Szerző: Barna József

2001. augusztus 20. 17:58

Morgan magos mobil és asztali Duron, valamint új mobil Athlon processzorok az AMD-től

[AMD] Az Advanced Micro Devices mai sajtóközleményében arról számolt be, hogy az éppen két évvel ezelőtt bejelentett Athlon processzor születésnapja alkalmából dobja piacra mobil számítógépekbe szánt 1,1 GHz-es AMD Athlon és 900 MHz-es Duron, valamint asztali gépekbe szánt 1 GHz-es Duron processzorait. Természetesen ha némileg pragmatikusabban szemléljük a bejelentést, akkor könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a sunnyvale-i központú cég azért időzítette mostanra a három CPU megjelentését, mert a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Pentium III-M sorozat korábban magasabb órajelű verziókban volt kapható, mint a rivális AMD Athlon 4; másrészt pedig ismert tény, hogy az Intel előbbre hozta a 950 MHz-es és 1 GHz-es Celeron processzorok piacra dobásának időpontját -- ezek megjelenése is ősszel várható. Úgy tűnik tehát, hogy legalábbis az alsó kategóriás asztali PC-k, valamint a mobil számítógépek szegmensében az AMD mégis folytatja a megahertz-háborút -- ami azt látszik jelezni, hogy a cég a biztonság és a tájékozatlanabb vásárlók kedvéért részben felveszi a harcot az Intellel az utóbbi által elindított, kizárólag presztízs- és marketingküzdelemben.

[AMD] Az Advanced Micro Devices mai sajtóközleményében arról számolt be, hogy az éppen két évvel ezelőtt bejelentett Athlon processzor születésnapja alkalmából dobja piacra mobil számítógépekbe szánt 1,1 GHz-es AMD Athlon és 900 MHz-es Duron, valamint asztali gépekbe szánt 1 GHz-es Duron processzorait. Természetesen ha némileg pragmatikusabban szemléljük a bejelentést, akkor könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a sunnyvale-i központú cég azért időzítette mostanra a három CPU megjelentését, mert a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Pentium III-M sorozat korábban magasabb órajelű verziókban volt kapható, mint a rivális AMD Athlon 4; másrészt pedig ismert tény, hogy az Intel előbbre hozta a 950 MHz-es és 1 GHz-es Celeron processzorok piacra dobásának időpontját -- ezek megjelenése is ősszel várható.

Úgy tűnik tehát, hogy legalábbis az alsó kategóriás asztali PC-k, valamint a mobil számítógépek szegmensében az AMD mégis folytatja a megahertz-háborút -- ami azt látszik jelezni, hogy a cég a biztonság és a tájékozatlanabb vásárlók kedvéért részben felveszi a harcot az Intellel az utóbbi által elindított, kizárólag presztízs- és marketingküzdelemben.

Az új 1,1 GHz-es mobil Athlon 4 CPU a korábbi, alacsonyabb órajelű változatokhoz képest semmiféle újítást nem tartalmaz, s így a 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott Palomino magra épül, 384 Kbyte cache-t tartalmaz, valamint támogatja a cég által kifejlesztett energiatakarékos PowerNow! technológiát. Ára 1000 darabos tételben 425 dollár. A Morgan magra épülő (lásd alább) 900 MHz-es mobil Duron processzor ára pedig szintén 1000 darabos tételben 130 dollár. Az AMD egyben azt is bejelentette, hogy a céget nemrégiben cserbenhagyó IBM helyett új partnert talált: a Compaq ugyanis nagysikerű Presario 1200 notebookjait már e processzorokkal is szereli.


Spitfire és Morgan magos asztali Duron processzor

Akárcsak a 900 MHz-es mobil Duron, az 1 GHz-es, asztali számítógépekbe szánt Duron processzor is már a Morgan magra épül. Ennek megfelelően tartalmazza a Palomino magra jellemző 3DNow! Professional 52 új utasítását (SSE), valamint a hardveres prefetch funkciót. Az AMD egyben azt is közölte, hogy a Spitfire magra épülő 950 MHz-es vagy annál lassabb Duron processzorokat már csak ez év végéig gyártja. Az új Duron ára várhatóan kimagasló teljesítményéhez képest hihetetlenül alacsony, mindössze 89 dollár (kb. 27.000 forint). Meg kell jegyeznünk, hogy némileg meglepő, hogy az asztali PC-kbe szánt Palomino magos Athlon bejelentését megelőzte a Morgan magos Duroné.

Az asztali Duron kiskereskedelmi megjelenése a Windows XP október végi debütálásával esik majd egybe.

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról