Szerző: Barna József

2001. augusztus 7. 17:45

Az egyik legnagyobb tajvani memóriagyártó, a Nanya megrázó profitfigyelmeztetést tett közzé

[TheRegister] A legnagyobb tajvani konglomerátum, a Formosa alá tartozó Nanya, mely egyben a legnagyobb tajvani memóriachipeket gyártó cég is, megrázó profitfigyelmeztetést tett közzé. A cég a 2001-es pénzügyi évre szóló előrejelzéseit radikálisan megkurtította, és a korábban remélt 2,3 milliárd új tajvani dolláros nyereségről 5,86 milliárd új tajvani dolláros veszteséggé változtatta át. A radikális lépés hátterében a már jó ideje mélyrepülésben lévő memóriaárak állnak.

Nanya[TheRegister] A legnagyobb tajvani konglomerátum, a Formosa alá tartozó Nanya, mely egyben a legnagyobb tajvani memóriachipeket gyártó cég is, megrázó profitfigyelmeztetést tett közzé. A cég a 2001-es pénzügyi évre szóló előrejelzéseit radikálisan megkurtította, és a korábban remélt 2,3 milliárd új tajvani dolláros nyereségről 5,86 milliárd új tajvani dolláros veszteséggé változtatta át. A radikális lépés hátterében a már jó ideje mélyrepülésben lévő memóriaárak állnak.

A Nanya képviselői azt remélik, hogy már e hónapban megkezdődhet a memóriaárak emelkedése, ami egészen az év végéig folytatódni fog. Ám még ez sem lesz elég ahhoz, hogy a cég első félévben felhalmozott veszteségeit kompenzálja.

A cég 2001 első félévében 5,994 milliárd új tajvani dolláros bevétel mellett 4,511 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Várakozásai szerint a harmadik negyedévben is mintegy 2,15 milliárd új tajvani dollárnyi veszteséget halmoz majd fel, míg a negyedik negyedévben már nullszaldós lehet a cég.

A jelentős veszteségek ellenére azonban a Nanya nem hagy fel a termelési kapacitás növelésére irányuló programjával. Ennek keretében még ebben az évben áttérnek a 0,14 mikronos gyártástechnológiára, míg a 300 mm-es ostyákat gyártó Fab beindítása jövő márciusban várható. A cég azt reméli, hogy ebben az évben 174 millió 128 Mbites memóriachipet értékesít majd (szemben a korábbi 129 milliós tervezettel), míg jövőre 320 millió darabra növeli gyártókapacitását.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról