím, mind pedig maga az anyag a nemrégiben bejelentett, Pentium 4 processzorokhoz szánt P4X266 DDR memóriamodulokat támogató chipkészlet körül kialakult, egyelőre csupán taktikai és szóbeli -- azaz nem jogi útra terelt -- vitára vonatkozik. Amint az ismert, az Intel után a VIA dobott piacra elsőként Pentium 4 CPU-kat támogató lapkakészletet. Az Intel ugyanakkor azt állítja, hogy a cég nem rendelkezik a termék megjelentetéséhez szükséges licencekkel, és ezért állítólag nyomást gyakorol a nagyobb alaplapgyártó cégekre és PC-gyártókra annak érdekében, hogy megakadályozza a P4X266 széleskörű elterjedését.

[Email] Tajvan legnagyobb, alaplapi chikészleteket gyártó cége, a VIA Technologies ma szinte példa nélküli és szokatlanul merész sajtóközleményt adott ki a következő címmel: "A VIA cáfolja az Intel állításait". Természetesen mind a cím, mind pedig maga az anyag a nemrégiben bejelentett, Pentium 4 processzorokhoz szánt P4X266 DDR memóriamodulokat támogató chipkészlet körül kialakult, egyelőre csupán taktikai és szóbeli -- azaz nem jogi útra terelt -- vitára vonatkozik. Amint az ismert, az Intel után a VIA dobott piacra elsőként Pentium 4 CPU-kat támogató lapkakészletet. Az Intel ugyanakkor azt állítja, hogy a cég nem rendelkezik a termék megjelentetéséhez szükséges licencekkel, és ezért állítólag nyomást gyakorol a nagyobb alaplapgyártó cégekre és PC-gyártókra annak érdekében, hogy megakadályozza a P4X266 széleskörű elterjedését.

A VIA a közleményben hangsúlyozza, hogy semmiféle szabadalomsértési keresettel nem élt az Intel a termék ellen, és egyben azt is bejelenti, hogy folytatja a már jelenleg is nagy mennyiségben eladott chipkészlet potenciális vevőkörének bővítésére irányuló erőfeszítéseit.

Amint azt Richard Brown, a VIA értékesítési igazgatója elmondta: "Az Intel sorozatosan azt kommunikálja mind a média, mind pedig a vevők [alaplap- és PC-gyártók] felé, hogy nincs engedélyünk a Pentium 4 processzorral kompatibilis termékek megjelentetésére. Mi ezzel nem értünk egyet, és egyben nehezményezzük azokat a marketingmódszereket, melyekkel az Intel befolyásolni próbálja a PC-ipart. Az Intelnek inkább nyíltan kellene foglalkoznia a tényekkel, hivatalos sajtóközleményekben nyilvánosságra hoznia a véleményét, ahelyett hogy ügyfeleinket megfélemlíti és kétségeket ébreszt a piaci szereplőkben." Brown még hozzátette, hogy az Intelnek be kellene látnia azt is, hogy a VIA P4X266 sokat segíthet a Pentium 4 processzor piaci térnyerésében.

A hivatalos sajtóközlemény nem csupán merész hangvétele okán tarthat számot érdeklődésre. Az ilyen kényes kérdéseket ugyanis a cégek vagy a bíróságon, vagy pedig zárt ajtók mögött zajló tárgyalások alkalmával szokták rendezni -- különösképpen igaz ez az Intelre, mely, amint története során oly gyakran, jelenleg is számos céggel folytat szabadalomsértési vitákat. A VIA felhívása a nyílt kártyákkal történő játszmára ezért is tekinthető rendkívülinek. Ugyanakkor egyrészt azt is jelentheti, hogy a nyilvánosság teljes kizárásával folyó tárgyalások zátonyra futottak; másrészt pedig a VIA-t nyilvánvalóan nyomasztja a Santa Clara-i chipóriás taktikája, mellyel könnyen elérheti, hogy a kisebb, ám az Intelhez lojális tajvani chipgyártók jussanak jelentős előnyhöz e várhatóan igen gyümölcsöző piacion.

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról