:

Szerző: Barna József

2001. augusztus 1. 21:56

Craig Barrett: a Rambus sorsát a felhasználók döntik majd el

[EETimes] Az Intel elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett (képünkön) kétnapos tajvani látogatása alkalmával nyilatkozott az újságíróknak a Rambus DRAM jövőjével kapcsolatban. Mint mondta, biztos abban, hogy a hagyományos DRAM hozza majd el a Pentium 4 processzor régen várt sikerét. [A Rambus sorsáról] a felhasználók döntenek majd - tette hozzá.

[EETimes] Az Intel elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett (képünkön) kétnapos tajvani látogatása alkalmával nyilatkozott az újságíróknak a Rambus DRAM jövőjével kapcsolatban. Mint mondta, biztos abban, hogy a hagyományos DRAM hozza majd el a Pentium 4 processzor régen várt sikerét. "[A Rambus sorsáról] a felhasználók döntenek majd" - tette hozzá.

Úgy tűnik, hogy rövid távon a nagy tajvani alaplapgyártók már elkötelezték magukat a Pentium 4 processzorokhoz szánt termékeik által támogatott memóriatípusok mellett. Mind az ASUS, mind a Gigabyte úgy látja, hogy az év végére az SDRAM-alapú alaplapok a Pentium 4-es rendszerek 70-80%-ában lesznek majd megtalálhatók. Barrett is hasonlóan vélekedik az i845 helyzetéről: "Az SDRAM felhasználásával kétségtelenül olcsóbb rendszerek építhetőek, mint a jelenlegi RDRAM memóriákkal. Ha ezzel a lépéssel sikerül a Pentium 4-et helyzetbe hozni, akkor a felhasználók döntöttek."

Amint az ismeretes, az Intel hivatalosan szeptemberben kezdi meg az i845 (Brookdale) néven ismert chipkészlet bevezetését, ám az az alaplapgyártók számára már augusztus elejétől elérhető, s így a hónap végére akár piacon is lehetnek az SDRAM-ot támogató Pentium 4-es alaplapok. Az Intel a DDR SDRAM támogatását csak 2002 első negyedévében tervezi.

Ugyanakkor Barrett természetesen nem szólt a VIA P4X266 chipkészletéről, amely jelenleg - legalábbis látszólag - szálka a cég szemében. Információink szerint a VIA akkor is piacra dobja a DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4-es chipkészletet, ha nem sikerül megállapodnia az Intellel. S minthogy az előzetes eredmények igen sokat ígérőek, elképzelhető, hogy a P4X266 nem csupán a DDR-eladásokon lendít majd, hanem egyben az i845 sorsát is megpecsételi.

Akárhogy is lesz, egy biztos, a Rambusra nehéz idők várnak. Egyre több elemző és memóriagyártó véli úgy, hogy az RDRAM megmarad a szerverekbe szánt elitmegoldásnak, míg az SDR és DDR SDRAM fogja uralni az asztali PC-k piacát. S noha Barrett hangsúlyozta, hogy a Brookdale piacra dobása semmilyen negatív hatással nem lesz az Intel Rambushoz fűződő kapcsolatára, nyilatkozata alapján világosnak látszik, hogy a Rambus magára maradt. Erre mutat az a tény is, hogy az ASUS egyik képviselője szerint az Intel a jövő év második félévében fokozatosan beszünteti az i850 gyártását, és addig is csak korlátozott mennyiségben bocsátja a gyártók rendelkezésére az RDRAM-ot támogató chipkészletet.

Elképzelhető tehát, hogy a bíróságokon küzdő Rambus Inc. sorsát végül a felhasználók pecsételik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.